Her er du: Indsigtsartikler - Waveguide har forenklet System Audio SA1280 28. marts 2024 | 19:32   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Waveguide har forenklet System Audio SA1280
Af: Ole Witthøft, redigeret af redaktøren  [14.04.2003] Print artikel
System Audio SA1280 bliver nu produceret i en mk2 udgave, kun 3 måneder efter den oprindelige lancering!! Hvorfor, er det tilladt at spørge ?

Forklaringen er, at System Audio har kunnet anvende erfaringer fra topmodellen SA7K og bringe dem videre til SA1280 modellen. Og skal man lade gode idéer blive liggende i skuffen, blot fordi det strider imod almindelig markedsføringsskik at indføre forbedringer så hurtigt? Det mener System Audio ikke.

Arbejdet med SA7K har lært System Audio at en klar og præcis diskantgengivelse kan forbedres ved at arbejde med udformningen af den geometri, der sidder helt tæt på diskantmembranen. En almindelig diskanthøjttaler, hvor membranen sidder som en "fri lille kuppel" udenpå kabinettets forplade, har den vanvittige ulempe, at lyden udsendes i 180 grader ved de lavere frekvenser, altså fra 1000-6000 Hz. Det medfører et hav af reflektioner fra kabinettets forplade, fra kanter og fra bashøjttalernes membraner (som diskanten "ser" som en undersænkning af kabinettets forplade). Det er meget uheldigt. For det første, fordi vi ikke ønsker at lyden skal udsendes i 180 grader. Der er ingen der har behov for, at sidde ved siden af deres højttalere for, at nyde den klare diskant .. det er absurd. For det andet, fordi reflektionerne resulterer i voldsomme udfasninger og forstærkninger i toneområdet 1000-6000 Hz, lige dér hvor vores ører er MEST følsomme overfor manglende præcision. Samtidigt har vi altid et delefilter, der skal fordele arbejdet mellem forskellige højttalerenheder, netop i området 1000-6000 Hz. Det er ikke let at holde styr på en diskanthøjttaler, der udsender sin lyd fra både membranen og et hav af kanter omkring den - og i øvrigt gør det temmelig ulineært. I en almindelig højttaler løser man denne problematik - eller dele af den - i delefiltret .

Geometri og diskantenhed
Forskellige komponenter bruger en hel del energi på at dæmpe diskanthøjttaleren, dér hvor geometrien får den til at spille for højt. I andre dele af diskanthøjttalerens arbejdsområde, skal delefiltret sørge for, at slippe energien fri, for her byder geometrien at diskanten spiller for lavt. Det giver ikke vanvittigt gode arbejdsbetingelser for hverken diskanthøjttaleren eller delefiltret, for man forsøger i realiteten at rette fejl i geometrien med fejl i delefiltret. Man bør ikke rette en fejl med en fejl.
Til gengæld findes der ikke meget tilgængelig viden om sammenhængen mellem geometri og akustik for diskanthøjttalere. Uanset hvad højttalerkonstruktører måtte påstå, har man enten valgt at overse problemet, fordi det er det letteste, når løsningen ikke ligger lige om hjørnet (og kunderne ikke klager). Eller også har man kastet sig ud i endeløse eksperimenter med at fremstille et hav af forplader i sine højttalereksperimenter, for at prøve hvilken der er bedst - i virkeligheden uden at ane hvad man laver. System Audio har gjort det sidste med SA7K - og resultatet af dette arbejde har fået lov at smitte af på SA1280. Når lydens udstråling fra diskanthøjttaleren i området 1000-6000 Hz kan begrænses til 170 grader i stedet for 180, sker der dét, at tonerne i dette vigtige område ikke længere reflekteres fra allemulige fremspring, undersænkninger og kanter i kabinettets geometri. Det skyldes, at lyden "ganske enkelt" ikke sendes ud i disse retninger. Det betyder samtidig, at delefiltret ikke skal kompensere for fejl i kabinettets geometri. Ingen komponenter skal dæmpe diskanten kraftigt i visse dele af toneområdet - og ingen komponenter skal sørge for at diskanten slippes ekstraordinært fri i andre dele af toneområdet. Vi retter ikke en fejl med en anden fejl. Vi nøjes med at rette fejlen, dér hvor den er opstået.
Lydmæssigt, giver det en helt ny måde at høre diskant på. I en SA1280 sidder der bare tre komponenter i forbindelse med diskanthøjttaleren. Der er altså kun tre komponenter, der "står i vejen" hvilket er noget af en fremskridt. Alle aspekter i lyden bliver voldsomt klarere, når der er styr på akustikken og geometrien. Selv basgengivelsen synes forbedret, selvom der ikke er sket indgreb i denne del af toneområdet.
 
Waveguiden
Indenfor forskningen omkring akustik har man i flere år været klar over, at en waveguide kunne give bedre højttalere og bedre lyd. Alle har kunnet forestille sig, at hvis man kunne slippe af med de problemer, som kabinetgeometrien resulterer i, ville højttalere i almindelighed blive bedre. Der har bare aldrig eksisteret en opskrift på en wave guide - og da den skal være forskellig fra højttaler til højttaler - har producenterne af højttalerenheder ikke haft travlt med at udvikle på området. Men hjælpen er på vej. Den mest grundige beskrivelse af wave guiden er lavet af amerikaneren Dr. Earl Geddes. Han arbejder i virkeligheden med udvikling af biler for The Ford Motor Company, men har en privat interesse for akustik, heriblandt waveguides. Han har i flere år barslet med et computersimuleringsprogram til waveguides, men der er tale om et kompliceret område, og programmet har ladet vente på sig. Som forsker har han den betragtning, at han stiller sine resultater til rådighed for offentligheden. Han blev alligevel stødt på manchetterne, da han for flere år siden forklarede hvordan man kunne konstruere en subwoofer efter et bestemt princip, hvorefter en stor amerikansk højttalerproducent tog patent på princippet! Det havde Earl Geddes ikke lige tænkt sig, og derfor vil han ikke risikere at historien gentager sig med wave guiden. Nu har han et patent, som man kan få lov til at betale for, når man køber hans nye computersimuleringsprogram. Programmet virker og kan formindske antallet af forsøg på højttalerkabinetternes forpladegeometri, men den færdige opskrift findes stadig ikke. Men antallet af håbløse forsøg er minimeret betragteligt.

For mennesker der elsker god musik og lyd - og som er ligeglade med amerikanske doktorer og reflektioner på kabinetforplader - er waveguiden en velkommen nyhed. Nu kan du bedre forstå teksten i sangene, du kan bedre følge instrumenterne, klangen står skarpere aftegnet, instrumenterne er placeret mere klart, forskellene i dynamik er voldsommere - og meget mystisk - højttalere lyder også bedre i de tilstødende lokaler. Alt i alt, et bedre produkt og en idé, der tager afsæt i lydkvaliteten, brugervenligheden og oplevelsen, fremfor teknologisk plidder-pladder, der hjælper salg- og marketingafdelingen uden at gavne kunderne.

www.system-audio.com  

Andre artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Nye Besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes