HIFI4ALL.DK
WMA - et format med vind i sejlene !
Bruno Barcelli  [16.09.2002]
Alle, der tilsyneladende mener, at de er noget ved musikken påstår, at WMA - det nye format fra Microsoft til datareduktion af musik – vil afløse MP3!

Alle, der tilsyneladende mener, at de er noget ved musikken påstår, at WMA - det nye format fra Microsoft til datareduktion af musik – vil afløse MP3 uden at MP3 får en pind at skulle have sagt. 
Det væsentligste argument skulle være, at filerne fylder mindre end MP3 og at lydkvaliteten skulle være bedre… ! Jo, tak – siden hvornår har en 6 liters Mercedes med 12 cylindre kørt længere på literen end en Fiat Punto ?? Anyway.. på redaktionen besluttede vi, at give WMA en chance.

Jeg har ved den søde grød aldrig brudt mig om MPEG komprimeret musik selv ikke i de bedste opløsninger, så det var med armene over kors og citronfjæs, at jeg nødtvunget startede Windows Mediaplayer op og gav mig i kast med hjælpefilen. Efter få minutter konkluderede jeg, at der var ikke den store forskel på det arbejde, der skal udføres, uanset om det hedder MP3 eller WMA.

Umiddelbart synes MP3 at fået styrket immunforsvaret i kraft af de mange computer DVD-drev, der klædes i en 19” plastkasse og sælges til en tusse i samtlige supermarkeder. De spiller nemlig alle sammen MP3. Jeg havde dog en lille finte i baglomen, idet redaktionen netop havde modtaget en Pioneer bilradio til test, som rent faktisk kunne afspille både MP3 og WMA – oven i købet hulter til bulter fra den samme CD-R eller CD-RW. Når jeg kigger på hifi- eller carfi produkter, fanger informationer om MP3 min interesse præcis lige så meget som de tekster på vaskepulverpakken, der i storslåede vendinger roser de sidste nye vaskeenzymer…. Den korte tid med Pioneer-radioen gav i det mindste en mulighed for at prøve WMA.

Det viste sig at ryste redaktørens opfattelse af datareduceret musik. Lad det være klart med det samme: Overfører du til WMA i bedste opløsning (192 kbps) er formatet intet mindre end hovedrystende godt. På trods af den hidsige komprimering er lyden ganske enkelt overraskende god. Flot bas, detaljeret mellemtone og rimelig opløst diskant – for at sige det ultrakort. En typisk CD kommer til at fylde godt 100 Mb, men du kan selv indstille opløsningen i Windows Media Player. Under 96 kbps begynder den firkantede fornemmelse, du sikkert kender fra MP3 at sætte ind, men fra 128 kbps og op, svinger kvaliteten fra hæderlig til glimrende. Der er ingen tvivl om, at WMA har overhalet MP3 med adskillige muler. Nu mangler jeg bare at få råd til en Pioneer WMA-kompatibel bilradio … suk !

Nå, men hvordan kommer man så i gang med det dersens WMA halløj. Den nemmeste måde er at have en Windows XP eller hente version 7.1 af Windows Media Player, som begge har overførsel fra CD til WMA indbygget. Har du adgang til Internettet – hvilket må formodes, hvis du læser denne smøre – er det faktisk dybt overraskende, hvor nemt det hele går.

Her er de simple skidt:

  1. Start Windows Media Player op og fra menulinien vælger du Funktioner -> Indstillinger og tilsidst fanebladet ”Kopier musik”. Sæt opløsningen efter den kvalitet du ønsker. Mb-forbruget orienteres du undervejs. Skal du have 10 CD’ere på en CD-R, vælger du 96 kbps – jeg anbefaler KLART 192 kbps.
  2. Kast din CD i drevet og stop afspilningen med det samme. Windows Media Player aner naturligvis ikke, hvad det er for en CD, du har hældt i, så både kunstner og numre er ukendte. I menulinien under filer kan du nu vælge kopier, eller hvis du har samme layout på Media Player som på billeder, kan du vælge Kopier fra CD ude til venstre. Så snart du har valgt Kopier fra CD, får du to nye valg oppe i høje hjørne. Klik på ”Hent navne”.
  3. Media Player åbner nu til Internettet og henter et bredt udvalg af informationer om netop den CD, du har i drevet. Klik på ”Udfør” nederst til højre og vupti…
  4. Alle informationer om artist, navnene på numrene, komponist, genre og meget mere er overført til Media Players Medie bibliotek.
  5. Når du klikker på ”Kopier musik” konverterer Media Player din CD’s indhold til WMA-filer og lægger dem i dit musik-bibliotek.
  6. Når kopieringen er færdig, kan du tage CD’en ud, lægge den næste CD i og fortsætte sådan til du enten er løbet tør for CD’ere eller harddiskplads. Læg en blank CD-R eller CD-RW i din brænder, start Stifinderen op og kopier datafilerne direkte over på CDROM’en. Har du en afspiller, der understøtter WMA, er det bare at sætte CDROM’en i og trykke Play. Bruger du acceptable 96 kbps, har du musik de næste 10 – 11 timer !!

OBS!!!

Husk til enhver tid at overholde dit lands love og regler om kopiering af musik. Det er DIT ansvar selv at checke reglerne ud og overholde dem.

Lad os headbange om kap på motorvejen !!


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.