Her er du: Anmeldelser - Konkurrenceanlægget fra RadioActiv 29. marts 2024 | 13:13   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Konkurrenceanlægget fra RadioActiv
Anmeldelse af: Redaktøren - tekst og fotos  [04.02.2005] Print testen
Lige nu har du chancen for at vinde et lækkert stereoanlæg sammensat af produkter fra Rotel, Focal–Jmlab og Audioquest. Redaktionen var så heldige at prøvelytte anlægget, der nu kan blive DIT !

Så er HIFI4ALL.DK igen på banen med helt fantastiske produkter i en konkurrence. Denne gang er det RadioActiv, der har sat et komplet og yderst delikat anlæg på højkant KUN til jer, kære læsere !

Redaktionen kunne ikke styre nysgerrigheden og fik anlægget tilsendt lidt før konkurrencen gik i gang, så vi kunne lytte lidt på det. Det betyder så også, at hvis DU vinder anlægget, så har det spillet nogle få timer på redaktionen.

RadioActiv distribuerer en række produkter, hvor Focal-Jmlab højttalerne og elektronik fra Rotel er de mest kendte, men firmaet har desuden distributionen af AudioQuest, som fremstiller højteknologiske kabler baseret på årelang erfaring. Endelig har RadioActiv og det hæderkronede bilstereomærke Phoenix Gold på plakaten.

Det er derfor ikke så underligt, at anlægget her er skruet sammen af elektronik fra Rotel, højttalere fra Focal-Jmlab og snore fra Audioquest.

CD-afspilleren: Rotel RCD 1072

Elektronikken består af den splinternye CD-afspiller RCD 1072 til 7.400 kroner. Det er en yderst delikat sag, som på designet snildt kan måle sig med langt dyrere konstruktioner, men som alligevel tilhører no-nonsense generationen. Den matskurede aluminiumsfront med de små, lækre knapper og det diskrete display sender helt klart signaler om stil, klasse og kvalitet. Selv om der medfølger en ganske fornuftig remote, har Rotel alligevel valgt at forsyne CD-afspilleren med knapper til stort set hele repertoiret af funktioner. Så længe designet er så stilrent, kan det dog sagtens forsvares.

Bagsiden er yderst enkel og byder på præcis de nødvendige faciliteter som et sæt forgyldte RCA-udgange, en enkelt coaxial, digital udgang og styring til systemremote. Tilslutning til lysnettet foregår med et apparatstik, men hvorfor er benet til jord væk ?

Forstærkeren: Rotel RA 1062

Forstærkeren matcher CD-afspilleren perfekt med den skurede alu-front og de sorte ”vinger”. Den store volumenkontrol i midten flankeres af en afbryder, valg af højttalere, en contour knap og en balanceknap på venstre side, mens indgangs- og recordvælgeren er på den højre.
Contour knappen er vist den eneste, der lige bør præsenteres nærmere. Den har fire indstillinger ud over OFF, nemlig

L1: +3 dB ved 100 Hz
L2: +4 dB ved 100 Hz
H: + 3 dB ved 10 KHz
LH: En kombination af L2 og H

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal mene om det, men det er da en fiks måde at begrænse frekvensmanipulationen til én knap – det er altså ok med mig, når bare det kan slås fra.

Bagsiden er aldeles nydelig med alle de tilslutninger, man med rimelighed kan forlange. Der er indbygget RIAA med en dertil hørende phonoindgang, tre linieindgange og to komplette tape-loops. En særlig god tilng er PRE-OUT, der tillader dig at benytte 1062’eren som forforstærker eller muliggør tilslutning for aktiv subwoofer, hvis du er bass’o’maniac. Endelig er der ud over apparatstikket en 12 volt trigger out til systemfjernbetjening. Højttalerterminalerne er af glimrende kvalitet.
Rotel RA-1062 koster 7.400,00 kroner


Højttalere: Focal-Jmlab Chorus 716S Technic

Denne nyere Chorus serie er udviklet på baggrund af den tidligere, som insidere vil vide har vundet flere priser, men der er dog tale om en helt ny konstruktion, som ifølge Focal har betydet forbedringer på alle væsentlige punkter.
716’eren er den næststørste model i Chorus serien og er en 2½ vejs konstruktion med to stk 6½” enheder, som benytter Focals Polyglass membraner. Det betyder, at fine glaskrystaller er indlagt i cellulose membranen for at kombinere øget stivhed med bedre dæmpning.
De seneste 20 år har Focal arbejdet med den inverterede dometweeter, som i denne udgave kaldes TNC. Det dækker i korthed over en legering bestående af aluminium og magnesium, som takket være sin lave tæthed kan benyttes i et tykkere lag end hvis det havde været ren aluminium.
Kabinettet er enkelt konstrueret med en stor basport placeret på fronten. Det betyder, at højttalerne kan placeres en anelse tættere på bagvæggen end hvis de havde været placeret på bagsiden.
Testsættet stod i Technic finish, som er en slags sort, kulfiberagtig farve, men de kan også fås i andre farver. Bagsiden byder på billige, men funktionelle terminaler, der understøtter biwiring / amping.

HT-kabler: AudioQuest Slate biwire, 2 x 3 meter

Denne udgave af SLATE højttalerkablet er en biwiring model i skarpt sort design med spader på forstærkersiden og to sæt bananstik på HT-siden.  Det benytter AudioQuest’s fornemmeste princip: Double Quad HELIX teknologien med 4 Size SST (Spread Spectrum Technology) Hyperlitz teknologi og LGC kobber i de fire massive ledere, der ligger i både plus og minus. Kablet koster 2.767 kroner.

Interconnect: AudioQuest Jaguar, 1 meter

Jaguar kablet til 2.499 kroner er ét sofistikeret liniekabler med PSC+ kobberledere, som er omgivet af en isolation meget tæt på 100 % luft kaldet PE Air Tubes. Kablet er udstyret med et Dielectric BIAS System, som i korthed går ud på, at et batteri opretholder et elektrisk potentiale på 12 volt på isoleringen via en DBS anode, der går gennem hele kablets længde. Det betyder ifølge AudioQuest mere transparens og dynamik. Da batteriet ikke har et ”load” bevares dets potentiale i årevis.
Testsættet var i grøn finish, som ikke just signalerer teknologisk fremtidssikring, men hvad – det er jo ikke farven, man skal lytte til…

Musikken

Det stod med det samme klart, at højttalerne behøver en del tilspilning. Selv om en let nasal tendens i mellemtoneområdet fortog sig meget, var der stadig rester tilbage, som satte sit præg på både lyd og lydbillede.
Det ligger dog fast, at det samlede anlæg leverer en engagerende og velopløst gengivelse, hvor du ikke kan undgå at komme til at hænge foran anlægget og skifte plader hele tiden. Bunden er bestemt ikke kælderdyb, men bruger du tid på at eksperimentere med opstillingen, kan du hente en stor gevinst hjem i form af særdeles skarp kontrol og en vis tørhed i bassen.
Stemmer og instrumenter med afsæt i mellemtoneområdet led som nævnt en lille smule under den manglende tilspilning. Af samme årsag skulle de lange ører frem, når optagerummets fysiske rammer skulle kortlægges.

Styrken i systemet er en aldeles bedårende og detaljeret diskantgengivelse. Det er tydeligt, at TNC diskanten har gennemgået en forrygende udvikling. Allerede i løbet af de første timer lukkede den godt op og leverede en silkeblød, detaljeret gengivelse, der automatisk fik os til at sidde og spille på virtuelle bækkener, triangler og andre lystklingende instrumenter.

Perlen i anlægget er uden tvivl den lille integrerede forstærker, som trods sine opgivne 2 x 60 watt besidder et enormt overskud – også når der virkelig gås til vaflerne. Selv om der ikke er meget plads i kabinettet til de store strømforsyninger, virker det nærmest som, den ikke er til at dræne.
At det samtidig er en overraskende musikalsk forstærker, gør det bestemt ikke værre. Mange high-end nørder, som spenderer formuer på giftige forstærkeropsætninger til letdrevne højttalere, vil få et lettere anfald af ”hvad-har-jeg-dog-brugt-mine-penge-på”, hvis de gav denne lille spillemand afgang til resten af deres anlæg. En hurtig lytter på et sæt Helicon 800 viste gode takter især på musikaliteten, der ikke er til at komme uden om. En sand perle !

CD-afspilleren Rotel RCD 1072 har helt klart også sin egen tilgang til det musikalske hjørne. Ud over at den grundlæggende klang er i orden, besidder den en særlig tilbagelænethed, som især nydere af ”gammeldaws” engelsk lyd givetvis vil sætte stor pris på. En næranalyse af klangkarakteren afslører egentlig ikke oplagte fejl og mangler, men dens tilbaglænethed kan fremkalde ønsket om lidt mere ”spræl” i musikken – specielt til genrer, som lægger op til fest og ballade. Så snart det handler om mere ”seriøse” genrer i gammeldaws forstand, som kræver, at du lader dig forføre ind i musikkens univers og lader det bearbejde dine oplevelser, er sagen en lidt anden. Her kommer dens gode evner til at lade musikken leve dig til gode – en egenskab som giver dig stor glæde af klassisk musik og ikke mindst live-optagelser.
Rotel RCD 1072 er udstyret med HDCD dekoder og både Mark Knopfler og Trisha Yearwood fik lov at vise, at der stadig er detaljer at hente på den konto. Samlet set en god afspiller med en tilbagelænet, musikalsk tilgang.

Jokeren i dette anlæg var højttalerkablet fra AudioQuest, som fik lov at få frit spil i sammenligning med en standardkabel på intet mindre end 6 mm2. I denne duel trak AudioQuest klart det længste strå med et stereoperspektiv, klarhed og kontrol over den samlede dynamik, der adskilte sig milevidt fra det stakkels standardkabel.

Liniekablet, Jaguar, ligeledes fra AudioQuest fik derimod lidt mere kamp i duellerne, da der var kombatanter fra både Bertram og Supra. Suprakablet koster dog kun lidt over en tredjedel af Jaguar og Bertram, men kommer alligevel - skal vi sige - 90 % af vejen mod målet. Der er derimod ikke meget, der adskiller Jaguar fra Bertramkablet. Begge kabler besidder en god klarhed med særlig fin definition af mellemtone og diskantområdet. Bertram trækker måske i den gule trøje, når det handler om dybbassen, men på de knap tilspillede højttalere, fortabte de sidste detaljer sig i forandringens tåger efterhånden som højttalerne udviklede sig. Det må derfor være op til den glade vinder at foretage de sidste vurderinger af Jaguarkablet.

Samlet set har RadioActiv fået stablet et virkelig spændende anlæg på benene, der i endelig tilspillet stand vil give den glade vinder årevis af gode musikalske oplevelser. Mine personlige favoritter er den lille integrerede forstærker, som bare er en vidunderlige spilledåse og det sære, sorte højttalerkabel fra AudioQuest. CD-afspilleren vinder helt klart ved nærmere bekendtskab, men du skal lige indstille dig på den ekstra ro i lydbilledet. Og så er jeg vild med designet på Rotels 10xx serie !!
Focal-Jmlab højttalerne er et prisfornuftigt sæt med en rigtig god diskantgengivelse, en kontrolleret bas, men  i testperioden en anelse fremtrædende mellemtone. Helt tilspillet vil de sandsynligvis løse opgaven til glæde for de fleste, men der er bestemt potentiale i både elektronik og kabler til endnu bedre højttalere.

Links til tekniske specifikationer:

• Rotel RCD-1072 CD-afspiller 

• Rotel RA-1062 

• Focal-Jmlab Chorus 716S

• AudioQuest 

Samtlige produkter distribueres og er sponseret af

Radioactiv Nordic ApS
Kirkegade 150
DK-6700 Esbjerg

Tlf.: +45 20 97 47 21
Fax.: +45 75 13 94 20
E-post: info@radioactiv.dk
Web: www.radioactiv.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes