Her er du: Indsigtsartikler - THX Ultra 2 9. juni 2023 | 19:52   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


THX Ultra 2
Af: Ricky Pedersen  [07.08.2002] Print artikel
Hjemmebiograf-bølgen er over os. Det samme er formatforvirringen. Få det sat på plads her...

THX Ultra 2 sætter nye standarder for hjemmebiografen.

Hjemmebiograf-bølgen er over os. Man kan meget passende spørge sig selv, om denne hobby er ved at blive et permanent kulturelt fænomen, eller det forsvinder igen på et tidspunkt?
 
Der er helt givet noget, der peger i retning af det første. DVD-afspilleren har været katalysatoren for et boom indenfor hjemmebiografer og har da også det meste af æren for hjemmebiografens overgang fra noget nyt, som ikke så mange vidste hvad var, til at være ”hver- mands” underholdning hjemme i dagligstuen.
Om hjemmebiografen bliver et kulturelt fænomen på ligefod med computeren er ikke til at spå om, men fænomen eller ej – interessen for hjemmebiografen er på sit højeste og har hurtigt fået udvidet sin rolle sammen med fjersynet og almindelig stereo, til at være det centrale midtpunkt i underholdningen.

Det ved THX selvfølgelig godt! Det er da også med det i mente, at firmaet nu har udviklet THX Ultra 2. Det er et nyt sæt specifikationer til udstyret, en ny måde at behandle formaterne, samt en general filosofi vedrørende hjemmebiografens mange muligheder.

Nogle af de generelle idéer omkring Ultra 2 er, at hjemmebiografens funktion er ændret fra at være en privat ting til at være en social begivenhed. Denne udvikling går THX nu i møde med denne nye standard, der på lydsiden er udvidet med to ekstra surround højttalere.

Det vil sige, at Ultra 2´s konfigureration er et 7.1 system med to fronthøjttalere, en center, en subwoofer, to dipole sidehøjttalere og to bageste surroundhøjttalere, hvis rolle er vokset fra den ”bag-center-kanal”effekt, man opnår med Surround EX. THX Ultra 2 er ikke en dekodingteknik, men en ny og mere raffineret standardisering af det ”gamle” Surround EX.
Man kan sige at Ultra2 er et kvalitetsmærke for Surround EX 7.1, på samme måde som THX Ultra er kvalitetsmærke for Dolby Digital/DTS 5.1.

Denne nye opstilling med de nye specifikationer, giver en direkte-på-dig lyd for alle lyttepositioner i ”biografen”.
Ultra 2 vil også sammensmelte de forskellige formater, som findes i receivere – ikke kun for film, men også for musik. Ultra 2 er kompatibelt med de fleste lydformater, men med fokus på digitale variationerne af 5.1 formatet og opefter.

Et af Ultra 2´s mål er at hver enkelt højttaler skal stemme overens med den virkelighed, som producenten af filmen eller musikken vil skildre uanset hvor i lytteområde, man befinder sig.
På udstyrssiden har Ultra 2 nogle nye specifikationer for receivere, subwoofer, højttalere, projektorer osv., samtidig er der udviklet nye testmetoder til udstyret.
Ultra 2 giver THX en chance for at fremhæve deres ønske om at gøre hjemmebiografen bedre og nemmere at anvende. Samtidig vil THX gerne have brugerne til at forstå, at Ultra 2 ikke kun er en nye processerteknik med nye specifikationer - det er et helt nyt koncept i forhold til hjemmebiografen.

De første receivere med THX Ultra 2 certifikat er på markedet: Pioneer Elite VSX-49TX og Denon AVR-5803. Begge er nogle store drenge med masser af saft og kraft. Denon´en yder 200 watt pr. kanal ved 6 ohm!!! Prisen ligger på 30-35.000,-kr, men så får du også alt, hvad hjertet begærer af surround formater incl. Dolby, DTS, DTS-ES (dicrete/matrix), Neo:6, DTS 24/96.
Der er et hav af udgange og tilslutningmuligheder bl.a. otte digitale indgange. Forskellige DSP-funktioner, basmanagement (så du ikke springer dine højttalere i luften). Der et nyt setup, så delayet kan indstilles mere præcist end hidtil og derved optimere surroundoplevelsen.

På højttalersiden er det indtil videre kun firmaet Snell Acoustics, der har lavet et højttaleresystem med THX Ultra 2 certifikat. XA1900THX hedder fronthøjttalermodellen, som også bruges som centerhøjttaler. Den kan placeres bag et lærred, indbygges i en reol eller stå ovenpå / under fjernsynet. Højttalerne spænder fra 48 - 20.000 Hz, mens de to 8” wooferenheder spiller helt ned til 48 Hz.
Sidehøjttalerne (AMC900dp) er designet til at blive bygget ind i væggen, som bl.a. er meget populært i USA. De fås dog også med almindelige vægbeslag. Højttalerne er dipole, dvs. at enhederne er kantmonterede eller sidemonterede på højttaleren (set, når de hænger på væggen). Det giver en utrolig god spredning af lyden og leverer en diffus lyd, der er svær at retningsbestemme.
Subwooferen til systemet vejer alene ca. 65 kg. Der er monteret to 12” subwoofere i det 44 x 72.5 x 55.5 cm store kabinet. Dette monster af en subwoofer er blevet testet til at kunne spille kontinuerligt med 110 dB i et rum på ca. 100 kvadratmeter. Så inden du køber dette system, er det nok en god ide lige at advare dine naboer !

I de fleste stuer kan det nok ikke undgås, at man skal gå lidt på kompromis med placeringen af højttalerne og dermed de specifikationer, som er udstukket til THX Ultra 2 standarden.
Opsætningen af højttalerne skal udføres så præcist, som det kan lade sig gøre. Front og centerhøjttalerne skal sættes som i en ”almindelige” hjemmebiograf, men med fronthøjttaler drejet ind mod lytteren. Specielt med de fire surroundhøjttalerne er det vigtigt, at man ikke går på kompromis, da det er dem, som skal skabe atmosfæren. De dipole surroundhøjttalere skal placeres på hver sin side udfor lyttepositionen i en højde af ca. 60 cm over lytterens øre. De bagerste surroundhøjttalere skal, efter THX’s anbefalinger, placeres ved siden af hinanden med en afstand på 20-30 cm. Højden skal være den samme som sidehøjttalerne. Afstanden fra lytteren til bagvæggen skal være omkring 2-2½ meter. Som nævnt før kan denne opstilling giver problemer i de fleste stuer, men du skal så vidt muligt følge THX´s specifikationer for at opnå den størst mulige effekt.

Har du, som de fleste andre, ikke en rig onkel, der kan give dig hele THX Ultra 2 systemet i julegave, kan du alligevel godt benytte princippet i opstillingen. Hvis du har en receiver med Surround EX og et par ekstra baghøjttalere, kan du prøve at lege lidt med opstilling med udgangspunkt i THX Ultra 2 specifikationerne for at få maksimal udnyttelse af det grej, du har.
Har du ikke dipole sidehøjttalere kan du godt bruge almindelige monopole højttalere. Hvis du bruger monopole sidehøjttalere, får du ikke den samme spredning af lyden, derfor kan de i stedet placeres ca. 20-30 cm fra loftet.
Det vil selvfølgelig ikke lyde som det, et komplet THX Ultra 2 system kan præstere, men du kan komme et lidt derhenad med et par små justeringer af dit udstyr.

Jeg håber meget, at vi kan få THX Ultra 2 demonstreret på næste års Hi-fi & surround messe. Selvom THX Ultra 2 ikke er et radikalt skift, da dette ikke er ”ægte” 7.1 surround, er det alligevel et vink om, at hjemmebiografen er ved at gå ind i en ny tidsalder. Ultra 2 minder os om, at syv-kanals surround ikke er lang ude i fremtiden. Det er lige foran vores dør og ideen vil blive forbedret og finpudset, efterhånden som det vinder frem hos forbrugerne.
Ultra 2´s filosofi og dets fokus på at realismen i hjemmebiografen, enkeltheden i betjeningen samt maksimering af surround-oplevelsen er med til at gøre hjemmebiografen interessant for et langt bredere publikum.

Der er ingen tvivl om, at det fremtidige surroundformat er 7.1 med to ekstra surroundhøjttalere, og jeg kan da, i denne sluttede kreds, afsløre, at DTS (Digital Theater System) kommer med den første DTS 7.1 dekoder i 2003. Det er stadig meget nyt, så hvad og nøjagtig hvornår ved jeg ikke endnu.
Så er det jo bare spørgsmålet, om instruktørerne i Hollywood vil lægge det nye format på deres film. Jeg tror at der går lang tid før hjemmebiografen bliver så almindelig i de danske hjem som f.eks. computeren, men der er ingen tvivl om, at dens popularitet er stigende. Så det er nok kun et spørgsmål om tid, før den komplette hjemmebio bliver lige så almindelig i dagligstuen som fjernsynet. THX er klar til den potentielle realitet. Er du ????

www.thx.com

Andre artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Nye Besøgsartikler
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
Seneste Nyheder
Nyt fra Clearaudio
07.06.2023
Tangent TV II & DAC II
15.04.2023
Clearaudio Profiler
24.04.2023
Rega Elex MK4
20.04.2023
Dayens Ampino
02.03.2023
Nye Anmeldelser
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Scansonic MB3.5b
09.06.2022
Tektron TK2A3/45S-REF
03.04.2022
Heco Belladonna
11.02.2022
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes