HIFI4ALL.DK
Dynaudio Xeo 3
Mikkel Gige  [06.08.2012]
Xeo er den nyeste modelserie fra danske Dynaudio, og højtalerne adskiller fra tidligere modeller ved at være trådløse. Kan trådløse signaler stå mål lyden fra det traditionelle hifi? Få svaret her, hvor vi lytter nærmere til den mindste model Xeo 3

De fleste har efterhånden vænnet sig til tanken om tommetykke højtalerkabler, som på ofte dominerende vis har slanger sig hen over gulvet mellem anlæg og højtalere. Samtidig har læren også været, at en ”rigtig” forstærker eller forstærkersæt fylder godt i landskabet. Med den nye Xeo-serie fra Dynaudio er både højtalerkabler og forstærkere fjernet fra stuen.

Tilbage er den lille Xeo boks, hvor man kan tilslutte sine signalkilder, og det foregår stadig via kabler. Da boksen i sig selv er en trådløs sender, vil det nok skabe lidt problemer, hvis den også skulle modtage trådløse signaler. Selve signalet mellem højtalerne og boksen kører på samme frekvenser som almindeligt trådløst netværk. Og der er selvfølgelig båndbredde nok til at signalet sendes i fuld opløsning. Ikke noget med komprimering her!

Boksen er lavet i plastik, og fylder ganske lidt. Desværre var det ikke muligt at åbne den, så kvaliteten af indmaden har vi ikke kunnet vurdere. Der følger en separat strømforsyning med, af typen ”mobillader”. Boksen har 3 indgange, en analog med minijack eller RCA-stik, og to digitale via optisk og USB. Desværre er det et mini-USB, hvor standarden normalt er et USB-A, men det skyldes nok hensynet til bærbare signalkilder, som for eksempel iPhone/iPad og andre mobiltelefoner.

I Xeo 3 højtalerne deler enhederne mange af deres egenskaber med Dynaudio Excite og DM serierne. Til gengæld har de ikke noget passivt delefilter, da det her foregår aktivt, når signalet er modtaget fra sendeboksen. Derefter sendes det videre til de indbyggede kl. D forstærkere på 2 x 50 watt pr. højtaler. Det lyder ikke af meget, men er faktisk rigeligt, da forstærkerne ikke skal kæmpe med de uhensigtsmæssigheder man normalt har i et traditionelt passivt filter.

Bag på højtalerne er det kun stik til 230V, og dermed kan man ikke koble højtalerne til anlægget på andre måder. Og dermed er højtalerne heller ikke helt trådløse, da de stadig skal have en strømkilde tilsluttet. Så kablerne på gulvet er ikke helt væk.

Men det var nu heller ikke helt tanken med Xeo serien. For den lille boks kan faktisk kontrollere op til 3 sæt Xeo højtalere, som fungerer helt uafhængigt af hinanden. På hvert sæt vælger man hvilken signalkilde, man vil lytte til, og volumen styres individuelt på hvert sæt lige så. Man kan på den måde lytte til samme musik, mens man går frem og tilbage mellem flere rum, eller flere kan også nyde forskellig musik i hvert deres rum.

En lidt speciel ting, som Dynaudio ikke reklamerer meget med er, at volumenkontrollen faktisk kan slås fra i højtalerne. På den måde vil de kunne benyttes som for eksempel et sæt trådløse baghøjtalere i et surround setup, hvor niveauet styres fra forstærkeren!

Fit og finish er helt i top, som vi kender det fra Dynaudio. Lakeringen er lækker hvid eller sort pianolak af fineste kvalitet. Og der er slet ingen tvivl om, at det især skyldes, at man med Xeo serien ønsker at komme ind i mere ”lifestyle” prægede hjem. En lille detalje som højner indtrykket endnu mere er, at de små dutter som holder frontstoffets ramme, har samme farve som selve højtalerkabinettet. Så skulle man ønske at spille uden frontstof, og nyde synet af de fine enheder med lækre naturfarvede aluminiums-chassiser, så bliver det ikke ødelagt af nogle sorte gummidutter på en hvid pianolak. Tomlen op for den detalje!


Lytteindtryk

Under testen af Xeo 3, havde jeg mulighed for at sammenligne dem med et sæt DM 2/6, som har stort set de samme enheder. Og der var både fordele og ulemper begge veje.

Dynaudio Xeo 3 har en meget ligetil, men også meget direkte lyd. Og sammen med mit indtryk fra testen af Confidence C2 II, er det meget tydeligt, at Dynaudio er begyndt at dreje sig mere og mere væk fra det ”pæne” til det ”rene”. Men samtidig formår Xeo 3 stort set at holde sig neutrale i forhold til kildematerialet.

Denne anmeldelse er også en test af den trådløse forbindelse, med den tilhørende boks, hvor lydkilderne er sluttet til. Og lad mig med det samme slå fast, Xeo systemet samlet set bedst egner sig til digitale kilder. Det skyldes, at sender-boksen ikke skal konvertere signalet, når det ankommer i digitalt format.

I analogt format skal det først gennem en A/D konverter, og denne forringer altså lyden i en kedelig retning, hvilket jeg vil starte med at beskrive.

Via den analoge indgang kan lyden bedst beskrives som godt parfumeret. Bassen bliver tilført en unaturlig fylde, hvilket i første omgang imponerer, da man ikke lige regner med at få så meget bas ud af et par højtalere i den størrelse. Men efter et par plader står det hurtigt klart, at der mangler både nuancering og kontrol. I modsatte ende fik diskanten en hårdhed og kant, som gjorde, at jeg var lige ved at afskrive testen af Xeo 3. Mellemtone området går dog fri i en sådan grad, at der ikke var forskel til digitale kilder.

Lydbilledet taber ligeledes en del i bredden, og alting forekommer som værende i midten af lydbilledet. Detaljering er i orden.

Via digitale kilder er lyden en helt anden, nemlig den velkendte Dynaudio lyd, som jeg efterhånden kender en del til. Men det betyder også at bassen finder sit naturlige leje, som jo ikke er så mave-trampende, når det er en højtaler af denne størrelse. Men de indbyggede forstærkere leverer præcis lige så meget bas, som DM 2/6 sættet koblet til Vincent monotrinene. Og på det område minder de to ualmindeligt meget om hinanden. God kontrol og god nuancering, hvor de enkelte toner står fri af hinanden.

I mellemtoneområdet er der ikke stor forskel at spore mellem Xeo 3 og DM 2/6. Stemmer lyder fint med en tilpas grad af naturlighed, og de udøvende kan placeres med rimelig præcision i lydbilledet, bedre end via analogt input. Dog er perspektivet noget smallere, sammenlignet med DM 2/6 koblet til et par kraftige Vincent monotrin. Samtidig er det heller ikke helt så nemt at placere yderpunkterne i dybden og højden.

Generelt opleves lyden klarere med digitale inputs, men der er stadig tendens til lidt hårdhed mod toppen. Det har DM 2/6 faktisk også, så det er nok nærmere enhedernes ansvar. Detaljerne er lige så lidt tydeligere, og lydbilledet er som sagt større, dog uden at være på niveau med Xavian’erne.


Samlet vurdering

Jeg kan ikke lade være med, at være lidt imponeret over Dynaudio’s trådløse højtalere. For det er vaskeægte hifi, så længe vi taler digitalt input. Via analogt input, bliver lyden forringet og parfumeret i en grad, som jeg ikke vil kalde rigtig hifi.

Men det der imponerer mest er, at under optimale forhold spiller Xeo3 helt på niveau med et sæt DM 2/6 koblet til et par kraftige Vincent monotrin. Der er forskelle, men med fordele til begge sæt. Og sammenligner man de samlede priser, så er Xeo 3 sættet jo kun halvt så dyrt!

I forbindelse med besøget hos Dynaudio, og den efterfølgende test af Xeo 3, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om dyrere modeller fra Dynaudio kunne bære teknikken. I hvert fald er teknikken i Xeo 3 sættet bevis for, at den er moden nok. I denne test har jeg helt klart haft oplevelsen af, at begrænsningen lå i højtalerens enheder!

Og der er ingen tvivl om, at Xeo serien er et oplagt valg til seriøse musiklyttere med digitale kilder, som vil af med forstærkere og tykke højtalerkabler.


Specifikationer:

  • Princip: 2-vejs trådløs og aktiv basrefleks.
  • Udgangseffekt: 2 x 50 watt pr. højtaler.
  • Følsomhed: Ikke relevant!
  • Impedans: Ikke relevant!
  • Delefrekvens: Ikke relevant!
  • Frekvensområde: 48-22.000 Hz.
  • Dimensioner: 17 x 28 x 24,5 cm (B x H x D).
  • Vægt: 7,6 kg.

Pris:

Xeo 3 sæt m. transmitter: Kr. 11.799,-.
Xeo 3 sæt u. transmitter: Kr. 9999,-.


Producent:

Dynaudio A/S

Web: www.dynaudio.com
Mail: info@dynaudio.com
Tlf.: +45 8652 3411


Reference-udstyr:

  • CD: Lyngdorf CD-1, Holfi Stabilizer.
  • Vinyl: Michell GyroDec SE, Rega RB300/Incognito, London Jubilee.
  • Forstærkere: Ortofon ST-80SE, Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
  • Højtalere: Xavian XN360.
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA & SilverSonic Q10.
  • Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler fra Sound InVision.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.