Her er du: Anmeldelser - Aliante Nova 28. marts 2024 | 14:32   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Aliante Nova
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [20.06.2006] Print testen
Italienerne er gode til mange ting. Sportsvogne, vin, mad og... højttalere. Alle kender vi Sonus Faber og Chario med deres høje standard og MEGET flotte finish, men der er nu en ny spiller på det danske marked, Aliante.

Aliante er ikke ny i branchen, de har været med siden ’92 og har begået mange modeller. En speciel ting ved Aliante er, at de ikke bare sådan udskifter deres modeller, men løbende forbedrer dem.

Også Aliante har forstået, at høj standard og flot finish skal gå hånd i hånd, når man kommer fra Italien. Dog behøver det ikke at koste mange penge. Aliante Nova, som jeg her tester, koster 10.000,- sættet, hvilket hverken er Aliantes dyreste eller billigste model. Nova ligger godt placeret midt i Aliante’s udvalg.

At finishen er høj, kan jeg absolut tilslutte mig. Kabinettet er højt og slankt med flot finer. Kabinetterne er matchede, og varianten jeg fik på besøg, kaldes Rosewood og minder lidt om mahogni. Den fås også i en mørkere variant, kaldet Dark Oak. Bunden er lakeret matsort og er bred bagtil for øget stabilitet, mens resten af kabinettet spidser ind bagtil. Toppen er matsort og er vinklet ca. 15-20 grader fremefter. Kabinettet har et minimum af ”kasselyd”, når man banker på det. Her er der afstivet godt. Der medfølger spikes i ”gunblack”. Fed detalje! Højtalerne måler ca. 112 x 17 x 25 (h x b x d).

Enhederne består af to 5” bas/mellemtone og en bånddiskant. Den ene 5” er monteret i toppen, og peger derfor op og en anelse fremefter. Ideen bag dette er, at mindske afstanden mellem enhederne og forbedre spredningen af frekvenserne i mellemtone og nedre diskant, samt øge perspektivet. Om det virker, det finder vi ud af.

Højtalerne har IKKE bi-wiring. Ifølge Aliante benyttes dette sjældent, og derfor har de valgt at montere ét sæt kvalitets-terminaler i stedet. De minder meget om WBT-typen. Store og kraftige. Sikkert er i hvert fald, at de er lækre. Det er dog muligt mod merpris at få bi-wiring terminaler. Delefilteret er hardwired, dvs. at alle komponenter er loddet direkte sammen uden print. Komponenterne er af en udmærket kvalitet og er limet fast på den metalplade, som også terminalerne er monteret på. Måske for at køle dem? Kablingen internt består af Cat5 netværkskabel! Øh... skulle det nu være godt? Jeg har ladet mig fortælle, at nogle mennesker eksperimenterer med disse kabler, men jeg har aldrig set det i et kommercielt produkt - fagre nye verden. Ifølge Aliante er disse kabler af meget høj kvalitet.

Højtalerne er 100 % håndbyggede, på godt og ondt. Der var et par smuttere på det testede sæt. Det vil dog blive rettet i den fremtidige produktion. Generelt er standarden af høj karakter.

Lyden? Lad os starte nedefra. Bassen er præget af en lidt flommet dybbas, som nogen gange virker helt isoleret i forhold til resten af lyden. Det kan skyldes det store kabinet, hvor de små 5” enheder ikke helt har kontrol med det store luftstempel ned mod basrefleks-porten. Jeg afspillede en testplade, hvor der kunne høres et dyk omkring 100-125 Hz. Noget tyder på, at de små enheder ruller af heromkring, og at basporten så først giver lyd fra sig under 80-90 Hz og helt ned til 45-50 Hz. Der mangler således noget i området mellem dybbas og mellembas. Det er ikke slemt, men kan fornemmes. Den lidt flommede bas vil helt klart klæde anlæg, som har tendens til en slank lyd. Der SKAL i øvrigt bruges spikes på disse kasser, for bare at få lidt kontrol over dybbassen. Jeg prøvede at stoppe en uldsok i basporten, og straks blev dybbassen strammet op uden det store tab. Dykket fra 125 Hz var der stadig, men fortsatte nu ned til omkring 80 Hz. Der kom så et løft igen ved 50-60 Hz.
Alligevel foretrækker jeg bassen uden uldsok. Det giver nemlig lidt fylde. Så jeg kan godt forstå, at Aliante har truffet dette valg. Resten af frekvens-området hænger rigtig godt sammen. Jeg vil gå så langt som at kalde lyden homogen. Ikke noget der skiller sig ud. Stemmer bliver præsenteret i ren 3D og er kikse-sprøde. Virkeligt godt. Diskanten kan virke lidt skarp, men det skyldes den specielle bånddiskant. Dårlige indspilninger straffes prompte med en harsk og firkantet lyd. Typisk med ”tst”- og ”fst”-lyde. Sætter du en kvalitets-indspilning på, så kan det næsten ikke blive mere luftigt og frit klingende. Diskant-enheden gengiver ekstreme detaljer og mister aldrig grebet om tingene. I det hele taget er detaljeringen rigtig god på dette sæt.

Den generelle klang fra højtalerne kan virke kølig og analytisk, men gengiver faktisk bare det de modtager, bortset fra dybbassen. Perspektivet er en lidt speciel sag. Efter 1½ uge var der stadig ingen dybde i perspektivet. Alligevel illuderede de øverste enheder en rumfornemmelse. Mystisk! Efter et par dage mere var der en verden til forskel. Lige pludselig var der masser af dybde. Der var fra starten både god bredde og nogenlunde højde i lydbilledet. Ændringen kom som sendt fra himmelen. Den ene dag slukkede jeg for anlægget, og var stadig skuffet over den manglende dybde. Morgenen efter, som et lyn fra en klar himmel, var der dybde langt ind bag højtalerne, dog uden at nå helt ind i hjørnerne bagude, men nærmest i en kegleform. Disse kasser kræver godt nok tilspilning! I hvert fald 100 timer. Jeg har aldrig før oplevet en ændring i lyden komme så pludseligt. Der er god luft omkring alle instrumenter og udøvere. For at få det bedste perspektiv skal højtalerne pege direkte hen mod lytte-positionen. Dette skyldes bånd-diskanten, hvis spredning er rimelig begrænset. Jeg prøvede flere positioner, men vendte altid tilbage til den der pegede direkte mod ”the hotspot”.

Drifteffekten virker lidt høj, for der skulle lukkes godt op for gassen, før der rigtig skete noget. Det har ikke været muligt at få tekniske data på denne model, da den er helt ny på markedet. Alle former for musik bliver gengivet med masser af dynamik og detaljer. Under testen hørte jeg bl.a. Rage Against The Machine. Det kunne disse højtalere rigtig godt li’. Masser af smæk for skillingen. Hvem sagde det var nødvendigt med 15” basser og store møgkasser for at høre rock? Virkeligt godt!

Dette er absolut et par rigtig gode højtalere, der er dog et enkelt minus. Dybbassen. Måske skulle kabinettet være mindre? Til gengæld ville bassen så ikke nå ned til 45-50 Hz. Det er et valg, man må træffe. Enten kan man li’ det, eller også kan man ikke. Alt i alt rigtig godt gået. Jeg ser frem til at høre flere produkter fra Aliante.

Leverandør:

Jumon Audio
Web: www.jumon-audio.dk
Mail: salg@jumon-audio.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes