Her er du: Anmeldelser - På med vinylen 18 30. marts 2020 | 03:37   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med vinylen 18
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [16.02.2020] Print testen
Så er der igen spændende ting i lytterummet, til aftastning af de vellydende vinylskiver. Det er to pickup’er, som ligger lige i midten af en meget populær prisklasse, og dermed har lidt at leve op til

Det er til stor glæde for jeres Redacteur, at der stadig kommer nye spændende produkter til i hifi-verdenen, til vinylaftastning. Den ene er den første komplette pickup fra en ellers velkendt producent af nåleforsatser, og den anden er en ny topmodel fra en producent som normalt gør sig i lavere luftlag… velkommen til Jico Seto-Hori og Hana ML, begge fra Solens Rige!

Jico Seto-Hori

Jico er bestemt ikke noget ukendt mærke, tværtimod kender mange dem som storleverandør af nåleforsatser til et væld af pickup’er. Også bedre end de originale, så man kan hente endnu mere vellyd ud af en ellers jævn pickup. Det nye er, at dette er deres første egen pickup - nogensinde!

Jico er ikke nogen nybegynder i pickup-branchen… de har været med siden 1873 hvor de startede med produktion af synåle. I 1949 begyndte produktionen af stålnåle til aftastning af lakskiver, og den egentlige produktion af nåleforsatser som vi kender dem i dag, begyndte i 1966. Så det er altså et firma med stor erfaring, og alligevel skal vi skrive 2019, før deres 100 % egen pickup ser dagens lys.

Og det er en meget speciel lille sag, vi har med at gøre. Det mest åbenlyse er det hvide hus af porcelæn… ja, du læste rigtigt: Porcelæn, næsten som du kender det fra din kaffekop. Og hvad er der så specielt ved det? Jo, dels bliver det lavet efter en metode, hvor huset krymper meget under brændingen, hvilket der skal være rigtig godt styr på, så husene ikke afviger for meget fra hinanden. Huset har under støbningen fået et fiskenet-mønster Hori-Tsuke, som er specielt for byen Seto… heraf navnet Seto-Hori!

Porcelæn er et meget hårdt materiale med de fordele der følger, som stivhed og tyngde, men det har også en høj egenfrekvens – man kender lyden fra kaffekoppen, så på toppen er der placeret en lille plade af valnøddetræ, der har en passende dæmpning, så huset holdes mest muligt resonansfri.

”Motoren” er også speciel, om end Jico holder kortene tæt til kroppen… det er en MC High, hvilket betyder at den ikke behøver ekstra forstærkning, men kan gå direkte i en MM riaa. Nålefanen er af Boron – et meget stift og let materiale, og nålen er en MicroRidge – og har en form der ligger meget tæt på rillen i pladen. Ellers er der ikke mange informationer at hente, men et kvalificeret gæt er at spolerne er af kobber. En MC med højt output har en højere bevægelig masse, da der skal flere viklinger til, hvis outputtet skal være større. Dermed kan der ryge lidt af fordelene ved en MC i forhold til MM.

Lytteindtryk

Seto-Hori er en fantastisk umiddelbar pickup, med en meget naturlig og ligetil klang. Der er tyngde og nuancer i bassen, som fremstår med en god præcision og detaljering. Basgang og trommesæt står fint fri af hinanden. Der er et godt drive, som er med til at sætte præg på den samlede musikalske oplevelse.

I modsatte ende er ligeledes naturlig og friskt, og med en umiddelbar fornemmelse af luft. Og hvor en high output MC ofte kan kæmpe med opløsningen i diskanten, så er det ingenlunde tilfældet med Seto-Hori. Det er finkornet og let, men den mangler den frihed, som man får med dyrere MC pickup’er med lavere output.

I mellemtone-området går Seto-Hori direkte efter haserne på de dyrere ZYX og Benz pickup’er i lytterummet, og det er absolut her, at den har sin force. Der er en naturlighed og friskhed i lyden, som jeg ikke husker at have hørt fra andre pickup’er i den omkringliggende prisklasse. Selv den supergode Clearaudio Maestro(V2) må se sig indhentet…

Seto-Hori lyder simpelthen af meget mere end prisen indikerer, og samtidig gør den godt og grundigt op med bagdelene ved high output MC-princippet. Et gæt er, at der sidder en meget kraftig magnet inde i den, så spolerne stadig kan holdes relativt små!?

Men selv nye ”stjerner” har begrænsninger, og det har Seto-Hori også. Og det opleves primært på de tekniske sider af musikken, hvor lydbilledet er noget smallere end det fra de dyrere pickup’er. Ligeledes er dybden i lydbilledet heller ikke så uendelig, og man kommer ikke helt ud i krogene. Placeringer er de rigtige steder i bredden og højden, men 3D oplevelsen får man ikke. Detaljeringen er til gengæld rigtig god, og generelt er det hele der, men man får ikke den der ”hov, det har jeg ikke hørt før”-oplevelse.

Men dynamikken tager til genmæle, og Seto-Hori har agilitet som en utålmodig greyhound i sin bås på løbebanen… så snart den rammer rillen spæner den derudaf med en impulsrespons, som ellers koster en del mere!

Specifikationer:

  • Princip: MC pickup
  • Output: 2 mV
  • Frekvensområde: 15-32.000 Hz
  • Compliance: Ikke oplyst
  • Vægt: 11 gr.

Pris: Kr. 6700,-

Forhandler:

Dacapo Audio

Web: www.dacapoaudio.com
Mail: support@dacapoaudio.com
Tlf: 89 88 50 70

 

Hana ML

Hana er et relativt nyt mærke – i hvert fald på den danske hifi-scene, men igen er der både viden, kunnen og masser af erfaring bag. For Excel Sound Corporation som står bag mærket, har i 50 år produceret både pickup’er og tonearme for mange kendte firmaer. Hvilke er en forretningshemmelighed, da der selvfølgelig er en vis stolthed hos de firmaer, der modtager viden og produktion hos Excel Sound…

De første modeller fra Hana må siges at være mere budget-orienterede, men med ML/MH er alle sejl sat til for, at opnå det bedste. I øvrigt er modelbetegnelserne hos Hana meget sigende: Første bogstav beskriver nåletype - E=elliptisk, S=shibata og M=microline. Andet bogstav beskriver output – L=Low og H=High. Så modellen i denne artikel har altså en microline-nål og lavt output.

Men derfra er lighederne med de mindre modeller meget små. På ML er stort set alt skiftet ud, og umiddelbart er den eneste lighed nålerøret af aluminium. Huset er nyt, og er lavet af Delrin, som både er stift og har en høj dæmpning. Men for dels at passe i flere arme, samt for at få en endnu bedre dæmpning af resonanser, så er der også her et andet materiale på toppen for at øge den samlede masse: En messingplade.

Alle metaldele i ML’s motor er ligeledes kryogen-behandlet for, at forbedre magnetfeltet. Selve magneten er i øvrigt af AlNiCo, som ikke har et specielt stærkt magnetfelt, men skulle ”lyde” bedre. Det stiller selvfølgelig krav til resten af motoren – spolerne, som er optimeret til dette.

Lytteindtryk

Hana ML griber tingene lidt anderledes an, og er ikke lige så umiddelbar, men har lidt mere karakter. Til gengæld springer den ud af højtalerne med en dynamik af en anden verden. Lige så er impulsvilligheden i top, og der lægges ud med et ordentligt tryk fra starten.

Normalt kan pickup’er med plastikhus godt være lidt ”bloomy” i den øvre bas, og det fornægter sig heller ikke i Hana ML, men det er tydeligt at niveauet er noget mindre, hvilket helt klart skyldes kombinationen med messingen, der har en anden dæmpning. Det betyder faktisk, at bassen er rigtig godt nuanceret, med kun et lille tvist i den øvre bas. Men sammen med et solidt tryk og godt med tyngde, giver det et rigtig godt ”drive” til resten af musikken.

Stemmer og instrumenter fremstår med en rigtig god grad af naturlighed, men Hana har samlet set valgt en lidt mere direkte klang, uden at det på nogen måde er pågående… bare lidt mere fremme i skoene. Det betyder at der er lidt ekstra energi i de øvre frekvenser, og med mellemrum kan det også komme til udtryk ved, at man hører lidt ”tst”-lyde i de allerøverste lag.

Teknisk er Hana’s lydbillede også helt i tråd med prisklassen… det er stort med en god bredde og højde, men dybden når ikke helt derind, hvor dyrere pickup’er kommer. Placeringer er ligeså gode, men der mangler lige den sidste luft. Men også her er detaljeringen rigtig god, og man hører alt der foregår i musikken.

Umiddelbart tænker jeg, at Hana ML er ”gearet” mod udstyr med en lidt varmere klang, og et par rigtig gode stander-højtalere i den bedre ende. Og da der først røg lidt vinyl-jaaazzz på, så var det da også som om at Hana ML vågnede op… det er helt klart her, den føler sig hjemme! Den ekstra energi i de øvre frekvenser giver bare noget ekstra frasering på eksempelvis messing(!)-blæsere…

Specifikationer:

  • Princip: MC pickup
  • Output: 0,2 mV
  • Frekvensområde: 12-45.000 Hz
  • Compliance: 10
  • Vægt: 9,5 gr.

Pris: Kr. 7995,-

Forhandler:

Audiocompagniet

Web: www.audiocompagniet.dk
Mail: audiocompagniet@gmail.com
Tlf.: 41 26 12 34


Samlet indtryk

Fantastisk, som udviklingen giver os flere og flere gode produkter til afspilning af de sorte vinylskiver. Og de to pickup’er i dette afsnit af ”På med vinylen” er pragteksempler på dette.

De fremstår begge meget eksklusive i både udseende og teknik, og der er helt klart gået efter det utraditionelle i jagten på den bedste lyd. Og der er heller ingen tvivl om, at min reference i denne prisklasse, Clearaudio Maestro, skal til at oppe sig, hvis dens status skal bestå. For de to deltagere i denne test er i den grad udtryk for, at der er noget der rykker på sig i prisklassen omkring 7-8000,- kr.

Jico Seto-Hori er dog lige et hestehoved foran, med en mere umiddelbar lyd og fordelen med high output, hvor den ikke skal have ekstra forstærkning, men begge savner den tekniske kunnen til, at distancere sig på samme måde som Maestro. Men 8000,- kr. er trods alt en slags penge for en så liden størrelse… men det er prisen, hvis man skal op på dette niveau. Jico’en er tæt på at være et ”Best Buy”… havde den bare haft helt styr på de tekniske sider i musikken, så var den hjemme!


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Audiovector R3 Arrete
06.01.2020
ProAc D2R
11.11.2019
Buchardt S400
14.08.2019
På med CD’en 5
08.07.2019
På med vinylen 17
21.05.2019
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Audio Classic OTL
23.03.2020
Ny Avid forhandler
20.03.2020
Ny butik - Hifi Center
09.03.2020
Acoustic Signature Montana
08.03.2020
iFi Audio Micro iPhono3 BL
27.02.2020
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2020 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes