Her er du: Anmeldelser - Alle gode gange CD 3 28. marts 2024 | 21:58   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Alle gode gange CD 3
Anmeldelse af: Bruno Barcelli  [13.08.2006] Print testen
Så er sidste anmeldelse fra den afgåede redaktør kommet den nye redaktion i hænde. Det bliver GamuTs CD3 der afslutter Brunos tid på HIFI4ALL.DK

GamuT lancerede for kort tid siden CD 3 efter en lettere turbulent periode på CD fronten. Denne gang har GamuT ramt hovedet lige på sømmet.

GamuT har ikke haft det let på CD markedet. Faktisk har GamuT gennem flere år kæmpet for at få en CD-afspiller, der virkelig kunne indtage det mellemste high-end lag en gang for alle.

CD2 var i starten en forrygende velspillende CD-spiller, hvis ellers den kunne spille. Det var ikke altid, men når den kørte, kunne man høre englene synge ( hvis de ellers var med på pladen )

Går vi endnu længere tilbage i GamuT historien forlyder det via Röchters Bureau, at den allerførste GamuT CD egentlig blav skruet sammen, fordi det amerikanske marked bare ville have en CD-spilledåse, der kunne gå sammen med GamuTs forforstærkere og effekttrin. Den blev således fremstillet af kendte dele, men et par mindre, men velplacerede ændringer gjorde, at den med det samme blev et hit. Samme kilder vil vide, at den forrygende lyd kom bag på både producent, distributører og kunder.

Siden da er der løbet en hel del tung vand i GamuTs å. Efter Avance med Poul Rossing som kaptajn overtog GamuT, er der afsat store ressourcer på en lang række forbedringer og nyskabelser. Tag bare GamuTs højttalerserie, som er et klart udtryk for kaptajnens indre drivkraft, selv om det er en af Danmarks skarpeste højttalerhjerner, Lars Goller, der er den kreative fader til højttalerne.

På GamuT sidder også Frederik, der pga sin fortid bestemt ikke er fremmed overfor seriøs elektronik. Han er en af de kreative kræfter bag testens CD-afspiller, GamuT CD3.

CD3 har tydeligvis hentet sit design fra GamuT integrerede forstærker DI 150. Det lader til, at det har været muligt at genbruge det meste af designet bortset fra navnene på knapperne og så indmaden naturligvis.

Jeg har gennem testforløbet fået forskellige tilkendegivelser omkring designet, så jeg vil nøjes med at fortælle om min egen mening. Jeg er nemlig fuldstændig betaget af designet – både på DI 150 og CD3. I mine øjne rummer de al den stil og klasse, men på nogen måde kan kombinere med et kraftfuldt udtryk, der på slet skjult manér varsler uhyggelige kræfter.

Fronten af CD3 er således utrolig rå i sin matskurede aluminiumsfinish, men det forsænkede midterareal med skuffen med det fornemme logo giver sammen med de blå indikatorer et anderledes og glimrende design.
Har du været vant til GamuTs tidligere modeller, kan det være rart at vide, at netafbryderen nu befinder sig på CD-spillerens underside i højre side. Som noget nyt, kan CD’en nu også sættes i Stand-By med den medfølgende remote, som også kan betjene DI 150 og forforstærkeren D3.

På toppen af CD-spilleren er GamuTs logo endvidere indlagt som køleprofil – det ses også på de andre nyere GamuT sager – bl.a. DI 150.

På bagsiden er der ikke de store overraskelser i forhold til CD2. De analoge udgange består af et sæt balancerede XLR stik og et sæt RCA-stik i glimrende kvalitet. Der er en enkelt coaxial digital udgang med en impedansomskifter.
Indvendigt er der kælet for elektronikken, som man kender det fra de øvrige GamuT produkter. Det indre chassis er udført i ikke magnetiserbart stål. Chassiet holder både drevet og det digitale udgangsprint svævende i gummiophæng for at sikre dem begge mod resonanser. Stålchassiset opdeler desuden CD3’s indre i tre rum – et til den store trafo og de strømkrævende kredse, et til de konverterende kredse og et til drevet. Konverteren benytter i øvrigt 24 bit 192 KHz upsampling som foderstofmaskine til PCM 1792 konverteren fra Burr Brown.

Samlet set er CD3 derfor en god samling af sund mekanisk fornuft, krydret med noget af den bedste elektronik til jobbet og hele molevitten lagt i en rigtig lægger dåse. Det eneste, der kunne være en hindring er de ca 36.000 kroner, den malker din konto for.

Jeg har haft CD3 på besøg gennem hele sommeren, og det har været en kærkommen lejlighed til at slippe for at traske rundt i den bagende sol. Til gengæld har den slugt stort set alle CD’ere, jeg har kunnet komme i nærheden af.

For det første er det en ubeskrivelig fornemmelse, at opleve en helt almindelig CD-afspiller uden alskens HD, SACD, DVD-A, som er i stand til at hive hver en dynamisk blodsdråbe ud kildematerialet og servere det med den allerstørste selvfølgelighed. Selv om den tidligere CD spillede luftigt og frit, er CD3 på det dynamiske område afskillede hestemuler foran. Når jeg gennemgår de lagrede oplevelser fra mange gode og dyre CD-afspillere, er der faktisk kun et par stykker, der kan matche CD3 på dette område, men de ligger alle som én i helt andre og uopnåelige prisklasser.

Den fornemme dynamik gør aftenerne maget lange, for så snart du har lyttet dig igennem alle Mozarts operaer, tager du hul på Verdis… og Rossinis… og Bizets.. og og….
I det hele taget er al musik optaget i et rum en nydelse, for de uendelige mængder af dynamiske detaljer, bliver ved med at fortælle nye historier om sangernes stemmer, om rummets beskaffenhed, om den ene violinist i orkesteret, der egentlig hellere vil hjem til elskerinden eller om hvordan sølvet i tværfløjten skaber underfundige overtoner….

Så jo… jeg er rimelig hooked på CD3’erens dynamiske egenskaber.

Mange af de traditionelle hifi-parametre kan ofte ledes tilbage til den grundlæggende dynamik. Rumlige egenskaber som højde og dybde og afstand mellem instrumenter har alle deres udgangspunkt i dynamikken. Det er nemlig de forskelle i mikrodetaljernes volumen, der i sit inderste væren gemmer på de oplysninger vores psykoakustik ender med at fortolke.

Det kræver naturligvis, at de dynamiske egenskaber holder sig til et ”musikalsk regelsæt” for hele det hørbare område. Hvis en konverter eller et analogt kredsløb beslutter sig til at forvrænge bestemte frekvensområders dynamiske natur, så går det ud over den samlede oplevelse af dynamikken – og dermed også perspektivet, dybden, ruminformationerne og i sidste ende den samlede musikalske oplevelse.

Heldigvis er CD3 intet mindre end et forbillede for gengivelsen af den samlede musikalske oplevelse. Det er flintrende ligegyldigt, om du fodrer den med barokmusik eller dødsmetal – så længe resten af din kæde er gearet til det, så er CD3 med på noderne.

Carl Orffs Carmina Burana er et virkelig komplekst stykke musik, som i rå niveauer, kan forvirre langt de fleste anlæg – og dermed også CD-spillere. Dog ikke CD3, som på nærmest demonstrativ vis ikke bare gengiver med overlegen elegance, men også formår at give dig oplevelsen af at grave sig dybt ned i selve Orffs intentioner. Anderledes går det ikke selv om det er Stratovarius, Bee Gees, Bamses Venner eller Hildegard Von Bingen. Alle modtages af CD3 med åbne arme og ærlig, musikalsk engagement.

Jeg kunne bruge ni meter spalteplads på at beskrive de enkelte superoplevelser, som CD3 har givet de tre måneder, den har været på visit, men jeg vil nøjes med at konkludere, at denne spilledåse har været et af de herligste input til massive musikalske oplevelser hver eneste gang, der er røget en CD i skuffen. Der er stadig CD-spillere derude, som ved nærlytning i timevis måske kan præstere én enkelt detalje mere, men smider du det hele på vægten, er der lige nu meget langt imellem GamuT CD3’s konkurrenter.

Den får mine varmeste anbefalinger.

Tekniske specifikationer:

Output level: 4.35Vrms Balanced
2.15Vrms Unbalanced
Signal to noise ratio: 124dB Balanced
112dB Unbalanced
Noise level: <5uV Balanced
<10uV Unbalanced
THD+N: <0.0009%
D/A converter: 24-Bit, 192kHz upsampling
Output impedances: Balanced output 150 Ohm
Unbalanced output 75 Ohm
Digital output 75 Ohm
Mains voltages ranges: 230V AC / 115V AC
Idle power consumption: 20 Watts
Dimensions: W 430 mm, D 420 mm, H 111 mm
Shipping weight: 15kg

Pris: Kr. 35.900.-

Nærmeste forhandler oplyses hos:

GamuT International A/S
Østerled 28
DK - 4300 Holbaek
Denmark

Tlf: (+45) 70 20 22 68
Fax: (+45) 59 43 97 26
E-mail: gamut@mail.dk
Web: www.gamutaudio.com

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes