Sendt: 18 August 2007 kl. 21:39 | IP-adresse registreret
|
|
|
Ja, så fik jeg endeligt ført nogle af mine diy-projekter ud i livet.
Det hele startede med mine ældre Avance højttalere. En ganske glimrende konstruktion bestående af Scan Speak 8544 bas/mellemtone og Scan Speak D2010 diskant. Men som Troels Gravesen også er inde på, er D2010 diskanten ikke helt uproblematisk at bruge. Markerede "s" og "t" lyde og en lidt tynd lyd uden krop. Kvindestemmer er absolut ikke denne enheds livret. Derfor har Avance højttaleren stået ubrugt hen længe.
Den ældre 8544 bas/mellemtone er stadigvæk en fin enhed, så jeg tænkte, at en ny diskantenhed måske kunne gøre højttaleren lidt mere helstøbt. Jeg kontaktede Frequence og valget faldt på en Vifa XT25. Med som altid fremragende support fra Frequenceteamet blev det eksisterende Avance-delefilter tilpasset XT25'eren. Det er vrikelig en fin enhed til en meget gunstig pris. Højttaleren er nu langt mere homogen. Persktivet langt bedre og rumfornemmelsen virkelig god.
Se nu fik jeg blod på tanden. Inspireret af Mijus Burgundia højttalere gik byggeriet af 2 subs til 2-vejskonstruktionen i gang. Med subs kunne de også let indgå i mit surround setup. Det samlede system skulle være lidt af en pendant til den nuværende kommercielle ide om, at højttalere ikke må fylde noget. Subberne skulle kunne rimeligt dybt uden brug af EQ/gain ved lave frekvenser. Ved hjælp af det rigtigt gode beregningsprogram på speakerbuilder.dk fik jeg fundet et godt kompromis mellem størrelse og nedre frekvens for Peerless SLS10 enheden: 95 liter tunet ved 27-28hz. Det giver faktisk et -6db på 23-25hz, så vidt jeg husker. Testkabinetter blev bygget og jeg brugte en del tid på at eksperimentere med portlængden (Den endelige portlængde ligger enddog meget tæt af den beregningsprogrammet foreslog). Der er faktisk et udemærket kompromis mellem udstrækning ned ad til og fasthed. Der er interessant at se, at min Behringer DEQ2496 ikke giver gain ved 20hz ved rumtilpasning/frekvenslinearisering. Det har jeg ikke oplevet før.
Der bliver delt aktivt mellem subben og topsystemet. Til at drive hele herligheden er ved at bygge 4 kanaler baseret på Hypex UCD modulerne. 2 kanaler står nu færdige. Jeg er ganske overrasket over lydkvaliteten fra disse Klasse D moduler. Jeg har altid været lidt skeptisk overfor denne type forstærker og den lidt kolde og kliniske lyd, de frembringer. Til subberne bruger jeg UCD 180 standard og selv i denne billigste konfiguration spiller de en virkelig fin og velopløst top, når de bruges "full range". De spiller faktisk bedre end den 2½ gang så dyre Rotel RB1070, jeg har lånt og bruger, indtil de sidste UCD 180 kanaler står færdige. Hypex forstærkerne er forholdvis simple at bygge og med den fremragende support fra Eyrún og Frequenceteamet behøver man absolut ikke at være ingeniør for at få disse forstærkere køreklare.
Det samlede system spiller helstøbt, homogent og neutralt. De perspektiviske egenskaber er rigtigt gode. Dynamikken er udemærket - dog når de ikke mine Tannoy D700 (bruges i to-kanalssetuppet) hvad dynamiske aspekter angår. Og så har jeg endda tilgode at høre, hvad de nye filtre, som jeg er ved at færdiggøre kan gøre for Tannoyen (her bruges Duelund kobberkondensatorer til diskanten. Jantzen Wax-coils til bas/mellemtone. Jantzen C-Coils til bassen og Duelund modstand og Mundorf M-Cap Supreme til RC-ledet. Det sidste måske lidt overkill. Billeder af disse filtre følger). Til gengæld kan mine Diy-højttalere så gengive frekvenser i bunden, som Tannoyen ikke kommer i nærheden af:




|