Her er du: Anmeldelser - Helio Audio 726 29. marts 2024 | 13:47   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Helio Audio 726
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [31.12.2006] Print testen
Helio Audio er et enmandsfirma, startet i 2005 af Ulf Nielsen. Ideerne til Helio højtalerne har været undervejs længe, faktisk lige siden Ulf startede som sælger i Audioscan for mange år siden. Sidenhen er det blevet til en karriere som elektronikingeniør.

Ulf har bl.a. en fortid hos Jamo, men har også lavet avanceret udstyr til satellitter. Arbejdet med Helio Audio, har resultateret i to modeller, som nærmest er opbygget med platforms-teknik a la bilindustrien. Kabinettet kommer fra Hornslet kabinetfabrik, og repræsenterer det ypperligste inden for møbelkunst. Finishen vælger du selv. Enhederne kommer primært fra amerikanske Hi-Vi, og er voldsomt dimensioneret med kraftige magneter og store spoler. Så kommer vi til det som jeg vil kalde platforms-teknik: Delefilteret. Der findes tre færdige versioner. Et med aluminiums-kondensatorer og kobber-spoler, næste trin er med kobber-viklede kondensatorer, og topmodellen er med sølv-kondensatorer og sølv-spoler. Selvfølgelig de fine fladvalsede udgaver fra Jensen Capacitors, som regnes blandt de bedste i verden hos hifi feinschmeckere. Filtrene er endvidere fase-kompenserede for at din forstærker ser så let en belastning som muligt. Alt sammen i lydens tjeneste. Du kan også kombinere de forskellige typer efter egen smag. Kablingen kan du selv vælge. Enten leveres højtalerne med Helio Audio’s eget kabel, eller du kan levere dit eget kabel. Dog anbefaler Helio Audio at der benyttes samme kabling til samtlige enheder, for at opnå så homogent et lydbillede som muligt.

Helio Audio laver to modeller: 928 & 726. 928 benytter bl.a. den specielle Manger-enhed. I denne test ser vi nærmere på den ”lille” model 726. Lille er nu så meget sagt, der er trods alt tale om en gulvhøjtaler. Kabinettet er slankt med den fineste lakerede ahornfiner som kan opdrives, og står med tre cylindriske afstandsstykker i rustfri stål på en sort sokkel. Det er fuldstændig lyddødt, uden nogen form for kasselyd. Enhederne består af to 6” basenheder, med voldsomme magnetsystemer, og spoler der er 7,6 cm i diameter! Her er der virkelig tale om kontrol. Mellemtonen er en 2” dome, igen med overdimensioneret magnetsystem, og en underhængt spole på… 2” selvfølgelig, da den jo sidder i domens omkreds. Underhængt betyder at magnetgab og spole er dimensioneret, så spolen aldrig forlader svingspolegabet. En dyr konstruktion, men det giver en uhyrlig kontrol med enheden. Diskanten er af båndtypen, og har et bånd på 50 x 13 mm. Magneterne er af neodynium, og er igen voldsomt dimensioneret. Alt sammen i kontrollens tjeneste.

Delefilteret i det testede sæt er med fladvalset kobber-spoler og –kondensatorer. Kablingen er Helio Audio’s egen. Termineringen kommer fra WBT’s fineste skuffe, men sidder i bunden sammen med basporten. Denne placering er ikke helt ideel, da soklen hindrer fuld adgang til terminalerne. Det er ikke muligt at benytte bananstik grundet afstanden, men til gengæld kan du komme til med både spader og afisoleret kabel, forudsat at du ikke har for store hænder og tykke fingre. Meget stilfuldt, og da de fleste mennesker ikke skifter kabler konstant, som f.eks. testskribenter, så er det da fuldt acceptabelt. Der medfølger også frontstof, som sidder fast med magneter skjult i kabinettets front. Prisen for det testede sæt er 44.000,-. Dog kan prisen variere både op og ned, alt efter hvilken ”platform” du vælger. Den dyreste variant koster 86.000,- sættet.


Til venstre: Fod set forfra. Til højre: Fod set bagfra.

Kodeordet for denne højtaler er… kontrol! Alt kontrolleres med hård hånd, her er ingen svinkeærinder. Dynamikken er fremragende, og bassen tamper løs på dit maveskin med præcise hug. Nu er dette ikke en stor gulvhøjtaler, så det er begrænset hvor meget tyngde der kan afleveres i bassen. Men det der er… hold da helt op hvor kan man fornemme de kraftige motorer på basenhederne. Det kan faktisk sammenlignes med ”hånden” på Xavian XN360, som styrer luften i lytterummet taktfast. De har generelt en  fremragende impulsrespons og et rigtig godt ”drive”. Et 13-tal for det!

Mellemtone og diskant er lige på og rå, på den gode måde, og den generelle klang på de testede højtalere er overvejende mod det lyse, tangerende til analytisk. Igen på den gode måde, for lyden bliver aldrig hård eller firkantet, men går lige til stregen i forsøget på at levere alt som modtages fra dit anlæg. Lyden er slank, og savner på nogle punkter varme. Præcisionen er fænomenal med masser af detaljer, og perspektivet står som skåret i sten med masser af luft om de udøvende. Detaljerne myldrer frem fra alle afkroge i lydbilledet. For første gang er det lykkedes mig at fastslå, at der er tale om trommen på en guitarkrop på sidste track fra Coors første plade. Aldrig før har jeg oplevet det så tydeligt. Dette er en meget afslørende højtaler.


Til venstre: Diskant og mellemtone. Til højre: Basenheder.

Stemmer har al den naturlighed og sprødhed som skal til for at være tæt på en live oplevelse, og er dejlig befriet alle former for s- og t-lyde. Instrumenter bliver præsenteret tydeligt med masser af krop, og det er næsten som at sidde med bandet foran sig.

Gode indspilninger roses med masser af vellyd fra denne højtaler, mens de uheldige straffes prompte med en lyd tangerende til hård og kantet. Dette er bestemt en højtaler som stiller krav til resten af lydkæden og afslører enhver uhensigtsmæssighed.

Jeg oplevede at den bedste position af højtalerne var direkte mod lyttepositionen. Dette skyldes nok primært bånddiskanten som afleverer mest vellyd når den er i denne vinkel. Et fænomen jeg har oplevet med andre båndelementer. I denne position forsvinder højtalerne fuldstændig i lydbilledet og lader lyden brede sig forbi højtalernes yderpositioner.


Fra venstre mod højre: Basenhed, mellemtone og diskant.

Klangen kan tilpasses fuldstændig ved at benytte andre komponenter fra Helio Audio i delefilteret. Det betyder at du kan få disse højtalere til at spille så de matcher klangen fra dit anlæg lige til din smag, og samtidig beholde den fantastiske præcision.

Jeg satte 726’erne sammen med Concerto forstærkeren fra Jeff Rowland, og så begyndte englene virkelig at synge. Det kunne 726’erne rigtig godt lide. Den direkte lyd fra tidligere var der stadig, og dårlige indspilninger blev stadig straffet, om end i mindre grad. 726’erne kan ikke løbe fra deres grundlæggende klang, men de bliver bedre efterhånden som udstyret de spiller sammen med, også bliver bedre.

Konklusion:

Så er du til afslørende lyd, tangerende til analytisk, så er dette lige højtaleren for dig. Men husk på at det så er resten af dit anlæg og pladerne, der bestemmer det endelig resultat. For disse højtalere spiller det de modtager. Hverken mere eller mindre!

Specifikationer:

  • Basenheder: 2 stk. 6”.
  • Mellemtone: 1 stk. 2” dome.
  • Diskant: 1 stk. 50 mm bånd.
  • Frekvensområde: 41-25.000 Hz.
  • Impedans: 4 ohm – impedanskorrigeret.
  • Følsomhed: 93 dB.
  • Delefrekvenser: 1600 & 5000 Hz.
  • Dimensioner: 95 x 19 x 23 (h x b x d).
  • Vægt: 19 kg.

Pris: fra 26.000,- til 86.000,- pr. sæt. Det testede sæt koster 44.000,-.

For yderligere information, kontakt venligst:

Helio Audio
Web: www.helioaudio.com
Mail: info@helioaudio.com
Tlf.: 44 61 11 61

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes