Tilbage til HIFI4ALL.DK 20. maj 2024 | 17:41   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Billeder af mit DIY-projekt
 HIFI4ALL Forum : Billeder af mit DIY-projekt
Emne Emne: Audiovector Si6 AAkilde (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 3
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Robert GS
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Ground Sound

Bruger siden: 15 Marts 2007
Lokalitet: Nordsjælland
Status: Offline
Indlæg: 531
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 00:51 | IP-adresse registreret  

sigma6 skrev:

Robert GS skrev:
sigma6 skrev:
Nu spørger jeg måske lidt dumt. Men er det ikke meget billigere at sælge dine originale højttalere, for derefter at bygge nogle præcis som man vil have dem?


Det er en "sjov" bemærkning du kommer med her.
En lille historie: Stefan Wehinger fra Østrig forespurgte på et tysk forum om hvad folk syntes om hans ide om at lave hans VA Mahler aktive. Han var ikke tilfreds med deres formidling af musikken. 90% af svarene var at han var helt galt på den - det var nærmest helligbrøde det han var i gang med.
Tænk nu hvis VA Mahler ikke er særlig godt konstrueret / optimeret i den originale passive version, men at den kunne komme til at performe bedre når det passive filter er væk...!
Fordi en højttaler er dyr medføre ikke altid at den ikke kan forbedres.

Søren har taget mod mine råd om optimering af AV'erne og virker til at være rigtig glad for de forbedringer han har opnået. Jeg kan godt se din pointe omkring at bygge nyt, men Søren er vild med AV'ernes udseende og kan kun give ham ret i at de er nydelige.

Jeg synes da det er mere "sjovt" at bygge om på en højttaler til 80000, end at bygge en som man mener er bedre til 30000.

Der ud over synes jeg da også det er "sjovt" at bruge så mange penge på en højttaler man alligevel ikke kan lide.

I stedet for at købe en Mahler eller hvad det end er af en kommerciel højttaler, er pengene da givet langt bedre ud ved at bygge nogle selv!



"Sjov" bemærkning - var ikke helt godt formuleret. Måske mere i retning af "sigende" bemærkning skulle jeg have skrevet.

Med hensyn til DIY højttalere er den vanskeligste opgave i mine øjne finish - det er unægtelig noget nemmere at opgradere en højttaler man har stående i forvejen med et pænt "snit" end at skulle bygge noget selv - specielt hvis man bor i lejlighed uden adgang til et sted at snekerer, hvilket er tilfældet for både Søren og Stefan.

  
Til top Vis Robert GS's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Robert GS Besøg Robert GS's Websted
 
QWERTY126
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 28 April 2006
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 417
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 08:10 | IP-adresse registreret  

Mærkeligt projekt - hvorfor ændre en dyr højtaller..Du vil få mere ud af at starte helt forfra - både lydmæssigt og økonomisk.

http://www.troelsgravesen.dk/  laver nogle gode højtaller

Til top Vis QWERTY126's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af QWERTY126
 
Hawaiian
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 06 Januar 2010
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 61
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 10:17 | IP-adresse registreret  

Følger lige med i denne tråd.
Til top Vis Hawaiian's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Hawaiian
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 11:36 | IP-adresse registreret  

QWERTY, jeg er meget enig i at hvis udgangspunktet havde været en bar mark, god tid og nogen værkstedsfaciliteter stillet til rådighed i en periode, ville jeg kunne have nået det samme eller bedre resultat med en troels gravesen konstruktion. Jeg synes den, der hedder DTQWT ser meget spændende ud og matcher fint mine ønsker. Men lige pt. har jeg ifølge kæresten begrænsede muligheder for at indrette dagligstuen til værksted... -Og jeg tør ikke ringe til Hornslet Møbelfabrik eller en dansk snedker for at høre, hvad sådan et par kabinetter kan laves for...

Udgangspunktet var, at jeg havde investeret i tri-amping og højtalere, så den der med at gå aktivt lå lige til højrebenet. Da jeg fandt DCN28'eren kunne jeg oven i skippe indkøbet af en DA-converter, så økonomisk hænger det OK sammen i min verden. Jeg kan altid bygge Si6'erne om til passive og sælge dem, da jeg ikke har ændret noget på kabinetterne.

En opgradering til seneste nye udgave af højtaleren i aktiv-versionen og en 3-vejs Snaxo med strømforsyning kunne jeg få fra Audiovector/Naim til en vennepris i nærheden af 90000...

Med DCN28'eren åbner der sig nogen muligheder, som så senere sagtens kan bruges i gør-det-selv projekter. Jeg kunne for eksempel godt bruge noget mere rigtig dyb bas, da Si6'erens store svaghed er ægte dyb bas. En nedadvendt 8 tommer Peerless SLS i et 40 liter ventileret kabinet skaber ikke helt realistiske koncertfornemmelser. Så 2 10 tommes eller 1 15 tommers enhed i 2 hjørner i stuen ville være fint nok (lidt lige som i Troels' konstruktion).

Jeg tror, der findes en del, der ligesom mig synes, det kunne være ret fedt at bygge/modificere sin højtaler, men hvor det ikke lige er praktisk muligt at starte det store selvbygger projekt op, eller hvor man på forhånd erkender manglende evner udi finerarbejde og finish. Jeg tror, mange kunne få meget god tid til at gå med at modificere med aktiv drift, digitale filtre eller bedre enheder. Der er andre løsninger end DCN28'eren, så hvis man gerne vil i gang behøver det jo ikke at være den store løsning fra dag et.

Si6'erne har været supernemme at arbejde med, så det har været en fornøjelse at høre forbedringerne, når nogen af de kompromisser som Audiovector har været nødt til at tage, er blevet udskiftet med bedre løsninger. Nu synes jeg mere den lyder som en højtaler i den prisklasse den reelt er.

Jeg ved, at der er mange tanker bag udformning af kabinet og porte, for at kunne gøre filtrene simple, men man bliver alligevel lidt overrasket over at kunne finde de komponenter, der er loddet i delefiltret, i et sæt højtalere med en salgspris på 100.000. Så forbedringer kan man da godt finde....

Her er til diskant og mellemtone:

 

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
m@dsen
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 02 December 2004
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 718
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 11:36 | IP-adresse registreret  

QWERTY126 skrev:

Mærkeligt projekt - hvorfor ændre en dyr højtaller..Du vil få mere ud af at starte helt forfra - både lydmæssigt og økonomisk.

http://www.troelsgravesen.dk/  laver nogle gode højtaller

Det er dog utroligt.

Hvordan ved du at " Du vil få mere ud af at starte helt forfra " (læs: sikke noget sludder at skrive) Jeg går ikke ud fra at du har hørt resultatet? Bare fordi en højtaler er dyr betyder det vel ikke at den ikke kan laves bedre? Jeg kunne da også godt tænke mig at se hvad det er du menre der er bedre, som Troels har lavet. Det mindste du kunne gøre er vel at linke til dem du mener der er bedre end noget du ikke hørt.

m@dsen



__________________
Øvelse gør ikke kun mester, det giver også viden!
Sandheden er der ude, man skal bare lede!
Til top Vis m@dsen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af m@dsen
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 01 Maj 2011 kl. 11:47 | IP-adresse registreret  

-Og her er bas/sub filtret:

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
Darwin
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 07 Februar 2010
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 780
Sendt: 05 Maj 2011 kl. 23:10 | IP-adresse registreret  

aakilde skrev:

Nu har jeg så lige for en time siden skiftet Linn-trinnene ud med 8x200W fra Ground Sound (på testbasis).... -Og lad mig bare sige det lige ud. I mit daglige job arbejder jeg for SAP, hvor vi ikke kan lave en teknisk løsning uden der er 200 mand involveret. Så jeg var pænt skeptisk, da jeg trillede min bil op i perlegruset hos Robert i Ålsgårde...

MEN der foregår åbenbart noget i Ålsgårde, der er noget andet end bare at være forstad til Gilleleje med verdens bedste fiskefrikadeller, når solen skinner... Jeg kan kun opfordre til at man gi'r det en fair chance og prøver produkterne af på sit anlæg.

Roberts effekttrin er ikke klasse D som Linns. Det giver en anden lyd. Så skal vi så til at finde ud af, om man er til rør, transistorer eller digitale kredse... Jeg har aldrig haft rør i mit system, så der er jeg helt blank. Til gengæld har jeg så hørt meget på Ground Sound, som svarer til Naim og mine Linn trin. Der er for og imod. Med Ground Sound får du en rund og blød lyd, som er fed at lytte på time efter time. Med Linn får du en skarpere og mere kontant lyd, som i starten er super men så bliver lidt anstrengt. Jeg ved ikke helt, hvordan man bedst skal beskrive det. Men hvis det skal være sådan en tættest på virkeligheden bliver det helt op til, hvad man bedst kan li'.

Men en ting er helt sikkert. Hvis du kan finde ud af at betjene en loddekolbe (-eller "overtaler" Robert til at gøre jobbet...). Får du meget mere lyd for dine kroner, end du kan finde noget andet sted i Danmark eller på internettet. Derfor skifter jeg til Ground Sound.

Jeg skal snart holde demo-aften med Linn-Akurate streamer og Linn Akurate 4200 trin, så det bliver spændende at høre, hvad de professionelle mener om tingene...

Nå Søren

Hvordan er din fornemmelse at dit opsæt  nu hvor du har spillet en lille uge nu !

Henrik

Til top Vis Darwin's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Darwin
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 06 Maj 2011 kl. 13:43 | IP-adresse registreret  

Det kører stadig rigtigt rigtigt godt, og jeg er meget tilfreds....

Dog ikke mere end jeg for sjov har bestilt to Peerless alu HDS-enheder til subben, så jeg kan eksperimentere med compound og prøve noget andet. Det fedeste kunne have været to ordentlige subwoofer-enheder, men så skal jeg til at fræse i kabinetterne...

http://www.tymphany.com/files/HDS-P835026%20Rev2_0.pdf

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
Darwin
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 07 Februar 2010
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 780
Sendt: 08 Maj 2011 kl. 12:14 | IP-adresse registreret  

Det bliver spænden hvor du ender henne, og jeg ser frem til en lytte når alt er klar

Til top Vis Darwin's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Darwin
 
Digital_Thor
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 06 Maj 2010
Lokalitet: Sjælland
Status: Offline
Indlæg: 1620
Sendt: 09 Maj 2011 kl. 22:54 | IP-adresse registreret  

Fedt at se endnu en der er med på AKTIV-holdet

Har selv Groundsound. Valgte dog at sælge mine eksisterende højttalere, og bygge mine egne. Da jeg gerne ville have nogle
som var noget større i bunden, samt havde et ældre snedkerværksted til rådighed   

Forstår godt at aakilde har beholdt sine HT's. De er pæne og passer ind i hans indretning, samt dejligt nemme at opgradere.
Men forstår også godt kommentarene. Hvis højttalerne havde været købt som nye, så kunne de jo måske sælges med
fortjeneste og så få bygget noget af en professionel, som kunne gøres aktivt.

Men igen. mulighederne er så dejligt mange, når man først går aktiv    
Til top Vis Digital_Thor's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Digital_Thor
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 10 Maj 2011 kl. 23:14 | IP-adresse registreret  

Jeg vil jo gerne have opgraderet på bas/sub til noget med mere end 56W, så jeg har fundet en god aftager til en af mine LINN-forstærkere.

Indtil jeg får bygget en GroundSound 4*200W har jeg været nede i min gemmer og indsat en total old-school Rotel RB956AX-forstærker. 6*30W i 8 ohm... Har brokoblet 2*2 trin til subberne og givet godt med gas på de sidste 2 trin til bas-enhederne... Der er ikke noget som at køre aktivt og kunne styre præcist, hvad der kommer fra for-forstærkeren...

Det er ikke helt skævt.. Men jeg har lidt fornemmelsen af, at når LINN-trinnet på diskanten og mellemtonen åbner for dynamikken svarer det til at have en vandhane med keramik-ventil (-altså det der med at fuld gas er efter en kvart omgang...) og når Rotel-len skal følge med er det en gammeldags vandhane, der lige skal have 2 omgange før den er på fuld gas... Det går fint til Buena Vista Social Club, hvor man bare læner sig tilbage og nyder en Corona og en Havana mere og den afslappede stemning... Men til Metallica mangler jeg godt nok noget spark...

Dæmpnings-faktoren på Rotel-len er så i øvrigt ganske udmærket i forhold til LINN'en, der er ganske god kontrol over enhederne...

Gå aktivt og få det sjovere med dit gamle udstyr!!

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
Flemming
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 28 September 2005
Lokalitet: Sydjylland
Status: Offline
Indlæg: 1256
Sendt: 11 Maj 2011 kl. 06:02 | IP-adresse registreret  

aakilde skrev:


-------------------------------
Men til Metallica mangler jeg godt nok noget spark...


Dæmpnings-faktoren på Rotel-len er så i øvrigt ganske udmærket i forhold til LINN'en, der er ganske god kontrol over
enhederne...


Gå aktivt og få det sjovere med dit gamle udstyr!!



Hæ-hæ. De er også gode at trimme "attack" og bassen ind på. Bruger selv nr. 3 (på begge sider af LP1 af den der sorte fra
omkring '91). Der er godt med punch og dynamik i tam-tam'erne.

Yep, du har nu mulighed for at udnytte den dæmpningsfaktor som din amp. kan tilbyde, uden at skulle igennem en "buffer"
(delefilteret). Selv er jeg overrasket over betydningen af at fyre effekten af direkte i svingspolen. Det giver rigtig god kontrol
på basserne. Fedt projekt du har begået og en rigtig god ide at sætte de enheder i du ønsker. ......!

Hilsen Flemming

__________________
Rør med følelse og horn i panden :-)
Til top Vis Flemming's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Flemming
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 13 Maj 2011 kl. 18:40 | IP-adresse registreret  

 

Metallica er SÅ godt til at finde ud af, om ens højtaler lyder godt i bunden... Men prøv også lige Chris Isaak - Baby did a bad bad thing for at teste området omkring 100-1000 hz... Havde en fyr til at sidde helt stille med underkæben solidt plantet hos min underbo under hele nummeret den anden dag... Hvis man kan få det nummer til at lyde godt bliver man aldrig rigtigt træt af det...

-Og nu begynder den her tråd at udvikle sig i den helt rigtige retning!! -At kunne nyde og leve sig ind i musikken og bare glemme alt om kabler, modstande og så'n...

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
bhaagensen
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 Juli 2007
Lokalitet: Nordjylland
Status: Offline
Indlæg: 879
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 14:49 | IP-adresse registreret  

Hej igen aakilde,

ved ikke om jeg har misforstået lidt, men hvad/hvor spiller sub'en egentlig? Var det ikke noget med, at du skærer ved 50Hz? Hvad spiller bassen?

Til top Vis bhaagensen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af bhaagensen
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 16:31 | IP-adresse registreret  

Jeg har gjort det, at subben/bas deler ved 100. Det er kun en 8" sub, så den kan fint trække højere op end 80. Bassen kører stort set lineært op til ca. 500, hvor både bas og mellemtone springer ca. 5 db mellem 500 og 850.

Så jeg deler bas/mellemtone ved 650 og sænker niveauet på mellemtonen. Excel-enheden kan fint spille højere end Peerless-HDS-enheden, der blev delt ved 2800. Jeg deler nu ved 3200, og det er super for "helheden" i lyden.

Jeg har ikke fået målt mellemtone og bas, så jeg har ikke de helt rigtige frekvensforløb der, men det lyder meget rigtigt.

Måling sub:

SEAS måling på bas:

SEAS måling mellemtone:

Måling diskant:

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
boberik
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 25 December 2008
Lokalitet: Østjylland
Status: Offline
Indlæg: 9
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 21:21 | IP-adresse registreret  

Hvor har du lavet målingen på subben??

Det er nemlig meget få steder man kan måle i sub området.
Til top Vis boberik's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af boberik
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 23:20 | IP-adresse registreret  

Jeg tor, det er meget svært at lave en ordentlig måling af subwooferne. Den kurve jeg har vist her er taget 1 meter ud fra den højre højtaler. Det er med garanti ikke det samme, der foregår i sweet-spot, når begge spiller. Den ene højtaler står rimeligt tæt på et hjørne og den anden står tæt op ad et vindue midt i rummet.

Så jeg har støttet mig en del til mine ører i forhold til at få det til at lyde ordentligt og så arbejdet med fase, niveau og equalisering. Jeg spiller i et meget udæmpet rum på 6*8*3 m, og det er rigtigt svært at trimme, da det giver egensvingninger omkring 55, 43 og 110 hz, og så er der refleksioner fra masser af udæmpede flader. Kort sagt et h... Derfor er det sjældent jeg spiller højt. Jeg burde arbejde noget mere med at måle subben ordentligt i sweet-spot, men så længe rummet er udæmpet så....

Hvis man googler "subwoofer placement" og læser nogen af de sider, der kommer ud af det, bliver det hurtigt klart, at konstruktionen med en indbygget nedadfyrende sub ikke er voldsomt fleksibel i et passivt set-up i forhold til at give en optimal dyb bas i sweet-spot (-med mindre man er så svineheldig, at højtalerne står optimalt i rummet i forhold til at spille dyb bas). I AV-standard er der 3 terminaler, hvor sub/bas deler nederste sæt både i passiv og aktiv drift (yep, der er et passivt delefilter i aktiv drift). Det hjælper meget at eftermontere et sæt terminaler til subben, så signalet til subben kan styres præcist og separat.

Hvis man ikke lige har et digitalt delefilter og gerne vil optimere sub-wooferen, kan store forbedringer i opnås ved at eftermontere et sæt terminaler i bunden, købe 2 løse sub-woofer-bagplader ( http://www.europe-audio.com/Producten_c.asp?Productgroep_B_I D=452&Productgroep_A_ID=54) og sætte dem i en kasse. Derefter kan sub-wooferen enkelt trimmes til rummet.  -Og jeg garanterer en hørbar forbedring!!

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
bhaagensen
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 Juli 2007
Lokalitet: Nordjylland
Status: Offline
Indlæg: 879
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 23:44 | IP-adresse registreret  

aakilde skrev:

Hvis man googler "subwoofer placement" og læser nogen af de sider, der kommer ud af det, bliver det hurtigt klart, at konstruktionen med en indbygget nedadfyrende sub ikke er voldsomt fleksibel i et passivt set-up i forhold til at give en optimal dyb bas i sweet-spot



Skal lige forstå dig helt tydeligt: Mener du "kombinationen", eller er det mere det ene end det andet. Pladceringen bliver jo naturligvis ret låst - omvendt bruger AV jo nu en nedad-*ventileret bas*-konstruktion også på Si3-erne.

Til top Vis bhaagensen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af bhaagensen
 
aakilde
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 14 Januar 2008
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 58
Sendt: 24 Maj 2011 kl. 23:56 | IP-adresse registreret  

Placeringen af højtaleren i forhold til bagvæg og sidevægge har jo altid været et godt emne at diskutere... Så når man har muligheden for i SR6'eren at styre subwooferen separat er det oplagt at gå ind og regulere fase, niveau og så videre for at kunne optimere den dybe bas i sweet-spottet... -Og havde AV ofret et ekstra sæt terminaler, tror jeg, det kunne have været meget simpelt.

Jeg synes ikke, det vil være optimalt at begynde at justere på den dybe bas ud fra bassen i Si3-eren, da den spiller op i det område, som øret godt kan opfatte som retningsbestemt..  Den bliver delt op til mellem-tonen omkring 200 hz i entry-modellerne og 300 hz i Si3AA.

Så her kan man investere i en eller 2 sub-woofere... Det burde så også forbedre både den dybe bas og præcisionen i den almindelige bas markant, hvis der blev skåret ved 80-100 hz mellem sub og Si3... Så kunne man samtidigt smide et stykke skum i bas-porten på Si3'eren...

Til top Vis aakilde's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af aakilde
 
boberik
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 25 December 2008
Lokalitet: Østjylland
Status: Offline
Indlæg: 9
Sendt: 25 Maj 2011 kl. 21:12 | IP-adresse registreret  

Hvis du bare måler hjemme i dine stue, så tror jeg ikke du skal regne med alt under 400 hz. Ellers skal der i hvert fald en
nærfeltsmåling til.
Til top Vis boberik's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af boberik
 

<< Forrige Side af 3 Næste >>
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes