Her er du: Anmeldelser - Denon AVC-A1XV og DVD-A1XV 23. juni 2024 | 20:44   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Denon AVC-A1XV og DVD-A1XV
Anmeldelse af: Ricky Petersen - Fotos: Denon  [20.05.2005] Print testen
Denons to nye flagskibe på surroundforstærker og DVD fronten har alt hvad hjertet begærer, men pas på dit Dankort: Her køres 9.1 !

Gennem mit køkkenvindue, kunne jeg svagt fornemme en stønnen og prusten ude fra indkørslen. Inden jeg nåede hen til vinduet for at undersøge den fremmede lyd, ringede det på døren. Her stod en meget forpustet fragtmand, der lignede en, der et øjeblik overvejede, hvorfor han ikke blev postbud i stedet.  Han havde nemlig fået den tvivlsomme ære at levere den nye konge blandt Denons surroundreceivere til en lyntest. Fragtmanden virkede meget lettet, da den store papkasse endelig stod i bryggerset, og jeg lukkede døren efter ham.

Endelig var vi alene…bare mig og den her kasse.

AVC-A1XV, surroundforstærkeren

Med familien ude af huset var der ingen, som kunne forstyrre os de næste mange timer. Begejstringen blev ikke mindre af, at der inde i denne kæmpe kasse gemte sig Denons nye surroundmonster – AVC-A1XV.
Med kassen bakset ind i stuen var det tid til at kigge på det nye vidunder. Kassen blev åbnet, og nej, Hifiklubben havde ikke moret sig med at fylde kassen med mursten. Her stod bare en 44,5 kg kampklar surroundreceiver. Det ledte mig hen til det næste problem, nemlig at få surroundreceiveren ud af sit hylster. Det er nærmest umuligt at få ordentligt fat i den firkantede klods uden at skulle splitte kassen ad.
Bliver du nogensinde ejer af dette uhyre, så kan godt betale sig at overveje placeringen, før man overhovedet begynder at tage den ud af kassen, for den kræver meget plads og et særdeles solidt rack.
Faktisk fik jeg leveret to papkasser. I den anden kasse var Denons nye top DVD-afspiller – DVD-A1XV, der fulgte med i dette prægtige sæt.  

 

Design og tilslutninger:

Til AVC-A1XV har Denon brugt deres klassiske design med en plan front, der har en lille V-formet
udfræsning på frontens midte. Normalt er designet ganske pænt, men dimensionerne på AVC-A1XV er så enorme, at det elegante ved designet ikke rigtig er til at få øje på. At receiveren alligevel ikke giver rynker på næsen skyldes, at Denon har ladet fronten forblive meget enkel. Det, der fanger ens øje, er det store display der fylder den øverste halvdel af fronten. I vanlig Denon-stil har displayet selskab af to drejehjul på hver sin side. Den nederste halvdel har en stor klap, der gemmer en sand hær af trykknapper.

Lige så simpel forsiden er, ligeså mangfoldig er bagsiden. Man kan blive helt svimmel af alle bagsidens tilslutninger. Der er simpelthen ikke noget, du ikke kan tilslutte til AVC-A1XV. 
Udover et hav at analoge stereo og video indgange har forstærkeren 6 digitale indgange og indgang for tredie generation af DenonLink. Den feature ville sikkert gøre den mere ”langtidsholdbar” for mange potentielle købere. AVC-A1XV har hele 10 gode højttalerterminaler, der giver mulighed for setup i 9.1. Inde i forstærkerens setup menu kan man selv bestemme hvilken terminaler, man ønsker at bruge til hvilke højttalere. Man kan også bruge terminalerne til at trække højttalere i to og tre rum. (Zone 2 og 3)
 
På AVC-A1XV vil der inden længe være mulighed for softwareopgradering af processoren.
Denon AVC-A1XV har fået ny processor i forhold til Denons forgående modeller. Nu benytter man processorkraft fra Texas instruments, der har lanceret deres første processor til brug i A/V produkter. Surroundforstærkeren har to 32- bits processorer, der hver yder 225 mHz og håndterer hele 1,8 milliarder instruktioner hvert sekund.

Med en meget stor portion intern hukommelse kan processorerne håndtere alle analoge og digitale surroundformater som: Pro Logik II Musik/ Movie/Game, DTS neo:6 Music/movie, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS og DTS- ES matrix /diskrete. AVC-A1XV er THX Ultra2 godkendt, som betyder, at den er godkendt efter de normer, THX har fastlagt på baggrund af 7.1. Selvom en THX Ultra2 godkendelse ikke fortæller noget om hvordan surroundforstærkeren spiller, synes jeg godt at man kunne forvnte, at nogen har kigget producenten over skulderen under konstruktionen af en surroundforstærker i denne klasse.

Opsætningen af både DVD og forstærker forgår via en skærmmenu, der er simpel og overskuelig.
AVC-A1XV har en automatisk setup funktion, så forstærkeren via en mikrofon selv justerer alle de nødvendige surroundparametre. Den automatiske set-up funktion har også en equalizer indbygget, hvor forstærkeren justerer rumakustikken ved 10 forskellige frekvenser. Man kan vælge mellem tre frekvenskurver alt efter formålet med den justering, man vil fortage.

Det automatiske setup er ganske enkel at bruge. Det tager forstærkeren et par minutter at regne sig frem til højttalerstørrelse, lydniveau, forsinkelse osv. Med den automatiske kalibrering kan man lave op til otte sweetspoots, så alle omkring sofabordet får den samme lydoplevelse.   Hvis man ikke er så meget for alt det der automatiske pjat, kan man vælge at fortage alle målinger manuelt.   

DVD-A1XV,   DVD-afspilleren

Denons nye DVD-flagskib har på samme måde bevaret det klassiske Denon design. På grund af DVD-afspillerens mere beskedne størrelse kommer det enkle design mere til udtryk end ved surroundforstærkeren. Det er ikke fordi DVD-A1XV er lille. Den 19 kg tunge DVD-afspiller gør, i kraft af sine dimensioner, kraftigt opmærksom på sig selv. Specielt på grund af en lille aflange knap på DVD-afspillerens front. Den springer virkelig i øjnene og forstyrrer et ellers pænt design.

DVD-afspillerens bagsiden har simpelthen alt, hvad man har behov for af tilslutninger inkl. to HDMI-udgange (High-Definition Multimedia Interface). I modsætning til DVI, som er digital overførsel af video, kan du via HDMI overføre både billede og lyd rent digitalt. Det HDMI-audio format, som DVD-A1XV understøtter, er den nyeste version 1.1, som tillader overførsel af 5-kanals surroundlyd i modsætning til stereo i den tidligere version. Du kan også overføre lyd digitalt via FireWire eller Denon Link.

Det mest opsigtvækkende ved DVD-A1XV er dens nye videoprocessor. Et amerikansk firma udviklede i 1998 verdens hidtil bedste computer til video-post-processing, som gjorde det muligt for filmstudierne at nå op på et hidtil uset kvalitetsniveau. En svimlende dyr løsning, som kun de største studier havde råd til - at leje! Nu er det dog det lykkedes for Silicon Optix i USA at klemme hele den avancerede videoprocessor ned i en enkelt chip, som bærer kvalitetsbetegnelsen Hollywood Quality Video (HQV).

Inde i DVD-A1XV sidder der en videoprocessor magen til. Indbygget i chippen er også Denons egen 10-bit Pixel Image Correction (DPIC), som løbende optimerer konturer i billedet og giver en mere naturlig skarphed.

Sidste led er en nyudviklet 10-bit Scaler fra DVDO, som varetager den vigtige opgave med at konvertere det digitale videosignal til den rette opløsning, inden det via DVI- eller HDMI-udgangen fortsætter til din projektor eller dit TV. Teranex-chippen har sin egen high-end scaler indbygget, men DVDO-scaleren giver uden diskussion markedets hidtil bedste konvertering af videosignaler fra Standard Definition TV (SDTV) til HDTV, specielt hvad angår bevægelser og andre kritiske dekodningsprocesser i billedet.

Til audio delen bruges separate Burr-Brown 24-bit/192-kHz D/A-konvertere i alle kanaler - både til stereo og surround. DVD-A1XV har ligesom AVC-A1XV en THX Ultra godkendelse.

Ikke overraskende æder DVD-afspilleren alt, hvad der kan opdrives af formater inkl. DVD-audio og SACD. Justeringen af DVD-A1XV er ganske ukompliceret. Hvis man har haft en DVD før, vil dens setup menu, på trods af de mange funktioner, ikke volde de store problemer,

De to sværvægtere blev koblet sammen via Denon link og koblet på Miller & Kreisel 850 surroundsystem.

 Lyd og Billede.

Som tidligere nævnt har surroundforstærkeren en automatisk kalibrering indbygget, der via en mikrofon, måler sig frem til de forskellige surroundparametre. Derudover fortages også en akustisk justering af lytterummet. Forstærkeren regner sig frem til tre forskellige kurver, alt efter hvilken akustik man fortrækker i sit lytterum.
Selve justeringen af højttalerstørrelse, kanal niveau, forsinkelse osv. var helt upåklagelig, men den efterfølgende rum-equalizing af rummet blev jeg ikke dus med. Efter min mening gav den en meget flad og uinteressant filmlyd. Specielt dialogen blev gengivet meget tørt, men en meget død klang. Det blev aldrig rigtig tilfredsstillende, så det endte med at jeg til sidst slog rum-equalizing fra. Det skal mere læses som et indtryk, end en egentlig konklusion af den automatiske rum-equalizing.
Tiden var nemlig ikke til den store efterforskning af sagen.

Fra den første filmsekvens kunne man allerede fornemme, at denne surroundforstærker havde kontrol over tingene. Selv ved moderat lytteniveau var lyden virkelig åben og fuld af detaljer i ”2fast 2furious”, der er en af de mere vellykkede drengerøvsfilm med en god lydside.

Soundtracket er designet af Tom Qzanich (Kill Bill. 2, Open Water og Blade 2), og han er ikke er bange for at bruge bagkanalerne. Soundtracket er meget omsluttende, og man kan næsten fornemme lugten af brændt gummi helt henne i sofaen.

AVC-A1XV skulle ikke anstrenge sig meget for levere en filmlyd med masser af overskud. Selvom soundtracket er præget af brølende V8 motorer og hvinende dæk, var der over hele linien en meget fin forståelighed i dialogen. AVC-A1XV har en god, pågående klangkarakter, der giver en snerrende filmlyd. Nogen vil måske kalde klangen lidt skarp, men lydene af glas der smadrer eller sværdklinger der mødes, er skarpe og det giver på ingen måde lyttetræthed. Denon-sættet adskilte meget flot musik, dialog og effekt i LOTR ”Return off the King” i et meget dynamisk og detaljeret lydbillede.

Et vred på volumenknappen gav forstærkeren mulighed for at vise sine muskler. Den flotte filmmusik blev gengivet med fremragende intensitet, hvilke understøttede scenerne meget fornemt. Surroundforstærkeren håndterede både on- og off-screen effekter i strakt arm og samspillet mellem de to var intet tidspunkt upræcis eller svær at definere. Processorens behandlinger af panoreringerne var meget præcise. Selv de vanskelige panoreringer mellem for- og bagkanalerne var yderst kontrollerede.

”Saving Privat Ryan” har mange scener, hvor processoren har meget travlt med også at holde styr på øvrige effekter og dialoger samtidig med at projektiler skal panoreres rundt i lydbilledet. De intense kampscener er meget detaljeret, hvilke giver en følelse af fryd over oplevelsen, samtidig med en uhyggelig følelse af at være placeret midt i hele infernoet.

Fra flerkanal filmlyd til musik i stereo var billedet meget identisk. Den lidt pågående klang matchede vokalerne rigtig godt. Surroundforstærkeren havde masser af overskud til at håndtere de enkelte instrumenter og brede lydbilledet ud i hele rummet. ”Concerning Hobbits” fra soundtracket til LOTR var storslået og fuld af den dynamik, som er så betagende ved dette soundtrack.
Med Denon link kan du, med bare en enkelt snor, hive lyden ud af alle former for disks – inkl. de højtopløselige disks som DVD-audio og SACD. 

Jeg havde ikke mulighed for at afprøve digitale videoudgang (HDMI) udgange som DVD-A1XV giver mulighed for. Til gengæld fik jeg at se, hvordan et almindeligt bagprojektions TV kan tage sig ud.
Bagprojektor TV bliver skældt ud for et uskarpt billede, men DVD-A1XV gjorde sit til at mane påstanden i jorden. Det var ganske enkelt imponerende, hvor godt et billede DVD-afspilleren får hevet ud af disken. En utrolig flot kontrast, flot dyb farvegengivelse og ikke mindst knivskarpt - det var blot via et almindeligt scartstik. 

Konklusion

AVC-A1XV surroundforstærkeren og DVD-A1XV DVD-afspilleren er et af de sæt, der kan få smilet helt op under øjnene. Jeg ville godt have haft mere tid til at efterforske disse to apparater lidt nærmere, men alligevel efterlod de et meget positivt indtryk.

Sættet leverer en fantastisk kombination af brugervenlighed, fleksibilitet, mens lyd og billedoplevelsen er helt i top. Netop den kombination kan være en fordel, når man bevæger sig i det grænseland, hvor et setup med separat processor og effektforstærker kunne være en alternativ løsning. 

AVC-A1XV kan bestemt sagtens være sin forum bekendt bland sine separate artsfæller, for man for  fremragende preformence for alle pengene. Er man ude efter en surroundløsning i denne prisklasse, bør man bestemt forkæle sine øre med dette muskelbundt.

Dette sæt får mine bedste anbefalinger.
       
Specifikationer: AVC-A1XV

 • 10x170 watt i 8 ohm
 • 10x220 watt i 6 ohm
 • THX Ultra 2 certificeret
 • Understøtter alle flerkanals lydformater
 • HDCD dekoder
 • Auto set-up m/kalibrering
 • Komplet videodel med Faroudja DCDi FLI-2310 billedprocessor
 • (Skalering 480p el. 576p / 720p / 1080i)
 • HDMI og DVI videoswitching
 • HDMI og DVI monitor-out
 • Denon Link 3. generation (forberedt for både SACD og DVD-A)
 • Farve: Premium Silver
 • Størrelse: 43.4/28/50.5 cm (B/H/D)
 • Vægt: 44 kg
 • Pris : 44.999,- kr


Specifikationer: DVD-AXV

 • THX Ultra certificeret
 • Opgradérbar video software
 • Samtidigt output for alle videosignaler (kan frakobles)
 • Understøtter PAL og NTSC (PAL/NTSC-konvertering)
 • PAL Progressive Scan
 • Formater: DVD Audio, DVD Video, DVD-R/RW (DVD Video mode), DVD+R/RW, Super Audio CD, Video CD, CD,
 • D-R/RW (AUDIO/MP3/WMA/JPEG), Picture CD
 • Separat baskontrol for analog/digital audio out
 • Farve: Premium Silver
 • Mål: 43,4 x 17,0 x 43,2 cm (B x H x D)
 • Vægt: 19 kg
 • Pris: 24.999,- kr 

For yderligere information, kontakt:

Hi-Fi Klubben Online
Mølbakvej 4
8520 Lystrup
Tlf.: +45 7010 4434

Mail: online@hifiklubben.dk
Web: www.hifiklubben.dk

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Triangle Capella
19.06.2024
MSB Technology
17.06.2024
Fyne Audio SuperTrax
11.06.2024
Rega Nd3
29.05.2024
Velodyne is back
28.05.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes