Tilbage til HIFI4ALL.DK 20. maj 2024 | 18:42   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Billeder af mit DIY-projekt
 HIFI4ALL Forum : Billeder af mit DIY-projekt
Emne Emne: Beton-højttalere (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 15
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 17 August 2009 kl. 23:02 | IP-adresse registreret  

Hejsa

Så er der lidt nyt - jeg har fået savet pladerne ud til næste støbeform. Jeg har justeret lidt på dimensionerne, så højttaleren (skal forøvrigt snart have fundet på et navn til den...) bliver lidt højere og knap så dyb. Den sidste model, hvor der ikke var luft nok mellem enhederne, var HxBxD=30x20x30. Den kommende bliver 35x21x26, hvilket skulle give lidt ekstra albuerum.

Når jeg kigger tilbage på de sidste par forsøg, har det egentlig mest gået på at lave en ok støbning af et kabinet jeg kunne holde ud at se på. Med de sidste justeringer tror jeg på at den er ved at være der.

Nu fokuserer jeg lidt mere på at det skal være nemmere at montere enheder/fødder. Det er faktisk lidt af et problem i en beton-konstruktion, for man skruer jo ikke bare skruer i uden videre. Til det formål har jeg skåret en flok 30mm stumper af en stok (Ø=10mm) ud:

Det er meningen at disse stumper skal skrues fast i formen. Når støbningen er hærdet skal de bores ud igen, hvorefter jeg vil lime rawplugs fast. Grunden til at jeg ikke bare støber rawplugs med i formen er, at betonen nemt sprækker når man skruer skruer i. Når rawplugs sidder støbt direkte i beton'en, kan de ikke "rokke med ørerne", og så sprækker kabinettet let. Med lim rundt om mine rawplugs håber jeg på at det går mere smertefrit. Desuden kan rawplugs'ene skiftes ud hvis det skulle blive nødvendigt (ved simpelthen at bore hullet rent).

For at finde ud af hvor stumperne skal sidde i støbekassen markerer jeg først op ved at lægge enhederne på den støbeplade der bliver til baffel:

Den øverste "pind" der ligger, er den der giver fronten den skrå top.

Jeg markerer på støbepladen gennem hullerne i enheden hvor skruerne skal være:

Hvis man uden videre skruer skruer i de små træstumper, så flækker de. Derfor forborer jeg dem, først med et 2mm bor, og bagefter med et 3mm bor. At bore kun med et 3mm bor flækker stumperne, så det var lidt mere besværligt end jeg regnede med.

Så skruer jeg skruer fra ydersiden af kabinettet, så stumperne bliver holdt fast:

Nu skal jeg bare have gjort det samme på den støbeplade, som skal holde terminal (skal sidde i bunden af kabinettet) og fødder.

Dernæst kommer støbningen. Jeg regner med at bruge den samme blanding (1:3 cement:strandsand), for den er egentlig blevet lysere med tiden, og har en kulør jeg godt kan lidt. Lidt ligesom Michael Jackson

 

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Meier
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 19 Februar 2004
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1417
Sendt: 19 August 2009 kl. 11:02 | IP-adresse registreret  

Kunne du ikke bruge bolte og møtrikker?

Med træ kan man få "i slags møtrikker" (af nogle benævnt Islandske møtrikker  )

Der er også muligheden med at støbe en gevindstang fast i formen?

Du kunne evt tænke over om man kunne have en form for ring siddende bag enheden - altså inde i kabinettet - og så fastgøre i den?

En anden ting - måske har du tænkt over det, men prøv at runde kanterne til enhederne indvendigt, så der ikke er kanter lige bag enheden.

- Bare lidt tanker herfra - god vind med projektet

Hilsen

Thomas

Til top Vis Meier's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Meier
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 19 August 2009 kl. 17:17 | IP-adresse registreret  

Tak for det

Jo, bolte og møtrikker er bestemt også en mulighed. Jeg brugte noget tid i Bauhaus på at overskue deres skrue/møtrik-udvalg, men man skulle ned i nogle meget små møtrikker hvis de matchende skruer ikke skulle have for store hoveder.

De gevindstænger jeg fandt var for store (dvs. skruerne der skulle i havde for store hoveder), men nu rækker min gevindstags-verden heller ikke meget længere end Bauhaus .

Mht. afrunding af kanterne bag enheden: det er svært at lave en større afrunding, da der helst skal være lidt materiale at skrue skruer i, men jeg kan da prøve .

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Totoronto
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 01 Marts 2005
Lokalitet: Midtjylland
Status: Offline
Indlæg: 436
Sendt: 19 August 2009 kl. 17:42 | IP-adresse registreret  

Ja, du skal nok ned i M4 gevind for at de skal passe til monteringshullerne i højttalerchassierne. Men kunne man få støbt en møtrik eller en islagsmøtrik ind i betonen, ville det jo være suverænt.
Der findes jo også de gipsankere der folder sig ud på bagsiden af gipsen. De er af metal og med maskingevind,og selvom de ikke skal folde sig ud, burde det være lettere at støbe dem ind i beton end en lille M4 møtrik.
Et maskinværksted burde også nemt kunne lave nogle rør med passende indvendigt gevind, men hvad det vil koste, aner jeg ikke. Dem kan du så også lave selv, med en rund metalstang du borer et hul i, og derefter laver gevind med en snittetap. Men det er måske for viderekomne.

Når du nu alligevel overvejer gevindstænger, kunne du vel ligesågodt støbe nogle maskinskruer direkte ind i betonen. Men ideen er måske at møtriken skal ind på indersiden af kabinettet?

Ellers synes jeg godt om ideen at have nogle huller, hvor man efterfølgende kan montere plugs i, og så udskifte dem efter behov. Træplugs vil også blive ødelagt, hvis du skruer skruer ind og ud af dem for mange gange
Til top Vis Totoronto's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Totoronto
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 19 August 2009 kl. 18:31 | IP-adresse registreret  

Man kunne for så vidt sagtens støbe nogle islagsmøtrikker med i betonen. Det kunne gøres på samme måde som jeg har skruet dyblerne fast på støbepladen, altså køre skruen igennem fra "bagsiden", og så sætte islagsmøtrikken fast på den. Når støbningen så er hærdet, kan man skrue skruen ud, og dermed er islagsmøtrikken støbt fast. Det kunne man sagtens, venden er fuld af muligheder . Hvis jeg var professionel højttalerkonstruktør (men det bliver jeg aldrig) var det nok måden at gøre det på.

Men jeg bliver nok snart klog på om min fremgangsmåde duer. Må hellere komme ud og få den kasse skruet sammen

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 19 August 2009 kl. 23:28 | IP-adresse registreret  

Lidt billeder efter aftenens fun i skuret...

Jeg har skruet kassen sammen, bortset fra bunden. Her et kig ned i den, hvor den står "på hovedet" - malertape er sat på, så kanterne kan fuges. Det giver lidt syn for hvilke dimensioner højttaleren får. Jeg måtte skrue nogle dybler ud for bedre at få plads til tapen:

Her er i øvrigt et billede af bunden af støbekassen:

De fire "yderste" dybler er til montering af fødder. Der bliver sandsynligvis nogle mindre filt-fødder, en lille centimer høje. De fire andre dybler er til terminalen.

Og hvad er det så for et mærkelig hul der er lavet???

Jo, det er et der skal bruges til at "presse betonen på plads" når bunden er skruet på. De andre gange har det drillet med at få støbningen pæn på bunden, så nu prøver jeg at fylde op til randen af formen, og så presse så meget som muligt gennem det lille hul. Så får vi se om det bliver bedre...

Og nu er det mig en glæde at præsentere... tag godt imod:

LIP Sanitetssilikone

Sidst fugede jeg kanterne med acryl-fuge, og det var som om det gav lidt for meget efter for betonen, så jeg ikke fik en glat kant. Silikonen bliver lidt hårdere når den hærder (kan jeg mærke på de rester jeg har siddende rundt omkring i mit skur/tøj/kropsbehåring/andet.

Det gode ved acryl-fugen var at man bare kunne glatte det ud med en tør finger. Silikone er noget forbandet stads at arbejde med, men med lidt sulfovand at dyppe glitte-fingeren i, går det lidt bedre.

Her er fugen kommet på:

Væsken i bunden af kassen er rester af sæbevand efter udglatning af fugerne. Det var også nødvendigt at glatte lidt ud efter at jeg hev malertapen af, for jeg får åbenbart altid efterladt lidt kanter rundt omkring, som skal glattes ud hvis støbningen skal blive pæn.

Det var vist alt for i dag. Hils!

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 20 August 2009 kl. 22:12 | IP-adresse registreret  

Flamingo-aften med lagkage-tema:

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 24 August 2009 kl. 22:41 | IP-adresse registreret  

Jeps det er mig igen, tossen der støber beton-højttalere

Så fik jeg beton i formen, faktisk uden uheld og en puls på 200!

Som jeg håbede på gik det mere bedre at bruge silikone til at sætte flamingoen fast i formen (jeg havde jo lidt af et uheld da jeg brugte acryl-fuge til den sidste, hvor flamingoen rev sig løs og svømmede ovenpå). Den blev siddende pænt mens formen blev fyldt op.

Her er et billede hvor formen står ved siden af den gamle støbning. Den nye bliver 5cm højere, og 4cm lavere (hvad hedder det omvendte af "dybere" ellers?)

Jeg håber også på at silikonen giver glattere hjørner, som jeg skal huske at holde sandpapiret fra! Jeg er også spændt på om bunden bliver glat - lidt udfordrende at lave en støbning som skal være glat på alle sider...

Nu vil jeg bare vente 3-4 dage på at det hærder.

PS: Det kan anbefales at bruge gummistøvler frem for badesandaler når man blander beton.

Hygge!

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
CARS10
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 15 Juli 2009
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 2791
Sendt: 24 August 2009 kl. 23:22 | IP-adresse registreret  

Ole

 du er en meget modig mand  

 carsten

Til top Vis CARS10's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af CARS10
 
Meier
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 19 Februar 2004
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1417
Sendt: 25 August 2009 kl. 16:13 | IP-adresse registreret  

bliver spændende at se resultatet
Til top Vis Meier's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Meier
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 25 August 2009 kl. 17:06 | IP-adresse registreret  

Jeps, det kræver også viljestyrke at lade formen stå i så lang tid . Måske skulle jeg få min kone til at aflåse skuret... eller gemme formen for mig (hun er nemlig stærk )
Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 25 August 2009 kl. 20:38 | IP-adresse registreret  

Nå, hun nægter at gemme den, så jeg håber viljestyrken holder.

Hvad skal man så bruge ventetiden på? Jo! Jeg har opfundet en vits! Her kommer den:

En DIY-betonhøjttaler kom kørende hen ad vejen (eller noget). Så mødte den pludselig et æsel der stod på en mark.

"Hej højttaler", sagde æslet.

"Hej æsel", sagde beton-højttaleren.

Så begyndte æslet pludselig at græde. "Jamen hvorfor græder du dog?" spurgte beton-højttaleren. "Jo", svarede æslet, "Jeg kaldte da dig for en højttaler - så kunne du da også godt kalde mig en hest"

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
bdef
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 09 Juli 2006
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 739
Sendt: 25 August 2009 kl. 20:46 | IP-adresse registreret  

Ole Hedegaard skrev:

N�, hun n�gter at gemme den, s� jeg h�ber viljestyrken holder.

Hvad skal man s� bruge ventetiden p�? Jo! Jeg har opfundet en vits! Her kommer den:

En DIY-betonh�jttaler kom k�rende hen ad vejen (eller noget). S� m�dte den pludselig et �sel der stod p� en mark.

"Hej h�jttaler", sagde �slet.

"Hej �sel", sagde beton-h�jttaleren.

S� begyndte �slet pludselig at gr�de. "Jamen hvorfor gr�der du dog?" spurgte beton-h�jttaleren. "Jo", svarede �slet, "Jeg kaldte da dig for en h�jttaler - s� kunne du da ogs� godt kalde mig en hest"



God værkstedshumor....

PS: Jeg følger spændt med i projektet.
Til top Vis bdef's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af bdef
 
Jeppeknygberg
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 24 November 2005
Lokalitet: Østjylland
Status: Offline
Indlæg: 110
Sendt: 26 August 2009 kl. 18:50 | IP-adresse registreret  

Ja, jeg følger også spændt med. Det er sgu både spændende, hyggeligt og sjovt med den her tråd.....Ole du tør garanteret ikke gå ind bare lige og lette lidt på låget i aften, lokke lokke

Men igen, det er godt at se at du ikke sådan lige mister modet!

Mvh
Til top Vis Jeppeknygberg's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Jeppeknygberg
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 26 August 2009 kl. 20:25 | IP-adresse registreret  

UHA du må IKKE friste mig! Har været ude og banke lidt på kassen og den lyder til at være hærdet... Men jeg HOLDER MIG TIL I MORGEN! Heldigvis er der lidt fodbold på tv jeg kan kigge på i aften
Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
CARS10
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 15 Juli 2009
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 2791
Sendt: 26 August 2009 kl. 22:47 | IP-adresse registreret  

Ole

Meget morsomt men du har jo ikke helt opfundet den  for det var jo Skoda'en og æslet der mødte hinanden og så sagde æslet: når jeg nu har kaldt dig for bil,vil du så ikke nok kalde mig for hest  

       carsten

Til top Vis CARS10's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af CARS10
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 26 August 2009 kl. 22:51 | IP-adresse registreret  

Jojo - jeg tager med glæde æren på andres vegne

Men det var jo i gamle dage - nu til dags er Skoda jo en hæderlig bil

Mine beton-højttalere, derimod, svarer til en skoda i 80'erne. En meget tung en af slagsen, oven i købet! 

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 
anse
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 05 Januar 2009
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 476
Sendt: 27 August 2009 kl. 00:00 | IP-adresse registreret  

Hej Ole.

Den her tråd har en rigtig dejlig ånd, og jeg følger den spændt.

Du kunne overveje nogle af troels konstruktioner, han er rigtig dygtig.

www.troelsgravesen.dk

vh.
Anders
Til top Vis anse's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af anse
 
zico
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 27 Marts 2004
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 332
Sendt: 27 August 2009 kl. 07:32 | IP-adresse registreret  

Jeg må vist lige følge med her.

Glæder mig til at se hvad det ender ud med.

God vind!



__________________
Det kan ikke undgås, at naboen også er med på en lytter.
Til top Vis zico's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af zico Besøg zico's Websted
 
Ole Hedegaard
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 19 August 2006
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 184
Sendt: 27 August 2009 kl. 20:58 | IP-adresse registreret  

Puha drenge, det har jeg slet ikke lyst til at vise jer, det her...

Det kan jeg sådan set heller ikke, for mit kamera løb tør for strøm undervejs. Jeg lader lige op og vender tilbage med nogle billeder senere på aftenen.

Det er godt at bunden skal vende nedad, for det er dog det værste månekrater jeg længe har set! Desuden er der røget et par flager af den ene side. Det oplevede jeg ikke med den sidste, så måske er 3 dage i formen bare ikke nok. More to come...

Til top Vis Ole Hedegaard's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ole Hedegaard
 

<< Forrige Side af 15 Næste >>
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes