HIFI4ALL.DK
Lav dine egne højttalerkabler
Lars Nielsen  [26.08.2002]
Vi har tidligere bragt en artikel om egne kabler. Vi bringer hermed Lars Nielsens bud på et højttalerkabel til rimelige penge!

Jeg har nu i lang tid søgt efter et seriøst bud på et gør-det-selv højttalerkabel, og jeg har fået op til flere henvendelser og tip via siden her. Der er et kabel som er gået igen flere gange nu, nemlig et kategori 5 kabel i en fletkonstruktion.
Først grinede jeg en del af ideen, men der måtte jo være noget om snakken når der er flere som anbefaler det.
Princippet er enkelt, det skal bestå af en parallelkobling af inderlederene i kat. 5 kablet.


Et kategori 5. kabel består af 4 sæt parsnoede ledninger, disse ialt 8 ledere skal afisoleres og derefter parallelkobles, så har man 'en af de to ledere i et højttalerkabel. Hvis man vil lave et standard kabelsæt skal man lave 4 ledere på denne måde, har man mulighed for Bi-wiring, laver man blot et dobbelt sæt, ganske som alle andre standard højttalerkabler.

Når man selv samler sine kabler foregår det hele på et helt andet pris niveau, man kan derfor også nemt tillade sig at overdrive lidt. Eksemplet på billederne viser et dobbeltledet Tri-wirings sæt, dvs. at der er dobbelt så meget kobber til hver leder. Men det kan du selv vurdere, det ser jo heller ikke altid så pænt ud, med sådan en bunke ledninger til hver højttaler.

Hvordan du til sidst samler de mange ledere er op til dig, jeg har valgt at flette dem, men du kan jo også samle dem i en plastik kappe, eller noget helt tredje.
Hvis du før har rodet med kabler, ved du garanteret også at, det er en fordel med bananstik eller kabelsko. Jeg har valgt at bruge et billigt bananstik fra kabelfirmaet Ixos, men det kan du også selv vælge.

Materialer:
For at lave dette højttalerkabel skal du bruge noget kat. 5 kabel, prisen på kablet afhænger meget af, om du stiller krav til farven. Hvis du kan leve med at det er gråt, kan du som regel få det til en 1/3 del af prisen.
Jeg har valgt at købe en rulle med 50 meter blåt kabel for 370 kr. hos RS components.
Ixos bananstikkene kan købes hos HiFiKlubben til 25 kr. pr. stk.
Derudover skal du blot bruge det sædvanlige elektronik udstyr: loddekolbe, loddetin og en skævbidder, så er du hurtigt kørende.

Men hvordan lyder kablet så? Lever det overhovedet op til prisen?
Inden du går igang med at lave et nyt højttalerkabel, skal du gøre dig helt klart om det øvrige udstyr du har, overhovedet giver dig mulighed for at lytte forskel på højttalerkabler. Hvis ikke, skal du absolut ikke starte med at lave nye kabler, men istedet opgradere dit system.

Hvis du kan høre forskel på kabler, og ikke allerede har investeret i dyre kabler er denne konstruktion et virkelig pris stærkt alternativ, for dig som er selvbygger.
Dette højttalerkabel lyder virkelig godt, det er generelt meget homogent og der er ingen farvninger i lyden. Det fremhæver mellemtone området virkelig flot og skarpt, faktisk er det temmelig detaljeret.

Så konklusionen på dette kabel må være absolut positiv, da jeg mener at det nemt kan konkurrere med kabler til 1.000 kr. - eller mere pr. meter. Så det er bare med at komme i gang.

God fornøjelse.

Vigtigt: Vejledningen benyttes på eget ansvar. HIFI4ALL.DK frasiger sig ethvert ansvar med hensyn til fejlkonstruktioner og manglende indsigt i dette område.

http://home.worldonline.dk/hifiside


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.