Her er du: Anmeldelser - Benchmark DAC-1 konverter 28. marts 2024 | 14:39   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Benchmark DAC-1 konverter
Anmeldelse af: Redaktøren  [04.04.2006] Print testen
Eksterne DA-konvertere ses efterhånden sjældent. Så er det rart at løbe ind i en rigtig go' een..

I forhold til for bare få år siden er antallet af separate DA-konvertere kraftig faldet. Producenterne er efterhånden gode til at udvikle konvertere med høj ydelse og fabrikanterne af digitalt udstyr er lige så gode til at udnytte dem i consumerprodukterne.

Derfor er det rart, at når der endelig dukker én op, så er den faktisk rigtig god og nem at have med at gøre. Firmaet bag hedder Benchmark Media Systems og leverer en række produkter, som har interesse for både hifi-fætre og den professionelle branche.

DAC-1 er en stereo digital / analog konverter i 24 bit, 192 KHz med Benchmarks UltraLock teknologi, som sikrer en jitterfri gengivelse og desuden er i stand til at låse sig på stort set alle indkomne clock signaler, herunder og Word-Clock, Super Clock og AES. I hifi-sammenhæng skal den altså fodres med det digitale signal fra din CD-spiller og bør forbedre lydgengivelsen en del.

DAC-1 er lavet i en formfaktor med 1 unit i højde og en halv unit i bredden, så både den og søsteren, A/D-konverteren ADC-1,  kan smutte lige i et rack. Selv om DAC-1 på denne måde er beregnet til den professionelle branche – og benyttes flittigt, så er der intet i designet, der hæmmer den i almindelig stuebrug. Faktisk er den aldeles nydelig. Testversionen kom med alu-front, men den kan også fås i sort.

Fronten er såre simpel med et potmeter til regulering af inputniveau, en indgangsvælger, et par indikatorlamper og to hovedtelefonudgange.

Bagsiden er en anelse mere kompliceret og byder fra venstre på et sæt helt almindelige analoge udgange med RCA-stik.  Den lille omskifter sætter DAC-1 i enten ”Calibrated mode, ”Off”, eller ”Variable”. Calibrated er en tilstand med et fast niveau på den analoge udgang, som dog kan sættes eller kalibreres via to små potmetre forsænket i bagsiden på hver sin side om omskifteren.
I ”off” er det kun hovedtelefonudgangene, der er aktive, mens ”Variable” betyder, at du kan regulere niveauet med det store potmeter på fronten.
Derefter kommer et par almndelige balancerede, analoge outputs, en coaxialt input af BNC-typen på 75 ohm, et almindeligt optisk Toslink input, et balanceret digitalt input på 110 ohm  for til sidst at slutte af med et strømstik. De tre typer input tager alle imod AES/EBU og S/PDIF signaler. Den optiske indgang bør dog ikke benyttes til 192 KHz signaler.
Bagsiden vidner tydeligt Benchmarks store fokus på den professionelle branche, da det hyppigst anvendte stik i hifi –  det coaxiale RCA-stik er fraværende. Du er altså nødt til at anvende den medfølgende RCA -> BNC adaptor i dette tilfælde.

Det samme gør sig gældende inde i dåsen, hvor du med en række jumpere kan fastlåse bestemte indgange, fjerne 75 ohm termineringen på den coaxiale indgang og andre ting. Selve opbygningen kan der ikke siges meget om – alt er i topklasse.

Hva så - duer den ?

Svaret er JA ! Den duer endda særdeles godt. 
Jeg var på forhånd en smule skeptisk ved at skulle anvende en adaptor til det coaxiale signal, da ingen af de tilstedeværende kilder kunne levere et balanceret digitalt output. Men efter at have fumlet et Bertram digitalt kabel på plads i maskinen og tilsluttet de sædvanlige Analysis Plus balancerede kabler til forforstærkeren, kom der endelig lys i de rigtige lamper.

Det første råd er, at lade DAC-1 stå tændt. Den bruger næsten ingen strøm, og du kan spare et kvarters tid hver gang, du skal til at lytte. Det er nemlig ca den tid, det tager før der er 100 % hul igennem fra du tænder den.

Men så sker der også ting og sager. Selv om Audio Analogue Maestro CD-spilleren er forsynet med fremragende konvertere, var det første, jeg bemærkede et hidtil uudnyttet potentiale i gennemsigtigheden. Almindeligvis forbindes gennemsigtighed mest med klar og luftig diskant, men DAC-1 udvider dette til at omfatte hele det hørbare område. Det er som om de sidste rester af stormasket gardin ryger lige i containeren.

Det er nemlig især på transparensen, at DAC-1 lægger sig som forreste hund i koblet.Ud over den ekstraordinære klarhed smitter det også af på stereoperspektivet. Det er der i og for sig ikke noget mærkeligt i, men det er meget tydeligt i dette tilfælde – grænsende til ægte aha-oplevelser.
Definitionen af koncertsalenes dimensioner træder om muligt endnu tydeligere frem, der er mere klarhed i instrumenterne – prøv at nærlytte en cellokoncert – fx Mozarts cellokoncert på Naxos. Som bekrevet i artiklen om lytning kan du nu vælge at gå ned i nærmest fraktal lignende detaljer og studere både instrument og dets nærmeste omgivelser i alle detaljer.

Det er ikke bare 24 bit optagelser, der nyder godt af DAC-1’s evner. Jeg har nydt mine almindelige 16 bit CD’ere i udpræget grad i kraft af øget detaljerigdom og et klippefast stereobillede. Bare snup Carl Orffs Carmina Burane på D.G., som er i stand til at udfordre et hvilket som helst anlæg på alle parametre.

Jeg kunne fortsætte med at beskrive de mange små detaljer, som DAC-1 kan gøre for dit anlæg, men humlen er, at hvis du er i besiddelse af et virkelig godt kvalitetsanlæg, kan din digitale afspiller kun nyde godt af et møde med DAC-1. Den indeholder så meget godt både på de tekniske og musikalske parametre, at du er nødt til at opleve den selv. Har du allerede læst artiklen om lytning, så prøv at gennemføre nogle af de beskrevne øvelser med og uden DAC-1.

Jeg har faktisk ikke nogle kritikpunkter på lyden, men finder – trods den glimrende ydelse – at prisen er meget høj. Der skal således være tungtvejende grunde til at lægge 10.000 kroner til en ekstern konverter plus eventuelle udgifter til supplerende kabler. Har du anlægget og de digitale kilder til det, er der dog masser af  ekstra god lyd at hente med DAC-1.

De tekniske specifikationer er meget omfattende, men du kan finde dem alle i manualen her:

http://www.benchmarkmedia.com/dac1/DAC1-Manual.pdf

Pris: Ca. 10.000 kroner

Yderligere oplysninger:

Futureware
Kirke Værløsevej 20B 1
DK-3500 Værløse
Tlf.: 4435 7754
E-Mail: ji@futureware.dk
Website: www.futureware.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes