Her er du: Anmeldelser - Parrot Zik 28. marts 2024 | 12:20   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Parrot Zik
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [03.02.2013] Print testen
Streaming har for alvor gjort sit indtog, og sætter også sit aftryk tydeligere og tydeligere i den seriøse del af hifi verdenen. Samtidig bliver brugervenligheden også bedre. Som for eksempel med hovedtelefonerne i denne test

Parrot er et fransk mærke, og ud over dette sæt hovedtelefoner, laver de andre produkter så som gulvhøjtalere med dock til iPhone, udstyr til bilen, både GPS og musik, men også en sjov ”helikopter” til leg, som kan styres med en smartphone. Sidstnævnte har de fleste vist set.

Men nyeste produkt er hovedtelefonen Zik, og her har Parrot vendt spanden på hovedet og i den grad tænkt ud af boksen. Og den mest betydningsfulde detalje er, at Zik kan benyttes med alle smartphones, og ikke kun iPhone. Det er endelig gået op for producenterne af streaming produkter, at langt de fleste mobiltelefoner er udstyret med Android.

På Zik får man forbindelse via Bluetooth i nyeste version, og her er der ikke problemer med for smal båndbredde. Det svarer nogenlunde til et trådløst hjemmenetværk. Denne forbindelse benyttes også til at betjene den indbyggede digitale signalprocessors (DSP) funktioner. Man downloader blot en app til sin smartphone, og forbinder til Zik via Bluetooth. Så er man klar til at høre musik!

På selve hovedtelefonen er der kun en knap til tænd og sluk, men derudover er den højre kop/skal udstyret med et touchpanel, som man kender det fra sin smartphone. Her er det i samme matsorte finish som resten af huset. Touchpanelet benyttes til at skrue op eller ned, ved at føre en glidende fingerspids op eller ned af panelet. Tilsvarende kan man føre fingeren frem eller tilbage, for at skifte nummer i sin afspiller på mobiltelefonen. Men Zik kan også benyttes til almindelig samtale via mobilen. Her ”tapper” man blot en gang på touchpanelet, og samtalen tilsluttes, og tilsvarende afslutter man med to ”tap”. Tager man Zik ned om halsen slukkes den automatisk, og musikken sættes på pause i ens mobiltelefon.

Herudover er Zik udstyret med 5 mikrofoner, én til samtale og fire(!) til den indbyggede støjreduktion. De to sidder skjult indvendig, og skal fjerne den sidste rest af støj, som måtte være sluppet igennem. Men der sidder også en lille føler i puden på den ene kop, som registrer vibrationer fra kæbeknoglen, når man fører en samtale. På den måde kan al anden støj lukkes ude, selv om man befinder sig på gaden i den støjende myldretid.

 

Via mobilapp’en har man mulighed for at aktivere eller deaktivere støjreduktionen, men der er yderligere muligheder for at forbedre eller ændre lyden fra Zik. Hvordan de påvirker lyden, kan I læse mere om længere nede i teksten. Blandt andet er der en equalizer med flere presets, samt en manuel funktion. Men den mest spændende funktion er ”Concert Hall”, hvor man kan ændre ”rummets” størrelse via DSP’en. Der er fire ”rum”: Silent Room, Living Room, Jazz Club og Concert Hall. Men derudover kan man også indstille ”spredningen” af lyden, fra 60 til 180 grader. Alle ændringer giver en ny oplevelse, nogle mere spændende end andre.

Selve app’en virker overbevisende godt, og understøtter således det overordentlige gode indtryk Zik giver med sin flotte finish og design af selveste Philip Starck, der er en gammel ven af Parrot’s stifter. Yderskallerne er lavet i matsort plast i en kraftig kvalitet, og puderne som støtter på hoved og øre, er af læder med polstring af hukommelses-skum, som former sig efter hovedet og ørets form. Selve bøjlen er udført i kraftig letmetal, med en pude af læder. Den kan indstilles i fine små trin så alle kan bære den. Men bemærk den lille orange ”kant” i hver side... dette er Starcks signatur, som næsten alle hans design bærer. Selv de medfølgende kabler har denne detalje på deres stik!

Zik er lidt til den tunge side, men når bøjlen er indstillet korrekt, så glemmer man det hurtigt. Og de specielle puder hjælper også med til, at trykket på ørerne ikke bliver for voldsomt. Til gengæld slutter de så tæt, at man godt kan opleve at få lidt propper i ørerne, når man tager dem på! Men det er ikke noget stort problem, og fortager sig hurtigt. Men derudover er det en meget komfortabel hovedtelefon, som man kan have på i meget lang tid, og det er nok det medfølgende, genopladelige batteri, som først bliver ”træt”!

Lytteindtryk

At teste en hovedtelefon som Parrot Zik, kan ikke umiddelbart sammenlignes med at teste konventionelle hovedtelefoner. For det første er Parrot Zik bygget med henblik på trådløs overførsel af musikken, om end den gør sig rigtig godt med kabelforbindelse.

Parrot Zik er en aktiv hovedtelefon, og gør sig absolut bedst som en sådan. Uden strøm på er lyden mildest ikke værd at skrive om. Flad og uengagerende er det første der falder mig ind. Men det er som sagt heller ikke meningen, at de skal spille uden strøm fra det medfølgende batteri. Det er svært, at sætte en specifik karakteristik på klangen, med en hovedtelefon som Zik, for man kan faktisk få dem til at lyde, som man vil. Om end den indbyggede DSP sætter nogle begrænsninger på de mere audiophile sider af musikken.

Med aktivt støjfilter, rumklang og equalizer deaktiveret hælder lyden mod det let massive, med en fyldig bas, en god naturlig mellemtone, samt en let og ligetil diskant, hvor der er luft nok til også at få lyden ud af hovedet, så man får fornemmelsen af at befinde sig i et større rum. En lyd og klang som umiddelbart vil falde i de flestes smag! Når det aktive støjfilter er aktiveret, får bassen endnu et hæv, hvilket giver god mening i støjfyldte omgivelser, da det ofte er her, at bassen mister sin tyngde. Men til lytning i hjemmevante omgivelser, vil jeg anbefale at det aktive støjfilter deaktiveres.

Benytter man Concert Hall funktionen, er mulighederne næsten uendelige. Og det vil fylde alt for meget, at skulle beskrive hvordan hver ændring af indstillingerne påvirker lyden. Men jeg vil sige så meget, at ud over alle funktioner deaktiveret, så er indstillingen med ”Living Room” og 90 graders spredning den, der falder bedst i min smag. Her får jeg oplevelsen af et naturligt ”view” ind i et rum foran mig, uden at noget toneområde er fremhævet. Med nogle af de andre muligheder synes jeg, at lyden bliver for parfumeret, men det vil ikke holde mig fra, at skrive, at de alligevel kan give nogle interessante oplevelser af musikken.

Den indbyggede equalizer har nogle forudindstillede muligheder, som jeg ærligt talt finder ubrugelige. Men man kan også selv indstille den efter egne præferencer. Og jeg må sige, at ved at benytte equalizerens manuelle funktion, kunne jeg opnå en rigtig god gengivelse, sammen med de andre aktive funktioner.


Samlet indtryk

Parrot Zik er et meget usædvanligt produkt, og jeg må ærligt sige, at jeg ikke var i tvivl om, at en test var på sin plads, da først så og hørte dem. Dels er der nytænkningen, samt dét at de kan benyttes sammen med alle(!) smartphones via Bluetooth. Jeg er endnu ikke faldet for ”masse-hysteriet” omkring Apple’s produkter blandt producenter af unikt tilbehør, og jeg kommer heller aldrig til at eje et Apple produkt. Men jeg har en smartphone, og andre bærbare enheder, og jeg vil også gerne kunne benytte musik på farten.

Heldigvis kommer der flere og flere produkter som ikke kun er helliget ”i”-produkter, og med Zik viser Parrot vejen for hvad vi kan vente os fremover. Men jeg mener også, at der vil gå noget tid, før vi ser en mere visionær og praktisk løsning. For Zik er super nem at tage i brug, og den downloadede app er super intuitiv! Der er som sagt tænkt ud af boksen, og spanden er vendt på hovedet her.

Lige så lyder den godt, om end der generelt findes bedre hovedtelefoner. Men så er de ikke trådløse til brug med mobile enheder! Og så kan man med Zik få lyden fuldstændig, som man ønsker den. Og set ud fra et hifi-nørdet synspunkt, så var jeg faktisk ganske godt tilfreds, med tanke på at det vil være den sekundære lydkilde!

Thumbs up for Parrot Zik!


Specifikationer:

  • Princip: Lukkede hovedtelefoner med støjreduktion og indbygget DSP.
  • Tilslutninger: Bluetooth & minijack.
  • Tilbehør: Mini USB & minijack kabel.
  • Batteri/tid: 800 mAh/6-18 timer.
  • Dimensioner: 15 x 20 x 8 cm (B x H x D).
  • Vægt: 325 gr.

Pris: Kr. 2795,-.


Kontakt:

Text100 for PARROT

Therese Fischer-Larsen

Mail: Therese.fisher-larsen@text100.com
Tlf: 33 44 44 52
Web: www.parrot.com


Reference-udstyr:

  • CD-afspiller: Lyngdorf CD-1 m. Holfi Stabilizer.
  • Pladespiller: Michell GyroDec SE & Reed 3P.
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR & Ortofon Rondo Bronze.
  • Forstærkere: Ortofon ST-80SE, Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
  • Højtalere: Xavian XN360.
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA & SilverSonic Q10.
  • Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler fra Sound InVision.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes