HIFI4ALL.DK
Surround og baghøjttalerne
Ricky Pedersen  [08.08.2002]
Surround er ikke bare baghøjttalere. Læs her om typer og indstillinger...

Hjemmebiografen er blevet utrolig populær inden for de seneste år både på grund af udviklingen inden for hifi, men ikke mindst for filminstruktøren vilje til at lægge surroundformater på deres film. Det specielle ved surround er jo baghøjttalerne – eller surroundhøjttalerne.
Disse højttalere skal gengive surroundlyden – altså få lyden til at bevæge sig rundt om lytteren så man for fornemmelsen af at være omsluttet af den action, som forgår på skærmen.
Hvordan man placerer baghøjttalerne optimalt, er der mange meninger om og der er også mere end en løsning. For det kommer helt an på dit rums udformning, akustik og beskaffenhed, hvilken placering der lyder bedst i dine øre. Her får du  et par tip:

Mono-pole
Monopole højttalere spiller én vej og skal som udgangspunkt placeres ved bagvæggen i en stående ”ørehøjde” eller lidt højere eller de kan placeres på hver sin sidevæg lige ud for lyttepositionen.
Det kan desværre godt give at forkert lydbillede. Hvis du f.eks. hører et stormvejr i surround og har dine baghøjttalere placeret i siden, kan det nemt komme til at lyde som om du hører det gennem to åbne vinduer og ikke som et stormvejr der omslutter dig i et diffust lydbillede.
Derfor kan man med fordel rykke baghøjttalerene op til ca. 30-40 cm fra loftet. Derved kommer lyd højere oppefra og høres mere diffust, da øret har sværere ved at retningsbestemme lyde som kommer fra oven.

Dipole/Tripole
Dipole højttalere er i kraft af en dobbelt beskykning af enheder i stand til at spille to veje. De hænges på sidevæggene ud for lyttepositionen og spiller både frem og tilbage i rummet, mens de tripole højttalere er udstyret med endnu et sæt enheder til at spille lige ind i lytterummet.
Hvis du vil bruge ekstra baghøjttalere til f.eks. til DTS-ES eller THX surround EX så skal disse placeres i samme højde som de første og ikke alt for tæt på hinanden.

Hvis nu du har prøvet alt dette her og dit surround stadig ikke lyder fedt, så prøv dig frem. Flyt lidt rundt på baghøjttalerne og se om det hjælper. Virkelige surround-entusiaster sørger naturligvis for, at samtlige højttalere i hele surroundopsætningen har den samme klangkarakteristik – det er oftest ensbetydende med et komplet sæt fra samme mærke.

Delay
Husk at du, efter at have flyttet rundt på baghøjttalerne, skal justere delayet på din receiver og justere lydniveauet, så alle højttalerne spiller ens.
I en helt almindelig stue er det stort set umuligt at indrette sig, så afstanden fra lyttepositionen til samtlige højttalere er fuldstændig ens. Derfor er de fleste surroundreceivere, forstærkere og dekodere udstyret med et digitalt delay, som kan forsinke lyden fra de enkelte højttalere i systemet. Ideen er at de højttalere, der står længst væk, sættes til 0 i forsinkelse, mens de tættere placerede højttalere forsinkes svarende til forskellen i afstanden. En meters forskel svarer til knap 3 millisekunder (ms). Hvis din centerhøjttaler og subwoofer står 4 meter væk og dine fronthøjttalere står 3 meter væk, bør fronthøjttalerne forsinkes ca. 3 ms. Hvis der kun er 2 meter til dine baghøjttalere bør disse altså forsinkes ca 6 ms.

God fornøjelse.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.