Her er du: Anmeldelser - Calyx DAC 24/192 28. marts 2024 | 15:51   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Calyx DAC 24/192
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [07.04.2011] Print testen
I takt med at flere musiknydere begynder at gemme musik på deres PC, er der begyndt at vise sig et helt nyt marked for USB D/A konvertere. I denne test ser vi nærmere på en af de nyeste på markedet: Calyx DAC 24/192

Calyx DAC 24/192 er ualmindelig lækkert konstrueret! Kabinettet er fræset ud af en solid blok af aluminium, a la de dyre topmodeller fra amerikanske Ayre. Stilen er Mac, og det er helt bevidst at Calyx’en skal passe designmæssigt sammen med en Mac Mini. For DAC 24/192 er primært en USB dac. Den har dog også en S/P-DIF indgang, samt mulighed for tilslutning af den medfølgende eksterne strømforsyning.

Kabinettet består faktisk kun af to dele: Den førnævnte ”blok”, samt en bundplade lavet i 2 mm. aluminium. Den interne dæmpning er altså i top, og vibrationer har ikke mange chancer her. Calyx’en vejer hele 4½ kilo, og det meste af vægten er den solide klump aluminium, som udgør toppen af kabinettet.

Internt er det kun halvdelen som er fræset ud, for at give plads til kredsløbene. Størrelsen på kabinettet kunne altså sagtens være mindre, men det ”vejede” tungere, at Calyx’en skulle passe sammen med en Mac Mini. Og så giver det jo den førnævnte bi-effekt, at det tunge kabinet dæmper bedre. Det hele står på fire gummifødder

Komponenterne på det interne print er næsten alle af SMD-typen, men kvaliteten er høj. Udgangs op-amps er f.eks. af NE5532 typen. En god gammel velkendt slider, som mange stadig sværger til. Der findes dog meget bedre typer, som til meget få penge, kunne gøre en stor forskel.

Selve D/A chippen kommer fra ESS Sabre, og er af typen ES9018S. ESS Sabre bliver af mange digital-specialister betragtet som det nye ”sort”, inden for netop digital teknik. Og at den kan findes i et produkt i denne prisklasse, er i sig selv utroligt.

Der er som sagt både USB og S/P-DIF digitale indgange, men Calyx’en byder også på både balanceret og ubalanceret output. Der er endvidere to omskiftere på bagsiden, hvor der kan vælges mellem de digitale inputs, samt hvor strømmen skal trækkes fra, USB eller ekstern.


Strømforsyningen der medfølger, er af ”mobil-lader”-typen. Det er en switchmode forsyning, og heldigvis er der en lang ledning på, så den kan holdes væk fra de følsomme kredsløb. Det er helt normalt, at billige forsyninger som denne afgiver meget støj. Calyx kan også trække strøm via USB-porten, men dette er dog ikke så praktisk med f.eks. en laptop.

Lige præcis strømforsyningen har jeg en mistanke om, kan være en stor ”bagdel” for Calyx’en. Som I kan læse længere nede, så klarer den sig rigtig godt, men jeg kan ikke undlade at tænke på, at der er meget mere at hente med en bedre forsyning. Hvorfor ikke udnytte pladsen i kabinettet til en bedre strømforsyning? Det vil stadig være muligt at bevare en god afskærmning mellem kredsløb og strømforsyning, og samtidig have en god lille ringkernetrafo, og lidt fornuftig ladelyt kapacitet, som lydkredsløbene helt sikkert vil nyde bedre af, end den lille billige lader der medfølger.

For slet ikke at nævne USB strøm! Som sagt er Calyx primært en USB dac, men der er altså heller ikke meget strøm at hente i en USB forbindelse! Så det ville helt klart gavne alle typer afspilning med lidt mere strøm til rådighed.


Lyden

Men hvordan spiller den så? Jeg har afspillet via USB fra min PC, men også via min egen Lyngdorf, som digital drev. Samme musik blev benyttet fra begge kilder, og i maksimal opløsning fra min PC. Og endelig blev der også sammenlignet med analogt output mellem Calyx og Lyngdorf.

Fra starten viste der sig en rød tråd som holdt gennem hele testen. Der var ingen forskel at spore mellem USB fra min PC, og Lyngdorf’en som drev. Og videre var der heller ingen forskel mellem Calyx’s og Lyngdorf’ens analoge output, såvel balanceret som ubalanceret. Kun på Calyx egne udgange, kunne der spores forskel mellem balanceret og ubalanceret. Men mere om det senere.

Calyx DAC 24/192 spiller knastørt og korrekt, og lægger heller ikke fingre imellem. Klangmæssigt er den helt neutral, men lyden er lige på og rå. Bassen er tør og præcis, ethvert knips på basstrenge høres med tydelighed, og stortromme fremstår tydelig med masser af tyngde. Og min kæphest, 3-i-1 lyden fra stortrommen er også helt med. Anslag, skindet der flytter sig, og sidst ”boom”-lyden høres tydeligt og distinkt hver for sig. Det kan faktisk ikke fås bedre i denne prisklasse!

Længere oppe i frekvens er det stadig den samme kontanthed der hersker. Lyden er ligefrem, og instrumenter og stemmer lyder som de skal. Kun en ting savner jeg, og det er lidt mere nuancering, men det ”problem” har jeg også med min Lyngdorf. Jeg kalder det et hint af ”digitalitis”.

Der er masser af detaljer, og lydbilledet er stort med masser af plads til de udøvende, samt en rigtig god fornemmelse af bredde, dybde og højde. Perspektivet er ligeledes rigtig godt, og det er nemt at placere de udøvende i alle 3 dimensioner. Samtidig er dens dynamiske evner forbilledlig. Egentlig er dette blot en genfortælling af hvordan Lyngdorf’en gør tingene, for disse to gør det fuldstændig ens. Og det er jo en stor cadeau til Calyx’en!

Jeg forsøgte også at skifte mellem de forskellige samplingsfrekvenser på Lyngdorf’en, og her var Calyx’en hurtig til at låse sig på signalet igen. Der var dog ikke hørbar forskel fra 48-192 kHz. Kun ved skift til 44,1 kunne der fornemmes et tab af luft i musikken, som ikke længere klingede helt så frit. Dette er på ingen måde Calyx’ens skyld, men kun et generelt udtryk for tab ved skift til 44,1 kHz.

Calyx’en kunne ikke sige sig helt fri for forskel i kvaliteten af lyden, ved skift mellem balanceret og ubalanceret. Det er en balanceret konstruktion, og den gør sig bedst som sådan. Ved ubalanceret signal svinder lydbilledet en anelse ind på samtlige leder, men uden tab af detaljer fra musikken. Og samtidig er det stadig nemt at placere de udøvende, om end de har lidt mindre plads at stå på.

Som jeg har nævnt før, så siger noget mig, at der er mere at hente i denne dac. Men det har desværre ikke været muligt for mig, at prøve med en anden ekstern strømforsyning. Et hurtigt kig på internettet viste også, at jeg ikke er den første der har gjort mig de tanker. Men det er imponerende, at den holder sig helt på niveau med Lyngdorf’en, til trods for den lille medfølgende strømforsyning. Og det er af samme årsag, at jeg tænker, at der er mere at hente i Calyx DAC 24/192.


Konklusion

Calyx DAC 24/192 har været spændende at stifte bekendtskab med. Den spiller utrolig godt, faktisk præcis lige så godt, som min egen Lyngdorf. Og normalt skal man op i højere prisklasser, for at opnå samme præcision som her.

Den har ikke mange muligheder at vælge i mellem, det er enten USB eller S/P-DIF digital input. Og så kan man vælge om strømmen skal trækkes eksternt eller via USB. Det første er at foretrække. Der er ikke andre valgmuligheder her. Det er plug and play.

Calyx DAC 24/192 er for dem, der har skiftet til streaming via NAS eller PC, og som ønsker en bedre lydkvalitet, end mange af de små USB dac’s som findes på markedet. Eller de som har en eksisterende CD-afspiller med en bedaget D/A del. Med Calyx flytter vi os op i en lyd, som kan sammenlignes med CD-afspillere til flere gange dens egen pris.


Specifikationer:

  • Samplingsrate: 44,1–192 kHz.
  • Dimensioner: 22 x 4,5 x 22 cm (B x H x D).
  • Vægt: 4,4 kg.

Pris: Kr. 10.440,-.


Importør:

Mindtech

Web: www.mindtech.dk
Mail: mail@mindtech.dk
Tlf: 23 88 80 95


Reference-udstyr:

  • CD: Lyngdorf CD-1, Holfi Stabilizer.
  • Vinyl: Michell GyroDec SE, Rega RB300/Incognito, London Jubilee.
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
  • Højtalere: Xavian XN360.
  • Kabler: Vincent XLR, Silver Sonic AirMatrix RCA & Silver Sonic Q10.
  • Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes