Her er du: Anmeldelser - På med vinylen 6 19. marts 2024 | 06:16   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med vinylen 6
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [09.06.2014] Print testen
I dette afsnit af føljetonen, hvor vi ser nærmere på produkter til analog afspilning, er det endelig lykkedes at få en pladespiller på besøg, som kunne gennemføre testen. Og så ser vi på to Riaa’er i hver deres prisklasse

Thorhauge Low Cost

Thorhauge har givet deres Riaa’er og stepup’er end grundig opdatering, og vi ser og lytter her nærmere til de mindste modeller fra Low Cost serien. Tidligere har vi haft besøg af Riaa’en fra Intersection serien.

I Low Cost Riaa’en er der sket følgende ændringer: Forstærkning i første trin er sat ned, og hævet i andet trin i stedet, og rørene er skiftet fra Mullard 8162/ECC81 til JJ ECC81 i første trin, specielt udmålt for lav støj. Det andet rør er fra Tungsol, og endelig et ECC82 som buffer i tredje trin. Samtidig er der brugt en anden strømforsynings-trafo, som har højere spænding, hvilket har givet mulighed for bedre filtrering af højspændingen. Derudover er konstruktionen meget lig tidligere.

I stepup’en er kredsløbene magen til den dyrere Intersection model, dog har man udskiftet den dyre løsning med batteridrift til en enklere traditionel forsyning. En spøjs detalje ved stepup’en er, at den vender fasen på signalet. Det kan løses ved at bytte rundt på stikkene på pickup’en, men det ville nu have været smartere, hvis det ikke var aktuelt.

Et kig indvendigt afslører en ganske god kvalitet af komponenter, især strømforsyningen til Riaa’en imponerer(!). Dog trækker stikforsyningen til stepup’en ned… den er mere sjælden end køn. Men man får faktisk rigtig meget for pengene i Thorhauges produkter, også når det kommer til lyden…

Lytteindtryk

Jeg lagde ud med, at koble Low Cost Riaa’en sammen med det dyre vinylsetup i lytterummet, og det gik faktisk rigtig godt lige fra starten, og lyden var meget lig det, der kommer fra reference Riaa’en fra Vincent.

Dog har Thorhaugen noget mere fylde i bassen, hvilket kan blive lidt for meget af det gode, hvis man i forvejen har bas i rigelige mængder. Men sammen med et billigere vinylsetup, eller med et par mindre højtalere vil det helt klart have sin berettigelse. Dog gør den ekstra fylde også, at der mistes noget definition i bassen, og dermed kan tingene rode lidt sammen, både i bassen, men også længere oppe i frekvens. Det er et valg fra Thorhauges side, og Riaa’en kan leveres uden dette hæv.

Ellers kan der næsten ikke sættes en finger på lyden fra Thorhaugen. Den har en lækker mellemtone-gengivelse, og det fortsætter videre op i diskanten med masser af luft, og uden nogen som helst afrulning mod toppen. Stemmer lyder meget naturligt og lækkert, og samtidig adskilles sang og kor meget tydeligt.

Lydbilledet er stort a la Vincent, der er masser af tydelige detaljer, og placeringer er generelt gode. Dog kom den lidt til kort på dybden af perspektivet, hvilket skyldes den ekstra fylde i bassen, som overskygger en del af lydbilledet. Men samlet set er det en rigtig lækker analog lyd, som Low Cost Riaa’en leverer.

Stepup’en vender som sagt fasen, men jeg må ærligt sige, at jeg ikke kunne høre forskel (?!). Bassen er lidt hul sammen med Vincent Riaa’en, fordi den dæmpes af stepup’en. Men med Thorhauge Riaa’en passer det faktisk rigtig godt sammen, da stepup’en dæmper den fyldige bas lige tilpas. Og så er den tro mod musikken a la Riaa’en. Dog skal den helst have MC pickup’er, som passer med de 100 ohm, den fast er sat til. Sammen med en lavimpedant pickup som Benz Ebony TR blev lydbilledet en del smallere, og mistede fokus og overblik. Men til prisen på stepup’en, så er det urimeligt, at holde den op på det, for den leverer glimrende lyd til prisen!

Og sammen med Low Cost Riaa’en er der tale om en ekstremt støjsvag kombi, som er meget tro mod musikken. Niveauet er dog ikke helt som Vincent PHO-700.

Specifikationer:

  • Modstand: Riaa 47k, stepup 100 ohm
  • Dimensioner: 10 x 20 x 4 cm (+rør) (B x H x D)

Pris: Kr. 3500,- (Riaa), 1500,- (stepup)


Producent:

Thorhauge Audio

Web: www.thorhauge-audio.dk
Tlf: 96 19 00 07


Funk Little Super Deck

Med til anmeldelser af analogt grej hører også test af pladespillere. Der har da også tidligere været komplette pladespillere på besøg fra veletablerede producenter, men de kunne desværre ikke stå distancen. Værket fra disse pladespillere er som regel rigtig godt, men det er ikke altid tilfældet med tonearmene! Mange producenter er, i stedet for Rega-løsningen, begyndt at lave deres egne tonearme, hvilke desværre ikke altid er lige godt.

Men nu er det lykkedes, at få en pladespiller på besøg, der kan stå distancen hele vejen: Funk Little Super Deck (LSD). Bag firmaet Funk står tidligere udviklere af det meget kendte mærke Pink Triangle, som for år tilbage var kendt for at levere værker i überklasse. De nye modeller har fået et noget mere ”spacy” design i kunststof materialer, men med den nyeste model LSD, er man gået tilbage til mere traditionelle materialer og design.

Funk er også begyndt at lave deres egne tonearme, og selv om armen på LSD bestemt er meget bedre end de tidligere nævnte, så bærer den stadig lidt præg af Storm P. løsninger. Det er en meget speciel arm, og bestemt ikke for nybegyndere. En irriterende detalje er armliften og holderen til armen… de to ”arbejder” ikke sammen. Når armen sidder i holderen, kan liften ikke være oppe, hvilket betyder, at man ved afspilning skal flytte armen ud af holderen, så den hviler på liften. Herefter løftes liften, armen føres ind over pladen, og liften sænkes. Og omvendt når den skal tilbage.

Til gengæld kan alle indstillinger udføres på denne arm, dog på lidt speciel vis. For eksempel finstilles nåletrykket med en vægt som skydes frem og tilbage på selve armrøret. I den forbindelse benyttes kontravægten kun til at ”grovindstille” armen med. Det er også muligt at stille azimuth, fordi pickuphuset er aftageligt, og kan vippes fra side til side ved montering. Overhang stilles også her, ved at flytte huset frem og tilbage. Og frem og tilbage gælder også for antiskating, med en lille arm i lejehuset.

Men men… værket! Det har teknikken med fra de tidligere Funk modeller, men designet er anderledes og mere almindeligt. Plinten er af træ med akryl på toppen, og minder på den fede måde noget fra 70’erne! En speciel detalje er indertallerkenen, som er aflastet af to ekstra pulleys, som fjerner det skæve vred, som en enkel motorpulley kan give. Det er næsten lige så godt, som hvis der var tre motorer i stedet. Men dette er en meget billigere løsning! Og jeg er overbevist om, at det også kan høres.

 

Pladetallerkenen er af glas med en måtte af filt a al Rega. Det er ikke den bedste løsning, men den er billig. Heldigvis laver Funk deres egne pladetallerkener og plademåtter, kaldet Acromat/platter, der er lavet af et luftfyldt kunststof. Hvorfor de ikke har benyttet denne på LSD, er et godt spørgsmål. Men ingen tvivl om, at den til testen medfølgende Acromat måtte hjalp på den ”hårde” glastallerken.

Fit og finish på Little Super Deck er rigtig god, dog trækker armen lidt i den anden retning, på grund af Storm P. løsningerne. Den er ikke elegant på samme måde som værket. En ”funky” og lækker detalje er det blå lys, som tænder under vippe-kontakten, når den sættes i gang.

Lytteindtryk

Funk Little Super Deck er en anderledes pladespiller på den måde, at den ikke lyder analogt, som man forventer det fra en pladespiller. Den er mere direkte i sin lyd, og har ikke den umiddelbare ”musikalitet” med fra starten, som mange andre pladespillere har. Det vil måske skuffe dem, der er tilhænger af den analoge klang, men omvendt vil den vinde hjerter hos mange af de, der har digitale medier som primær lydkilde.

Men det er kun en spørgsmål om matchning med pickup og Riaa, for LSD’en er tro mod de andre kilder den sættes sammen med, og forholder sig på den måde neutral, hvilket egentlig også er den bedste måde at beskrive dens egen lyd på… neutral og ligefrem!

Som standard medfølger der en filtmåtte til Little Super deck, men jeg kan kun anbefale at den fjernes med det samme, og erstattes af Funk’s egen Acromat. Med filtmåtten var lyden ganske enkelt for hård, men dette kan en Acromat rette meget op på. Den giver mere bas, mindre kant i diskanten og dæmper støj i højfrekvenserne. Til gengæld snuppes der også en lille smule af luften i toppen. Men Acromat blev siddende på under testen, og nedenstående er resultatet.

Der er ikke helt den samme tyngde i bassen som fra referenceværket, og det kan virke lidt hult fra en start. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, da det bas der er, til gengæld er tørt og stramt. Det er et valg, og hellere lidt mindre niveau og tyngde, end en gang pludderbas a la det man ofte oplever fra andre ”budget” pladespillere. Sammen med for eksempel Thorhauge Riaa’en beskrevet ovenfor, opstår der en synergi begge nyder godt af. Det ekstra niveau fra Thorhaugen giver noget af det bas tilbage, som jeg savnede med LSD alene. Og med Goldring Legacy oveni fungerer det rigtig godt sammen.

Men lyden er som sagt mere direkte med LSD, og det er endnu mere tydeligt i mellemtone og diskant. Sammen med Ortofon Rondo Bronze, som har samme egenskaber, blev det for meget af det gode. Så den blev hurtigt afmonteret igen, og tilbage kom Goldring Legacy. Men der er stadig lidt tendens til lidt kant i de høje frekvenser, hvilket jeg primært giver glastallerkenen skylden for. Det er bare ikke et optimalt materiale til pladetallerkener! Men igen… med Thorhauge Riaa’en blev det løst.

Lydbilledet er lidt smallere, placeringerne er ikke lige så præcise, og dybden ikke helt så skarp, når man sammenligner med referenceværket, hvilket egentlig er lidt uretfærdigt. Men det understøtter det, jeg så tit har nævnt i anmeldelser af analogt udstyr: Det er præcisionen i de enkelte dele, der koster. Og her er det primært tonearmen, som må tage vægten på sine skuldre, men omvendt er ydelsen faktisk meget tæt på en Rega arm, hvilket er stor cadeau til Funk for deres arm.

Men der er ro på lydbilledet, og støjniveauet er meget lavt, hvilket kan tilskrives en meget stabil gang. Og her er jeg ikke i tvivl om, at ansvaret ligger i den geniale løsning med de to ekstra pulley’s som giver et mere jævnt træk på remmen og indertallerkenen. Det er Little Super Deck’s signatur.

Specifikationer:

  • Dimensioner: 41,5 x 32 cm (B x D).
  • Vægt: 7 kg.

Pris: Kr. 13.000,- (Valnød), Kr. 12.500,- (Sort & Hvid)


Importør:

Exotic Audio

Web: www.exoticaudio.dk
Mail: info@exoticaudio.dk
Tlf.: 35 11 27 70


North Star Phonostage

Sidst North Star var på besøg i lytterummet, var det med en digital kombi med dac og drev. Og på det tidspunkt havde North Star vendt fokus mod det digitale domæne. Men nu har det vendt lidt omkring igen, og fokus er rettet med samme vægt på det analoge segment med forstærkere i enhver afskygning. Og det betyder et glædeligt gensyn til Riaa’en Phonostage.

Phonostage er både Riaa og aktiv stepup for MC pickup’er. Og den er særdeles versatil, når det kommer til indstillinger. Modstand kan stilles fra 30 til 100k ohm i meget små step. Hele 22 for MC delen alene op til 2000 ohm! Og hertil 4 til MM, 47k og 100k ohm, samt 220 og 320 pF. Gain kan stille i 6 trin fra 40 til 60 dB uafhængigt af pickup type! Desværre sidder switch’ene til at skifte med på undersiden af kabinettet, hvilket betyder at den skal ud af reolen, hver gang man skifter pickup. For de fleste er dette dog ikke noget problem, når man først har fundet det, der passer til éns pickup. Men har man flere arme på sin pladespiller, eller bare flere pickup’er, så er det lidt irriterende. Kunne de bare sidde på bagsiden, så havde det gjort en stor forskel.

Og en eller flere knapper på fronten havde ikke været en option, for det ville have ødelagt det pæne design. Der er faktisk slet ikke nogen knapper på fronten. Tænd/sluk sidder også på bagsiden, for Phonostage skal være tændt hele tiden. Fronten består af to stykker aluminium, et fladt stykke bagerst, og så et i midten, fræset, skuret og poleret til en rigtig lækker finish. De kan kombineres på alle tænkelige måder i sort og natur eloxeret finish. Standard er den ”bølgede” front med natur aluminium på begge dele. Resten af kabinettet er lavet i tyk, kraftig stålplade.

Indvendigt mødes man af et næsten hysterisk ryddeligt layout, og de to kanaler er helt ens opbygget, og der er gjort plads til det hele. Alle kredsløb er 100 % diskrete, og komponentkvaliteten er rigtig god. Der er slet ingen grund til uddybning, det her er bare rigtig lækkert lavet. Og det kan høres! En måling hos importøren viser i øvrigt en snorelige frekvensgengivelse fra Phonostage.

Strømmen kommer fra en ringkernetrafo, og ladelytter på 22.000 µF, og yderligere 8000 µF lige op ad kredsløbene! Så der mangler ikke strøm… og det kan også høres! Den primære del af strømforsyningen sidder under en bukket plade, som sikrer afskærmning for de følsomme Riaa kredsløb.

På bagsiden sidder fire superlækre WBT stik, til ind og udgang. Men der sidder også to firbenede XLR-stik til strømforsyningen, og derfor skal man benytte et medfølgende kabel, for at kredsløbene kan få strøm. Og rygterne siger, at der findes en ekstern batteri-forsyning!

Fit og finish er vanen tro fra North Star helt perfekt! Prikken over i’et havde været et kabinet helt i aluminium, men til prisen kan der ikke sættes en finger på udførslen af Phonostage, både ind- og udvendigt!

Lytteindtryk

Fra en start lyder Phonostage meget lig Vincent Riaa’en, og der skal lyttes et par plader igennem, før man tydeligt bemærker forskellen – og forbedringerne! Mest tydelig er nok bassen, som kan opleves lidt ”dæmpet”, om end det ingenlunde er tilfældet! Der er stadig fuld tryk på stortrommen, når musikken fordrer det. Bassen er bare mere ren, og tørrere i sit udtryk. Og det betyder også, at der i selve bassen er flere detaljer og nuancer.

Men det giver også udslag længere oppe i frekvens, for den strammere og mere præcise bas, fjerner en skygge, som slipper flere detaljer og nuancer igennem, specielt i mellemtoneområdet. Stemmer lyder stadig meget naturlige, som fra Vincent’en, men sanger og kor adskilles bedre, faktisk fantastisk meget bedre. Og samtidig giver det en lige så fantastisk stemning og fornemmelse af præsens/nærvær fra de udøvende musikere. Faktisk også bedre end det McIntosh CD-afspilleren i lytterummet kan præstere! På ”I got you in my pocket” med Jack White er der nærmest en uhyggelig realisme af, at Jack sidder lige dér, bag højtalerne…

Længere oppe i diskantområdet er der ikke nogen forskel at spore, men det var jo også her, at Vincent’en i sin tid gjorde et rigtig godt indtryk. Der er samme fornemmelse af luft og frihed med North Star. Lige så med rumfornemmelse, perspektiv, dynamik og andre tekniske sider af musikken. Her står North Star og Vincent helt lige.

Klangmæssigt er Phonostage meget neutral i sit udtryk, tangerende til lidt tør, uden at det går ud over musikken. Men der er ikke den samme charmerende italienske musikalitet over den, som jeg oplevede med CD-drev/dac kombi’en fra North Star i sin tid. Så Phonostage er lidt atypisk fra det jeg kender som italiensk lyd. Og den afviger også fra den typiske analoge lyd, og minder faktisk mere om det man kender fra rigtig gode digitale medier, uden disses ulemper. Og på den måde inviterer den på en god måde det digitale folk tilbage til det analoge medie.

Som aktiv MC stepup mister Phonostage desværre terræn i forhold til Ortofon ST-80SE/Vincent PHO-700 kombi’en. Det er måske lidt en unfair sammenligning. Men Phonostage byder ikke på samme overskud, når det kommer til afspilning med MC pickup’er. Men sammen med Ortofon stepup’en så er Phonostage helt klart den bedste Riaa, jeg har lagt ører til!

Og trods det at den aktive MC-del ikke kan følge med, så får den udnævnelsen ”Editors Choice”, fordi den som ren Riaa, er intet mindre end fantastisk. Og så skal den bare have en god transformerbaseret stepup, så kan den klare hele verden.

Specifikationer:

  • Modstand: 30-100k ohm.
  • Dimensioner: 43,5 x 35 x 8,5 cm (B x H x D).
  • Vægt: 9 kg.

Pris: Kr. 12.095,-


Importør:

Exotic Audio

Web: www.exoticaudio.dk
Mail: info@exoticaudio.dk
Tlf.: 35 11 27 70


Samlet konklusion

Vinylafspilning lever stadig i allerbedste velgående, og denne test viser, at det også stadig er muligt at få vellyd til menneskepenge. Og alle tre produkter overrasker faktisk på hver deres måde.

Thorhauge har opdateret deres mindste Riaa/stepup kombi, og man får mængder af god vinyllyd med dette sæt. Faktisk var det ikke meget, der adskilte dette sæt fra Vincent Riaa’en i lytterummet.

Funk Little Super Deck (LSD) er et velkomment bud på fremtidens vinylaftastning. De har lavet deres egen tonearm, som byder på alle de indstillingsmuligheder, man kan ønske sig, og afviger dermed også fra de fleste andre budget-arme. Lyden er atypisk fra det man kender fra den analoge lyd, og minder mere om den direkte lyd fra digitale medier, når disse er bedst.

North Star leverer analog lyd i reference-klassen, men til en absolut overkommelig pris. Desværre er den aktive MC stepup ikke helt på niveau med Riaa-delen. Med lidt færre indstillingsmuligheder, og mere fokus på lydkredsløbene, kunne dette have været den mest komplette Riaa/stepup. Men med det den leverer som ren Riaa, opnår Phonostage udmærkelsen ”Editors Choice”.

Og dermed er det igen slået fast, at vinylen ikke er død, men lever i allerbedste velgående!


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy, Ortofon Rondo Bronze
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streamer: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes