Her er du: Besøgsartikler - Hifi4all på besøg hos The Chord Company 28. marts 2024 | 12:19   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Hifi4all på besøg hos The Chord Company
Af: Mikkel Gige  [09.12.2010] Print artikel
Undertegnede har været en tur i det sydlige England, nærmere Salisbury, for at aflægge et besøg hos kabelproducenten The Chord Company, sammen med den danske importør Chord Danmark.

Som udgangspunkt har jeg altid haft en smule sund skepsis når det kommer til kabler, især de dyre af slagsen. Men når man nu får muligheden for at få besked direkte fra hestens mund, så tog jeg af sted med åbent sind, for at få min skepsis afkræftet eller bekræftet. Og der blev slugt et par kameler fra undertegnedes side, da jeg oplevede forskelle på kabler, som jeg aldrig i min vildeste fantasi havde forestillet mig.

Turen startede en meget tidlig morgen i lufthavnen. Vi havde 2 dage til besøget, så for at det meste ud af tiden, var vi oppe et godt stykke tid før solen viste sig på himmelen. Vel ankommet til England havde vi et par timers kørsel foran os, før vi ankom til fabrikken.

Men her kom den første overraskelse: The Chord Company ligger kun et stenkast(!) fra Stone Henge, så det fik vi også set... i silende regn. Velkommen til England!

The Chord Company blev stiftet for præcis 25 år siden, af den nuværende ejer, Sally. Det hele startede ved at Naim ejere efterspurgte kabler, som kunne koble Naim udstyr med fem-polet DIN-stik sammen med almindeligt udstyr, f.eks. CD-afspillere og båndoptagere. Sally som var gift med en af cheferne hos Naim Audio, startede med at lave kabler i sit eget hjem, og sælge dem videre til forhandlere af Naim udstyr. Tingene greb hurtigt om sig, og produktionen blev større og større. Og efter et par år blev den nuværende udviklingschef Nigel, ansat til at udvikle nye kabler.

Dengang havde de ikke måleudstyr i produktionen, så al test af kabler inden nedpakning foregik på et helt almindeligt hi-fi system. På et tidspunkt kunne de ikke få leveret mere af det kabel, de hele tiden havde brugt, så i stedet blev der indkøbt kabel fra en anden leverandør. Og da det skulle testes, gik det pludselig op for folkene hos The Chord Company, at der var forskel på kabeltyper. Resten er historie!

Fabrikken ligger i et lille industrikvarter lige uden for Salisbury. Efter ankomst fik vi en tur rundt i lokalerne. Der er ikke tale om en stor virksomhed, og der er omkring 25 ansatte. Første stop var salgs- og service kontoret. Chord har, udover kontakt med forhandlere, også daglige opkald fra slutbrugerne, som enten har kabler fra Chord, eller overvejer at købe dem. Selvfølgelig skal der sælges kabler for at betale løn og udgifter, men for Chord handler det ikke kun om penge i kassen, men også om at brugeren får den rigtige løsning, og ikke bare en dyr løsning.

Det er også her, at man modtager reklamationer, hvis der mod forventning skulle være smuttet et defekt kabel gennem den omfattende kvalitets-kontrol, eller hvis brugeren selv har skadet kablet. Hos Chord har man den holdning, at tvivlen må komme brugeren til gode, og derfor går de ikke ind i en diskussion med kunden, men laver kablet uden beregning, og sender det retur. Er der tale om de dyrere modeller, så bliver kunden bedt om at sende begge kabler, så længden altid er ens efter en reparation. Servicen er generelt meget høj hos Chord, da det er vigtigt for dem altid at give kunden en god oplevelse, også efter salget.

Næste stop var lodde-”damerne”, men det var nu nogenlunde ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder. Og lad mig slå en ting fast: Jeg har stor respekt for disse mennesker, og deres kunnen. På anden dag blev jeg sat til selv at sætte et par kabler sammen. Og på grund af Chord’s meget høje kvalitetskrav var det meget nemmere sagt end gjort. Jeg er ikke uvant med en loddekolbe, men måtte alligevel gennem mange forsøg, før kablet blev godkendt. Kablerne jeg selv satte sammen, fik jeg efterfølgende mulighed for at afprøve hjemme på mit eget setup. Og selv om disse kabler aldrig vil komme i handlen, så er det meget vigtigt for Chord, at alle kabler der forlader fabrikken er af samme høje standard.


Materialerne til kablerne bliver leveret mange steder fra. De billigere kabler leveres fra Kina, men samles på fabrikken. Andre kommer fra Europæiske leverandører, og sidst men ikke mindst kommer de dyreste fra en amerikansk militær-leverandør. Alle samles de in-house, og kablerne leveres på ruller. Hver rulle går gennem kvalitetskontrollen, og alt checkes. Selv antallet af tråde i lederne checkes regelmæssigt. Det er en sjælden gang sket, at kineserne har forsøgt at slække lidt på kravene.


Materialerne er gennemgående de samme: Kobber til lederne, og altid forsølvet hvis det kombineres med teflon isolering. De billige typer har PE isolering, og er ikke forsølvet, da PE og sølv ikke harmonerer særlig godt sammen rent kemisk. Chord’s mærkesag må siges at være afskærmning, afskærmning og atter afskærmning af kablerne. Og det var ved anden dags demo også det der gjorde størst indtryk. Det er Chord’s overbevisning, gennem praktisk test og lytning, at alle kabler bør skærmes. Og allerhelst med en ”flydende” skærm, som ikke er elektrisk forbundet, altså lidt a la et Faraday bur. På nogle kabler forhindrer skærmen indstråling af støj, og på andre holder skærmen støj tilbage!

Kablerne til den nye topmodel Sarum kommer fra førnævnte amerikanske producent, og her er tolerancerne så snævre, at der ofte kun leveres ruller på 20-30 meter, da maskinen stopper når den går ud af tolerance, og så bliver der altså ikke lavet mere kabel den dag, før maskinen er justeret ind igen. Der er ikke noget hokuspokus eller hemmeligheder om, hvad kablerne består af, og jeg fik fra starten at vide, at jeg kunne spørge om alt, og måtte tage billeder af alt!

De dyre kabler til Sarum består af en solidcore leder af kobber, som poleres, forsølves, bliver isoleret med perfekt skummet teflon, får en skærm med alufolie, og endelig en flettet skærm, og et ydre lag teflon igen. Alt sammen gjort i et perfekt vakuum! Det er en ekstrem dyr proces, og prisen er derfor tilsvarende høj. Faktisk er fabrikkens kostpris for disse kabler den samme, som mange giver for et entry level kabel... pr. fod! Og der går trods alt 6 meter af dette kabel, til ét sæt 1 meter signalkabel! Derfor har både fabrik, distributører og forhandlere måtte slække på avancen for, at Sarum kunne leveres til en ikke alt for astronomisk pris.

I øvrigt fik jeg en demonstration af hvor retningsbestemt dette kabel er. Jeg har normalt en sund skepsis når det kommer til kabler, men jeg måtte sluge den første kamel ved denne demo. Der var ingen tvivl om at kablet var retningsbestemt, og det betyder også at af hver rulle der leveres, testes en ”sample” i lytterummet for at man har helt styr på retningen. Da jeg spurgte Chord’s udviklingschef om hvorfor det forholdt sig sådan, svarede han helt ærligt: ”Jeg ved det simpelthen ikke, og vi har heller ikke været i stand til at måle os frem til det”.

Men han fortalte også om engang, hvor han havde fået kontakt til en tekniker, som arbejde med at montere elektronik i ubåde. Denne tekniker kunne fortælle, at man kan måle forstyrrelser i kablet ved Gigahertz frekvenser, hvis kablet vendes forkert. Men hvordan dette skulle kunne påvirke frekvenser i det hørbare område, kom der stadig ikke nogen forklaring på. Jeg har efterfølgende prøvet at vende de tilsendte kabler på mit eget setup, og her er der ingen forskel at spore på retningen!

Alle kabler testen inden de pakkes ned og forlader fabrikken. Man tester både for fase, men også stabilitet. Det gøres ganske enkelt ved at vride i kablerne. Skulle en lodning være defekt, så må det hellere vise sig her, end hjemme hos brugeren.

På anden dag var der planlagt den helt store demo, hvor vi fik mulighed for at høre mange af Chord’s modeller, fra det mindste kabel-setup til det helt dyre Sarum. Og ingen tvivl om der var forskel! Dog var det tydeligst, når der blev skiftet til kabler med bedre afskærmning. Især på højtalerkabler havde det stor betydning om der var afskærmning eller ej. Demonstrationen sluttede selvfølgelig med de nye Sarum kabler, og jeg må krybe til korset, og sige at det er noget af det bedste jeg har hørt i kabler, og jeg håber virkelig at få mulighed for at teste dem på mit eget setup.

Lidt ”off the record”, blev der også arrangeret en demonstration af Chord’s digitale kabler, da jeg dagen forinden havde nævnt for Nigel, udviklingschefen, at jeg endnu havde til gode at opleve reel forskel på digitalkabler. Men igen måtte jeg sluge en kamel, for der var ingen tvivl om, at der var forskel på Chord’s digitale kabler. Forskellen var ikke stor, men hørbar. Og selvfølgelig faldt det hele på plads, da en prototype af Sarum Digital blev sat på. Dette kabel er endnu ikke i produktion, da specifikationerne er lidt anderledes, end det der benyttes til signalkablerne.


Det var en stor fornøjelse af besøge Chord Company. Det var meget søde og rare mennesker jeg mødte, og tonen var meget afslappet under hele besøget. Det gav også rig mulighed for at tale om alt mulig andet end hi-fi og kabler, selv om den meste snak selvfølgelig handlede om dette. Jeg vil gerne sige tak til Chord Danmark og The Chord Company for en rigtig hyggelig tur!

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes