Tilbage til HIFI4ALL.DK 25. april 2024 | 00:08   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Kommentarer til nyheder
 HIFI4ALL Forum : Kommentarer til nyheder
Emne Emne: Audiolense – lydkorrektion og cross-over (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 5
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
JoeConsultant
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 18 November 2005
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 494
Sendt: 14 December 2007 kl. 07:41 | IP-adresse registreret  

BerntR skrev:
[

PC-en har som avspiller noen klare tekniske fordeler vis a vis CD/transport, ikke minst fordi mange som laver profesjonelt lydutstyr har gået vesentlig grundigere til verks på problematikk rundt jitter og dataoverføring enn det man har sett hos de som laver konsumentutstyr. 

Det finnes flerkanals PCI-kort med analoge utganger som gir high end lydkvalitet ut. Og det finnes PCI-kort, USB - og Firewire løsninger med et stort antall digitale kanaler ut av PC-en - der man også kan få en bitperfekt overføring helt fram til DAC'en. 

Hvis man skal sikte høit så skal man bruke profesjonelle løsninger fra selskaper som Lynx Studio, Apogee, RME, Lavry m.fl. Det er ingen grunn til å nøie seg med "amatørdacer" i to kanaler med asynkron resampling på inngangen når det finnes løsninger som er bedre og billigere

Har kigget lidt på de mærker du nævner og synes det er lidt svært at finde rundt i - da jeg ikke kender så meget til det i forvejen. Kan du anbefale nogle specifikke lydkort / audio interfaces fra de mærker du nævner forudsat de skal have et eksternt Firewire interface & en eller anden form for jitter suppression.

Mvh Jonas



__________________
Sonos :-)

Nyt på vej....
Til top Vis JoeConsultant's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af JoeConsultant
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 08:27 | IP-adresse registreret  

Qvist skrev:
Jeg har fornyligt indkøbt en målemikrofon samt mikrofonforstærker for at lege med rumkorrektion. De programmer jeg har kigget på indtil nu har været meget uoverskuelige og indviklede. Mange af dem skulle også bruge en ekstern lydeditor. Det er derfor ikke blevet til noget endnu. Audiolense ser ud til at have samlet det hele i ét software. Jeg er spændt på at afprøve programmet. Jeg håber det er ligeså nemt at bruge som det ser ud til. Jeg prøver at finde et program som ideelt laver al måling og kalibration automatisk og jeg "bare" skal lege med target-kurver m.m.

Mvh Lars

Hej Lars,

Noe av kongstanken med Audiolense er at gjøre dette tilgjengelig for alle der kører musikk over en computer.

Den største tekniske utfordringen er at kople til mikrofonen, få korrekt lydnivå ut av høittalerne og inn i PC-en - og forøvrig det vanlige som skal til for at få lyd utav en PC.

Den største lydmessige utfordringen er at tegne en target der låter bedst. Å finne en der låter bra går som regel ganske raskt.

 



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 09:58 | IP-adresse registreret  

JoeConsultant skrev:
[QUOTE=BerntR][

Har kigget lidt på de mærker du nævner og synes det er lidt svært at finde rundt i - da jeg ikke kender så meget til det i forvejen. Kan du anbefale nogle specifikke lydkort / audio interfaces fra de mærker du nævner forudsat de skal have et eksternt Firewire interface & en eller anden form for jitter suppression.

Jeg er trygg på at alle de merker jeg nevnte har high end lydkvalitet, med et mulig unntak for de rimeligste fra RME som "bare" er meget bra. Så jeg mener det kan være hensiktsmessig å tenke lidt praktisk og lidt lommebok her.

Hvor mange utganger behøver man?

Hvordan er det med volumkontroll?

Har man plads til et PCI-kort i PC-en?

Jeg har selv satset på Lynx Studio både kommersielt og privat. Deres LynxTwo B lydkort gir 6 analoge utganger av meget høj kvalitet. Med dagens dollarkurs er dette rene røverkjøpet. Ja - det stemmer - jeg anbefaler et PCI-kort hvis man har plads i PC-en og kan klare seg med 6 utganger.

Når man kører med digital lydkorreksjon så er det ikke behov for den lille ekstra "personligheten" som enkelte high end dac'er har. Man kan uansett få den klangfarven man ønsker seg ved å justere target responsen. Lynx spiller meget nøytralt - og det betyr ikke blodfattig bare så det er sagt. Men den skiller seg fra mange andre ved en usedvanlig ro i mellomtonen. Noen synes det blir litt for lite krydder. Men den roen kommer af at den har meget lav forvrengning i et toneområde der mange CD-er låter påtrengende, der det ofte er full spiker på kvinnelige vokalister, der høittalerne gerne lider av at det havner midt i cross-over regionen og der også mange effekt-trinn kan låte litt presset. Så den roen setter jeg meget høit.

En fordel med dette kortet (eller kort + driver) er at utgangene kan drive laster ned til 600 ohm og at man enkelt kan legge mixerens volumkontroll på tastaturet eller en fjernkontroll. Man får den bedste lyden om man kører DAC'ene rett inn i effekttrinnene. Man har da en 24 bits digital volumkontrol. Hvilket betyr at man har 8 bits å gå på (48 dB) før den minst signifikante bit på CD-platen ikke blir sendt til høittalerne.

Om man trenger flere kanaler eller ikke har plass til PCI-kort, så er neste steg på Lynx-stigen Aurora 8 med Firewire eller Aurora 8 + LynxL22 (som er digitalt lydkort). De tekniske spec's er svært like som LynxTwo, men Aurora lyder muligens et lite hakk bedre.

Av rimelige flerkanalsløsninger med Firewire har vi RME Fireface 400 og 800.  

Tokanals med USB og en lidt mer tradisjonelt utseende boks: Benchmark1 USB.

Hvis man er indenfor "cost no object" så bør man se på Apogee og Lynx Aurora - sannsynligvis også Lavry. Her er det sikkert flere sterke alternativer også. Men så er vi på et nivå i lydkvalitet der selv de bedste ørene har vanskelig for å bestemme seg for hvad der lyder bedst. Det findes nok konsumentprodukter som holder samme nivået, men da koster det en formue for DAC i to kanaler. Og ikke glem det med volumkontrollen. Disse komponentene er så bra at et ekstra mellomledd mellom DAC'ene og effekttrinnet vil tilsløre lyden. Man skal opp med et betydelig pengebeløp for å få en forforsterker som er transparent nok - bare i to kanaler. 

Lynx Studio har innfridd til fulle, og siden jeg kender dette merket best, er det her jeg kan gi min klareste anbefaling. Men jeg tror alle de jeg har nevnt her kan forsvare plassen i meget kostbare anlæg.

Hvis man er indenfor et meget stramt budsjett, så bør man ta en lytt på det innebygde lydkortet før man legger penger i et separat lydkort. Det kan godt hende at de ekstra kronene er bedre anvendt i et effekttrinn eller i høittalre. Det findes noen motherboards og noen meget billige lydkort som spiller så bra at det burde skræmme vandet av hifi-produsenter som hovedsaklig opererer i "hifi-klub-segmentet".



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
André Jensen
Lukket konto
Lukket konto
Avatar
Lukket efter eget ønske!

Bruger siden: 01 September 2003
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 2153
Sendt: 14 December 2007 kl. 11:40 | IP-adresse registreret  

Hej BentR

Hvordan ville du opbygge en model, med analoge/digitaleindgange, 4 analoge udgange,Volumenkontrol. Pæn kasse og prisen er næsten ligegyldig.

Hvad skal indkøbes og hvordan skal det samles.Kan du give en beskrivelse på det, til os der ikke ved noget om pcer

MVH 

Til top Vis André Jensen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af André Jensen
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 13:03 | IP-adresse registreret  

* HFX Mini bundle. Dette inkluderer passiv kjøling av CPU. Dette blir en vifteløs PC, bygd som en festning og med skikkelig high end appearance. Kabinettene til MCubed oser av kvalitet.

*Aopen 945 GTM VHL hovedkort eller tilsvarende fra Asus

*Mobil Core 2 Duo - fra 1,8 GHz og oppover. Kraftig hvis man har ambisjoner om high density video.

*EFF 280 Ekstern strømforsyning fra MCubed (dette følger med i bundelen)

* Hvis lagringsplass er viktig: 2 Harddisker. Jeg er litt usikker på hvem som er mest stillegående for øyeblikket.  Hvis man tweaker litt på den medfølgende mekaniske avkoplingen og støyskjermingen av harddiskene, så er de så vidt hørbare på et par meters avstand. Har man litt absorbsjon i rommet så vil det være helt tyst i lytteposisjonen. Mao mye stillere enn en laptop.

* Hvis 100% stillhet er viktig:Solid State Hard Drive (flash hard disk: Dyrt, begrenset plass, men lynrask og helt stille)

* LynxTwo B lydkort

* Fjernkontrollkit, eksempelvis imon fra SoundGraph

* Flatskjerm 17-19"

* Trådløst tastatur og mus.

* Evt. USB wireless forbindelse

I forbindelse med montasjen så var det barnesykdommer på kitet fra MCubed for et par år siden. Men jeg tror det er unnagjort nå. Det medfølger skrujern og bruksanvisning. Det er trangt om plassen, så litt plunder må man regne med. Kanskje må man skjøte på et ekstra strømuttak til harddisk nummer to. Den type plunder skal man være forberedt på tror jeg. Det skumleste er å sette i CPU-en, men det er egentlig det enkleste av alt.

Det er en ting man skal være påpasselig med og det er montasje av heatpipes. De fungerer ikke om man ikke gjør det riktig. De skal helst helle nedover fra kjøleribben til prosessoren, de skal bøyes men ikke knekkes, og man skal ikke sage dem over selv om de er lengre enn man behøver. Man merker fort om de ikke virker, for da blir kjøleblokka varm. (Der fikk jeg med nesten alle tabbene jeg gjorde selv første gangen )

Skal man ha Blue Ray kapacitet så må man inn med et grafikk-kort. Dette bør i så fall ha heatpipes. Da er det plass til to fullvoksne PCI-kort, men det blir meget trangt og svært vanskelig å få på plass heatpipes fra grafikkortet. Men har man verktøy og er nevenyttig så går det. Ellers så er Aurora8 med Firewire et godt alternativ. SÅ kan man evt. bruke nevenyttigheten til å lure inn et TV-kort i stedet.

Jeg har ikke testet den innebygde grafikken i 945 med projektor men den er etter sigende meget bra. Om man klarer seg med den til vanlig DVD-visning avhenger av hvor høyt man legger lista.

Kombinasjonen av 280 W strømforsyning og et chipset som trekker lite strøm gjør at dette skal holde til "tunge" hjemmunderholdsningsjobber. Audioprocesseringen alene er peanuts for en Core Duo maskin. En velvoksen spill-PC er det neppe. Men hvis man går i slike tanker - og kanskje uansett egentlig - så kan det være lurt å ha en ren installasjon som er forbeholdt musikk og film - og så en til som man kan bruke til annet skrot og i reserve. To disker og to oppstartsmuligheter.

Mye penger for en PC - en del timer til montasje - men når det så er satt sammen så har man et meget potent hifi-leketøy.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 13:17 | IP-adresse registreret  

Ja det glemte jeg visst:

LynxTwo B gir en digital inngang og en analoginngang (stereo)

En av de andre LynxTwo gir  4-4 hvis man behøver det.

Går man over på Aurora så har man mange digitale og analoge innganger.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
André Jensen
Lukket konto
Lukket konto
Avatar
Lukket efter eget ønske!

Bruger siden: 01 September 2003
Lokalitet: Stor-København
Status: Offline
Indlæg: 2153
Sendt: 14 December 2007 kl. 13:41 | IP-adresse registreret  

Tak Bent

Highend er dyrt, men hvad taler vi om her en 20-25000 dkkr.Så vidt jeg kan forstå det, for man her en harddiskafspiller, en normal cd+dvd og muligvis blurayafspiller og tvtuner, foforstærker og så naturligvis alle de fordele et DSP filter giver.Med de rette højtallere, vil jeg tro man kan opbygge et system, der vil få andre highend systemmer til at virke latterligt overprissat.Det vil jeg da give et for søg.

MVH

André Jensen

Til top Vis André Jensen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af André Jensen
 
JoeConsultant
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 18 November 2005
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 494
Sendt: 14 December 2007 kl. 13:41 | IP-adresse registreret  

BerntR skrev:

Hvis man er indenfor et meget stramt budsjett, så bør man ta en lytt på det innebygde lydkortet før man legger penger i et separat lydkort. Det kan godt hende at de ekstra kronene er bedre anvendt i et effekttrinn eller i høittalre. Det findes noen motherboards og noen meget billige lydkort som spiller så bra at det burde skræmme vandet av hifi-produsenter som hovedsaklig opererer i "hifi-klub-segmentet".

Tak for et udførligt svar! Jeg har uheldigvis ikke digital input på mit indbyggede lydkort - kun digital output, så det kan ikke bruges. Jeg har tænkt mit at afprøve lydkorrektion på PC så vil gerne starte med at bruge lidt mindre end 5000 og opad på et eksternt lydkort/lydinterface. Hvis jeg synes det virker ok, akn jeg jo altid kigge lidt på LynxTwo

Uden i øvrigt at sige noget om lydkvaliteten, kan et Terratec Producer Phase 24W ( http://audiode.terratec.net/modules.php?op=modload&name= News&file=article&sid=5 )da bruges rent teknisk - altså har det de rigtige muligheder?

Mvh Jonas



__________________
Sonos :-)

Nyt på vej....
Til top Vis JoeConsultant's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af JoeConsultant
 
JoeConsultant
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 18 November 2005
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 494
Sendt: 14 December 2007 kl. 13:42 | IP-adresse registreret  

Qvist skrev:
Jeg har fornyligt indkøbt en målemikrofon samt mikrofonforstærker for at lege med rumkorrektion. De programmer jeg har kigget på indtil nu har været meget uoverskuelige og indviklede. Mange af dem skulle også bruge en ekstern lydeditor. Det er derfor ikke blevet til noget endnu. Audiolense ser ud til at have samlet det hele i ét software. Jeg er spændt på at afprøve programmet. Jeg håber det er ligeså nemt at bruge som det ser ud til. Jeg prøver at finde et program som ideelt laver al måling og kalibration automatisk og jeg "bare" skal lege med target-kurver m.m.

Mvh Lars

Hej Lars,

Kan jeg spørge, hvilke mirkofon & forstærker du har købt - og evt, hvor du har købt dem?

Mvh Jonas



__________________
Sonos :-)

Nyt på vej....
Til top Vis JoeConsultant's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af JoeConsultant
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 18:22 | IP-adresse registreret  

Andre skrev:

Tak Bent

Highend er dyrt, men hvad taler vi om her en 20-25000 dkkr.Så vidt jeg kan forstå det, for man her en harddiskafspiller, en normal cd+dvd og muligvis blurayafspiller og tvtuner, foforstærker og så naturligvis alle de fordele et DSP filter giver.Med de rette højtallere, vil jeg tro man kan opbygge et system, der vil få andre highend systemmer til at virke latterligt overprissat.Det vil jeg da give et for søg.

MVH

André Jensen

Det er nesten frækt billigt. Jeg betalte 20 tusen kroner for min gamle romkorreksjonsenhet - brugt. Så betalte jeg 12 tusen for at få den oppgraderet. Så brukte jeg ytterligere noen tusen og mange timer på at oppgradere strømforsyningen med videre for at virkelig få ut lydpotensialet. Men jeg mener fortsatt det gav mye for skillingen. Men en slik PC + Audiolense lyder bedre, den gør det i mange kanaler, man kan droppe CD / DVD-spiller - og så kan man legge hele musikksamlingen på disk. Jeg har kone og tre barn, og har forlengst gitt opp at holde orden i CD-hyldene. Men på PC-en der finder jeg fram.

Men det er på sin plass med en liten advarsel: Når har begitt seg på denne sti så er der ingen vej tilbake

Det er også en meget nem bonus at kunne ha hele CD-samlingen på fjernkontrollen. Det gør at man lettere finner fram til de gode gamle låtene.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
Brian321
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 03 November 2005
Lokalitet: Sydjylland
Status: Offline
Indlæg: 774
Sendt: 14 December 2007 kl. 18:28 | IP-adresse registreret  

Hvad kan dette produkt som det gratis REW ikke kan?
Til top Vis Brian321's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Brian321
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 18:39 | IP-adresse registreret  

JoeConsultant skrev:
[QUOTE=BerntR]

Tak for et udførligt svar! Jeg har uheldigvis ikke digital input på mit indbyggede lydkort - kun digital output, så det kan ikke bruges. Jeg har tænkt mit at afprøve lydkorrektion på PC så vil gerne starte med at bruge lidt mindre end 5000 og opad på et eksternt lydkort/lydinterface. Hvis jeg synes det virker ok, akn jeg jo altid kigge lidt på LynxTwo

Uden i øvrigt at sige noget om lydkvaliteten, kan et Terratec Producer Phase 24W ( http://audiode.terratec.net/modules.php?op=modload&name= News&file=article&sid=5 )da bruges rent teknisk - altså har det de rigtige muligheder?

Du trenger ikke en digital input for å få dette til å fungere. Hvis jeg har givet det inntryk så har jeg uttrykt meg forkært.

Jeg får feilmelding når jeg benytter linken din, så jeg kan ikke uttale meg om dette produktet dekker dit behov.

Men det du behøver er:

*Mikrofon og sannsynligvis mikrofonforstærker (det finnes noen som har dette innebygd)

*En analog inngang for mikrofon(forforstærkeren)

*De utgangene du trenger får at  spille musikk over dit anlæg.

Etter de siste justeringer i Audiolense målemodulen så kan jeg opnå en klar lydforbedring på min laptop - enda de mikrofonene som sidder der plukker opp like mye støy som de måler det de skal måle.

Det skal ikke så meget til for at komme i gang.

Men de begrensninger som måtte ligge i den elektronik man benyttere blir man stort sett ikke kvitt. Der er også nogen høyttalermessige parametere som heller ikke kan repareres med litt DSP. Det er fortsat sådan, at det som koster penger og som har bra kvalitet lyder bedre enn det som er billigere og dårligere. Med et lite unntak for høittalere. Der findes nogle høittalere der konstruktøren har været flinkere til at velge komponenter enn til at få dem til å spille i harmoni. Da vil en justering av frekvensresponsen gøre underverker. 

Så det er ikke slik at alle hifi anlæg blir til gull bare man benytter Audiolense filtre. Det bare høres slik ut



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
Per N
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 02 Oktober 2006
Lokalitet: Sydjylland
Status: Offline
Indlæg: 675
Sendt: 14 December 2007 kl. 18:47 | IP-adresse registreret  

BerntR skrev:
Per N skrev:

Hej BerntR

 

Jeg har læst artiklen og undres der nævnes at man kan lave faselinære filtre med det, det kan jeg ikke lige forstå man kan så hvordan gør i det? fordi i gør et filter digitalt vil der stadig være fasedrej.

Hej Per N,

Med FIR filtre kan man lage 100% faselineære cross-overs. Det er en kjent sak. 

Ehh det var nu ikke lige det jeg fiskede efter, men det du siger er forresten os forkert ellers skal jeg have mine skole penge tilbage. Igennem et FIR filter er der et delay det kan udregnes ved:  (N - 1) / (2 * Fs),  Hvor N er antalt bits og fs er samplefrekvensen.

-Men lad det nu ligge, da jeg fornemmer du ikke står for og lave selve produktet, jeg ville såmænd bare høre hvordan i kompencerede for dette delay/fase drej som der nu engang er, nu i skriver det er linært og om det kan gøre det "real time" os hvis jeg smider en cd i computeren eller hælder min pladespiller ind via en a/d og afspiller den direkte eller den skal være lagt på harddisken og forarbejdet på forhånd?



__________________
Den sande glæde opnåes ved at lave tingene selv!
Til top Vis Per N's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Per N
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 20:25 | IP-adresse registreret  

Brian321 skrev:
Hvad kan dette produkt som det gratis REW ikke kan?

Jeg kjenner ikke Room EQ Wizard så godt. Jeg har hørt om den tidligere, men jeg har ikke inntrykk av at denne applikasjonen har en posisjon blant de som søker den ypperste lydkvalitet. Hvorfor det er slik vet jeg ikke. Det trenger ikke bety at den ikke virker. Vi har alle skylapper på - og mine går i retning av de mest anerkjente rom - og lydkorreksjonsløsningene. Det er de jeg sammennligner Audiolense med. Målet er ikke å være bedre enn REW, men å ha verdens beste løsning lydkorreksjonsløsning. Og deretter perfeksjonere den så langt at ører og rom ikke lengre holder følge med hva som er matematisk mulig.

Det kan være at han som har lavet REW vanker i andre kretser enn det jeg gør. Men skal jeg dømme etter diskusjoner og opphavsmannens egne bemerkninger så diskuterer brukerne mange problemer som ingen Audiolense brukere opplever, Og skal jeg dømme etter opphvasmannens egne beskrivelser så har jeg brukt mye tid og krefter på å løse problemer som han ikke har vært opptatt av.

Jeg anser at det er en paradigmatisk forskjell mellom EQ og FIR basert lydkorreksjon (det som ofte kalles romkorreksjon). Men hvis REW laver filtre som bruke Convolver så kan det bety at han er inne på det rette sporet - hviis han vet hva han holder på med - selv om han kaller det for EQ. Men så spørs det på detaljene.

Jeg har to holdninger her, som kanskje er motstridende: 1) det er detaljene som avgør - hvordan algorutmene er lavet og hva de tar høyde for. 2) Det er viktig med tweakemuligheter fordi det er klin umulig å å matematisk modellere hvordan en perfekt lydkorreksjon ser ut i et vilkårlig lytterom.

Det jeg kan si sånn på sparket er at jeg får til lydkorreksjon med betydelig bedre transparens, dynamikk og timing enn jeg har hørt i kommersielle romkorreksjons-systemer. Jeg har også klart å få fram et meget bredt glis hos de få kunder jeg har besøkt for custom filtergenerering. 

Hvis man går og leser litt reviews om Tact, DRC, Audyssey osv så er man at mange strever hårdt med å få til fltre der lyder nogenlunde bra. Med Lyngdorf finner man ikke slike testemonials. Det man finner der  er at de som har erfaring med tilsvarende synes at det låter flatt og unegasjerende, og at 3D savnes. Hvorvidt det skyldes for mye automatikk eller for dårlig elektronikk det vet jeg  ikke.

Mange betatestere var overrasket over hvor raskt Audiolense arbeider og hvor enkelt det var å lage filtere som fungerer bra. Flere av disse var longtimers innen PC-basert lydkorreksjon og hadde prøvd det meste innen jeg kom på banen. Jeg hadde ikke ventet å selge licenser til disse, da mitt fokus i første rekke var å gjøre en teknologi med ekstreme audiofile kvaliteter tilgjengelig for mange. Men jeg har altså solgt noen licenser til folk som har prøvd det meste der ute.

Hvis du forteller meg hva REW gjør teknisk og/eller i ditt anlegg så skal jeg svare etter beste evne. Men da må vi gå litt mer under overflaten.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 14 December 2007 kl. 20:47 | IP-adresse registreret  

Per N skrev:

Ehh det var nu ikke lige det jeg fiskede efter, men det du siger er forresten os forkert ellers skal jeg have mine skole penge tilbage. Igennem et FIR filter er der et delay det kan udregnes ved:  (N - 1) / (2 * Fs),  Hvor N er antalt bits og fs er samplefrekvensen.

Per,

Det er faktisk jeg som har programmert Audiolense.  

Jeg er ikke ekspert på Fourier, Complex Cepstrum og Phase unwrapping Det er mange utfordringer som møtes her: Numerisk matematikk, psykoakustikk, programmering etc. Det er umulig å være ekspart på alt. Men presise or hurtige matematiske algoritmer kan i dag kjøpes for penger. Så jeg bruker et matematikkbibliotek som nedi dypet kjører i fortran(!)

Jeg vet ikke helt hva du prøver å si med den formelen der, men hvis du tror det går an at beregne hvor mye delay et FIR filter genererer uten å kjenne hva filteret gjør - og hvordan konvolusjonen blir utført, så bør du i alle fall be om en lite prisavslag 

En normal prosessering av et FIR filter vil gi et betydelig delay fordi man trenger et antall ord som tilsvarer filterets lengde før man kan prosessere noe som helst (ved FFT/IFFT konvolusjon). Men hvis man har litt ekstra regnekraft til disposisjon så kan man splitte opp regnestykket i flere små segmenter. I sin ytterste konsekvens kan man ta det første ord som ankommer og så konvolvere det med korreksjonsfilteret. Men da øker CPU-belastningen dramatisk.

Oppå den normale forsinkelse som man får av konvolusjonen kommer eventuell tidsforskyvelse som ligger i selve filteret. Når man lager faselineære filtere er det naturlig å plassere peak i center af filteret. Med et filter på 65536 tapper betyr det ca 7/10 sekunds forsinkelse av lyden. Men da har man også 7/10 sekunders forsprang til å linearisere de frekvenser som er på etterskudd før korreksjonen. Jeg vil gjerne tilføye at et filter på 32768 taps ofte er tilstrekkelig til formålet.

(til lesere som undrer på hvorfor de filterlengder ikke er rundere tall, så kan det sies at alle filtre som skal gå gjennom en FFT/IFFT bør være 2^x. Dvs 2.4.8.16........... 32768, 65536.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
Qvist
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 15 Oktober 2004
Lokalitet: Sydsjælland
Status: Offline
Indlæg: 37
Sendt: 14 December 2007 kl. 21:46 | IP-adresse registreret  

JoeConsultant skrev:

Qvist skrev:
Jeg har fornyligt indkøbt en målemikrofon samt mikrofonforstærker for at lege med rumkorrektion. De programmer jeg har kigget på indtil nu har været meget uoverskuelige og indviklede. Mange af dem skulle også bruge en ekstern lydeditor. Det er derfor ikke blevet til noget endnu. Audiolense ser ud til at have samlet det hele i ét software. Jeg er spændt på at afprøve programmet. Jeg håber det er ligeså nemt at bruge som det ser ud til. Jeg prøver at finde et program som ideelt laver al måling og kalibration automatisk og jeg "bare" skal lege med target-kurver m.m.

Mvh Lars

Hej Lars,

Kan jeg spørge, hvilke mirkofon & forstærker du har købt - og evt, hvor du har købt dem?

Mvh Jonas



Hej Jonas

Jeg har købt følgende hos monacor:

http://www.monacor.dk/produkter/proflyd-mikrofonelectret/vnr /232230/

http://www.monacor.dk/produkter/proflyd-mikrofontilbehoer/vn r/320650/

Det virker til at være af ret god kvalitet selvom det Stageline. Mikrofonen har en fin frekvens response på 30-18.000 Hz +/- 1 dB. Forstærkeren er ligeledes fin støjsvag.  Grunden til at jeg købte netop det var dog mest at kunne købe det direkte hos Monacor igennem mit arbejde.

Mvh Lars


Til top Vis Qvist's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Qvist
 
BerntR
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Juice Hifi

Bruger siden: 21 December 2005
Lokalitet: Norge
Status: Offline
Indlæg: 31
Sendt: 15 December 2007 kl. 00:33 | IP-adresse registreret  

Jeg anbefaler kalibrerte mikrofoner. Det kan være betydelig frekvensavvik på rimelige målemikrofoner, spesielt i diskanten. I bassen kan det også være et par dB hit eller dit. I sum gjør dette at man famler i blinde med mindre  man vet hva man holder på med. En ukalibrert mikrofon fanger opp alt som behøves for å lave et godt resultat, men så må resultatene leses av en som kan kalibrere med ørene sine der og da.

Det verste altenativet er en mikrofon med en dårlig kalibreringsfil - og de florerer det av. Det er også en del kalibreringsfiler som går på sirkulasjon. Man kjøper en Behringer EMC8000 Så finner man en kalibreringsfil på nettet og bruker den... IKKE GJØR DETTE. Da er det bedre med en ukalibrert mikrofon.



__________________
Med vennlig hilsen

Bernt
Juice Hifi
Til top Vis BerntR's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af BerntR
 
JoeConsultant
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 18 November 2005
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 494
Sendt: 15 December 2007 kl. 04:33 | IP-adresse registreret  

BerntR skrev:
JoeConsultant skrev:
[QUOTE=BerntR]

Tak for et udførligt svar! Jeg har uheldigvis ikke digital input på mit indbyggede lydkort - kun digital output, så det kan ikke bruges. Jeg har tænkt mit at afprøve lydkorrektion på PC så vil gerne starte med at bruge lidt mindre end 5000 og opad på et eksternt lydkort/lydinterface. Hvis jeg synes det virker ok, akn jeg jo altid kigge lidt på LynxTwo

Uden i øvrigt at sige noget om lydkvaliteten, kan et Terratec Producer Phase 24W ( http://audiode.terratec.net/modules.php?op=modload&name= News&file=article&sid=5 )da bruges rent teknisk - altså har det de rigtige muligheder?

Du trenger ikke en digital input for å få dette til å fungere. Hvis jeg har givet det inntryk så har jeg uttrykt meg forkært.

Jeg får feilmelding når jeg benytter linken din, så jeg kan ikke uttale meg om dette produktet dekker dit behov.

Men det du behøver er:

*Mikrofon og sannsynligvis mikrofonforstærker (det finnes noen som har dette innebygd)

*En analog inngang for mikrofon(forforstærkeren)

*De utgangene du trenger får at  spille musikk over dit anlæg.

Etter de siste justeringer i Audiolense målemodulen så kan jeg opnå en klar lydforbedring på min laptop - enda de mikrofonene som sidder der plukker opp like mye støy som de måler det de skal måle.

Det skal ikke så meget til for at komme i gang.

Men de begrensninger som måtte ligge i den elektronik man benyttere blir man stort sett ikke kvitt. Der er også nogen høyttalermessige parametere som heller ikke kan repareres med litt DSP. Det er fortsat sådan, at det som koster penger og som har bra kvalitet lyder bedre enn det som er billigere og dårligere. Med et lite unntak for høittalere. Der findes nogle høittalere der konstruktøren har været flinkere til at velge komponenter enn til at få dem til å spille i harmoni. Da vil en justering av frekvensresponsen gøre underverker. 

Så det er ikke slik at alle hifi anlæg blir til gull bare man benytter Audiolense filtre. Det bare høres slik ut

Tak igen - super gode svar!

Jeg har brug for den digitale indgang, da jeg ikke bruger selve PC'en som en lydkilde - jeg bruger Sonos (www.sonos.com). Det betyder, at jeg skulle bruge en PC udelukkende som en "rumkorrektions -box" i en kæde, der så ser sådan ud:

Sonos digital ud > Digital indgang på eksternt lydkort > PC med Audiolense > Analog udgang på eksterne lydkort > forstærker 

Et andet link til lydkortet, der har indbygget mirkofonforstærker - så skal man vel ikke sørge for det seperat?

http://audioen.terratec.net/modules.php?op=modload&name= News&file=article&sid=31  

 



__________________
Sonos :-)

Nyt på vej....
Til top Vis JoeConsultant's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af JoeConsultant
 
MHenckel
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 17 September 2003
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 175
Sendt: 15 December 2007 kl. 11:17 | IP-adresse registreret  

Per N skrev:

 

Ehh det var nu ikke lige det jeg fiskede efter, men det du siger er forresten os forkert ellers skal jeg have mine skole penge tilbage. Igennem et FIR filter er der et delay det kan udregnes ved:  (N - 1) / (2 * Fs),  Hvor N er antalt bits og fs er samplefrekvensen.

-Men lad det nu ligge, da jeg fornemmer du ikke står for og lave selve produktet, jeg ville såmænd bare høre hvordan i kompencerede for dette delay/fase drej som der nu engang er, nu i skriver det er linært og om det kan gøre det "real time" os hvis jeg smider en cd i computeren eller hælder min pladespiller ind via en a/d og afspiller den direkte eller den skal være lagt på harddisken og forarbejdet på forhånd?

Din delay beregning holder kun hvis du regner FIR filtret i den direkte form. Der findes nu den algoritme der hedder partioneret foldning som i sin ekstreme form kan gøre delay næsten vilkårligt kort. Derudover blive den direkte form som du tager udgangspunkt i helt umuligt beregninsgmæssigt når vi taler om filtre med 65000 taps eller flere. Tag et kig på brutefir for en opdatering på din skolelærdom;

http://www.ludd.luth.se/~torger/brutefir.html#lowdelay

mvh

Morten

 

 

Til top Vis MHenckel's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af MHenckel Besøg MHenckel's Websted
 
Per N
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 02 Oktober 2006
Lokalitet: Sydjylland
Status: Offline
Indlæg: 675
Sendt: 22 December 2007 kl. 22:54 | IP-adresse registreret  

MHenckel skrev:
Per N skrev:

 

Ehh det var nu ikke lige det jeg fiskede efter, men det du siger er forresten os forkert ellers skal jeg have mine skole penge tilbage. Igennem et FIR filter er der et delay det kan udregnes ved:  (N - 1) / (2 * Fs),  Hvor N er antalt bits og fs er samplefrekvensen.

-Men lad det nu ligge, da jeg fornemmer du ikke står for og lave selve produktet, jeg ville såmænd bare høre hvordan i kompencerede for dette delay/fase drej som der nu engang er, nu i skriver det er linært og om det kan gøre det "real time" os hvis jeg smider en cd i computeren eller hælder min pladespiller ind via en a/d og afspiller den direkte eller den skal være lagt på harddisken og forarbejdet på forhånd?

Din delay beregning holder kun hvis du regner FIR filtret i den direkte form. Der findes nu den algoritme der hedder partioneret foldning som i sin ekstreme form kan gøre delay næsten vilkårligt kort. Derudover blive den direkte form som du tager udgangspunkt i helt umuligt beregninsgmæssigt når vi taler om filtre med 65000 taps eller flere. Tag et kig på brutefir for en opdatering på din skolelærdom;

http://www.ludd.luth.se/~torger/brutefir.html#lowdelay

mvh

Morten

 

 

Mange tak for svaret og opdaten, linket forklarer egentlig påstandens mulighed meget godt, hvis det er sådan man har gjort det.



__________________
Den sande glæde opnåes ved at lave tingene selv!
Til top Vis Per N's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Per N
 

<< Forrige Side af 5 Næste >>
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes