Her er du: Anmeldelser - Audio Analogue Enigma - det lille mysterium. 29. marts 2024 | 00:41   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Audio Analogue Enigma - det lille mysterium.
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [30.05.2006] Print testen
Hvad definerer et mini-anlæg? Størrelsen eller lyden? Det er i hvert fald ikke lyden som er ”mini” i dette Audio Analogue Enigma ”Mini-anlæg” til 9950,-.

Hvad definerer et mini-anlæg? Størrelsen eller lyden? Det er i hvert fald ikke lyden som er ”mini” i dette Audio Analogue Enigma ”Mini-anlæg” til 9950,-. Faktisk er denne kasse heller ikke så lille endda. Set forfra syner den ikke af meget, men set fra siden fylder den en hel del. Og så er vægten på ca. 10 kg. heller ikke spor ”mini”. Det er altså ikke et anlæg man sætter på en fin lille designer-hylde fra Ikea el. lign.


Fronten på Audio Analogue Enigma

Finishen er i top som sædvanlig fra Audio Analogue. Tyk frontplade, skurede sidepaneler og topplade. Alt sammen i det flotteste aluminium.
Fronten er lidt mere rodet end normalt for Audio Analogue’s produkter. Men så får du også både CD, forstærker og tuner i samme kabinet. Og så sparer du også signal-kabler, som dermed heller ikke kan influere på lyden.

Der er de knapper som er nødvendige, og så heller ikke mere. Apropos knapper så gik der lige et par dage før jeg havde vænnet mig til, at Standby-knappen sad ved siden af CD-skuffen, og Open/Close sad hvor man forventer at finde en Power-knap. Så de første mange gange der skulle skiftes plade, ja, så fik jeg slukket for dyret i stedet. Og det er måske ikke noget problem, tænker du! Jo, når kassen er 40 sekunder om at slukke. Og så yderligere 40 sek. om at starte op! Det skyldes at det lille radio-rør i forstærkeren skal forvarmes før der kan komme lyd ud af boksen. Jo, du læste rigtig, der er rør i denne spille, men det vender jeg tilbage til.


Audio Analogue Enigma fra siden, hvor dybde bedre fornemmes.

Knapperne mangler i øvrigt lige den sidste finish. Flere af dem har små skarpe kanter som burde være fjernet inden de blev monteret.
Displayet er simpelt. Ikke så meget tingeltangel der. Svagt grønt skær som ikke generer, når lyset dæmpes, vinen hældes op, og musikken nydes i det svage skær fra røret, som kan skimtes bag den lille rude på fronten. Display-typen er i øvrigt valgt på baggrund af den svage udstråling, som derved ikke påvirker lydkredsløbene.
Komponenterne er af høj kvalitet. Alt er nøje udvalgt af hensyn til lyden, og blind-testet af et ekspert-panel. Her er der ikke hoppet over hvor gærdet var lavest.

CD-delen består af et CD-ROM drev, leveret af Teac. Grunden til at valget er faldet på et CD-ROM drev, frem for et traditionelt drev er, at de simpelthen har en lavere fejl-rate, altså bedre holdbarhed. Skuffen fra drevet er ikke nogen skønhed, men man kan vænne sig til meget. Det influerer jo heller ikke direkte på lyden alligevel. Dog støjer drevet lidt under opstart. Det skete flere gange under testen, at drevet ikke fik ”fat” i pladen. På grund af den tykke frontplade kommer man nemt til at ligge pladen skævt i skuffen. I disse tilfælde er der mulighed for at åbne skuffen manuelt, og samtidig ”nulstille” drevet. Det er i øvrigt det samme drev, som bruges i hele Audio Analogue’s sortiment. Signalet sendes videre via et alm. multikabel.


Et kig under låget...

Forstærkeren består, som skrevet tidligere, bl.a. af et lille ECC88 radio-rør som hjælper til med signal behandlingen. Volumenkontrollen er ikke traditionel, men kan blot vippes få grader fra side til side. Selve signalet bliver så reguleret af en lille kreds, som består af en række modstande uden ekstra forstærkning. Alt sammen i lydens tjeneste. Samme teknik benyttes i andre produkter fra Audio Analogue. En lille detalje er, at jeg faktisk oplevede nogle små svage klik i højtalerne når volumen blev reguleret. Ikke noget generende, men de var der!
Der er mulighed for at tilslutte to signalkilder, dog ikke pladespiller. Og så er der udgang til en båndoptager.


Bagsiden af Audio Analogue Enigma

Selve strømmen til boksen kommer fra en pænt dimensioneret ringkerne-trafo. Effekt-delen leverer ca. 50 Watt pr. kanal, og dette er fuldt ud rigeligt til alm. dagligstuer. Højtaler-terminalerne er lavet af plastik i rimelig kvalitet, men så heller ikke mere. Det er ganske enkelt ikke muligt at bruge afisoleret højtalerkabel, med mindre det har størrelse som en 220V. ledning.  Hullet er for lille! Spadestik er heller ikke aktuelt på grund af den lille kontakt-flade. Så er der bananstik tilbage! OK, men det burde ikke være nødvendigt. Kedelig detalje på et ellers meget fint produkt.
Tuner-delen er leveret af Sanyo, og har mulighed for at gemme 18 stationer på FM & AM. Det ville ha’ været en fin detalje, hvis det var muligt at få en DAB-modtager i stedet.
Nærmere lyttetest af tunerdelen er ikke foretaget.

Der medfølger en fjernbetjening af plastik, som bør gemmes væk når man ikke bruger den. Den fungerer fint, men er grim! Når nu Audio Analogue har gjort så meget ud af finishen på boksen, kunne de så ikke lige smide en tyver ekstra efter fjernbetjeningen? Alt i alt et meget flot produkt. Men hvad med lyden?
Jo, ser du, først bliver man skuffet. Men det er altså fordi denne lille kasse kræver at blive spillet til. I hvert fald en uge eller to! Men så er du heller ikke skuffet mere.
De første ord der falder mig ind er: Musikalsk! Detaljeret, uden at være analytisk. Varm, uden at være doven. Perspektiv som en horisont, dog uden at træerne vokser ind i himmelen. Kun en lille smule. Højden i lydbilledet især er fænomenal. Helt uden grænser. Normalt vil man ha’ en fornemmelse af en grænse, men ikke her!

Fra første plade blev sat på, begyndte min fod automatisk at vippe i takt til musikken. Selv da den ikke var spillet til. Generelt var der ikke noget galt med lyden fra starten, men der var intet perspektiv overhovedet. Det er absolut her man bemærker tilspilningen. I starten befandt lyden sig enten i midten, højre eller venstre side. Ingen overgange. Men som dagene gik, begyndte musikken lige så stille og roligt at bevæge sig rundt mellem højtalerne. Efter knap en uge var der en verden til forskel. På Dire Straits’ Love Over Gold, er der simpelthen så meget luft omkring tingene, at man ikke tror sine egne ører. Og instrumenterne er præcist placeret i lydbilledet.
Bassen er tør og præcis, mellemtonen sprød som en god pizzabund, og diskanten åben og udstrakt. Stemmer er varme og naturlige, næsten så man kan mærke de små riller i læberne, og høre de små smask lyde når tungen bevæger sig. Ret utroligt når man tænker på størrelse og pris på denne spille.
Dog synes jeg nogle gange at bassen mangler noget tyngde, men det er altså et spørgsmål om smag. Og hvad man er vant til. Har du i forvejen små højtalere på standere, ja så bemærker du det nok ikke. Men på større højtalere mangler der altså noget ”ompfh” en gang i mellem. Men det er ikke fordi denne lille boks mangler muskler. Der er masser af ”drive” når det rigtig går løs. Og der er altid styr på lydbilledet. Alt bliver på sin plads uden at rode rundt.

Under testen blev der lyttet til al slags musik. Lige fra Mozart til Rammstein. Og den klarede alle genrer lige fint. Ingen præferencer her.
Jeg forsøgte senere at koble en dyrere CD-afspiller til en af indgangene bagpå. Her fulgte Enigma’s forstærker fint med. Nu var der masser af ”ompfh” i bassen, og lyden virkede samtidig større med mere fylde. Alt var som før, bare større?!

Hvad er så fordele og ulemper ved en ”alt-i-en-box”? Jo, den største ulempe er, at hvis noget går i stykker, så står du helt uden musik. En anden ulempe er den manglende mulighed for opgradering. Selvfølgelig kan du købe en bedre CD-afspiller og koble til indgangene bagpå. Men hvad så med den indbyggede? Og hvorfor så købe et mini-anlæg til at starte med? Man kan selvfølgelig lege DJ! Men lidt et spild. Så når du køber et mini-anlæg, så lever du med det som det er. Uden ønske om opgradering.
Fordele? Du sparer penge på strømforsyninger og kabler. Og kabinetter, som altså ikke er helt billige hvis de skal følge Audio Analogue’s standard.

Jeg vil komme med en udfordring: Kan du sammensætte et nyt anlæg bestående af separat CD, tuner og forstærker med signalkabler til 10.000,-, som spiller bedre en denne vidunderlige kasse, så spiser jeg min gamle hat! Det fås ikke bedre til denne pris. Slut prut! End of discussion!

Produktet er venligst udlånt af:

Radioactiv Nordic
TLF.: +45 2097 4721

Mail:  info@radioactiv.dk
Web: www.radioactiv.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes