HIFI4ALL.DK
Opgrader Audiovector M1 / M3
Lars Nielsen  [24.08.2002]
Hvor mange går ikke og overvejer en opgradering af deres Audiovector M1 eller M3 Signature? Nu kan du selv gøre det! Det er både nemt og meget billigt!

Hvor mange går ikke og overvejer en opgradering af deres Audiovector M1 eller M3 signature?
Ja, sikkert en del, og det er inklusiv mig selv. Der er kun et problem med opgraderingen, og det er at, den ikke helt lever op til prisen som er på hele 17.000 kr. pr. sæt hvad M3 Signature angår. Når man opdatere fra Signature til den nye, som hedder Avantgarde, skiftes både mellemtone og diskant enheder til nye modeller.
Den nye diskant er en bånddiskant fra det tyske højttaler firma Elac. Bånddiskanten er en god og superdetaljeret diskant, men på ingen måde den samme succes som den gode gamle Evotech.Den leverer en lidt mere detaljeret gengivelse, men er på ingen måder ligeså musikalsk som Evotechen. Så en direkte udskiftning af diskant enheden, ser jeg egentlig ikke nogen særlig god grund til.
Mellemtonen bliver skiftet til en ny og hurtigere version med fase plug, den er også bedre kendt som Peerless HDS 182. Den nye mellemtone giver uden tvivl en lydforbedring, men i handlen koster den kun sølle 585 kr. Det var her selvbygger instinktet gik op i mig, man må kunne finde en væsentlig bedre erstatning, og dermed opgradere sine Audiovector selv.

Efter lidt research på markedet stødte jeg på Scan-speaks 18W 8546-02 kevlar enhed med fase  plug, og et monster af en magnet, så her var en spændende mulighed for en erstatning.

Se, her er den nye enhed (til højre) ved siden af den gamle, magneten taler vist sit eget sprog.
Den nye enhed koster 1.345 kr. og kan bl.a købes hos Dansk Audio Teknik.
Når man har anskaffet sig enhederne, er det på tide at komme i gang med selve opgraderingen.

Inden enheden kan udskiftes med den gamle, skal der lidt håndværker arbejde til, da den nye enhed ikke passer 100% fra start.
Det første problem man vil støde på, er at monteringshullerne i Scan-speaken ikke helt er dimensioneret til de kraftige 4 mm skruer som sidder i højttalerne.
Dette kan løses ved at bore hullerne lidt større, dog max 4,5 mm

Ja, drabeligt ser det ud, men det burde ikke volde de store vanskeligheder. Efter dette er enheden klar til brug.

Næste trin er nu afmontering af de gamle enheder. Du skal blot skrue de 6 skruer ud, og derefter tage enheden ud, så klippes ledningerne så tæt på enheden som overhovedet muligt.

Husk: Inden du klipper, hvilken ledning der er plus, den er på enheden afmærket med en lille rød prik ved terminalen. I M3 Signature er det den hvide ledning som er plus.

Når enheden er afmonteret skal der igen laves lidt tilpasning. Denne gang er det kabinettet som skal rettes lidt, det skyldes at chassiet har en lidt anden form på den nye Scan-speak enhed.
Her skal der bruges en god træfil som ikke må være for grov, kanten i hullet skal nemlig rundes lidt af, for at enheden kan passe i.

Hvor meget der skal tages af, er svært at sige, men prøv at sætte den nye enhed i hullet så kan man nemt se det hen ad vejen.

Det eneste der nu mangler er montering af den nye enhed. Det første der skal på er ledningerne, de afisoleres og derefter fortinnes med loddetin. Terminalerne på den nye enhed fortinnes ligeså.

Husk: Igen hvilken ledning der var plus, den er på den nye enhed afmærket med en stor rød prik over terminalen. Når man har styr på dette kan ledningerne loddes på.
Nu skal enheden så skrues i, her skal man være lidt forsigtig, da hullerne ikke passer 100 %, men det er dog ikke noget problem at skrue den fast alligevel. Men sørg for at enheden sidder lige i hullet, ellers kan der blive problemer med frontstoffet.

Når enheden er skruet i, er man sådan set færdig. Det tager ca. 2-3 timer at opgradere til den nye mellemtone.

Her er det færdige resultat.

Det ser ganske pænt ud og det kræver ikke den store viden inden for området, for at skifte sin mellemtone enhed i et par Audiovector højttalere.

Hvad angår delefilteret er der ingen umiddelbare ændringer, da den nye enhed har samme impedans som den gamle. Det er dog muligt at der kan komme en lille justering når enheden er spillet "til" efter ca. 200 timer, men jeg tror næppe det bliver nødvendigt.

Så kommer vi endelig til sagens kerne, nemlig hvordan lyder de så efter opdateringen?
Jeg har ikke helt spillet dem til endnu, men er da godt på vej. Allerede på nuværende tidspunkt kan jeg sige, at denne opdatering er alle pengene værd. Mine Audiovector er nu blevet til den højttaler jeg altid har drømt om.
Det nedre mellemtone område åbnes virkelig op, og det lyder samtidig utrolig afslappet og præcist.

Jeg mener at denne opdateringen er klart bedre en den man kan købe, den er endda også væsentlig billigere, men den kræver dog lidt mere arbejde.

Har du spørgsmål til denne opgradering er du velkommen til at kontakte mig pr. e-mail.

Held og lykke med projektet!

Vigtigt: Vejledningen benyttes på eget ansvar. HIFI4ALL.DK frasiger sig ethvert ansvar med hensyn til fejlkonstruktioner og manglende indsigt i dette område.

http://www.diyhifi.dk

Ole Klifoth fra F3/Lyd Audiovector har kommeneteret denne gør-det-selv artikel - se mere her: http://www.hifi4all.dk/content/templates/artikler.asp?articleid=132&zoneid=2


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.