HIFI4ALL.DK
Hi-Fi High-End 2008-09 set gennem linsen!
Team HIFI4ALL.DK, tekst og foto  [15.10.2008]
For 29. gang afholdte Expert KT-Radio deres årlige messe i Odense. HIFI4ALL.DK stillede med to udsendte om søndagen. Messen var i år flyttet til Odense Congress Center, mod de foregående års afholdelse i og omkring lokalerne i Odense Koncerthus og Radisson Hotel.

Det var en noget grå og kold søndag kl. 9:45 foran kongrescentret, så der var ingen tvivl om at det spændende ville komme til at foregå indenfor! Messen lod til at være velbesøgt og var med den nye lokalitet inddelt i to store haller, et lobby-område og 9 mindre til middelstore demorum.

Vi startede ud i den store fladskærmshal som lå umiddelbart til venstre efter man kom ind i lobbyen. Det første vi stødte på derinde, var Samsungs stand. Den var ikke overraskende fyldt med fladskærme til alle størrelse bankbøger. Det nyeste hos Samsung, er deres mål om at samle alt i deres TV’er. Dvs. ingen eksterne bokse til digital TV og diverse enheder.

Der var ligeledes lagt forskellige farver og mønstre i rammen på deres nye skærme, for at give en anderledes effekt end et konventionelt kabinet.

B&O havde naturligvis også en stand hvor de præsenterede deres sortiment. Der var dog ikke de store nyheder at berette om. Der stod et par fikse Audi’er, der var stoppet med B&O’s car-fi systemer.

Hos System Audio var deres største nyhed deres nye Geyser minianlæg til 5.000,- kr, som er lavet for at kunne tilbyde en fuld pakke til de der køber System Audio’s mindre højttalere.

System Audio var også fremme med nogle nye finishes som denne Macassar finish, som efter sigende skulle være i familie med Ibenholt. Denne specielle finish bliver kun bliver lavet en gang om året og i et begrænset antal. System Audio havde også en stereo/surround-demo på programmet hvor Jeres udsendte meldte sig på  til den ”hårde” demo, hvor der skulle spilles rock og actionfilm ved ”moderat til meget højt lydtryk”. Spændende!

Hvide finishes i et bredt SA sortiment.

Sony med tv-idéen om, at fjernsynet skal gå i et med væggen, som var det en billedramme med levende billeder. Det tynde design fører i dette tilfælde til, at Sony har en separat medieboks, hvortil diverse afspillere, spillekonsoller etc. så kan tilsluttes. Medieboksen sender signalet trådløst videre til skærmen. Der kan herved opnås en opløsning på 1080i. Såfremt p’et lige skal med, kan man dog ikke komme uden om, at sammenslutte boks og skærm med et hdmi-kabel.

Sony havde også lidt lyd med som var værd at bemærke. Deres BDV-IT100 var et blu-ray surround system som de normalt kommer.

Det interessante var deres blyantstynde højttalere, som virkelig ikke var bredere end end normal blyant. Membranen var efter sigende lavet af noget filtmateriale og magneten sidder rundt omkring enheden. Imponerende at man kan gøre det så småt, men lyden havde umiddelbart nogle mangler, især i mellemtoneområdet og videre ned.

Phillips kom vi heller ikke udenom. Her har de præsteret et miniannlæg med klasse D forstærker og bånddiskanter i højttalerne. Et system for dem der prioterer anderledes og ikke er til Lyngdorf og Dali?

103 tommer var denne skærm fra Panasonic. Normalt taler man om en væg af lyd, men her er det vist nærmere en væg af billede...

Primare er ude med en nu surround processor, SP32, og integreret surroundreciever, SPA22, som begge er modulopbyggede, her ser vi processoren. Det vil sige, at kommer der et nyt lydformat, kan man nøjes med at smide et nyt lydkort i, og således stadigvæk være opdateret.

Som nævnt tidligere, havde vi, og en del andre, en aftale med System Audio klokken 11.15 om en halv times ”lukket” demo. Opsætningen bestod af System Audio Explorer og ovennævnte surround processor der agerede DAC til deres DVD afspiller. Desuden var der en sub foran, en bagved og en mindre bag stoflågen i reolen. Den var koblet til, sådan at den gengav de dybe frekvenser fra center højttaleren. Fronthøjttalerne blev drevet af den store A 32 effektblok.
Demoen var herligt fri for pling-pling musik og bød i stedet på blandt andet AC/DC. Det kunne tydeligt høres, at der var en glimrende dynamik og fin baskontrol. Alt i alt en fin demo, som gjorde at man ikke kom vadende ind midt i en længere salgstale, men i stedet var med fra starten af.

Pioneer havde lidt mere lyd end de andre i hallen, og fremviste blandt andet denne statement surroundreciever til hele 56.000 kr. 7 kanaler og klasse D forstærkning – ja tak! Navnet er SC-LX90 Susano. Udover den normale korrigering af lytterummets akustiske indvirkning, skulle den kunne korrigere for højttalernes fasedrej.

Den nye Blu-ray afspiller, BDP-LX71, var kilde til lyd og billede hos Susano.

Pioneer laver også højttalere og her havde de valgt at udstille deres nye S-81 K, som er en ”neddroslet” udgave af Pioneer S-3EX-QL, som i øvrigt er den store højttaler på billedet ovenover. S-81 K står i 27.000,- kr. for et sæt. Diskanten går blandt andet til 100 KHz og er ligesom de andre enheder fra TAD. Lyd gengivelsen var umulig at vurdere midt i messelarmen. Næste gang kunne vi godt tænke os, at Pioneer ville finde et seperat rum til deres stereo setup, så der blev mulighed for et nærmere lyt.

Suprise, suprise... De havde også fladskærme! Her ses de kone-venlige størrelser i form af Pioneers LCD-satsning. Og hvem skulle have troet, at Pioneers Plasma-hjerte ville give sig i kast med LCD-teknologien?

JVC var også repræsenteret med et stort udvalg af flade fjernsyn.

Sanyo havde denne kolos af en projektor med. PLC-XF47, koster intet mindre end 135.995,- kr Billedkvaliteten var meget svær at vurdere i hallens kraftige belysning, men opløsningen på 1024x768 var dog ikke ligefrem imponerende i dagens ”HD-standard”.

Phillips havde naturligvis også en stand med fladskærme og baggrundsbelysning for alle pengene.

Radiosamleren er en fast bestanddel på messen i Odense. Han sælger efter sigende aldrig en radio han har købt, selvom han skulle have en identisk. Det er en intet mindre end imponerende samling han ligger inde med!

Infinity ses her med et par højttalere med træ-top. Yderligere info fandt vi ikke.

Harman/Kardon fremviste deres nye serie med tilhørende nyt design. Her ses H/K 3390 som er en 2x80 watts stereo reciever og deres DMC 250 DVD afspiller.

Der blev spillet på JBL’s nye EISA vindende LS-serie.

En heavy duty surroundreciever fra Rotel med DTS HD og HDMI 1.3. Modellen er RSX-1550 og er en nyhed fra Rotel.

Surroundprocessor model RSP-1570 er ligeledes en nyhed.

Og nej - diskanten er ikke trykket ind på disse Boston Acoustics VS-336 højttalere. Det er en del af konstruktionen.

Boston Acoustic VS-336 koster 14.999,- kr stykket. De spillede ved lejligheden sammen med noget af det finere Marantz grej til i alt knap 90.000,- kr og gjorde umiddelbart en rigtig fin figur. Et meget spændende højttalermærke som vi gerne ville se mere til.

Loewe havde indrettet en lille hule - også med fladkærme!

Audio Pro havde udstillet disse højttalere hvor finishen var af læder. Vi spurgte os selv om det lille mærke nederst på frontstoffet mon var vaskeanvisningen?

Og her uden frontstof på. De havde desuden aflang slavebas bagpå i et lukket kabinet.

Stereo Two hed recieveren i midten af de to læderhøjttalere. Ganske habile stik!

Tangent var også til stede med deres små minisystemer.

Stik imod hvad Tangent ellers er kendt for, har de også konstrueret nogle mere hifi-orienterede højttalere. Her sammen med Lyngdorfs rumkorrektionsenhed, der dog ikke var helt nok til at give en anstændig lyd ude midt i hallen. Men de skal have kredit for at forsøge!

Tangent er også gået Trends en smule i bedene med deres nye Ampster. Den står til 1.499,- kr og at dømme ud fra vægten, er den ikke tom. Den har desuden den feature, at den kan oplade din mobiltelefon, mens der afspilles musik fra den.

Endnu mere Tangent – lige fra clockradioer til forstærkere og subwoofere.

Yamaha præsenterede deres nye RX-V1900 surroundreciever og deres blu-ray afspiller BD-S2900. Der blev demonstreret Dolby HD lyd, som dog ikke kom til sin ret grundet den i baggrunden pulserende messe-hal.

Et overview af standen.

Supra var igen i år repræsenteret ved Bent og Co.

Sonus Faber med Toy – en lille højttaler indpakket i læder. Læder er tilsyneladende årets hit på højttalere...

Her kigger vi dybt i en Onkyo TX-NR106 med 7x220 watt.

Elac havde et meget lille, men meget højt ydende 2.1 system med. Til 10.000,- kr præsterer det at være en ualmindelig lille subwoofer, og satellitterne har enheder fra Elac’s dyrere high-end højttalere. Perfekt til PC’en til ejeren med de store dybe lommer!

Mere Onkyo...

Så er vi inde hos HNPC HiFi Import, der står bag det Canadiske højttalerfirma, Gemme Audio, i Danmark.

Der blev spillet på Moons I-serie og Gemme Audio Katana som er højttaleren til højre på billedet. En omgang seiøst Ayre stod dog også parat. Lyden var holografisk og behagelig, hvilket garanteret også skyldes Moon grejet, selvom der dog manglede en smule baskontrol. Katana’erne er opbygget som en 1,5 vejs højttaler med keramiske enheder og et såkaldt Vflex system. De skulle gå til 28 Hz plus/minus 3 dB. Katana’en koster 86.000,- kr.

Tanto’en koster 42.000,- kr.

Herinde blev vist en demo på Elacs 600-serie, Studietech 130 dug og JVC HD100 projekter. Billedet var ganske fantastisk godt og lyden matchede det fint! Der er et par spændende JVC projektor nyheder på vej – de lander eftersigende omkring nytår.

Nordost var igen i år klar med demo af deres dyre Odin kabler, samt en god portion af grej fra deres øvrige sortiment. På billedet ser man en Copland CD afspiller, Copland CTA405 integreret forstærker, en nordost strømrenser og et sæt Elac 330.3 JET.

Det interessante ved setuppet er dog den lille boks der står over strømrenseren. Den er forbundet mellem strømrenseren og forstærkeren, og skulle efter sigende udglatte sinuskurver og dermed forbedre arbejdsforholdene for elektroniske komponenter. Enheden er en såkaldt ’Quantum’. Effekten var ret tydelig og gav stemmer et mere naturligt præg og musikken fik en større klarhed. Der blev lyttet på Qx4 til 15.000,- kr, men den fåes også i en mindre version til 10.000,- kr som hedder Qx2. Spørgsmålet der meldte sig, var dog hvorvidt pengene kunne bruges mere fornuftigt andre steder i setuppet – f.eks. for 15.000,- kr musik?

Så er vi inde hos Bill McIntosh med Sonus Faber der til lejligheden spillede på deres imponerende Cremona. Mage til finish skal man lede meget lang tid efter. Der er Bill der tegner og fortæller...

Der blev spillet på BAT grej og Kimber kablerne får prisen som de tykkeste på årets messe! Prisen på grejet var uden tvivl meget høj, men lydkvaliteten fulgte bestemt med. Selvom det var noget mere eller mindre obskurt strenge musik der blev demoet på, var lyden utrolig detaljeret, naturtro og behagelig.

Der skal vist kigges dybt i lommerne førend dette kan entrere domænet...

Dynaudios Sapphire højttalere blev også demoet og i år endda på high end grej i form af McIntosh fra øverste hylde.
 

I midten af rummet ved siden af den tynde afskærmning ind til ”demorummet” var diverse Dynaudio produkter udstillet. Alt lige fra deres mindste entry-level-modeller og op til den største i sortimentet, Master Temptation.

I næste rum stod der mere McIntosh der spillede på Klipsch. Ganske glimrende endda - dog med en lille tendens til en spids diskant fra højttalerne.

Naturligvis demoede de ikke på det billigste McIntosh der findes!

Der var ligeledes medbragt et par rør-fætre fra Quad.

Interceptor havde Martin Logan’s nye CLX elektrostater med. Både et imponerende skue såvel som en glimrende højttalere, dømt ud fra det korte lyt vi fik. Ingen tvivl om, at det er mere end et enkelt skridt op fra Summit og til en pris fra 180.000,- kr bør den også være det! Grejet var leveret af bl.a. Ayre, som til dagens anledning ligeledes var monteret med Ayres nye Linefiltre.

Bladelius med deres ny spændende flash-baseret afspiller, Embla. Desværre måtte den se til fra sidelinjen på grund af displayproblemer, men helt sikkert en afspiller til fremtiden.

VTL rørgrej var der også, og en del af det blev demoet på det andet Martin Logan setup i lokalet.

Nummer to setup som netop spillede på VTL rørgrej, Ayre, Artora og Martin Logan Spire.

VTL forforstærker og effekt.

Lige uden for blev der lyttet til Artora, et dansk firma der producerer en integreret forstærker der kan streame lyd fra f.eks. din Ipod, internetradio eller lignende. Artora producerer ligeledes en cd-afspiller og kvadratisk højttaler samt tilhørende bas-højttaler.

Var der nogen der sagde porno-rød?

Her var Klipsch så igen. Det var ikke meget de stillede op med, men de to satelitter og den aktive subwoofer gav et glimrende lydbillede med tanke på den beskedne størrelse. Helt sikkert et hit til store dele af den danske befolkning.

Det blev styret af denne kontrol enhed, CS-700. Systemet koster 12.999,- kr.

I lobbyen stod der såmænd også en stand med hifi, dog var det noget nær umuligt at vurdere noget som helst angående lyd. Her har vi noget Shanling udstyr. Det var Golden Age Music der havde stillet grejet an til weekendens lejlighed.

En Shanling rør-CD afspiller med indbygget iPod dock.

To Aurum Cantus højttalere og en PMC højttaler i midten.

Det var hvad HIFI4ALL.DK nåede forbi med kamera og notesblok. En tak skal lyde til udstillere og arrangør. Der skal ikke herske tvivl om, at messen er langt an til de mere gængse produkter, som i langt de fleste tilfælde stiller 98% af den danske befolkning mere end fuldt ud tilfreds. Så er der bare lige os ”nørder” tilbage, som gerne så, at der blev lagt noget mere vægt på det tunge grej, på både billede og lyd-siden, end det var tilfældet til dette års Expert KT-Radio messe i Odense. Vi håber på en tanke eller to i denne retning til næste års messe! Besøgsantallet og stemningen generelt, lod dog ikke til, at være præget af nørd-ønskerne og det er naturligvis glædeligt, at en årlig billed- og lydmesse med input fra pc-grej, biler, kameraer, antennelaugs, gps'er, mobiltelefoner og clockradioer kan trække så store besøgstal. Vi vender tilbage igen til næste år – til det store 30 års jubilæums-show!

Team HIFI4ALL.DK


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.