HIFI4ALL.DK
Scansonic MB3.5b
Mikkel Gige  [09.06.2022]
Hifi4all har fået besøg af et sæt spændende højtalere fra danske Scansonic, et søstermærke til det meget anerkendte Raidho…

Og lad os med det samme få deres eneste ”bagdel” af vejen… Scansonic lyder ikke specielt eksotisk, men navnet har historie bag sig. Scansonic er – ligesom Raidho – i dag ejet af Dantax, som har hele 50 års historie bag sig i hifi-branchen. Og udover Dantax højtalere, så har de været distributør af flere japanske mærker, f.eks. Akai og Sanyo. Men også ScanSpeak med produktion af højtaler-enheder har været under deres ejerskab. Og Scansonic navnet er tidligere blevet benyttet i Dantax’ produktion af højtalere, og derfor har man genoptaget brugen af dette.

Egentlig stoppede al højtalerproduktion tilbage lige før årtusindskiftet, men med overtagelsen af Raidho er man vendt tilbage til en mere hifi-orienteret produktion, herunder udvikling af Scansonic’s modeller, som i den grad nyder godt af erfaringen med Raidho. Og Michael Børresen der har udviklet for Raidho, har også udviklet Scansonic’s MB serie. Siden er den blevet opdateret til nuværende "b"-version, med nye delefiltre, videreudviklede mellemtone-enheder og anderledes flow indvendigt i kabinettet.

Jeg fik frit valg til at vælge model, da Dantax tilbød at lade mig anmelde deres Scansonic højtalere. Og ud fra devisen om, at jeg kun anmelder udstyr der fanger min egen tekniske interesse, så blev det MB3.5b, som er den eneste 3-vejs højtaler i MB-serien. Og ligesom Raidho ofte benytter små enheder til bas, så er dette også gået videre til Scansonic’s modeller… lige med undtagelse af MB3.5b, som har fået to større dedikerede bas-enheder per højtaler.

Og apropos enheder, så kan MB-serien – a la Raidho - også diske op med nogle specielle af slagsen. Især mellemtone-enheden på 5,25” kræver særlig opmærksomhed. Den har nemlig en membran af støbt kulfiber, der er lavet i ét stykke som en skål uden en kalot i midten. Og så er både magnet, chassis, spole og ophæng særdeles veldimensioneret i forhold til opgaven.

I de andre MB modeller benyttes denne enhed også til at dække basområdet, men her kommer en af mine kæpheste i spil, nemlig at små enheder ikke kan gengive bas korrekt, uanset hvor mange man sætter sammen! Og derfor faldt valget på MB3.5b modellen, for den har to dedikerede 6,5” basenheder per højtaler. Og det er i mine ører absolut minimums-størrelse for enheder der skal gengive bas.

Diskantenheden er som i Raidho’s højtalere også en bånddiskant, dog her i en mere økonomisk overkommelig version, men MB-serien samles her i Danmark af de samme folk som står for produktionen af Raidho. På MB3.5b er enhederne placeret i en såkaldt d’Appolito konstruktion, hvor de to mellemtone-enheder sidder henholdsvis over og under diskant-enheden. Tanken er, at man derved får en punktformig gengivelsen af hele det følsomme frekvensområde. Basenhederne sidder nederst på siden af kabinettet, da de er for store til at sidde på den smalle front.

Delefilteret har jeg desværre ikke kunne vurdere, men at MB3.5b er en 3-vejs konstruktion er lidt en sandhed med modifikationer, da de to mellemtone-enheder ikke har noget decideret filter nedadtil, men runder af på naturlig vis. Så på sin vis er det faktisk en 2,5-vejs højtaler. De to mellemtone-enheder sidder også akustisk i samme luft som basenhederne, og derfor kobler de også sammen inden i kabinettet.

Kabinettet er konstrueret som en buet skal, der udgør bagside og sider i ét stykke. Det gør dels kabinettet meget stift, men hindrer også stående bølger internt i kabinettet. Baffelen er konstrueret som en sandwich, hvor enhederne er monteret mellem de to lag. Fit og finish er rigtig god, og man får et godt og solidt indtryk af MB3.5b allerede før de har spillet. Det leverede sæt var lakeret i matsort, og det er i min bog ikke rigtig eksklusivt, men så kan de heldigvis også leveres med lækker valnødde-finér.

 

Lytteindtryk

Scansonic MB3.5b er ualmindeligt nemme at gå til. Opsætningen var forbilledlig nem, og der skulle ikke flyttes meget rundt på dem før de spillede optimalt. Jeg var fra en start blevet ”advaret” om, at Scansonic’s lyd-signatur er en neutral og ”direkte” lyd, og jeg må da også sige, at de blot gengav det som test setup’et i lytterummet leverede. Det betød at den naturlige og musikalske lyd blevet gengivet uden svinkeærinder.

Og jo, man kan godt høre, at MB3.5b kun koster ca. en tredjedel af referencesættet, men det er dæleme ikke meget, der er til forskel. Og i den tid de stod i lytterummet, havde jeg på intet tidspunkt behov for at bytte rundt på dem. Og det mest imponerende er dynamikken fra bund til top, for her er MB3.5b imponerende hurtig!

At der så også kan komme så meget bas ud af et så smalt kabinet, er intet mindre end utroligt! Og sammenlignet med de noget større Audiovector i lytterummet, så er det meget lidt der mangler i tyngden, i bassen. Og der er masser af detaljer og nuancering, fra de forskellige instrumenter hernede.

De specielle mellemtone-enheder leverer bestemt også varen, for det brede mellemtone-område fra øvre bas til nedre diskant er gennemsyret af realisme, nærvær og naturlighed i spandevis. Og det var kun på den helt ultimative præcision og placeringer, at jeg savnede lidt. Nu er det måske lidt uretfærdigt, at holde dem op mod tre gange dyrere højtalere, men det er sådan en reference fungerer. Men faktisk vil jeg vende det om, og sige at det er imponerende så tæt Scansonic’erne kommer på referencen! Og igen savnede jeg intet på detaljering og nuancering.

Bånddiskanten gør også sit arbejde rigtig godt, for man bemærker den slet ikke. Her har folkene bag forstået opgaven til UG. For selv om en bånddiskant lægger op til, at man skal markere sig med dens hurtighed og fremragende dynamik, så har de sikret at overgangen mellem den og de to mellemtoner er perfekt og slet ikke hørbar, hvilket i øvrigt også gælder nedadtil mod de to større basser. Faktisk vil jeg kalde gengivelsen fra den fine bånddiskant for decideret mild… og den samlede lyd fra MB3.5b er udpræget homogen!

Lydbilledet er stort som jeg er vant til, men man kommer dog ikke helt ud i hjørnerne bagtil, hvor jeg ellers plejer at ”finde nullermændene” i musikken. Men der er en god dybde på lydbilledet, og på Roger Waters’ Amused To Death bliver tordenvejret i starten af pladen flot placeret højt oppe bagtil, ganske som man ville forvente. Og ligeledes får man fuldt udbytte af Q-sound effekterne, hvilket bekræfter at der er godt styr på den generelle fase mellem enhederne. Madonna’s Immaculate Collection er ligeledes med Q-sound og det giver en helt særlig oplevelse af den velproducerede musik sammen med MB3.5b.

Nu vil jeg ikke hælde malurt i bægeret, for har man ikke hørt det dyrere og ”bedre”, så savner man faktisk ikke noget med Scansonic MB3.5b… og kun hvis man er superkritisk, så mangler de lige det sidste raffinement og luft for, at kunne kaldes ultimative. Men… nu skal der jo også være noget tilbage, hvis man skulle vælge en af storesøstrene fra Raidho.

Samlet indtryk

Scansonic står bestemt ikke på nogen måde i skyggen andre mere etablerede, danske mærker. Og MB3.5b fortjener i den grad større udbredelse, for her får man rigtig meget vellyd for pengene. Fit og finish er rigtig god, og man får indtryk af et meget helstøbt produkt.

Som sagt får man også rigtig meget vellyd for pengene, og det var især dynamikken der imponerede fra første plade. Men også deres ærlige og ligetil lyd er rigtig godt, for de inviterer med indenfor i musikken, med nærvær og realisme som normalt koster ekstra.

Derfor får de udmærkelsen ”Top Klasse” for deres ubesværede og ligetil tilgang til musikken… og mine varmeste anbefalinger med!


Specifikationer:

 • Princip: 3-vejs basrefleks gulvhøjtaler
 • Frekvensområde: 27-40.000 Hz
 • Følsomhed: 89 dB
 • Dimensioner: 18 x 114 x 29 cm (B x H x D)
 • Vægt: 24,5 kg

Pris: Kr. 33.999,- pr. sæt (valnød +4000,-)


Producent:

Dantax Radio

Web: www.scansonichd.dk
Mail: kontakt@scansonichd.dk
Tlf: 9824 7677


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
 • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150, Tektron TK2A3/45-REF
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.