Rent faktisk fik vi dem allerede inden den officielle offentliggørelse i München, så jeg må ærligt talt sige at HIFI4ALL.DK følte os privilegerede og stolte over, at komme i betragtning som det første hi-fi magasin der fik dem ind til test.
Nå, nu handler det jo ikke om vores ego, men den nye Argon 2 Anniversary. Den er blevet forbedret på flere punkter, så direkte sammenligning med standard versionen er ikke aktuel. For det første er diskanten skiftet ud med en ny version med titanium membran i stedet for aluminium. Den er oprindeligt udviklet af Seas til den nye version af Amphion’s Krypton 2, som kommer til at koste ca. 100.000,- sættet! Men den fandt så lige vej til den nye Argon 2 Anniversary.
Diskant enhed.
Mellemtone/bas enheden er med aluminium membran, er fra Seas, og er nøjagtig den samme som findes i standard Argon 2. Delefilteret er dog ændret og optimeret mod en endnu mere lineær frekvensgang, specielt i det kritiske område mellem 500 og 7000 Hz. Delefrekvensen ligger ved 1200 Hz, for at undgå en deling i det område hvor øret er mest følsomt, 2-5000 Hz! Filteret er 1. ordens med få og og rigtig gode komponenter. Samtidig har Amphion også sigtet efter en ”varmere” gengivelse i den nye version. Terminalerne bagpå er også udskiftet til forgyldte ”top of the range” WBT, som er monteret på en sort aluminiumsplade. Termineringen er ”kun” til singlewiring.
Bas-mellemtone.
Kabinettet er det samme som tidligere i MDF, med den specielle waveguide til diskanten. I de finerede udgaver er fronten lavet af massiv finsk birk. Eneste mulighed for at se at der er tale om Anniversary versionen findes bagpå, på terminalpladen. Som noget nyt kan Argon 2 Anniversary leveres i hvid lak. Det testede sæt blev netop leveret i denne version. Der er tale om en offwhite/creme-white, og de fremstår utroligt elegante og neutrale, med en super finish. Selv om det designet er 10 år gammelt, så er det fuldt på niveau med andet finsk topdesign.
Delefilter.
Prisen er fra 11.600,- sættet, og til den pris kan jeg allerede nu afsløre, at der er tale om intet mindre end en revolution!
Lytteindtryk Jeg lagde ud med en skive af Katie Melua ”Piece By Piece”, som er en super god indspilning. Der var så meget hul igennem på Argon’erne, og så meget luft i lydbilledet, at hårene rejste sig over hele kroppen af bar begejstring og glæde. Det var simpelthen et dopaminkick af format. Da det så ligeledes viste sig, at disse små vidunder-højtalere kunne spille bas med fuldt niveau, så var der ikke et øje tørt. Det var lige før jeg fik en klump i halsen. På flere punkter er disse små hvide kasser næsten på niveau med referencen, og på et enkelt punkt endda bedre, til trods for at de kun koster en fjerdedel.
Som jeg nævnte lige før, så spiller disse højtalere ekstremt luftigt, og det er netop på dette punkt at de overgår referencen. Det betyder også at man hører alle detaljerne en anelse tydeligere på Argon. Ikke at de hiver flere detaljer frem, de er bare tydeligere. Lydbilledet er stort, og især højden i lydbilledet imponerer. Dog er præcisionen ikke helt på niveau med det, jeg er vant til. De udøvende står ikke helt så fast i lydbilledet, og derfor bliver 3-D oplevelsen ikke helt så plastisk. Jeg savner jeg lidt i bredden, lyden når ikke helt ud til højtalerne, men står i ca. 3/4 af bredden mellem højtalerne.
Om det er fordi at enhederne benytter metal til membranerne, ved jeg ikke, men de er i hvert faldt i stand til at præsentere messingblæsere med skrål og vræl, så du føler dig helt hensat til forreste række lige foran blæserne. Og det er absolut en god ting, for det er altså sådan det lyder ved live oplevelsen. Også bækkener på trommesættet nyder godt af denne egenskab, for de klinger helt eventyrligt godt ud efter stikken har ramt messinget. Lige så med strenge på akustisk guitar og strygeinstrumenter, men så heller ikke mere. På grund af denne – positive – metalklang, så mangler der desværre også noget ”trækasse”-lyd på netop akustisk guitar og strygeinstrumenter.
Stemmer gengives med en realistisk og naturlig klang, men metalmembranerne fjerner også en anelse varme. Ikke at det bliver koldt eller klinisk, bare lidt slankere end jeg er vant til fra Revelator enhederne i reference højtalerne.
Som sagt, så er bassen helt fænomenal i Argon’erne, men… det afhænger af de plader du sætter på. Som jeg tidligere har oplevet med super dyre ultra high end højtalere, så afslører Argon 2 Anniversary om teknikeren i studiet har pillet for meget ved basniveauet, pga. for fyldig bas i studiemonitorerne. Det betyder at de plader som har korrekt bas på indspilningen, bliver gengivet med tyngde og fylde, og en helt formidabel gengivelse af en stortromme. Her er vi helt oppe på siden af referencen, til trods for, at der er under det halve membran areal. Men er der pillet ved bassen på indspilningerne, ja så spiller Argon’erne det altså som det er på pladen, og så mangler der både tyngde og fylde, om end præcisionen stadig er helt på toppen. En rigtig flippet ting ved de blanke aluminiums membraner er, at de samtidig fungerer som VU-meter. Man kan simpelt hen følge takten helt tydeligt fra refleksionen i disse membraner, på en måde som en almindelig sort membran ikke kan.
Hvilket bringer mig til næste punkt: Dynamikken! Jamen, hvad skal jeg sige. Det er simpelthen fabelagtigt så hurtig disse enheder kan skifte fra lav til høj styrke, og omvendt. De accelererer og bremser eminent godt. Man får nærmest et lille chok hver gang det sker, og normalt sker det jo en del gange gennem et normalt stykke musik. Udmærket!
Konklusion Disse fantastiske ”små” Argon 2 Anniversary fra Amphion får titlen ”Best Buy” med fra undertegnede. De er også tæt på en ”Topklasse”, men der er et par små detaljer, som gør at de passer bedre ind i den anden kategori. De er fænomenalt gode til prisen, og jeg vil ikke tvivle to sekunder med at anbefale dem, hvis man er på udkig efter et par gode højtaler under 20.000,- stykket. Jo, du læste rigtig! Så gode er de! Faktisk så gode, at jeg en overgang overvejede, om de skulle overtage pladsen som ny reference. De er i hvert fald undertegnedes fremtidige ”reference” for, hvor god en standerhøjtaler kan blive til rimelige penge.
Specifikationer:
- Princip: 2 vejs, basrefleks.
- Frekvensområde: 40-30.000 Hz.
- Følsomhed: 86 dB.
- Impedans: 8 ohm (min. 7 ohm).
- Delefrekvens: 1200 Hz.
- Enheder: 1 stk. 6½” aluminiummembran & 1 stk. 1” titanium dome.
- Dimensioner: 38 x 19 x 31 cm (H x B x D).
- Vægt: 11 kg. stk.
Pris: 11.600,- kr pr. sæt i sort og hvid, 14.400,- kr pr. sæt i birke- og kirsebærfiner.
Importør:
Radioactiv ApS Web: www.radioactiv.dk Mail: info@radioactiv.dk Tlf.: +45 2097 4721
Reference-udstyr:
Lyngdorf CD-1, CD-afspiller, m. Holfi Stabilizer
Audio Analogue Bellini, forforstærker
Vincent SP-995, mono-effektforstærkere 2 stk.
Xavian XN360, højtalere
Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg
Lytterum: Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler. |