Her er du: Anmeldelser - Audiovector QR 1 28. marts 2024 | 16:53   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Audiovector QR 1
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [27.09.2016] Print testen
En helt ny QR-serie er klar fra danske Audiovector, og de overtager pladsen efter Ki-serien. Der er tale om helt ny-udviklede højtalere, hvor alt er nyt, inklusiv en fremragende AMT-diskant!

Audiovector har vendt bøtten helt i vejret, og er startet med et blankt ark, da den nye QR-serie skulle udvikles. Så alt er nyt, og udviklet her i Danmark, inklusiv en fin AMT diskant, som normalt kun har været, at finde i de dyrere SR-modeller. Det er et gennemgående træk hos Audiovector, at man aldrig forfalder til standard løsninger, men udvikler tingene selv, og derefter får produceret hos underleverandører, efter egne specifikationer.

AMT-enheden i QR 1 er prismæssigt selvsagt fra en anden kategori, og produceres i Fjernøsten, men den selvsamme grundenhed er også, at finde i andre højtalermærkers modeller, der koster op mod 100.000,-! Så der er altså tale om en rigtig fin lille enhed, hvor Audiovector har tilføjet en kraftig frontplade af aluminium. Men man er så også gået skridtet videre, og har blandt andet monteret et tyndt gitter foran membranen, som stopper s- og pop-lyde og lignende forvrængning, i de høje frekvenser. Teknikken kaldes et S-stop filter, og er også kendt fra studieverdenen. Lige så er bagkammeret fordoblet i størrelse, så komprimering begrænses mest muligt.

Bas/mellemtone-enheden er også helt ny, med en sandwich-membran lavet af to stykker højkvalitets-aluminium med et skummateriale imellem. På den måde udnyttes både stivheden fra aluminiummet, mens eventuelle ringninger dæmpes langt op over delefrekvensens område. Der er også sat en dobbeltmagnet på, som holder svingspolen i et jerngreb. Selve chassiset er lavet af kraftig bukket stålplade.

Delefilteret er bygget op med fine komponenter, blandt andet luftspoler generelt, og plastik-kondensatorer til diskanten. Og teknikken med at benytte mindre, samt kun én komponent i signalvejen, går igen fra de større SR-modeller. Kabinettet er kraftig bygget, og byder på hele to afstivninger internt, en bag basenheden, som sætter denne i spænd, og en bag diskanten! QR 1 er af basreflekstypen, med en smal, aflang port på fronten, lige under bas/mellemtone-enheden. Denne type giver dels mindre portstøj, men er også en mere diskret løsning, rent designmæssigt.

På bagsiden ses som noget helt nyt nu kun ét(!) sæt kraftige terminaler, så væk er muligheden for bi-wiring. Bagsiden af kabinettet er lavet af en kraftig aluminiumsplade, som er dæmpet på indersiden. Denne løsning skyldes, at der senere også vil komme en aktiv, trådløs version af QR 1.

Fit og finish er for prisklassen rigtig lækker, og QR 1 leveres i enten sort eller hvid pianolak, samt valnød med træstruktur. Basenheden har ligeledes fået en pyntering af aluminium, som matcher fronten på diskanten og bagpladen af kabinettet.

Lytteindtryk

Det er helt utroligt, som de små QR 1 klangmæssigt lyder som de store SR6 Avantgarde II. De har den samme – ifølge Mads Klifoth – ”gyldne” klang, som er den nye Audiovector lyd-signatur. Det handler om, at musikken skal præsenteres på en naturlig og behagelig måde uden, at der gås på kompromis med opløsning eller detaljering.

Og det må man sige, er ramt spot on med den nye QR-serie. De spiller på en letflydende og naturlig måde, og ser man bort fra de tekniske sider af musikken, og bassen, så vil jeg vove den påstand, at der ikke er forskel til SR6. Og jo, selvfølgelig er der forskel i bassen, for der er alt andet lige en del forskel på fysikken. Men hvor SR6 stiller krav til både rum, opsætning og udstyr, så er QR 1 i en mere almindelig liga, hvor alle kan være med. Og faktisk er QR seriens modeller klangmæssigt trimmet til en placering tættere ved bagvæggen, så de indretningsmæssigt er mere ”acceptable”.

Og de fleste vil ikke savne bas med QR 1, for der er rigeligt med niveau, og det er både stramt og tørt, mens nuanceringen stadig er ganske god. Og de følger indholdet af bas på de indspilninger, man sætter på. Så bassen er på ingen måde ”boosted” for, at opnå mere niveau. Det er bare rent og naturligt.

Det er især i mellemtone-området, at de små QR 1 imponerer, for dels har de naturligheden fra SR6, men de besidder også en utrolig grad af nærvær og præsens, som man kun sjældent oplever i denne prisklasse. Samtidig præsenterer de også et stort lydbillede, som næsten er lige så stort som hos storebror SR6, dog har de ikke den samme fornemmelse af dybde. Men fornemmelsen af rum og perspektiv er stadig god, med et tydeligt ekko fra yderpunkterne, og en god placering af de udøvende. Lige så præsenteres Q-sound fra Amused To Death også godt, så der er også nogenlunde styr på fasen!

 

Men en pudsig ting er, at hvor jeg har nedfældet masser af noter om bassen og mellemtonen, så har jeg slet ikke har skrevet en eneste note ned vedrørende diskanten. Og det understreger i den grad, hvor godt Audiovector har styr på dette område, på deres nyere modeller… for det er der bare, og man tænker ikke over det. Det er letflydende og dejligt, og fraværet af ”tst”-lyde er imponerende. Selv på rigtig ringe indspilninger, hvor der forekommer masser af forvrængning i toppen, fornemmer man nærmest hvordan QR 1 tilgiver dette, og præsenterer det, som det bør lyde. Sætter man det på spidsen, så har QR 1 ikke den samme luft og overskud som storebror SR6, men det udstyr som QR 1 typisk vil blive sat sammen med, har alligevel samme ”handicap”.

Og det er imponerende, at en højtaler til 7500,- sættet kan sammenlignes direkte med en større model, som er 14 gange dyrere! Så Audiovector har altså – igen – ramt noget helt rigtig, og de små fine QR 1 er da også en højtaler, som bare giver lyst til mere og mere. Og som det en gang imellem sker, så flød lytterummet også denne gang med plader, under testen af Audiovector QR 1.

Samlet indtryk

Allerede under udviklingen af den nye QR-serie, var jeg så heldig, at få lov til, at lytte til QR prototyperne, og komme med både ris og ros… mest det sidste. Og uanset om folkene hos Audiovector har lyttet eller ej, så er de endt op med et fremragende produkt, som skubber voldsomt til niveauet i prisklassen.

Selvfølgelig er der kompromisser, men disse høres kun, hvis man – som i denne anmeldelse – sætter dem sammen med meget dyrt udstyr. For sættes Audiovector QR 1 sammen med godt udstyr i deres egen prisklasse, så vil man ikke høre dette. I stedet vil man kunne nyde den ”gyldne” klang, som er Audiovectors nye lyd-signatur. Her får man både naturlighed og vellyd, og samtidig opløsning og detaljer med.

Og det mest overraskende er hvor meget, QR 1 klangmæssigt lyder som deres storebror SR6 Avantgarde II, som også er reference i lytterummet. En rød tråd er begyndt at forme sig, og vil helt sikkert være, at finde i Audiovectors fremtidige modeller. Og for deres fantastisk musikalske, og samtidig velopløste lyd - til den pris, får Audiovector QR 1 udnævnelsen ”Best Buy” med.

Godt gået!


Specifikationer:

  • Princip: 2-vejs stander-højtaler
  • Frekvensområde: 45-45.000 Hz
  • Delefrekvens: 3000 Hz
  • Følsomhed: 87 dB
  • Impedans: 4-8 ohm
  • Dimensioner: 19 x 32,5 x 23 cm (B x H x D)
  • Vægt: 6,2 kg.

Pris: Kr. 7500,- pr. sæt


Producent:

Audiovector

Web: www.audiovector.com
Mail: mail@audiovector.com
Tlf: 3539 6060


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes