HIFI4ALL.DK
NAD Master Serie
Ricky Petersen  [03.11.2006]
NAD har konstrueret et separat surroundsæt, hvor der både er kælet for designet og teknikken. Sættet består af M15 forforstærker, M25 effektforstærker og M55 DVD afspiller.

Beboere i de kolde skandinaviske lande har siden middelalderen været et folk som var gode til at finde på. I disse kolde egen var man nødt til at finde på, får at beskytte sig imod vind og vejr. Den kreativitet har uden tvivl fulgt med op til i dag, hvor de skandinaviske lande udmærker sig ved netop at finde på. Selv i en branche der er dominerede af ideer fra USA og Asien, popper der stadig små geni-streger op et med skandinavisk fingeraftryk. Dette findes der et meget godt eksempel på hos canadiske NAD. NAD’s nye eksklusive surroundserie har nemlig en norsk idémand bag sig - Bjørn Erik Edvardsen

Teknik design og tilslutninger

Filosofien bag NAD Master Serie ydre er først og fremmest stil og clamour. Designet går igen på alle tre komponenter, hvor kabinettet er opbygget i en kombination af to millimeter tykke stålpaneler, formpresset aluminium og støbte zink-elementer. Det giver en ekstremt stabil konstruktion, som forhindrer vibrationer og andre forstyrrelser af de følsomme musiksignaler. Selv fødderne er specialudviklet til dette formål, blandt andet gennem omfattende anvendelse af siliconegummi og præcis tilpasning til apparatets vægt. Frontens elegante ”Grigio”- finish er lånt fra bilindustrien (Alfa Romeo). En titanium grå farve præger det meste af chassis og front. Frontens lidt fremhævede plade er omkranset af en lysegrå farve rundt langt kanten. Det er tydeligt at antallet af knapper og lys er holdt på minimum for ikke at bryde linierne i designet. De få knapper der er, har man undersænken så de kunne lige akkurat titter frem, så man har mulighed for at trykke på dem.   

NAD M55 universal-afspiller

Master seriens DVD-afspiller spiser alt hvad man kan ønske sig af diverse medier. Bagsiden er overraskende ikke klistret til med masser af tilslutninger. Derimod er der dem, som er mest nødvendige – også lidt til. En enkel HDMI udgang, en VGA udgang, en komponent og en enkelt analog video er der at boltre sig med. Derudover to digitale udgange, en koaxial og en optisk.
Inde i afspilleren er der derimod ikke sparet på krudtet. Her findes en processer fra Faroudja DCDi chip, som bl.a. kan opkonverterer standard DVD med 480 linier til HD format (720p/1080i). Muligheden for opkonvertering gælder også for det analoge videosignal. M55 kan afspille dvd-film i normal interlaced eller man kan benytte afspillerens evner til at vise filmen i progressiv scan, hvis ellers ens TV eller projektor tillader det.

M55 har to separate video D/A-konvertere for hhv. progressive og interlaced signaler. Dette giver den sidegevinst, at du kan få standard og high-definition video-output samtidig. En fin detalje, hvis du vil sende video til Zone 2 - f.eks. gennem M15-forforstærkeren. For at få maksimal kvalitet fra komponent-udgangen er der brugt kostbare og ekstremt hurtige 12-bit/216 MHz A/D konvertere, som sikrer perfekt gengivelse af selv de mindste detaljer i billedet.

Ligesom på videodelen har M55 også adskilt noget af lyddelen fra hinanden. For at minimere indbyrdes forstyrrelser har M55 indbygget hvert sit kredsløb til DVD og SACD. Når du afspiller DVD-Audio, kan M55 via Dolby MLP kompression tabsfrit nedskalere det højopløste audiosignal (op til 13,8 Mb/sek) ned til den normale DVD-standard på 9,6 Mb/sek. Signalbehandlingen varetages yderligere af højkvalitets 24-bit, 192 kHz A/D-konvertere, som er beskyttet mod alle forstyrrelser fra strømforsyningen. Formålet er at M55 skal kunne leverer et fuldstændig intakt SACD- og DVD-Audio signal, så du kan udnytte hele potentialet i disse audioformater. NAD M55 har en feature - Digital Bass Management – som giver bedre kontrol over basgengivelsen fra alle surround-formater. Når der afspilles DVD-Video, DVD-Audio eller SACD, kan M55 udskille bassignalet, filtrere det, så det matcher til højttalerne, og sende det direkte til subwooferen, uden at man behøver at bruge DSP’en i en evt. surround-forstærker. Tanken er at man på denne måde får den mest direkte signalvej og dermed den bedste lyd.

NAD M15 forforstærker

Hjernen bag Master serien, M15, er proppet med tilslutninger. Her skal man være mere end almindelig glad for elektriske apparater for at løbe tør. Der er hele tre HDMI tilslutninger og 2 subwoofer udgange. Mest interessant er nok RS 232 stikket, som kan anvendes til opgradering softwaren der styrer de to processorer. Det er to 24-bit Motorola processorer der tager sig af det digitale signal, der tilsammen er i stand til at bearbejde flere 100 mio. operationer hvert sekund.

De to processorer kan behandle alle surroundformater – nye som gamle: Pro Logic, Pro Logic II Music/Movie/game, Pro Logic IIx Music/Movie/Game, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS 96/24, DTS-ES Matrix 6.1, DTS-ES Discrete 6.1 og THX game mode. Med dette yder M15 fuld retfærdighed over for de allerbedste audio-formater, både i dag og en rum tid fremover. Konverterne inde i M15 benytter sig af fine komponenter fra producenter som Burr-Brown, Wolfson og AKM.

Lidt atypisk har NAD valgt at benytte en stribe to-kanals DAC’er i stedet for de otte-kanals typer, der ofte benyttes i de fleste surroundprodukter. Denne løsning skal, ikke overraskende, give en bedre lydkvalitet, som sagtens kan retfærdiggøres i et produkt i denne klasse. Man kan vælge et rent analogt input (7.1 eller stereo), hvis man helt ønsker at undgå digital signalbehandling. M15 er, som resten af sættet, godkendt i henhold til THX ultra2 specifikationerne

Strømforsyningen er vigtig i enhver elektronisk komponent. Det er en stor fordel, hvis man er i stand til, at få den rå strøm fra lysnettet omsat til en stabil og støjfri jævnstrøm, som skal føde alle apparatets kredsløb. Til det brug er M15 udstyret med en specialdesignet, afskærmet Hölmgren ringkerne-transformator med separate udtag og regulatorer for hver sektion i forstærkeren: Audio, video og digital. Ved at holde de tre sektioner adskilt forhindres indbyrdes indstråling af støj, som ellers kunne forringe lydkvaliteten.

M15 kan også bearbejde videosignalet. Komposit- og S-video videosignaler kan opkonverteres til komponent, så det er muligt at sende alle sine analoge videokilder videre til et tv eller en projektor via komponent-udgangen. Med samtidigt komposit- og komponent-output kan du se video i optimal analog kvalitet på din hovedskærm, imens det samme signal sendes til Zone 2 i komposit-format, for eksempel til et tv i børne- eller soveværelset.

NAD M25 effektforstærker

Master seriens kraftværk er en stor klods på næsten 45 kg. Meget svær at gemme væk i stuen, med det på en gang elegante og lidt diskrete design gør, at den alligevel ikke virker så voldsom. Udstyret på frontpladen er begrænset til en on/off –knap og syv blå lysdioder. En for hver kanal. Her er nemlig tale om en 7 x 160 watts effektforstærker. En unik feature er at NAD har ladet M25 gennemgå en THX Ultra2 godkendelse og er pt. den billigste af slagsen på markedet.

Bagsiden har flotte guldbelagte terminaler, der både acceptere spade- og bananstik. NAD har konstrueret M25 som syv individuelle monoblokke på hver 160 watt kontinuerlig effekt i 8 ohm. Denne effekt er i sædvanlig NAD-tradition målt med alle kanaler i drift på én gang, og med NAD’s PowerDrive-teknologi og en massiv strømforsyning, baseret på en patenteret 1800VA Hölmgren ringkernetrafo og en stribe 100.000 µF kondensatorer, har du rigeligt med effekt til ethvert formål. Power Drive-princippet bygger på en flertrins strømforsyning og en meget avanceret analogcomputer. Enkelt forklaret sørger PowerDrive for, at forstærkeren og dens strømforsyning løbende tilpasser sig impedanskarakteristikken i de tilsluttede højttalere, så de kan drives optimalt. Resultatet er en enestående åben og dynamisk gengivelse ved alle typer musik, ved ethvert lydniveau og med alle højttalere. Også de notorisk ”vanskelige” typer med store udsving i impedansen. PowerDrive giver M25 ekstremt høj dynamisk effektformåen og evnen til at håndtere lavimpedant belastning, samtidig med at forvrængningen holdes på ultralave 0,03 %! Under belastning sørger et kredsløb for at standse forstærkerens tre store blæsere i de stille passager, så man ikke bliver forstyrret i filmoplevelse. Både forstærker og højttalere er beskyttet mod overbelastning via NAD’s Soft Clipping-kredsløb, samt en kombination af raffinerede elektroniske sikringskredsløb, der konstant overvåger driften. Alle disse anstrengelser er gjort for at sikre, at M25 forbliver urokkelig stabil. De overdimensionerede bølgeformede køleprofiler og den bundsolide mekaniske opbygning hjælper yderligere med til at kvæle ethvert tilløb til forstyrrelser.

Testen

Under testen blev brugt Miller & Kriesel 850 system og noget af tiden blev NAD M55 dvd-afspiller, udskiftet med Pioneers 757ai dvd-afspiller.

Selvom Master Serien er et surroundprodukt, har fundamentet i seriens tilblivelse været evnen til at gengive musik. Tanken bag er, at kan produktet spille musik detaljeret og dynamisk, er der stor sandsynlighed for at produktet gøre det samme ved et film soundtrack. NAD har lagt mange kræfter i, at gøre denne Master Serie til et anlæg, som kunne bruges til almindelige to-kanal gengivelse af musik, udover at være et surroundanlæg i høj klasse.

Det var da også i musik afdelingen testen begyndte. Arnold McCuller er soul– og Jazzsanger helt ned i skoene. Bedre kendt er han som korsanger for Phil Collins og James Taylor. Hans fløjlsbløde stemme var varm og rund, men masser af kraft i den nederste del af mellemtonen. Der er ingen problemer i at fylde rummet op med Mr. McCullers meget dybe vokal. Musikken var meget behagelig at lytte til. Selvom denne musik ikke indeholdt så voldsomt mange instrumenter, var der alligevel et ganske fint perspektiv. Videre til filmen. Man kan med rette havde en vis portion forventninger til en surroundsæt i denne prisklasse, og det havde jeg skam også. Alligevel røg øjenbrynene alligevel et stykke op. Filmen ”Troja”, eller ”Troy” som den originalt hedder, var en stor oplevelse den gang jeg så den i biografen. Super intens oplevelse, med masser af action. Men her da NAD serien svang taktstokken var det alligevel lidt at en ”aha”-oplevelse. Selv med et Dolby lydspor var soundtracket både stort og åbent. Der var virkelig kontrol over hver enkelt lydpassage i filmens soundtrack. Hele perspektivet i lydbilledet var så enormt bredt, at musik og effekter uden problemer blev holdt adskilt, selv i samme højttalere. Man føler at der simpelthen er mere ”plads” mellem lydene til at ørene kan bearbejde dem hver for sig. Det gør ikke alene soundtracket mere åbent, men det gør også at filmens soundtrack bliver mere behageligt at lytte til, selv ved høje lydstyrker. Og højt, det kan sætte spille, rigtig højt. De næsten 45 kg elektriske muskler M25 besidder, er mere en rigeligt til at bringe volumen op på et næsten absurd niveau. Det er vel at mærke uden tegn på overgivelse. Musik og effekter var utrolig detaljeret. Det var intet problem at følge sværdklinger der mødtes fra de kæmpende soldater, samtidig med de mange foleys (f.eks. lyde fra beklædning i bevægelse) der var der samtidig.

Centerhøjtaleren kunne uden problemer holde on-screen lyden i snævre tøjler indenfor billedrammen. En scene jeg nyder at bruge er fra ”House of the flying Daggers” hen imod filmens slutning, hvor der kæmpes med bambusstave ude i en stor skov. Alt efter surroundgrejets evner, kan lyden fra disse bambusstave, når de svinges rundt, enten blive indenfor i skærmen eller blive bredt til området omkring skærmen. Med NAD sættet var det sidste ikke overraskende tilfældet. Scenen kom helt ud i stuen. Jeg kunne høre stavene svinge rundt fra gulv til loft, ligesom jeg ind i mellem følte at det måske var sikrest at rykke sofaen et par meter tilbage i rummet. Ligeså overbevisende kontrol var der over både front - og baghøjttalerne. Den lyd der skulle skabes mellem front – og center sad lige i øjet hver gang. Samarbejdet forgik med en næsten overlegen beherskelse. Panoreringer var yderst velafstemt, så det var ikke svært at bestemme lydens position mellem højtalerne. Med en præcis og bestemt hånd blev lyden ført ubesværet rundt om en. Totalt set gav dette en utrolig homogen og omsluttende surroundlyd. Soundtrackets små nuancer blev uden besvær leveret sammen med masser af dynamik i de store slag. En klassiker er ”Saving privat Ryan”. DTS version måtte en tur i afspilleren. Det er en fantastisk film med et fantastisk soundtrack. M15 og M25 gav her en lille opvisning i power, fine panoreringer og flotte detaljer. Alt var velafstemt med hinanden, så de mange lyde ikke ”falder” hen over hinanden, så det hele ikke bare bliver et stort støjhelvede. I ”Saving Privat Ryan” kan især dialogen volde nogen besvær for mange surroundforstærkere. Meget af tiden løber soldaterne rundt og råber til hinanden, mellem lyden af geværsalver og brag fra mortér granater. Dette havde M15 og M25 overhovedet ingen problemer med. Dialogen var så skarp, at det næsten føles som om at skuespilleren sad inde i højttalerne. Resten af soundtracket var uovertruffen. Hele landgangsscenen i starten var virkelig imponerende. Der forgår meget i den scene på en gang, både inden og udenfor skærmen. Trods de svære forhold var der overhovedet intet at komme efter. Jeg kunne med lethed følge flere forskellige soldater hen over skærmen, forstå hvad de sagde og stadig høre refleksioner fra skud lige til venstre for min fod. Hele tiden var man med på hvor der forgik noget. Men ligeså råt og voldsomt som Nad-sættet gengiver disse store og brutale slag, ligeså blidt bliver de mere rolige scener behandlet. Master & Commander er en film med meget action på drengen, men er også fuldt af mere rolige scener, med masser af atmosfære. Scener hvor man bare kan høre lidt dialog fra skuespillerne, samtidig med atmosfæren omkring dem. Fornemmelse af at være til stede på skibet er virkelig betagende. Man kan høre lyden af skibets skrog, når det giver efter for bølgerne, vinden der fejer mellem masterne og mågerne i det fjerne. M55 dvd-afspiller blev undertiden udskiftet med Pioneers 757Ai dvd-afspiller. Skulle jeg være ærlig, så var der ikke meget forskel på de to oplevelse. Dog har NAD DVD-afspilleren nogle fine features i sig. Man har bl.a. mulighed for at springe alle de her advarsler og forfilm over, så når man ligger disken i skuffen, starter filmen med det samme. Ud fra et design mæssigt synspunkt hænger alle tre dele sammen – M55, M15 og M25. Men har du i forvejen en god DVD-afspiller, så vil den sagtens kunne harmonere med M15 og M25 uden problemer.

Efter at havde været vidne til en sand opvisning i surroundlyd, var jeg nødt til at overgive mig.
NAD Master serie trækker en dyb streng i sandet. Vil du have kompromisløs surroundlyd, så er opskriften separate surroundkomponenter. Master Serien ligger sig i et prisleje, hvor de integrerede surround flagskibe befinder sig. Trods det, kan jeg kun komme på en enkelt integreret surroundforstærker som kan levere noget nær det samme som NAD Master Serie.

Konklusion

NAD har konstrueret et separat surroundsæt, hvor der både er kælet for designet og teknikken. Det er ikke mindre end et fantastisk surroundsæt. NAD Master Serie forforstærker og effektforstærker sætter et stort og sort punktum i diskussionen om separate komponenter vs. en integreret surroundforstærker. Sjældent har jeg haft så stor fornøjelse som i selskab med dette pragtfulde surroundudstyr. Såfremt HIFI4ALL.DK lå inde med en pris for ”årets surroundprodukt”, så havde NAD Master Serie fået den. Nu må det "nøjes" med Editors Choice, samtidig med at der overhovedet ikke er nogen tvivl om hvorvidt det er et  ”Best Buy” - svaret er et højt og rungende JA!

Hør sættet før din nabo! 

NAD55 DVD-afspiller specifikationer:

 • Multiformat DVD/SACD-afspiller
 • Videoformater: DVD-Video, DVD+R, DVD-R, VCD, SVCD
 • Audioformater: DVD-Audio, SACD, HDCD, CD, CD-R, CD-RW, MP3, WMA
 • HDMI 1.1-digitaludgang for billede og lyd
 • Faroudja DCDi videoprocessor
 • Indbygget scaler (720p/1080i)
 • Progressivt signal output: 480i, 420p, 720p, 1080i
 • Audio D/A-dekodere: 24-bit/192kHz
 • Video D/A-konvertere: Analog Devices 12-bit/216 MHz (komponent)
 • Video D/A-konvertere: Cirrus Logic 10-bit/27 MHz (komposit/S-video)
 • Video Out: HDMI, komponent m. progressive scan, S-Video, komposit, VGA
 • Digital Audio Out: Optisk, Coaxial
 • Analog Audio Out: 5.1 (RCA), R/L (RCA)
 • Indbygget dekoder for Dolby Digital/DTS
 • On-Screen display 
 • Digital Bass Management for DVD-Audio og SACD
 • RS232 interface 
 • 12V trigger
 • Fjernbetjening medfølger
 • Mål: 43,5 x 11,4 x 30,6 cm (BxHxD)
 • Vægt: 8,5 kg
 • Farver: Grigio/aluminium

Pris: 14.999,- kr

NAD M15 forforstærker specifikationer:

 • Surround-forforstærker/processor
 • THX Ultra 2 certificeret
 • Dekoder/formater: DD-EX / PLIIx / DTS-ES / DTS 96/24 / Neo:6 / THX EX / THX Cinema, THX Music, EARS, Enhanced Stereo, Stereo Bypass
 • Dual differential 24-bit/192 kHz DAC’s
 • Dynamic Headroom Scaling
 • Specialfremstillet afskærmet Hölmgren ringkerne-trafo
 • Harmonisk forvrængning: <0,003%
 • Signal/støj: >102 dB
 • Analogindgange: 7.1 / 4 x line-in (RCA) / 6 x AV (komposit/S-video) / 3 x HD komponent
 • Digitalindgange: 2 x HDMI / 4 x coaxial / 4 x optisk
 • Udgange: HDMI / komponent / coaxial / optisk
 • Opkonvertering af komposit og S-Video til komponent
 • Lip Sync (0-100 ms)
 • Bass Management, separat delefrekvens for front-, center og baghøjttalere
 • Digitale tonekontroller med ”dialog”-kontrol
 • Tape Monitor
 • Zone 2 funktion (fjernbetjening medfølger)
 • RS-232 interface
 • 12V triggerfunktion (1 ind, 3 ud)
 • IR kontrol (1 ind, 2 ud)
 • Programmérbar fjernbetjening medfølger
 • Mål: 43,5 x 14,7 x 38 cm (BxHxD)
 • Vægt: 13,3 kg
 • Farver: Grigio/aluminium

Pris: 21.999,- kr

NAD M25 effektforstærker specifikationer:

 • 7 x 160 watt i 8 eller 4 ohm (kontinuerlig effekt, alle kanaler samtidigt, < 0,03 % forvrængning, 20-20.000 Hz)
 • 220 watt i 8 ohm (dynamisk effekt - IHF)
 • 385 watt i 4 ohm (dynamisk effekt - IHF)
 • 485 watt i 2 ohm (dynamisk effekt - IHF)
 • THX Ultra 2 certificeret
 • Frekvensgang (+/- 0,2 dB): 20-20.000 Hz
 • Frekvensgang (+/- 3 dB): 3-70.000 Hz
 • Signal/støjforhold: > 96 dB, ref 1 W, > 118 dB ref. 160 W
 • 1800VA Hölmgren ringkernetrafo
 • PowerDrive
 • Soft Clipping
 • Individuel niveauregulering for input
 • 12 V trigger
 • Mål: 43,5 x 21,5 x 49,6 cm (BxHxD)
 • Vægt: 43,7 kg
 • Farver: Grigio/aluminium

Pris: 21.999,- kr

For yderligere information, kontakt venligst:

Hi-Fi Klubben Online
Mølbakvej 4
8520 Lystrup
Tlf.: +45 7010 4434

Mail: online@hifiklubben.dk
Web: www.hifiklubben.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.