Tilbage til HIFI4ALL.DK 19. april 2024 | 21:40   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Højttalere
 HIFI4ALL Forum : Højttalere
Emne Emne: Lyder nye højtalere skingert Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 2
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Digital_Thor
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 06 Maj 2010
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1618
Sendt: 29 April 2023 kl. 12:56 | IP-adresse registreret Citér Digital_Thor

Tubetram skrev:
Jeg hører ofte til udstillinger eller på hifi sites, at mange (ældre) mænd syntes at nye højtalere lyder lyst og skingert. Er det ørene der bliver dårlige, eller er nutidens højtalerkonstruktioner mere fokuseret på hævning af diskanten? Jeg tror sgu mest på det første.

dette var en udtagelse fra Gekkofinger   fra tråden om classd

egentligt en ret spændene udtagelse (jeg er selv en ældre herre) og synes nogle nye højtalere er blevet noget lyst klingende. tangerende til det tynde

synes ikke tråden skal dreje sig om ,hvilke mærker det drejer sig om, men mere ,om det er et alders relateret fænomen

jeg foretrækker en højtaler der gerne må have lidt fylde og en top der ikke stikker af..

hvad mener i , er det alderen , eller er der en del konstruktioner idag , som bare er for lyse og lidt skinger

Mvh Bjarne


Jeg har lagt mærke til at mine øre godt kan føles mere følsomme med alderen (43). Da jeg var yngre, så var det som om at jeg kunne "tåle" mere volume, før jeg blev træt.

En anden ting er højttalere generelt. Mange rum er ofte med "nøgne" i dag - det er jo så moderne at det skal være "bart" og åbent. Og så skal man være yderst kritisk over for en given højttalerkonstruktion. Uanset pris, størrelse osv. Så kan følgende være med til at gøre en højttalere irriterende:

1. Diskanten sidder på fronten - ingen waveguide - hvilket spreder lyden mere og fylder især mere tomme rum med for meget diskant.

2. Bassen er ikke justeret ind med EQ eller placering i forhold til væggene omkring dem og lyttepositionen - hvilket f.eks kan gøre at bassen ikke stemmer overens med niveau af diskanten, hvilket igen "vælter" balancen og får det til at blive for "lyst klingende".

3. Dårligt design gør at mellemtonen bryder op og derfor forvrænger og faktisk er årsagen til den dårlige lyd, frem for diskanten. Vi skal huske på at det er ALT lyd fra højttaleren vi hører. Højttaleren spiller i ALLE retninger - mere eller mindre. Så det er den samlede lyd af alle retninger, som vi høre som en sammenblanding - mere eller mindre - i lytterpositionen. Og med mindre vi har en højttalere som mere eller mindre er en tilnærmet punktformet lydkilde, så ændre lyden sig markant når vi bevæger os rundt i rummet - faktisk mere end vi umiddelbart tror.

Mit bud er at der bliver lagt alt for meget vægt på analog vs digital, klasse D vs A vs H vs AB vs rør. membranmaterialer er også et konstant samtaleemne. Og i sidste ende handler det nok mest om at gøre tingene ordenligt. Og de fleste normale mennesker aner simpelthen ikke hvor kompliceret det er, og går derfor efter det vi umiddelbart kan se, frem for grundlæggende data og håndværk. For der også vægtning - betydningen af de forskellige elementer, hvor en lille bitte detalje totalt drukner i andre faktorer.
Lidt som dengang subwoofere begyndte at vinde indpas. Mange ville gerne høre noget bulder, fordi nu havde de betalt for skidtet, så nu skulle den dælme give noget bum bum. Men de glemte fuldstændigt pointen i hvad en subwoofers funktion er og fik derfor aldrig en optimal løsning.

Mange gange når jeg tiløjer EQ. Så er vi nogle gange nede i 0,5-1,5 dB, som i sidste ende gør forskellen på om det er træls, lyst, lækkert eller lige tilpas.

Mit forsigtige gæt er at omkring 90-95% af alle højttalere der nogensinde er bygget - simpelthen ikke er gode. En del af dem rammer sikkert en grupper her og der - som de så lever med, men aldrig helt bliver tilfredse med. Langt de fleste mennesker ville nok i længden have det bedst med en lille gruppe af veldesignede højttalere. Men så kommer pris, udseende osv. ind i billedet... og så vælter hele læsset og vi kommer igen ud af en tangent, hvor magi og spekulation kommer i hovedsædet.

Vi må tilbage til grundlæggende rådgivning.

1. Hvad er din erfaring?
2. Hvad er dit budget?
3. Hvor meget går du op i det/hvad er formålet?
4. Tekniske evner og vilje til at lære - er det en hobby eller skal det f.eks bare være højt?

Med mindre man ligefrem vil designe eller bygge hifi generelt. Så skal man vælge om man vil nøjes med storytelling eller vi skal springe direkte i kødet på mere grundlæggende data - som man er velkommen til at rykke ved... så længe vi kan få noget data på bordet der understøtter en ny eller anderledes teori.
Til top Vis Digital_Thor's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Digital_Thor
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2904
Sendt: 01 Maj 2023 kl. 15:43 | IP-adresse registreret Citér nils valla

Uden at hvide det; men kan det tænkes højttalere i dag fremstilles i højere grad i resonansfattige rum end før ?
En af mine yndlings-HT, fra 1985, blev designet til spille under stuelignende forhold. Har grundet rummet justeret på akustikken, men disse HT kunne
sagtens frembringe rigtig god lyd i en almindelig stue, nogenlunde som man møblerede stuerne tilbage i tiden.
Er der ikke en chance for HT frembragt i resonansdøde rum bliver hysteriske i moderne nøgne rum ?
Har lagt mærke til mange ikke bryder sig om klinisk lyd fra som Dali, men har også lagt mærke til dem der føler have nået målet med Dali, ofte er
Feinschmeckere med veldig forstand på både elektronik og akustik ?
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 

Hvis du vil besvare dette indlæg skal du først trykke log ind
Hvis ikke du allerede er oprettet skal du først oprettes som bruger

<< Forrige Side af 2
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes