HIFI4ALL.DK
Test af Pioneer DV-757Ai
Bruno Barcelli  [06.04.2003]
Pioneers nyeste DVD/SACD maskine er sandt for dyden en alt-i-et maskine på den gode måde.

Visionen er opfyldt

Pioneer har med deres nyeste topmodel DV-757Ai taget hul på den æra, som Ole Lund Christensen spåede om kort tid efter den første DVD-spiller blev sat i verden – nemlig at der kommer flere formater og at det til sidst ender med, at der kommer dåser på markedet, hvor det bare handler om at hælde software på tanken og trykke speederen i bund.
Præcis sådan en maskine er DV-757Ai. Den klarer DVD-video, DVD-Audio, DVD-R, DVD-RW, CD, VCD, CD-R incl MP3, CD-RW og SACD. Én af de specielle funktioner ved denne maskine er, som navnet antyder, at der er indbygget et iLink interface (IEEE1394, populært kaldet Firewire), som gør det muligt at overføre ukomprimerede højtopløselige digitale data fra SACD og DVD-Audio ( DSD og LPCM) til eksempelvis en iLink kompatibel receiver med op til 192 KHz sampling frekvens. ILink understøtter desuden andre fikse funktioner som synkronisering af indgange. Du kan også bruge iLink’et til komprimerede data som Dolby Digital, DTS og MP3. Desværre havde Pioneer ikke medsendt et S400 kabel ligesom vi ikke havde en iLink forstærker til rådighed i testperioden.

Set forfra er der umiskendeligt tale om et Pioneer design – dog i silverlook i modsætning til tidligere tiders champagnefarve. Lidt trist synes jeg, men jeg er også vild med champagne (farven). Fronten er en smule sparsomt møbleret, men de vigtigste knapper er dog at finde. Har du et TV, der er i stand til at håndtere progressive scan på NTSC, kan du slå funktionen til på fronten og nyde et særdeles stabilt billede.
På bagsiden er der ud over to SCART-stik naturligvis udgange til iLink, to video out, to SVHS out, en sæt analoge 5.1 udgange, en stereo out, en optisk og en coaxial digital udgang, bus-stik til remotesignaler og, heldigvis, en 220 V indgang. Chassiset består af to lag.

DV-757Ai er udstyret med en processor fra Analog Devices, som er i stand til at lave noise-shaping på videosignalet. Som ved audio noise shaping tilføres en slags oversamplet kvalificeret støj mhp at opnå en højere opløsning end videokonverteren ellers kan tilbyde. Som antydet ved de analoge 5.1 udgange har DV-757Ai indbygget D/A konvertere til samtlige lyd formater. Maksimal opløsninger er 24 bit 192 KHz. Et kredsløb, som Pioneer kalder Hi Bit Conversion konverterer lavere bit-rates til 24 bit. Audiosiden er udstyret med den seneste version af Pioneers Legato Link Pro, som har 4 justerbare indstillinger på de digitale filtre ligesom det også kan slås helt fra.
Du kan også finde en ”Virtual surround” indstilling, som angiveligt skulle give realistisk surroundfornemmelse fra to højttalere. For at overstå denne funktion én gang for alle lyder det præcist af det, det er – fasemanipulation. På videosiden findes et særdeles interessant setup, som ud over standardindstillinger til CRT, plasma og monitors har 3 brugerindstillinger, hvor du selv kan finjustere ikke mindre end 16 parametre på billedet, her i blandt støjfiltre, skarphed, hvid- og sort level, gamma, hue og chroma levels. Du finder også en ”Trick play” processor, så du f.eks. kan afspille en DVD-film baglæns med samme gode billede som almindelig afspilning. Videokonverteren upsampler DVD’ernes 8 bit til 10 bit for større dataintegritet. Det siger sig selv at DV-757Ai klarer både PAL og NTSC.

Pioneer har udstyret denne maskine med en særdeles avanceret dobbelt laser pick-up. En diode tager sig af 650 nM bølgelængden til DVD, mens en anden tager sig af 780 nM til CD’ere.

På brugersiden er Pioneer DV-757Ai også med helt fremme. Der er naturligt OSD med et grafisk interface, en guide, der hjælper dig på vej ligesom der er et hav af programmeringsmuligheder for afspilning. Remoten er ikke jordens mest innovative, men er letlært og fungerer rigtig godt i dagligdagen.

På med pladen Polle !!

Til denne test benyttede vi Thomsons 52” bagprojektions TV, som desværre ikke understøtter progressive scan. Men nu hvor progressive scan er blevet tilladt på PAL sidder der givetvis en Pioneer ingeniør et eller andet sted og bryder hjernen med at få overført teknologien til PAL via scart ???
Netop på t TV af denne slags viste de indbyggede billedjusteringer sig fra deres bedste side. Efter nogle timers puslen med farvebalancer osv. endte jeg op med et aldeles fremragende billede, der reproducerede et dybde og farveægthed i billedet, jeg ikke kan mindes at have set på sådan et Thomson før. Den gode dybde gør det til en ren fornøjelse at kigge 52” – du opsluges af filmen og skal holde hårdt fast i den analytiske opgave for ikke at glemme alt omkring dig. Vi havde til lejligheden Pioneer DVD fra Jurassic-perioden, en 717, som sammenligningsgrundlag , og det er meget tydeligt, at videosiden er forbedret betragteligt de seneste 3 år. Specielt på den store skærm bliver panoreringsforstyrrelser meget tydelige, men selv om teknologien er forbedret markant, kan effekten stadig anes ved længere og hurtige panoreringer.
Jeg trak surroundlyden ud både via de indbyggede konvertere og digitalt. Til forskel fra 717’eren er de indbyggede konvertere en bagatel mere faste og nærværende. Surroundbilledet er med andre ord aldeles fremragende, men kan stadig overgås ved at trække det digitale signal til high-end konvertere. Jeg ville gerne have prøvet DV-757Ai sammen med iLink udgaven af Pioneer AX-10’eren, men det må vente til en anden god gang.
På DVD-Audio og SACD siden måtte jeg nøjes med de indbyggede konvertere, da jeg ikke havde hverken et S400 kabel eller en iLink kompatibel forstærker til rådighed. Det gør nu heller ikke så meget – DVD-audio delen er særdeles vellykket med et klipppefast lydbillede, der sammenlignet med Pioneers egen DV-656A, ligger på et helt andet niveau. Der stilles med andre ord temmelig store krav til din analoge 5.1 opsætning, der gerne må indeholde virkelige kvalitetskomponenter fra forstærkere over kabler til højttalere.
SACD gengivelsen matcher ikke Sonys bedste, men er dog stadig god. Specielt den letbenede basgengivelse af Guano Apes’ afgrundsdybe og tonstunge rytmespor løfter oplevelsen gevaldigt. Gennem hele testperioden havde vi stadig Sub Focus fra Audio Pro i lytterummet. Sammen med de højopløselige formater viste sub’en sig fra sin bedste side og det samlede indtryk var absolut respektabelt.

Hva’ med CD-gengivelsen ???

Hvis der var almindelig enighed om, at den gamle DV-717 var glimrende til CD-gengivelsen, vil jeg ikke tøve med at kalde DV-757Ai for aldeles fremragende – specielt når den forholdsvis beskedne pris tages i betragtning. Det er tydeligt at upsamplingen til 24 bit sammen med Legato Link Pro trækker CD-gengivelsen fra en DVD / SACD spiller med ind i det næste årti. Bevares – den kan på ingen måde sammenlignes med andre testede CD-spillere som Primare eller Cayin for den sags skyld, men du skal ikke meget under en 5-6000 kroner for en separat CD-spiller før DV-757Ai blæser forbi i overhalingsbanen – imponerende. Mere konkret handler det om, at DV-757Ai bevarer kontinuiteten i musikken på stort set alle fronter. Der er således ingen afsnit, der stikker af fra de andre, hverken hvad angår dynamik, musikalitet eller rumgengivelse. De flotte bækkener på Supertramps ”Some Things Never Change” klinger smukt ud med myriader af detaljer. Den lettere overdrevne bas på selve indspilningen bliver holdt stramt i snor og tendenser til overvoluminøsitet, som ses på andre, mindre kapable afspillere undgås et langt stykke hen ad vejen.

For at gøre en historie, der snildt kunne blive meget længere, lidt kortere, kan jeg kun anbefale DV-757Ai varmt. Den vil kunne tilpasse sig stort set alle klasser af surroundanlæg med sin ligefremme og kontrollerede spillestil og er samtidig et godt og relativt billigt bud på en acceptabel integration mellem en multikanal- og en stereoafspiller.

Pris: Ca. 10.000 kr.

Tekniske specifikationer:
http://www.pioneer.dk/no/product_detail.jsp?product_id=2049&taxonomy_id=62-84

Pioneer Danmark A/S
Helgeshøj Allé 26
2630 Tåstrup
kundepost@pioneer.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.