Her er du: Anmeldelser - Isophon Europa II 29. marts 2024 | 14:09   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Isophon Europa II
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [20.11.2006] Print testen
Knæk, sagde ryggen under udpakningen af disse kæmper. Gudskelov har ryggen det bedre nu, men det er disse Isophon højtalere altså hverken blevet mindre eller lettere af.

Så da Kim fra ExclusiveHiFi skrev til mig, at jeg skulle bytte rundt på højtalerne af hensyn til de sidemonterede mellemtone-enheder, så var psyken lige ved at tage et knæk også. Gudskelov skulle højtalerne ikke byttes rundt alligevel, for de sidemonterede mellemtone-enheder vendte helt rigtigt indad mod hinanden. Lidt research havde jeg trods alt foretaget på forhånd. Det takker jeg mig selv for.

Disse kasser er med målene 122 x 25 x 45 cm, og en kampvægt på 56 kg, absolut ikke små. Mål og vægt skyldes den lidt specielle opbygning med mange kamre. Europa II rummer hele 6 enheder pr. højtaler, hvoraf kun de tre kan ses forfra. Inde i kabinettet sidder to 9” basser i et såkaldt båndpas system. Dette vil sige, at de to enheder sidder i hver deres lukkede kammer øverst og nederst i kabinettet, og spiller ind i hver deres kammer midt i boksen, som så har kontakt til omverdenen via hver deres basport. De er gjort aflange for sikre at luften kan accelerere frit, og for at stoppe støj fra portmundingerne. Båndpas-systemet ses typisk i passive subwoofere, men er også set i f.eks. Jamo’s gamle topmodel Oriel. Derudover rummer Europa II også tre 4” mellemtone-enheder. De to nederste enheder varetager området fra 150-300 Hz og ruller langsomt af opefter. De er monteret i deres eget kammer, og det er her den ene enhed er monteret på siden. Den sidste mellemtone sidder i sit eget kammer sammen med diskanten, og denne mellemtone starter langsomt op ved 150 Hz. Ved omkring 800 Hz har den allerede overtaget kontrollen med 90 % af lydtrykket i mellemtone området. Dvs. i øvre bas/nedre mellemtone har denne højtaler tre gange mere areal end i midterste/øverste mellemtone, hvor en enkelt 4” gør jobbet bedst. Diskanten er mere traditionel, dog er der gjort alt for at gøre betingelserne så gode som muligt for denne 1” softdome, bl.a. med dobbelt magnetsystem. Alle enheder kommer fra Isophon’s egen produktion, har kraftige støbte chassis’er, og store magneter og spoler.

Ideen med den sidemonterede mellemtone er at skabe et endnu mere tredimensionelt lydbillede. Isophon kalder denne teknik ”acoustic hologram technology”. Om det virker er svært at sige, da det ville være utopi at fjerne denne enhed, for at efterprøve tesen. Grundet den specielle deling af frekvensområdet, er dette ikke bare en 3-vejs, men 3½-vejs højtaler.

Kabinettet er som sagt delt op i flere kamre, og alle disse interne vægge er også med til at sikre en solid afstivning af de store sideflader. Finishen på det testede sæt er kirsebær-finer, men der er flere varianter at vælge i mellem, bl.a. aluminium. Dækpladen over de tre forreste enheder er forchromet i en udsøgt spejlfinish. Ingen ujævnheder overhovedet.

Delefiltrene er fyldt med store luftspoler, og masser af gode komponenter. Masser, fordi der også kompenseres for den faseforskydelse, som uvilkårligt vil opstå når basserne sidder inde i kabinettet og diskanten sidder plant med kabinettet en halv meter tættere på dit øre. Termineringen er fra WBT, og byder på triwiring.

Lyden er som du kan forvente i denne prisklasse: Bassen er ekstremt tør og stram, og det til trods for at lytterummet endnu ikke har fået rettet de små basproblemer der er. Umiddelbart vil jeg mene at Isophon har ramt sømmet lige på hovedet med deres båndpas-løsning, hvor bas-enhederne sidder i et lukket kammer og derfor ikke kan fjedre helt på samme måde, som hvis de sad i et basreflekskammer. I båndpas-systemet ser enhederne heller ikke rummet direkte, men gennem en basport. Altså indirekte sammenlignet med et basrefleks-kabinet, hvor enhederne ser rummet direkte. Europa II virker også mindre følsom over for placering og rummets indretning. Hvad angår bassen er Europa II endnu bedre end Xavian XN360, som i forvejen er helt suveræn på dette punkt.


Til venstre: Nedre bas. Midt: Øvre bas. Til højre: Terminaler

Mellemtone og diskant gør sig ikke bemærket på nogen måde rent tonalt, men det er ikke nødvendigvis nogen dum ting, når der til gengæld er så godt styr på tingene som her. Stemmer lyder meget naturlige, men perspektivet er flyttet tættere på end jeg er vant til. Normalt har de fleste højtalere en tendens til at flytte perspektivet ind bag højtalerne og ind i rummet bagved. På Europa II er du tættere på, helt hen foran hvor det sker. Dermed ikke sagt, at der mangler dybde eller noget andet. Det hele er bare tættere på, og det kræver altså lidt tilvænning. Til at starte med følte jeg ikke at der var nogen dybde i perspektivet på disse kæmper. Min formodning er, at det er de to sidemonterede mellemtone-enheder, som er årsag til dette fænomen. Det er ikke en dårlig ting, bare anderledes. For der er masser af luft og detaljer i lydbilledet. Diskanten er lidt afrundet, men uden at detaljeringen og luften forsvinder. Der skal bare lyttes lidt mere efter det. Generelt vil jeg betegne lyden fra disse kæmper, som blid high end. Dog opnås aldrig helt den samme udstrakthed og tredimensionalitet som med Xavian XN360. En spøjs detalje jeg opdagede under testforløbet var, at højtalerne ligesom levede en tand mere op når musikken kom fra en pladespiller. Nærmest som om at de foretrækker en analog lydkilde. Det har jeg godt nok aldrig oplevet før.

Konstruktion med de tre mellemtone-enheder, der både spiller i flere retninger, og samtidig deler dette kritiske område på en meget utraditionel måde, kræver virkelig at konstruktøren holder tungen lige i munden uden at ryste på hænderne. Og jeg må sige at det er lykkedes i dette tilfælde. Det er da også det mindste man kan forvente til prisen.

Inden du går ud og investerer i en højtaler som Europa II, så skal du først have en stor forstærker der kan ”flytte” dem. Med stor mener jeg ikke mange watt, men meget strøm, altså ampere. De er nu rimelig nemme at trække, men de er svære at ”fylde”. Du kan sagtens spille højt med 50 watt, men lyden kan nemt virke udynamisk og kedelig hvis der ikke er noget vægt/strøm bag. Lidt som at fylde en si med vand. Sætter du derimod et effekttrin på med en strømforsyning i sværvægts-klassen, så er der dømt masser af musik og dynamik. Jeg var heldigvis i besiddelse af et effekttrin, som kan levere op mod 20 ampere vedvarende, og helt op til 70 ampere i spidserne. Det er altså den slags power du skal være i besiddelse af, før du bør overveje at investere i disse rolige kæmper. Du kan sammenligne det med forskellen på en Ferrari og en stor lastbil. Begge har 500 hestekræfter, men Ferrari’en kan på ingen måde flytte de 50 tons, som lastbilen kan. Lastbilen er nemlig i besiddelse af et større moment (ampere)! Med den rette forstærker udviser Europa II et enormt overskud, hvor de forsvinder fuldstændig i lydbilledet.

Isophon Europa II er en meget musikalsk højtaler, som byder dig på masser af oplevelser. Især basområdet imponerede fra første tone. Er du vinyl-entusiast, og er i besiddelse af en stor strømstærk forstærker, så er dette højtaleren for dig. Jeg ser i hvert fald frem til at høre mere fra Isophon.

Tekniske specifikationer:

  • Impedans: 6 ohm
  • Bas: 2 x 225 mm
  • Mellemtone: 3 x 120 mm
  • Diskant: 1 x 25 mm
  • Delefrekvenser: 140 Hz / 3300 Hz
  • Dimensioner: 120 x 25 x 46 cm
  • Vægt: 56 kg

Leveres bl.a. i aluminium, bøg, palisander, ahorn, kirsebær og højglanspoleret sort pianolak.

Sætpriser fra 59.668,- og op til 74.590,- alt efter finish.

Leverandør:

ExclusiveHiFi.dk
Web: www.exclusivehifi.dk
Mail: info@exclusivehifi.dk
Tlf.: 70 22 70 37

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes