HIFI4ALL.DK
På besøg hos Raidho / Eben
Ronni Pedersen, tekst og fotos  [17.04.2005]
en lille, men engageret skare af HIFI4ALL.DK læsere tog sammen med vores udsendte en tur op for at se, hvordan Raidho laver sine højttalere....

Torsdag aften bød på en tur til det nordjyske ”Audio Valley”. John, bedre kendt som ”Gl. jas” på Hifi4all´s forum havde, sammen med Lars Christensen fra Raidho, stablet et arrangement på benene som skulle fortælle lidt om virksomheden Raidho der bl.a. står bag Eben-højttalerne. Der var i alt 6 nysgerrige tilmeldte, heriblandt en tilrejsende helt fra Sjælland i form af Jens Gregersen aka ”Modifix” – ret imponerende på en hverdagsaften. I alt var der tilmeldt 10 personer, men som ved alt andet er der altid nogle der springer fra.
Så da jeres udsendte fik muligheden, sprang han selvfølgelig til – ind i bilen med kamera og hele molevitten, og så ellers derud af, og det skulle vise sig at blive særdeles interessant og ikke mindst underholdende.

Turen startede ud med et besøg på selve produktionsfaciliteterne som er placeret i Treco´s bygninger i Aalestrup. Treco er et firma der har specialiseret sig i udstyr til postvæsener rundt omkring i verden, og Raidho har allieret sig med dem pga. deres knowhow inden for transport, logistik og indkøb.

Omgivelserne er ikke store, men tilpas og med rig mulighed for at udvide virksomheden når der er behov for det. I bygningen er der både montering, lager og demorum, som dog ikke var 100 % på plads. Ikke mere desto mindre var det dog lækkert indrettet, og til lejligheden var der placeret Naim´s nye cd-afspiller, en Adyton forstærker og et sæt Emilie S1 som stod og hyggede sig med masser af vellyd til følge. Ingen af de tilhørende havde forventet at den lille højttaler kunne spille rummet op, men det var absolut intet problem.

Selve monteringen af højttalerne klares af et par flex-arbejdere som Raidho har lånt fra Treco – dermed er processen med lønningerne klaret 100 % i forbindelse med når der rent faktisk er brug for arbejdskraft, og man er derfor ikke bundet til folk der kunne ende med at gå og kigge hvis der er en stille periode. Efterhånden som virksomheden vokser, er det dog planen at have sin egen lille ”stab”, men al begyndelse er svær og der er derfor ikke så mange finanser at rutte med at man kan ”tillade” sig at hive folk ind som det passer.

Alt i alt er der meget pænt og meget orden på tingene i ”fabrikken”, og der er helt klart styr på kvalitetskontrollen. Alle kabinetter, som leveres fra Hornslet, var placeret på store reoler, og der var rig mulighed for at se dem inden enheder og delefiltre blev monteret. Kendetegnet for dem alle er kvaliteten og finishen som absolut er i topklasse – specielt brillerer kabinetterne til Emilie-serien med meget lækre finér-kvaliteter som absolut vil falde i god jord hos størsteparten af de danske købere.

Desuden var der linet op med enheder så folk kunne se hvad det drejer sig om, og til Eben-serien er det jo som bekendt de hamrende dyre Audio Technology´s Flex-units der anvendes, og til Emilie-serien er der valgt Vifas kendte enhed med den specielle membran konstrueret med en blanding af forskellige papir-fibre, som både gør den let og samtidig meget stiv. Enhederne er custom-designede til Raidhos krav, som bl.a. består i at de skal være hurtige og samtidig skulle kunne levere maksimal musikalsk performance.

Al montering af enheder i højttalerne klares, uanset prisklasse, med Nordost Monofilament-kabel, som nok er det absolut dyreste kabel nogle steder til kabelføring i højttalere. Det er et sølvkabel som brillerer ved at være meget hurtigt og angiveligt skulle påvirke så lidt som overhovedet muligt på højttalerens samlede performance. Komponenterne i delefiltrene er alle danske og i absolut topkvalitet.

Efter en grundig introduktion til virksomheden, filosofien og fremtidige visioner, gik turen videre til virksomhedens ”udviklingsafdeling” der er placeret hos virksomhedens tekniske mand og ikke mindst ”praktiske gris”, Michael Børresen, et stykke uden for Aalestrup. Michael er så absolut innovativ og er altid i gang med et eller andet projekt ved siden af alt det andet han går og roder med, både i forbindelse med Raidho, men også i forbindelse med jobbet som Ingeniør, som han varetager ved siden af – utroligt at han kan overskue så meget.

Der blev til lejligheden serveret smørrebrød, øl og sodavand ad Libitum, og efter et godt måltid og nærmere inspektion af alle de forskellige modeller, prototyper såvel som færdige, blev der smidt musik i spillen og ellers fyret op under alle tilhørerne til en aften med masser af fed musik – det skal siges at Lars har en cd-samling der er så stor og bred, at de fleste absolut må ende ud med at være bare en smule misundelige.

Arrangementet startede ud med den mindste Emilie-højttaler, den tovejs stander-model S1 til 12.000 kr/sættet og den kvitterede, nøjagtigt som ude på fabrikken, med vellyd fra første strofe. Selv i den mindste model finder man firmaets genistreg i form af bånddiskanten. Det er ret uhørt i den prisklasse, men ikke mere desto mindre var den velklingende, velopløst og fuld af spilleglæde.

Derefter fortsatte musikken på S-centric hvor der er tilføjet en bass/mellemtone mere, men som stadig er en standermodel. Forskellen var markant – højttaleren lød mindre stresset og der kom betydeligt mere krop på instrumenter og stemmer. Et sæt som disse koster 17.000 kr og spillede absolut også godt.

S2

Efter disse kom Emilie S2 til 25.000 kr/sættet, som er den mindste gulvhøjttaler i serien. Her finder man 3 bass/mellemtoner, og det var interessant at arbejde sig op gennem hele serien og høre de reelle forskelle som rent faktisk kommer når man rykker op ad stigen. Nu kunne man fornemme de dybe toner helt nede hvor det bliver interessant, nemlig i maveregionen. S2 virkede dog ikke helt så velopløst som S-centric, og det blev yderligere bekræftet da den største model S3 blev sat til.

S3

Her voksede det hele enormt – 5 bass/mellemtoner er integreret i denne højttaler, og det gav absolut smæk for skillingen. De var både hurtige, velopløste og ikke mindst hamrende musikalske, og flytte luft kunne de også. Stemmegengivelsen var rigtig god med en dejlig glød og med et stort og meget luftigt lydbillede der absolut ikke skulle klandres for at være anstrengt. Der blev lagt billet ind på et sæt til test i den kommende fremtid. S3 koster 35.000 kr. for et sæt og selvom prisen er 10.000 kr dyrere end S2, virkede det absolut som ”valget”. Både S2 og S3 er 2½ vejs konstruktioner.

Hele Emilie-serien er et bevidst ”angreb” på de velkendte mærker i prisklassen 10-35.000 kr, og samtlige modeller leveres derfor også i kirsebær, ahorn og sort ask. Med tiden er der planlagt en model i rosewood for at imødekomme ønsker fra især det amerikanske marked. Alle modellerne er flotte, elegante og meget stilrene.

X-Baby

Efter en grundig introduktion af Emilie, blev topserien X hevet frem, først i form af X-baby som er en af mine favoritter fra Raidho. Det er en lille, og meget solid, standerhøjttaler til 35.000 kr for et sæt. Her er vi ovre i det velkendte metal-grå kabinet hvor bånddiskanten er kombineret med en Flex-unit. X-baby er en herlig lille højttaler med masser af spilleglæde og så kan den spille bund som ikke mange andre små højttalere formår. Diskanten er også i X-serien, i særklasse og virkelig velopløst. Den dynamiske formåen er imponerende med de dimensioner højttaleren er konstrueret over.

X-Centric

Fra X-baby gik turen videre op til X-centric til 50.000 kr/sættet som virkede mere lukket og klemt end X-baby. Den spiller forrygende bund under de rette omstændigheder, men desværre virkede den stadig ikke ”helstøbt” i forhold til dens søskende.

X-3

Det blev understreget da X-3 kom på – nu var turen kommet til gulvmodellerne i X-serien, og X-3 gav smæk for skillingen. Hurtig og virkelig dynamisk og med meget flot opløsning – en gang Barcode Brothers i spillen viste tydeligt at de håndterer al musik med god kontrol og overblik. Musikken er hurtige rytmer i et flot mix og X-3 havde på intet tidspunkt problemer med at levere varen – alt i alt et meget dynamisk bekendtskab krydret med alskens musikalske lækkerbidder. X-3 som benytter en decideret mellemtone-enhed med Kapton-spole og fire Flex-units samt båndet, koster 80.000 kr/sættet.

For at runde X-serien af, blev Raidhos topmodel X-4 hevet frem. Det er en høj og meget tung sag (102 kilo/stk.) hvor der benyttes det velkendte bånd, to Flex-units med Kapton-spoler og fire 6” Flex-units bass-enheder – i normal målestok er det 8” enheder, men Skaaning måler kun selve enheden uden ramme og ophæng. De koster 180.000 kr/sættet og rammer derfor der hvor det for alvor begynder at gøre ondt. Ikke mere desto mindre var de et meget interessant bekendtskab – de spillede stort og virkelig magtfuldt med en bass der var virkelig fysisk og med et solidt punch som kunne mærkes i mellemgulvet. Flot opløsningen var også kendetegnet her, men de var en smule mere analytiske/kolde i forhold til X-3 som kostede lidt glød i kvindestemmer. En trommesolo eller en god bass-guitar er derimod lige nøjagtigt noget som de kunne lide – det var en sønderrivende håret-tilbage oplevelse, og med en live-skive var det decideret en live-oplevelse.

Prototype

For at runde arrangementet af, sluttede Michael Børresen af med at lade os lytte til en prototype på det, der inden for relativt kort tid skal ende ud med Raidhos nye topmodel X-5 som bliver et monster på 170 kilo med custom-designede Flex-units og kabinet i lækker Teac-træ med buede former og lækkert design. Som tilføjelse kommer der submoduler monteret med to 12” Flex-units i hver kombineret med 1000 watt forstærkere. Et sæt X-5 er specielt lavede til det amerikanske marked hvor stor-større-størst jo som bekendt tæller, og prisen bliver også derefter – sandsynligvis i nærheden af 100.000 $. Mange penge, men ikke mere desto mindre, er der allerede bestillinger på dem.

Prototypen var dog af en lidt anden støbning – knap 1 meter høj, monteret med bånddiskanten, en Thiel keramisk mellemtone-enhed som forsøg samt to 8” Flex-units som i denne konstellation var aktive kombineret med 500 watts ICEpower-moduler. Solide var de dog med knap 80 kilo i egenvægt. De blev sat op og koblet til, og overraskelsen var stort blandt alle tilhørerne – de var ultradynamiske og spillede med lydbillede så stort, bredt og utroligt velopløst at jeg ikke har hørt meget lig dem. Bassen var simpelthen i verdensklasse – ultradyb, men virkelig flot defineret og så luftig at man i særdeleshed fik sat krop på samtlige bass-instrumenter – her var på intet tidspunkt tendens til at lyde buldrende eller ukontrolleret.

Mellemtonen var en anelse klinisk men også her var oplevelsen alligevel i særklasse – flot stemmegengivelse uden overeksponering og triste tendenser. Alt sammen udmøntede sig i en virkelig velopløst diskant i verdensklasse hvor hele fornemmelsen af lydbilledet strakte sig både ultra-dybt og bredt, men samtidig in-your-face. En oplevelse der blev krydret med virkelig høj musik som aldrig blev presserende eller anstrengt – lige indtil diskanterne røg. Vi fik demonstreret hvor meget der skulle igennem for det kunne ske, og det er ikke på niveauer langt de fleste af os overhovedet kommer i nærheden af, men til en demo skal den jo have gas, og det er hverken Lars eller Michael bange for at gøre noget ved. Det bliver spændende at høre den færdige version.

Al musik blev spillet på en Morgan Diva 300 cd-afspiller, herlig lille engelsk sag, Nordost Thor strøm-boks, Nordost Valhalla kabler hele vejen rundt og en prototype på Raidhos egen forstærker der formentlig bliver lanceret inden længe. En lækker kraftfuld sag på 2x120 watt og med indbygget DAC. Prisen er endnu ukendt og det samme er det endelige design.

Alt i alt var det et meget spændende og ikke mindst hyggeligt arrangement der kunne have fortsat til langt ud på natten med al den musik og snak som det blev til – som altid når ”lidelsesfæller” mødes.

Herfra skal rettes en stor tak til Lars og Michael for et rigtigt godt arrangement med alt hvad der dertil hører, og ikke mindst en tak til Gl. jas for at have stablet arrangementet på benene.       

Eben by Raidho
Testrupvej 203
9600 Aars
Tlf. 98166027
www.eben.dk
Mail: eben@eben.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.