HIFI4ALL.DK
Lyd og billede 2005 - et lynkig!
Morten Jensen, tekst og fotos  [20.02.2005]
6 seriøse Hifi butikker i Århus afholdt messe på SAS/Radisson hotellet. Så jeg måtte på lynvisit Århus med kamera, notesblok og den vanlige reference cd i lommen.

Tapeconnection stillede op med bla. DLS R50, på Atoll cd50 og en Atoll in50 integreret forstærker, samt en pladespiller jeg ikke nåede at høre. Et lille setup til ca 15.000 kr, en pris der ikke burde skræmme alle væk, og på trods af den relativt lave pris, formår sættet at levere ’stor’ og detaljeret lyd fra de små kasser.

Det andet setup i samme rum, bestod af DLS R55, på Roksan Caspian pre og power, samt Caspian CD, samt en Roksan Radius 5 pladespiller i akryl. Højttalersættet fra DLS er det bedst sælgende sæt i Tapeconnection uanset pris, de koster ca 10.000 kr sættet, og det forstår man godt når man får hørt disse højttalere. Ligesom R50 er det stor lyd fra nogle forholdsvis små kasser, men med R55 får man bare mere af det hele, eneste minus ved netop dette setup var den noget skarpe diskant.

I Tapeconnections andet rum, stod et sæt Vienna Acoustics Strauss, og spillede på Musical Fidelity’s nye A5 serie. En integreret lille sag på 2 x 250 watt. Højttaleren er en af mine foretrukne, og det Musical Fidelity sæt gjorde det ganske hæderligt.

På trods af det lille rum, med den dårlige akustik, gjorde sættet det rigtig godt. Der var flere besøgende der var imponeret af sættets perspektiv, og hvor godt det egentlig spiller. For mit eget vedkommende er jeg vild med den måde Tracy Chapman’s ’For my lover’, blev gengivet. Et nummer der gik igen i næsten alle rum, var Nils Lofgrens ’Keith don’t go’, og det med god grund.

Lydspecialisten havde allieret sig med Thomas Sillesen og Morten Nielsen fra Densen, til at fremvise Densen’s seneste kreationer. Her blev spillet på B400XS, B250, B340 og B300, og højttalerne var et sæt AudioVector M3. effektforstærkerne var udstyret med aktivt filter, som er særligt justeret til netop denne højttaler, og Densen fortæller at de kan levere aktivt filter til alle højttalere, uanset mærke. Densen stod for messen bedste stereosetup.

I et andet rum fra Lydspecialisten havde de to forskellige setups, på stereosiden havde man det store sæt fra Naim og et par AudioVector Si6 Avantgarde. Det osede af power og kontrol, lyden var svingende, og årsagen til det er udelukkende rummet, det var stort og til tider halvtomt, væggende var dårlige, og meget bare. Man havde ikke gjort noget for at dæmpe rummet, men når alle sæder var optaget var lyden i topklasse.

Fra min medbragte cd blev der spillet Jay-Z’s ’99 problems’, det gav godt nok et par underlige blikke fra et par andre tilhørere, men flertallet satte sig til rette. De andre numre der blev spillet var primært i Jazz, blues og let rock, så det var lækkert at høre at setuppet også kan spille noget helt andet.


På surroundsiden havde man AudioVector i et 5 kanals system, drevet af et sæt Arcam. På billedsiden havde man et Pioneer 43” plasma. Dette surroundsystem var klart messens bedste.

Expert havde bla Rotel surround, bestående af RSP-1098, RMB-1095 mv. Der var masser af strøm til de medbragte Focal/JM Lab 927, rummet var alt for stort til systemet, bassen buldrede ukontrolleret løs, og det var ikke hvad man ellers kan få ud af det setup. På billedsiden havde man en Hitachi LCD projektor, en DVDOO HD+ 1080p scaler, og en JVC D-VHS digital HDTV recorder. Desværre var dette en af de store skuffelser, billedet levede ikke op til forventningerne.

Et rum HDTV rum, med plasma og LCD fjernsyn der er egnet til gengivelse af dette format, ikke noget særligt derinde, udover at man ser at Pioneer ikke har nogen store trusler fra konkurrenterne, ihvertfald ikke fra de udstillere der var med i Århus.

Scala Hifi stillede også op med et komplet Linn setup, da jeg var forbi var man i fuld gang med at vise forskellene på SACD og almindelig CD, og man skal have været halvdøv for ikke at kunne høre hvor stor forskellen er.

System Audio var igen med, her spillede man på Primare og 1750, samt matchende center og baghøjttalere, der var ingen nyheder på denne front.

Hifiklubben havde også et sjovt lille rum med deres Pod speakers, det eneste interessante herinde var stolene der så meget bløde ud, desværre var lyden skræmmende så jeg løb hurtigt videre.

Jeg ville gerne have haft hørt noget mere til Rega højttalerne, især R3 og R5 der koster hhv. 2750 kr/stk og 3750 kr/stk. Men musikken der blev spillet derinde var ikke noget jeg kendte eller brød mig synderligt om, og jeg kunne ikke få lov til at spille min medbragte cd, for "han spillede kun sin eget musik".

Hifiklubben stillede også op med en række produkter i deres billigere ende, her var der tale om højttalerne Dali Concept 8, Dali Suite 1.7, B&W 602S3 og B&W 601S3, der spillede på et blandet udpluk af Thule, NAD, Denon og Cambridge. Heller ingen nyheder på denne front og heller ikke synderligt interessant.

Et af de mest eftertragtede rum må have været Hifiklubbens 30 minutters fremvisning af de nye B&W Nautilus 800 Diamond der spillede på et stort Classé setup, bestående af bl.a. 2 stk CAM400 effektforstærkere. Der var ikke tale om en række musikalske forestillinger, men en grundig gennemgang af hvordan højttaleren er lavet, og hvilke tanker de har gjort sig undervejs i fremstillingen. En flot højttaler der imponerer på synes, desværre var der alt for lidt musik og for meget snak, men alligevel en glimrende session.

Tak til arrangørene for en god messe, der var meget bedre end sidste års arrangement, men øvelse gør mester, og jeg er helt sikkert tilbage i Århus til Lyd og Billede 2006.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.