Tilbage til HIFI4ALL.DK 28. marts 2024 | 15:49   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Andet
 HIFI4ALL Forum : Andet
Emne Emne: Kan klang/lydkvalitet måles? (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 5
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
alviss
Udelukket fra forum
Udelukket fra forum

Dobb.prof.

Bruger siden: 04 Marts 2020
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 35
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 18:53 | IP-adresse registreret  

Blev inspireret til denne tråd på grund af Digital Thor ikke forstod mit begreb klang og sikkert heller ikke at jeg mener hi-fi består grundlæggende af præcision som kan måles, plus klang/timbre som typisk ikke kan måles med andet end øre og hjerne.

Der er en delmængde mellem de to begreber, f.eks. kan man subjektivt opleve en større præcision som ikke er målbar både i selve lyden og ikke mindst i perspektivet ved udskiftning en komponent.

Hvad er klang klangfarve   https://da.wikipedia.org/wiki/Klangfarve
Klangfarve er de harmoniske som giver stemmer og instrumenter en unik karakter, for at genkende et instrument eller stemme skal der ca. tre harmoniske til.

Hi-fi er ikke kun genkendelse, hi-fi er et forsøg på at lave en illusion, en illusion fordi vi ikke hører lyden direkte som ved live, mange objekter plus et perspektiv er reduceret til to lyd kilder som gengives af to højtaler.
Ved gengivelsen tolkes og pakkes lyden ud igen til et lydbillede med mange objekter som manifesterer sig mellem og omkring de to højtalere.
For at gengive et lydbillede rimelig nøjagtigt skal der mindst 7 harmoniske til.

En defineret opgave som kræver gengivelse af mindst 7 harmoniske korrekt, det burde være ligetil, vi skal bare have og opnår den nødvendige præcision i gengivelsen. Men det er i selv vanskeligt og der er mere endnu.

Et link som beskriver instrumenters lyd, klang timbre i et videnskabeligt perspektiv:
https://youtu.be/nlv5bylQDsE
Lydkvalitet kan betyde meget forskelligt for den enkelte, kan man lide lyden, giver den fodtramp gåsehud synes du den er naturtro osv., en del sidestille hi-fi med mad vin osv., kan jeg lide sounden eller ikke.

Men hi-fi betyder at lave en nøjagtig gengivelse af en musikalsk live-begivenhed, helst med  så høj lydkvalitet at vi kan forveksle gengivelsen med den ægte vare.
Det stræber jeg efter, og det er min definition af hi-fi.

Det giver ingen mening at hi-fi er hvad hver enkelt kan lide, så mister begrebet hi-fi  mening.
Man misser selve målet, som er at lave en perfekt kopi af eks.v. en musikalsk begivenhed, det kunne også være et tog , en der river et stykke papir over, hi-fi er at lave en nøjagtig gengivelse af lyd  , hi-fi har i princippet ikke har noget musik at gøre.
Jo folk der ser sådan på det kan nyde musik selv fra en transistorradio eller computer.

Er ret sikker på at de fleste vil inderst inde vil fortrække at de udøvende kunster står lyslevende i stuen og dermed distancerer sig fra en gengivelse så meget som muligt. Men det er ikke så ligetil at opnår og koster kassen.
Her diskuterer ” Hygge” Poul om det er muligt at måle klang:

Der kører en tråd i øjeblikke:
http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=107598
Som illustrer problemet/pointen præcist, folk skifte rør fra forskellige fabrikanter inklusive gamle ubrugte rør, rør af samme type som har samme  data (overføringsfunktion) men ikke lyder ens, de fleste anerkende dette.

Det er big business med rør som giver en særlig god og  naturtro klang/timbre. det er i øvrigt meget tit NOS rør (new old stock) gamle ubrugte rør som gør dette, og de handles til ekstreme priser.

Vigtigt at tilføje at det her gælder ikke kun for rør, det gælder for alle komponenter modstande kondensatorer materialer osv og software. det tilføre alt sammen en klang som er meget vanskelig til umulig at måle men let at høre og det sker både i det analoge domæne og det digitale.

Fremme ved det endelige problem, vores hi-fi gengiver ikke kun den optagede klang/lyd men tilføre også sin helt egen klang mere eller mindre, vores gengive udstyr er i sig selv et musikinstrument.

Det er en utopi at tro man kan lave et apparat som ikke tilføre noget som helst, nulfejl strategien den er dømt til at mislykkes, efter min mening. Og jo bedre hi-fi man laver, jo mere tydeligt vil det blive.

En bedre strategi efter min mening er at se på strukturen af de fejl som tilføres og satse på at minimerer fejlens størrelse så meget som muligt uden at ødelægge fejlens struktur.
Hvilken struktur skal så tilstræbes, Duelund gav et bud på en mulighed, vi skal sikre at vores apparater laver de samme fejl som når lyden går gennem en meter luft det kunne så reduceres højne præcisionen til 1cm  1 millimeter , det er fejl vi accepterer og har kendt i millioner år.

Da Duelund sagde dette var software ikke så udbredt som nu, hvordan man minerer fejl her er nok en verden for sig, jeg har ikke haft fingrene i det, bruger det kun og kan sige her er også  lydforskelle.

Vil lige gøre det klart, begreberne/problemet er ikke noget jeg har fundet på , der utallige tråde på eks.v. Diyaudio om emnet hver  tusindvis af sider, her er bare en enkelt af dem.
https://www.diyaudio.com/forums/the-lounge/200865-sound-qual ity-vs-measurements.html

Kan man måle lydkvalitet/sound/timbre/klang og perspektiv?
Til top Vis alviss's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af alviss
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 19:21 | IP-adresse registreret  

Om det kan måles ved jeg ikke men det er lidt underligt hvis forskelle ikke kan måles med det man kan måle i dag. Jeg synes det er meget mere interessant hvorfor man ikke kan høre forskel på visse ting så snart man ikke ved at ændringen er foretaget eller kan se det.
Jeg vil mene at hvis der er en reel forskel så burde den kunne høres med ørerne og ikke med ørerne og øjnene.
Kan man kun høre det hvis man også ser det eller ved det, så er jeg overbevist om at det er andet end ørerne der bliver påvirket så man oplever en forskel.

Så fælles for det der ikke lige lader sig måle og det man samtidig ikke kan høre med bind for øjnene må være at det ikke eksisterer.
Ørerne alene er et fabelagtigt instrument som mennesket er udstyret med og man kan høre de mest imponerende ting, bare ikke når det gælder hifi, der skal andet til hjælp.
Man kan f.eks nemt måle om der er 2 eller 3 personer i et rum der spilles musik i men ingen vil lægge mærke til en ændring i lyden hvis den ene af de 3 forlader rummet.
At en person forlader et rum opfattes af mennesker ikke som en lydting og derfor har den ikke samme betydning som et kabelskift selvom man ved begge ting er sket.
Idet man ikke ved om der sidder 2 eller 3 personer og man ikke ved om der er skiftet kabel, så eksisterer forskellen ikke.

For mig beviser det én ting som jeg ikke vil skrive her da det med sikkerhed starter en krig, men om det beviser noget for andre må hver enkelt vurdere.

Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 19:26 | IP-adresse registreret  

Og så en tilføjelse.

En ændring som jeg ikke kan høre med mindre jeg ved den er foretaget ville jeg aldrig bruge penge eller tid på. Ikke fordi jeg ikke stoler på mig selv men simpelthen fordi man ubevidst bliver påvirket af at vide ændringen er lavet.
Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
hcpowerinc
Lukket konto
Lukket konto
Avatar
Eget valg!

Bruger siden: 02 August 2005
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 385
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 20:24 | IP-adresse registreret  

Det jo det evige omtalte.. Jeg demonterede min indgangskondensator, og
min kammerat kunne høre det (uden jeg havde sagt noget). Hans beskrivelse
var rammende spot-on jf det jeg selv havde bemærket.
PS Audio har en YouTube video der omtaler samme problemstilling:
Den der vil høre det, kan også høre det (kort fortalt). Dette postulat kommer
fra et firma der også fortæller at ikke alt kan måles, nemlig de følelser der
lyttes med, og hvad det (måske) betyder for lytteren.

Personlig er jeg ikke i tvivl: vi kan måle så og så meget, men langt fra nok.
Alene ændringen i stereoperspektivet ved visse ændringer kan jo være
ganske enorm, men svær at måle. Men vores øre registrerer dette omgående,
præcis som min kammerat gjorde det hos mig.

Mvh
Til top Vis hcpowerinc's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af hcpowerinc
 
jukuluff
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 24 December 2011
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 410
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 20:52 | IP-adresse registreret  

Det er muligt at måle klang, men det kræver at man har stor viden indenfor tidsserie analyse. Mere specifikt er det en såkaldt "quant" som nemmest kan beskrives som en person hvad der svarer til tre-fire lange videregående uddannelser indenfor finansiering, programmering, matematik og fysik.

Musik er i princippet en tidsserie bestående af summen af en masse underliggende processer(instrumenter), præcis lige som prisen på en aktie er summen af information om hvad der påvirker prisen på aktien.

En quant identificerer disse informationer i en given tidsserie og bruger den viden til at forudse hvordan prisen vil udvikle sig over tid, og dermed se muligheder for profit. Fra et matematisk synspunkt er der intet der forhindre at samme værktøjer bruges til at identificere klang, bortset fra at vedkommende næppe kan få 100.000 kr om måneden i løn for at foretage analysen.

Typisk når du ser "eksperter" måle diverse ting på internettet, måler de summen af afvigelser i forhold til det teoretiske ideal, samt visuel inspektion. Begge dele foretages af analyse softwaren automatisk og kræver ikke speciel stor viden at foretage, så kvaliteten af analysen er her efter. Typisk er man begrænset til en god/dårlig skala som ikke kan bruges til specielt meget ift klang. 

En analyse hvor man identificerer klangen rent matematisk, og derefter laver blinde tests på forsøgspersoner, for at bestemme den nødvendige nøjagtighed, er mig bekendt aldrig blevet foretaget. 
Til top Vis jukuluff's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af jukuluff
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 21:05 | IP-adresse registreret  

hcpowerinc skrev:
Det jo det evige omtalte.. Jeg demonterede min indgangskondensator, og
min kammerat kunne høre det (uden jeg havde sagt noget). Hans beskrivelse
var rammende spot-on jf det jeg selv havde bemærket.
PS Audio har en YouTube video der omtaler samme problemstilling:
Den der vil høre det, kan også høre det (kort fortalt). Dette postulat kommer
fra et firma der også fortæller at ikke alt kan måles, nemlig de følelser der
lyttes med, og hvad det (måske) betyder for lytteren.

Personlig er jeg ikke i tvivl: vi kan måle så og så meget, men langt fra nok.
Alene ændringen i stereoperspektivet ved visse ændringer kan jo være
ganske enorm, men svær at måle. Men vores øre registrerer dette omgående,
præcis som min kammerat gjorde det hos mig.

Mvh


Jeg tror de fleste vil være enig med dig men det er nu også en ting der let lader sig måle.
Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
alviss
Udelukket fra forum
Udelukket fra forum

Dobb.prof.

Bruger siden: 04 Marts 2020
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 35
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 22:02 | IP-adresse registreret  

Kunne da godt tænke mig at vide hvordan du måler hvordan en kondensator lyder.
Til top Vis alviss's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af alviss
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 22:14 | IP-adresse registreret  

Det var kondensator kontra ingen kondensator
Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
7100Vejle
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 22 September 2018
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 333
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 22:25 | IP-adresse registreret  

Aspire2 skrev:
Om det kan måles ved jeg ikke men det er lidt underligt hvis forskelle ikke kan måles med det man kan måle i dag. Jeg synes det er meget mere interessant hvorfor man ikke kan høre forskel på visse ting så snart man ikke ved at ændringen er foretaget eller kan se det.
Jeg vil mene at hvis der er en reel forskel så burde den kunne høres med ørerne og ikke med ørerne og øjnene.
Kan man kun høre det hvis man også ser det eller ved det, så er jeg overbevist om at det er andet end ørerne der bliver påvirket så man oplever en forskel.

Så fælles for det der ikke lige lader sig måle og det man samtidig ikke kan høre med bind for øjnene må være at det ikke eksisterer. Ørerne alene er et fabelagtigt instrument som mennesket er udstyret med og man kan høre de mest imponerende ting, bare ikke når det gælder hifi, der skal andet til hjælp.
Man kan f.eks nemt måle om der er 2 eller 3 personer i et rum der spilles musik i men ingen vil lægge mærke til en ændring i lyden hvis den ene af de 3 forlader rummet. At en person forlader et rum opfattes af mennesker ikke som en lydting og derfor har den ikke samme betydning som et kabelskift selvom man ved begge ting er sket. Idet man ikke ved om der sidder 2 eller 3 personer og man ikke ved om der er skiftet kabel, så eksisterer forskellen ikke.

For mig beviser det én ting som jeg ikke vil skrive her da det med sikkerhed starter en krig, men om det beviser noget for andre må hver enkelt vurdere.

Ligesom storkøbenhavs hifiklub kunne høre forskal på kabler der IKKE blev skiftet

http://kbh-hifi.dk/wordpress/wp-content/uploads/2015/02/1402 08-Klubm%C3%B8de-Kabler.pdf

Til top Vis 7100Vejle's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af 7100Vejle
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 22:38 | IP-adresse registreret  

7100Vejle det var der undskyldninger for i form af at apparaterne blev varmere med tiden og ændrede klang som de troede var kablerne. Om apparaterne så lynhurtigt blev iskolde på rekordtid da kablerne blev prøvet igen melder historien ikke noget om. Men ja det er lige præcis det jeg mener med at man uhyre nemt bliver påvirket af at vide at der er lavet en ændring. Jeg har desværre selv rendt panden ind i den mur mange gange i en årrække.
Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
7100Vejle
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 22 September 2018
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 333
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 22:51 | IP-adresse registreret  

Enig. Jeg har heller ingen venner, der kan komme og høre hos mig, om jeg har skiftet kabler, stik eller noget som helst. Jeg tror ikke engang der er nogen der ville opfatte, at jeg flyttede højttalerne, hvilket jo er en åbenlys hørbar ændring ved.
Til top Vis 7100Vejle's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af 7100Vejle
 
hcpowerinc
Lukket konto
Lukket konto
Avatar
Eget valg!

Bruger siden: 02 August 2005
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 385
Sendt: 24 Marts 2020 kl. 23:19 | IP-adresse registreret  

god aften drenge
Til top Vis hcpowerinc's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af hcpowerinc
 
Kaj.
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 04 August 2014
Lokalitet: Aalborg
Status: Online
Indlæg: 2702
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 05:19 | IP-adresse registreret  

Om klang og lydkvalitet kan måles?
Ja naturligvis. Hvis altså man kan blive enige om hvilke parametre der betyder noget for klang og lydkvalitet. Problemet for de fleste er at forstå sammenhængen mellem målinger og det hørte. Når man så samtidig er i den situation, at nogen hører et og andre noget andet og flertallet ingen forskel hører overhovedet, efterlades vi med forklaringen om at klang og lydkvalitet ikke kan måles. Der står vi.

Selv når målinger viser forskelle er der langt igen. For så længe man ikke kan (vil) høre resultatet af en målt forskel og eller blot forstår sammenhængen, er målinger værdiløse.

Det er spild af tid at debattere emnet. Det har kun værdi som afledning fra verdenssituationen og den usynlige fjende. Det usynlige .... det uhørlige gør det vanskeligt navigere. Vi vil helst henholde os til at det ikke eksisterer. Vores tilværelse er på den måde enklere at forholde sig til.
Til top Vis Kaj.'s Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Kaj. Besøg Kaj.'s Websted
 
alviss
Udelukket fra forum
Udelukket fra forum

Dobb.prof.

Bruger siden: 04 Marts 2020
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 35
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 08:19 | IP-adresse registreret  

hcpowerinc skrev:
Det jo det evige omtalte.. Jeg demonterede min indgangskondensator, og
min kammerat kunne høre det (uden jeg havde sagt noget). Hans beskrivelse
var rammende spot-on jf det jeg selv havde bemærket.
PS Audio har en YouTube video der omtaler samme problemstilling:
Den der vil høre det, kan også høre det (kort fortalt). Dette postulat kommer
fra et firma der også fortæller at ikke alt kan måles, nemlig de følelser der
lyttes med, og hvad det (måske) betyder for lytteren.

Personlig er jeg ikke i tvivl: vi kan måle så og så meget, men langt fra nok.
Alene ændringen i stereoperspektivet ved visse ændringer kan jo være
ganske enorm, men svær at måle. Men vores øre registrerer dette omgående,
præcis som min kammerat gjorde det hos mig.

Mvh


Ja du kan jo starte med at demonterer alle komponenter så er problemet løst, næsten, for det stykke ledning du bruger har også  klang,  det er det tråden handler om.

I øvrigt lavede jeg et forsøg  for mange år siden hvor jeg testede kondensatorer op mod en kortslutning selvom om det i princippet  ikke er muligt fordi en kondensatoren altid  vil have afrulning i bunden,  tit er det den afrulning som markere sig  mest i lyden. bassen bliver mere udstrakt og  glat, ikke så boomi.

Jeg lavede forsøget alligevel med forskellige typer kondensatorer ,  en af dem var en kondensator jeg havde lavet ved at  parallel forbundene rigtig mange styroflex/polysteren kondensatorer. den var næste så stor som en hånd
 

Små kondensatorer med stor præcision  som ikke tåler meget varme, brug krokodille-næb på benet for aflede varme ved lodning, de var meget benyttet i radioer i gamle dage.
I min test var parallel forbindelsen af disse  tættest på en kortslutning i klang.

En stor olie papir fra Jensen var den kondensator som afgav mest klang , men det var en befordrende klang for musikkens naturtro-hed.

konklusionen af testen var at alle kondensatorer tilførte noget,  almindelige gode polyester kondensatorer var dem der tilførte det mest negative til lyden.

Jeg havde ikke mulighed for at måle seriøst på kondensatorerne, men det kan siges polystyren er tæt på en meget perfekt kondensator, og en god polyester kondensator ,måler sandsynligvis bedre end en gammel olie papir kondensator.

Pointen er kunne jeg havde fået eksakt den samme erfaring bare ved at måle? , det mener jeg absolut ikke.

Ville jeg kunne måle forskelle , ja helt sikkert på kondensatorens data (lokalt), mere tvivlsomt er det om jeg ville kunne måle forskel på det signal som har passeret kondensatoren, jeg tror det hvis jeg målte nøjagtigt nok, men jeg ville sandsynligvis  intet få ud af disse målinger  andet end der en forskel, meget lig Ethan Winer null test hvor et dyrt kabel opfører sig elektrisk på nøjagtig samme måde som et af de skod-kabler som er med i kassen.

Vil dog også her  påstår at det er muligt at måle en forskel, men det vil ikke give  mening sammenholdt med en lytte vurdering med en veldefineret reference.



Til top Vis alviss's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af alviss
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 08:21 | IP-adresse registreret  

Vi hører ingenting, før lydbølger har været en tur inden om hovedet.
Inde i hovedet bliver der så taget stilling til, hvilken lyd og hvorfra den kommer.
I den "proces", aflaster det med øjne til at se hvorfra lyden kommer.
Både føle- og lugtesansen kan medvirke til hurtigere og mere præcis opfattelse af, hvad vi hører.
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
alviss
Udelukket fra forum
Udelukket fra forum

Dobb.prof.

Bruger siden: 04 Marts 2020
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 35
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 08:39 | IP-adresse registreret  

ja det er ren kvantemekanik, noget sker et sted og forårsager noget uforudsigeligt et andet sted.
Nej det er ikke min erfaring hvis man har den samme reference , så er det normalt stor enighed om lyden både i en gruppe  og ude i verden hvor folk uafhængig af hinanden tester lyd.
På samme måde som folk er rimelig enige om hvordan vin og mad smager, om man så kan lide det eller ikke er en anden snak. Dette indikerer også at der må være en fællesnævner en forklaring vi sandsynligvis kan forstå også som almindelige mennesker.
Til top Vis alviss's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af alviss
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 08:42 | IP-adresse registreret  

ps.

Når man eksembelvis ser et billed af en Agurk, vil man inde i hovedet straks huske den duft.
Når man lugter en Agurk, vil man inde i hovedet straks se dens billed.

Oversat til hifi må det være noget med. jo mere præcis lyden fremstår desto lettere får hovedet afkodet lyden og i sidste
ende, uanstrengt at lytte til.
Men, præcisionen vi lytter med, skal selvfølgelig ses i forhold til hovedets referencer for slike lyde. Lyde
(lydkombinationer) vi aldrig før har hørt, kan vi risikere slet ikke at opfatte, på samme måde vi kan risikere ikke at
opfatte "ting" der sker lige foran øjnene på os. Vi ser dem muligvis men tror det noget helt andet.
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 08:58 | IP-adresse registreret  

alviss skrev:
ja det er ren kvantemekanik, noget sker et sted og forårsager noget uforudsigeligt et andet sted.Nej det er ikke min erfaring hvis man har den samme reference , så er det normalt stor enighed om lyden både i en gruppe  og ude i verden hvor folk uafhængig af hinanden tester lyd.
På samme måde som folk er rimelig enige om hvordan vin og mad smager, om man så kan lide det eller ikke er en anden snak. Dette indikerer også at der må være en fællesnævner en forklaring vi sandsynligvis kan forstå også som almindelige mennesker.


Jeg beskriver måden du opfatter lyd.
Alle afstande fra dig, og til lydgiveren du hører, "beregnes" i hovedet, og foregår så at sige kun i hovedet. Med øjnene til hjælp kan du præcisere afstanden du hører til det sete.

Vi er alle skabt med samme opfattelses-apparat.
Jeg tænker de fleste mennesker har delt de samme oplevelser, og har derfor det samme "lager af referencer" at trække på. Og således helt enig med dig i, vi mennesker hører ens (hvertfald langt hen ad vejen)
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
Aspire2
Lukket konto
Lukket konto

Eget ønske!

Bruger siden: 19 Marts 2020
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 77
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 10:13 | IP-adresse registreret  

Kaj. skrev:
Om klang og lydkvalitet kan måles? Ja naturligvis. Hvis altså man kan blive enige om hvilke parametre der betyder noget for klang og lydkvalitet. Problemet for de fleste er at forstå sammenhængen mellem målinger og det hørte. Når man så samtidig er i den situation, at nogen hører et og andre noget andet og flertallet ingen forskel hører overhovedet, efterlades vi med forklaringen om at klang og lydkvalitet ikke kan måles. Der står vi. Selv når målinger viser forskelle er der langt igen. For så længe man ikke kan (vil) høre resultatet af en målt forskel og eller blot forstår sammenhængen, er målinger værdiløse. Det er spild af tid at debattere emnet. Det har kun værdi som afledning fra verdenssituationen og den usynlige fjende. Det usynlige .... det uhørlige gør det vanskeligt navigere. Vi vil helst henholde os til at det ikke eksisterer. Vores tilværelse er på den måde enklere at forholde sig til.


Det usynlige for øret bliver meget tit synligt for øret når der er foretaget en måling.
Uden målingen vil det fortsat være usynligt
En måling hjælper ret tit med at høre det man ikke kunne høre inden målingen
Til top Vis Aspire2's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Aspire2
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 25 Marts 2020 kl. 11:03 | IP-adresse registreret  

Ja bestemt.
Men tænker også muligt den anden vej omkring; du hører noget du ikke kan måle.

Eksembelvis:
Du kender lyden af jeres bil på klods hold.
Når konen så kommer fra job, du sidder indenfor i huset og hører bilen, er lyden forvrængt, fordi lyden skal igennem mur og glas men, og her bliver det interessant, du kan stadig genkende lyden af din bil igennem al forvrængningen fordi, du er vandt til høre bilen igennem mur og glas.
Måleapparater kan da også måle forskellen på bilen-på-klods-hold og bilen-indenfor men, måleapparatet kan IKKE genkende bilen. Det kan så at sige ikke måle hvad du genkender.
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 

Side af 5 Næste >>
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes