Tilbage til HIFI4ALL.DK 11. december 2018 | 14:33   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
DIY/Selvbyg
 HIFI4ALL Forum : DIY/Selvbyg
Emne Emne: DIY højttalerkabler (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Oldred
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar
Tidl. red.

Bruger siden: 25 Marts 2003
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1424
Sendt: 01 April 2003 kl. 10:49 | IP-adresse registreret  

Her er et lille indslag vedrørende højtalerkabler.

I de fleste højtalere sidder der en eller flere spoler i delefilteret ved bas/mellemtone, disse spoler består af ganske almindelig lak isoleret OFC kobber tråd, eller for de rigtig gode spolers vedkommende ( CFAC ) : Folie, der kan være op til 50 m. eller mere, for helt store spoler endda meget mere!!.. længden af de fleste højtaler kabler går fra 2 til 3-4 m. fra forstærker ud til højtaler og delefilter, og en lille meter inde i højtaleren..
Ved singlewiring skal både diskant og bas/ mellemtones signaler varetages af et kabel.. så her er det af stor vigtighed at kablet ”gengiver” hele toneområdet så godt som muligt, det vil sige ødelægger eller forringer signalet så lidt som muligt og at der ikke rodes sammen mellem de forskellige toneområder, her er kablets kvalitet og evne til at overføre det oprindelige signal til højtaleren og delefilteret af afgørende vigtighed! Og her er løsningerne og meningerne mange og som regel dyre!! MEN! Det er der ingen vej uden om!! Og det hele ender i hvad smag man har og hvor meget man kan og vil ofre! ( og der bør afgjort ikke spares her!!)

MEN! ved bi-wiring eller der over… splitter man delefilteret op så hver sektion har sin egen terminal indgang og anvender flere kabler, som regel de samme til både bas / mellemtone og diskant, (lad os bare beskæftige os med to- vej! Men princippet er det samme for flere vejs og multi – wiring her udover) det vil sige at man finder et kabel der er rigtig godt og køber dobbelt ”portion” så vil man til singlewiring have ofret 2000 eller måske 5000kr. på et godt kabel.. så bliver prisen dobbel.. eller også må man ved biwiring gå på kompromis og købe to sær halvt så dyre kabler!! ( dette er en dårlig løsning!!) nogle eksperimentere med forskellige kabler med gode egenskaber i diskant og bas/mellemtone.. måske er et kabel rigtig godt til diskant men knap så godt til bas/mellemtone og et andet omvendt.. så kan man kombinere.

MEN!! her til vil jeg så komme med en mening om dette!!
Når man tager spolerne i bas/mellemtone filter sektionen i betragtning og det jeg til indledning skrev! Så er det ganske fjollet at anvende dyre kabler på dette område! Eller forsøge at finde noget der er specielt egnet til dette!

Og det er det da lydkvaliteten ALDRIG! Bliver bedre end spolen / spolerne i delefilteret tillader! det vil sige at den lydkvalitet så som ambiance, detaljering, dynamik, perspektiv, microdetaljer, microdynamik, og alle de fine udtryk og fænomener man her beskæftiger sig med! Er bestemt af spolen og hvor meget denne tillader at komme ”igennem” den sætter sit fingeraftryk på lyden og det kan man ikke rette op på, man kan kun yderligere farve og påvirke ( ødelægge signalet) med diverse kabler, det ”stakkels signal fare fra en leder til en anden, et materiale til et andet osv.!
De 2 – 3 m. der er fra forstærker ud til højtaler og delefilter og de mange mange! meter spole tråd, bør have så lidt indflydelse på og farvning af lyden som muligt udover hvad spolen forårsager!

Derfor er det min overbevisning at det bedste ville være at spolen gik ubrudt fra forstærker terminaler og ud til enhed, så signalet ”rejste” i samme leder materiale hele vejen og med så få overgange (”brud”) som muligt!

Dette vil signalet have bedst af!Dette kunde man realisere ved at anskaffe spoler der er for store, og vikle af disse indtil værdien igen passer, det overskydende tråd (folie) skal så være langt nok til at række ud til forstærkeren og op til enheden, til – signalet, klippes der af så man her har en længde fra enhed og ud til forstærkerens – terminal. Det vil sige at der skal være spoletråd i overskud til 2 x afstand fra forstærker og ud til enhed.

Dette er det optimale bas/mellemtone kabel!!!!!

Er dette ikke praktisk muligt ( og det vil det nok som oftest ikke være!?!) så er det næst bedste at anskaffe en spole af samme type som i delefilteret, vikle af denne til man har 4 længder af den nødvendige længde. 2 x + og 2x –

Dette isolere man individuelt i krympeflex ( for folie) og alm, vandslange for tråd, + & - holdes nogle cm. adskilt eller hvis muligt flættes… Herved har man et sæt ganske fint højtaler kabel, af samme materiale som de optil 50 m. inde i spolerne.

På denne måde er det højtalerens delefilter ( spolerne) der bestemmer og farver lyden! Og ikke nogle kabler af et og andet fabrikat, indkøbt for alt for dyre penge, disse penge ofres så på et godt kabel til diskanten! et der giver optimal diskantgengivelse og som hænger godt sammen med bas/ mellemtone gengivelsen ( homogenitet)

Hvis man ikke er helt tilfreds med lyden i bas/ mellemtone!??.. må man så tune med signalkablerne eller tweeke højtalerne og anlæget til det falder på plads, kan man ikke det har man valgt forkert et og andet sted i kæden! Men med et anlæg der gengiver ”rigtigt” burde dette ikke være noget problem hvis man har valgt de rigtige højtalere!

Det er under alle omstændigheder fjollet at anvende store summer på 2-3 m. kabel til bas/ mid.. når det alligevel er spolen der bestemmer hvor meget man får ud af det!

MEN! som sagt på diskanten er det en helt anden historie! så her bør pengene i stedet bruges! Det andet kabel til bas/mid. kan laves får nogle få hundrede kr.

TRO MIG! det virker fint!!! Spoletråds kabler giver den mest neutrale gengivelse!

Mvh.

Mj
Til top Vis Oldred's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Oldred
 
Oldred
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar
Tidl. red.

Bruger siden: 25 Marts 2003
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1424
Sendt: 01 April 2003 kl. 10:49 | IP-adresse registreret  

Jeg kan i forlængelse af indslaget vedrørende DIY. højtaler kablerne sige at
materiale valget i kablet underordnet i bassen, det vil sige om kablet er af sølv eller forsølvet osv... MEN noget der har STOR betydning for lyden er tværsnittet!!.. jo støre tværsnit af tråden jo mindre modstand jo mere hul igennem jo bedere bas!!! du skal MINDST op på 1,5 mm i trådtykkelse helst 3 mm...så spolen skal være på 1,5 til 3 mm i tråd tykkelse!!!

I diskanten har materiale valget STOR betydning!!!!!

Hvad angår opbygning af kablet...

Så er den bedste løsning at anvende flere individuelt isolerede solidcore ledere på mellem 0,3 og 0,5 mm. altså mindst 5 stk. 0,3mm ledere pr signal halvdel, ialt 1,5 mm. men eks 10 ledere og 3mm.. er bedere selvfølgelig!..... meget mere end 3mm er ikke nødvendigt og ikke hørbart overkill... en sådan opbygning kaldes litze kabel.. og er det der klart giver den bedste kontrol i lydbilledet fordi man på denne måde gør noget ved fenomenet strømfortrængning!.. og som er en af grundene til at jeg i første omgang ikke syntes at disse hjemmelavede spoletråds kabler lød så godt i diskanten men kun i mellemtone og bas... for i bassen er det faktisk næsten kun tværsnit og lav modstand der er af afgørende betydning!..

Så lav derfor kablet af mellem 5 og 10 stk. 0,3 til 0,5 mm individuelt isolerede solid core ledere...

LcAudio har lavet noget de kalder Woodoo som er opbygget på denne måde, 5 eller 10 stk. 0,3 mm ledere der tilsammen giver enten 1,5 eller 3mm. dette ser mistænkligt ud til at være samme type kabel som de anvender i deres Stripline2000. forsølvet solidcore. men hvad det så end er så lyder det rigtig godt... meget åbent!.. og jeg kan klart anbefale dette, dog er det meget afslørende og kan blive lidt spidst på lysere klingende udstyrs kombinationer!!!! dette skyldse nok den forsølvning kablets ledere har!???

MEN! stadig så er der ikke meget forskel i nedere mellemtone og bas hvis man laver det selv på samme måde af spiletråd... dog giver Woodoo`s forsølvning som sagt en noget mere åben og detaljeret luftig top når det anvendes til diskant...

Ved mere lyst klingene og analytisk udstyrs kombinationer vil den lidt afdæmpede top spoletråden giver nok udbalancere tingene og virke rigtig godt!?..

Jeg har prøvet noget helt andet nu, og som er klasser bedere!.....

Det du skal gøre er at købe en CFAC spole.. ( folie spole) de kan købes i DAT. eller gennem PeakConsult.. og koster ikke mere end 150 - 200 kr alt efter størelse, du behøver ikke mere end en 16 til 14 AWG (1,5 - 2mm.) type...

Denne spole skære du det yderste lag plastik af der holder spolen sammen, så vikler du den op i de længder du ønsker til henholdsvis + & - leder.. dette isolere du yderligere ved at købe noget gaffatape ( ca. 50 mm i bredten) dette rulder du op på gulvet i den ønskede kabel længde med den klæbende side op af, og så pladsere du folien med dennes egen isolation oven på dette og så ligger du endnu en længde gaffa tape oven på igen med den klæbende side ned af... så har du en isoleret leder... dette kan du så komme ned i noget krympeflex der passer... så her du der en vel isoleret folie tråds leder.. der skal jo så to af disse pr side.. + & -... termineringen må du så lave ved at folde folien lidt sammen og lodde en kraftig 2,5 - 3 mm kopper leder fast på der så kan gå ind i et højtaler banan stil.. eller anvend der ud over fantasien.. alt efter hvilken terminering du ønsker.. disse kabler giver den absolut bedste gengivelse!! da folien modvirker strømfortrængning.. og giver bedere diskant og øvre mellemtone gengivelse! klart bedere end alm. tråd også litze kabel opbygningen før beskrevet!! bassen bliber også klart strammere og mere fast... den generelle lyd bliver yderst neutral og "rigtig" og prisen uhyre fordelagtig! måske lidt mere end alm tråd kabler... men stadig latterlig lille.. og det er pengene og besværet værd!!...

Tværsnittet bliver på omkring 2 mm. så der kommer hul igennem! og modstanden bliver lav! du skal på på næsten det dobbelte hvis man skal anvende alm tråd!!!

( Dette er jo en af de afgørende grunde sammen med især strømfortrængnings fenomenet til at CFAC spoler lyder og klart er bedere end alm. tråd spoler)

MVH.

Mike-J.
Til top Vis Oldred's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Oldred
 
Pale Rider
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 15 Oktober 2003
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 5
Sendt: 18 Oktober 2003 kl. 11:42 | IP-adresse registreret  

 

   Mye riktig her!  Lederne skal være tykke & massive, med tykke menes minst 6 kv.mm!  Vær oppmerksom på at kablene åpner opp efter inspilling; dess høyere man spiller desto raskere åpner de. Positiv & negativ signalhalvdel (+/-) skal holdes adskilt for at signalet, og da især overtonespekteret ikke skal forringes. (3D,ambience osv)

  Men flade ledere ala CFAC egner seg ikke, prøv bare å jevnføre med tykke, runde ledere over et godt anlæg. Vær heller ikke for snar med å konkludere at tykke,runde kobberledere har en avdempet topp. Forsøk heller å vende deg til lyden av en ren topp uten hverken transientforvregning eller annen hysterese. (-eller forsøk å gjøre målinger; nivået er det samme, lyden er bare renere)

  Til sist; ikke bare høyttalerkabler profiterer på at være massive, også strømkabler, meget mer enn du tror..

Til top Vis Pale Rider's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Pale Rider
 
LGrau
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 12 August 2003
Lokalitet: Sønderjylland
Status: Offline
Indlæg: 2198
Sendt: 19 Oktober 2003 kl. 16:00 | IP-adresse registreret  

Hej.

Redaktør/Mike-J  ???.

Jeg kan kun give dig ret i betragtningerne med få overgange giver bedre lyd. Så tak for tippet med at rulle en CFac spole ud. Jeg ved at der har været lavet en del forsøg med C-fac højtalerkabler i Odense hifiklub med godt resultat.

Nu består en kondensator normalt også af mange meter alufolie. Så jeg ved ikke om man kan sige at bare fordi der er en lang dårlig leder i signalvejen har resten ikke nogen betydning(Lille betydning).

Det er egentlig utroligt at man kan høre forskel på kabler med alle de mange meter dårlig ledere. Men jeg tror ikke at man kan sige at lydforingelsen ved at sætte en spole ind lavet af 50 meter dårlig kabel giver samme forringelse af lyden som 50m højtalerkabel af samme kvalitet...

Hvis det er tilfældet så er der ingen vej udenom at det eneste rigtige må være : Digitalt delefilter   

 __________________
Mvh Lennart

Nyt DIY system under opbygning...
Til top Vis LGrau's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af LGrau Besøg LGrau's Websted
 

Du har ikke adgang til at besvare dette indlæg.
Dette emne er lukket.

  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2018 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes