Her er du: Anmeldelser - Buchardt S400 28. marts 2024 | 18:29   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Buchardt S400
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [14.08.2019] Print testen
Det er vist ikke nogen underdrivelse, at der er opstået en vis kult- og fandyrkelse omkring mærket Buchardt, men indtil videre har vi ikke rigtig kunne høre hvorfor… men den nye S400 fangede vores opmærksomhed på grund af den specielle konstruktion

Den nye S400 er nemlig en del anderledes end de fleste højtalere, men er stadig inden for de flestes økonomiske rækkevidde. Det er en standermodel og modsat de fleste af den slags, så er S400 ikke en basreflekshøjtaler… hvilket ellers er normen, hvis der skal hives en realistisk mængde bas ud af en mindre højtaler. I stedet har S400 en slavebas, hvilket jeg nok skal forklare mere om senere. Men det stopper ikke her, for også diskanten er anderledes end de 28 mm enheder, som ligeledes er normen i de fleste dynamiske højtalere.

I stedet har Buchardt valgt en 19 mm softdome, der sidder i en waveguide. Denne hjælper den mindre enhed til, at kunne spille længere ned i frekvens med fuldt niveau. På den måde kan de to enheder stadig mødes ved 2000 Hz, hvor den større bas/mellemtone-enhed ruller naturligt af. Fordelen ved at benytte en mindre enhed er også, at opbrydninger i den mindre membran er mere usandsynlig.

Bas-”systemet” består af en traditionel 6” enhed med en dæmpet aluminiumsmembran, der sidder i et stift, støbt chassis med en kraftig magnet og masser af udluftning, så kompression undgås bag membranen. Men som sagt er dette et slavebas system, hvilket betyder, at der er endnu en passiv enhed, som spiller med i bassen. Den ekstra enhed har hverken spole eller magnet, og reagerer udelukkende på den trykforskel, som den aktive enhed i det lukkede kabinet laver, for på dem måde at øge niveauet i bassen. Samtidig kan man ”tune” vægten af den passive enheds membran, så den er mere følsom i et bestemt toneområde. Og det er præcis dét Buchardt har gjort, og det virker bestemt efter hensigten!

Delefilteret er lavet med ekstremt lækre spoler og kondensatorer, som man normalt ellers kun ser i meget dyrere højtalere. Filteret er af 2. og 3.ordens typen, hvilket man ikke ser så ofte mere. Fordelen ved ved dette er, at enhederne har et meget lille frekvensoverlap, og derfor ikke ”blander” sig i hinandens opgave. Ulempen er til gengæld, at man skal have rigtig godt styr på fasen i resten af højtaleren, så lydbilledet stadig står præcist. Hertil kommer komponenter som korrigerer for impedans og lignende.

Og det med fasen har Buchardt løst på flere utraditionelle måder… dels sidder diskanten som tidligere nævnt i en waveguide, hvilket flytter enheden tilbage, men derudover er den også placeret nederst af samme årsag. Ligeledes er S400’s front og bagside vinklet bagover i en trapezform, så de to enheders spoler står lige over hinanden.

Fit og finish kan der ikke sættes en finger på, selv om mat hvid ikke er særlig eksklusivt i undertegnedes optik. Men enhederne og delfilteret giver et overordentligt godt indtryk… ja, selv waveguiden til diskanten er lavet af tykt, støbt aluminium! S400 er en vældig fin højtaler, der giver et særdeles godt indtryk allerede inden de har spillet. Men hvordan spiller de så…?

Lytteindtryk

At S400 er en speciel højtaler betyder også, at man ikke bare lige sætter dem op, og så spiller de som de skal. Der skal bruges lidt tid på placeringen, da den korrekte fase mellem de to enheder er hårfin! I tilfældet her betød det, at den specielle placering af diskanten under bas/mellemtone-enheden gav lidt for meget niveau i de øverste oktaver. Løsningen blev, at vende højtalerne på ”hovedet”. Dermed fik diskant og bas/mellemtone samme afstand til øret, og niveauet faldt på plads.

Men så er der heller ikke en finger at sætte på klangen af S400, for de spiller med en umiddelbarhed, som man sjældent render ind i. Stemmer fra de udøvende står meget naturligt frem, og man mødes af et nærvær, som på ingen måder står i skyggen af de 7 gange dyrere Audiovector i lytterummet! I det hele taget hænger klangen og hele frekvensområdet ualmindeligt godt sammen her… der er tale om en udpræget homogen lyd - også i bassen!

For de fleste er jo nok nysgerrige på hvordan en slavebas arter sig i et mindre kabinet? Men det fungerer faktisk rigtig godt på S400, og jeg savnede på intet tidspunkt hverken niveau eller tyngde i bassen. Og samtidig undgår man en ”pukkel” i den nedre bas, fra en overdimensioneret basport, som skal give ”imponator-bas” fra et lille kabinet.

Og da der ikke er noget specifikt område der stikker ud i bassen på S400, betyder det også, at detaljer og nuancering får bedre kår, når det ikke bliver overdøvet af en buldrende basport. Det vokser selvsagt ikke ind i himmelen selv om bassen er rigtig god på S400… fysikkens love hersker stadigvæk, også her. Så der er selvsagt ikke det samme niveau i den allerdybeste bas, som man får fra en gulvhøjtaler, uanset princip. Men man får altså samme mængde bas fra S400 med dens slavebas, som man får fra en hvilken som helst anden basrefleks-højtaler i samme størrelse… S400 spiller så bare renere bas til sammenligning! Og det påvirker bestemt også resten af lyden opefter, hvilket betyder at man med S400 får mere lyd ud af de benyttede enheder.

Desværre kan de tekniske sider af musikken så ikke helt måle sig med den flotte klang, og jeg har lidt mistanke til, at det ”omstændige” delefilter har noget af skylden for dette. Lydbilledet er dog stadig ganske stort og man får en god oplevelse af optagerummet bag højtalerne, men jeg savner noget præcision på dybden og højden. Og til trods for den gode fornemmelse af nærvær, så er placeringerne heller ikke helt så plastiske. Men til gengæld er både dynamik og detaljering af bedste skuffe, så man får en levende og vital oplevelse med masser af ”drive” i musikken.

Samlet indtryk

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Buchardt S400 er en rigtig lækker højtaler. Lækre enheder, lækre komponenter i delefilteret, og en rigtig god finish på den samlede højtaler. Og lyden er også lækker, og meget ligetil og naturlig, om end de tekniske sider af musikken ikke helt står mål med resten af lyden.

Får man så meget mere for pengene hos Buchardt?! Umiddelbart ikke, for der er andre som også kan levere god lyd i denne prisklasse – og under. Og der er skarp konkurrence fra mærker som for eksempel Dynaudio og Audiovector, for bare at nævne et par danske mærker. Hertil kommer så alle de udenlandske.

Men det ændrer ikke på, at S400 er en rigtig god og velkonstrueret højtaler, og de får de bedste anbefalinger med herfra.


Epilog:

Efter min anmeldelse af S400 har jeg været i dialog med Buchardt, og det viser sig, at S400 ikke er konstrueret til en lytteposition for tæt på højtalerne. Som I kan læse i beskrivelsen af mit lytterum, så sidder jeg i en afstand på cirka 2 meter fra højtalerne, og det kan S400 ikke honorere. Og ifølge Buchardt stemmer det overens med min oplevelse, og de vil eventuelt levere en anden oplevelse på længere afstand.

Jeg vil dog påpege, at det ikke tidligere har været et problem med andre højtalere i lytterummet, og det er også min erfaring, at jo længere man sidder fra en højtaler, jo vanskeligere er det for dem at holde præcisionen på aftegningen af lydbilledet.

Summa summarum: Hvis man investerer i et sæt højtalere som Buchardt S400, så skal man beregne en lytte-afstand på 3-4 meter med, med de kompromisser det indebærer.


Specifikationer:

  • Princip: 2-vejs højtaler med slavebas
  • Følsomhed: 88 dB
  • Delefrekvens: 2000 Hz
  • Frekvensområde: 33-40.000 Hz.
  • Dimensioner: 18 x 36,5 x 24 cm (B x H x D).
  • Vægt: 9 kg.

Pris: Kr. 15.000,- pr.sæt


Producent:

Buchardt Audio

Web: www.buchardtaudio.com
Mail: info@buchardtaudio.com


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes