Her er du: Indsigtsartikler - Forbud mod DVD-import er kulturracisme 9. juni 2023 | 20:15   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Forbud mod DVD-import er kulturracisme
Af: Bruno Barcelli  [20.09.2002] Print artikel
Lige nu er et lovforslag om forbud af importerede dvd´er til høring! - i et åbent brev til kulturministeren gør HIFI4ALL opmærksom på konsekvenserne.

Følgende er et åbent brev!

Kære Ester og Brian

Jeg har set et indlæg på Politikens hjemmeside, hvor Ester citeres for, at I er nødt til at stemme for et importforbud af DVD-skiver.

Jeg hedder Bruno Barcelli og er redaktør af Danmarks største hifi- og surroundmagasin, som I kan finde på www.hifi4all.dk
Jeg bliver simpelthen nødt til at oplyse jer om, hvorfor det er så populært at hente DVD-film i udlandet og hvilke konsekvenser det kan få, at kriminalisere de mennesker, der gør det.
Lidt baggrund:
De store filmselskaber dannede ved fremkomsten af DVD mediet et kartel, som siden er blevet kaldt DVD-Forum med det ene formål at kunne styre udbredelsen af film på DVD over hele verden. Til dette formål enedes man om at regionskode filmene og dlte verden op i 6 regioner, hvoraf Europa hører til region 2 sammen med fx Japan (?), mens USA er region 1. Ved at forbyde elektronikproducenterne at markedsføre DVD-maskiner, der kunne benyttes uden for for de 6 regioner, kunne filmselskaber således selv bestemme, hvornår hvilke film skulle komme på markedet i de 6 regioner.
De producenter, der konstruerede multiregionale DVD-maskiner blev forfulgt med erstatningskrav i hundrede-millioner kroners klassen. Inden for de sidste 3-4 år har filmbranchen ændret holdning i erkendelse af, at planeten er globaliseret, og det gælder således også udbredelsen af film. Dette er een af årsagerne til, at du i dag kan købe en kodefri DVD-maskine i supermarkederne til under 1000 kr.

Region 2
Da regionspolitikken lå klar, var Europa - og i særdeleshed Danmark fuldstændig tabt bag en vogn rent teknologisk, men en lynindsats fra producenter af CD'ere og de lokale filmdistributører fik etableret de første DVD-fabrikker i Danmark med Scanbox og Tocano som de mest kendte. På dette tidspunkt havde producenterne i USA allerede fattet mediets potentiale og producerede film af ekstrem høj kvalitet. Herhjemme faldt industrien over ders egne ben og udgav titler med lyd- og billedformater, der ikke svarede til beskrivelserne på filmenes emballage. Og det var naturligvis ikke i den positive retning. Der skulle gå flere år før de danske producenter kunne udgive film, der svarede til beskrivelserne.
Dybest set kunne de danske producenter jo være fuldstændig ligeglade, idet deres produkter jo var beskyttede af regionskodningen, og da mange danskere (stadig er) - skal vi kalde det "internationale analfabeter", var det også kun de danske udgivelser, der rummede danske undertekster. Det lagde grunden for det danske salg.

Hvad nu med kvaliteten?
Der er ikke sket ret meget på kvaliteten i de danske udgivelser siden DVD-mediet gik med ble. På trods af at USA benytter et billedformat, der hedder NTSC, og som i princippet er langt dårligere opløst ( færre billedlinier ) end det europæiske PAL-format, har de danske producenter på intet tidspunkt kunne nå at bide amerikanerne i hælene hvad angår billedkvalitet. Selv udgivelser af originale danske film udgives på DVD i en kvalitet, der mere minder om et VHS-både en et højteknologisk, digitalt medie. Det samme gælder lydsiden. Der er i øjeblikket principielt 2 digitale, mulitikanals lydformater - nemlig Dolby Digital og DTS med diverse afarter, men grundlæggende er DTS et lydformat med mere end 3 gange så mange informationer som Dolby Digital. På trods af, at der i region 1 er hundredvis af film med DTS, kan de tilsvarende titler udgivet af danske producenter med DTS i skrivende stund tælles på een hånd. Resten af filmene er "sparet" ned til Dolby Digital formater eller det, der er ringere (stereo / mono)

Indholdet
I region 1 udgivelser er det helt almindeligt at lægge en lang række ekstra features med då DVD'en. Det kan være klip om fremstillingen af filmen, alternative slutninger, udførelsen af special effects osv. Region 1 titlerne suppleres ofte af hele ekstra DVD-skiver med dette indhold. Selv om de danske producenter forsøger at gøre noget tilsvarende, er det ligeledes kun et uhyre sparsomt antal titler, der svarer til kvaliteten af region 1 udgivelserne også ¨på dette punkt.

Andre genrer
DVD-mediet er blevet særdeles populært over hele verden pga. mulighederne for at opnå fremragende lyd- og billedkvaliteter sammen med en lang række ekstra features. Derfor er der ikke noget at sige til, at pladeselskaber nu i stigende grad udgiver musik på dette medie. Uden for Danmark findes der således hundredvis at klassiske titler, som danskerne endnu ikke har set.


Konklusion
- Det stigende globalisering på alle områder er i direkte modstrid med et forslag om importforbud af region 1. Verden er simpelthen ikke et sted, der egner sig til kulturbegrænsning af denne karakter.

- Da filmselskaber kun har "patent" på deres film, men IKKE DVD-formatet, vil et importforbud resultere i regulær, politisk styring af, hvad danskerne må nyde af f.eks. musik på DVD. Vælger en dansk musiknyder alligevel at indkøbe en udgivelse med Metropolitan Operaen er han kriminel. Det hænger da ikke sammen - og slet ikke med parolerne om mere frihed til den enkelte.

- De danske film- og musiknydere har naturligvis for længe siden fået øjne og ører op for de enorme forskelle i kvalitet mellem danske og f.eks amerikanske titler. Forskellen er så enorm, at mange hellere vil undvære de danske undertekster for at få kvaliteten - også selv om forståelsen af fremmedsprog, selv engelsk, kan ligge på et meget lille sted. På trods af de langt ringere danske produktioner både hvad angår billede, lyd og indhold, er de danske udgivelser stadig 20 - 50 % dyrere end i f.eks USA. Et forbud mod import er en hyldest til den laveste kvalitative fællesnævner og ingen danske producenter behøver nogensinde mere at overveje kvalitative forbedringer. Priserne kan hæves og kvaliteten kan sænkes. Mere frihed for den enkelte ?? Næppe.

- Europa er puttet i bås med Japan i region 2. Et importforbud vil betyde, at selv ovlige region 2 udgivelser ikke længere kan handles i Danmark. Frihed... næ !

- Hvis de danske producenter af DVD-film får lov at dominere markedet med samme dårlige kvalitet som hidtil, vil der blive skabt grobund for et enorm piratmarked af DVD-film i takt med udbredelsen af DVD-brændere. Brænding af film medtager ikke multikanals lyd, men eftersom de danske producenters produkter i forvejen lyder dårligere end tilsvarende titler andre steder fra, kan en stereooptagelse såmænd være god nok - når filmen ikke koster mere end 20 kroner til en brændbar DVD.

Jeg kunne remse en del flere argumenter op, men er meget spændt på, hvilke argumenter, I politikere har for at gennemføre forbuddet. At Danmark tidligere har skrevet under på en aftale, hvis konsekvenser, Danmark tilsyneladende overhovedet ikke har overvejet, er ikke et sagligt argument. Hvis der er politikere, der kan rejse hovedet, se danskerne i øjnene og sige rent ud, at branchen har magt til at styre de politiske beslutninger, vil jeg i det mindste respektere dem for det - hvis det altså er det, der er tilfældet.  

Andre artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Nye Besøgsartikler
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
Seneste Nyheder
Nyt fra Clearaudio
07.06.2023
Tangent TV II & DAC II
15.04.2023
Clearaudio Profiler
24.04.2023
Rega Elex MK4
20.04.2023
Dayens Ampino
02.03.2023
Nye Anmeldelser
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Scansonic MB3.5b
09.06.2022
Tektron TK2A3/45S-REF
03.04.2022
Heco Belladonna
11.02.2022
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes