Her er du: Besøgsartikler - På besøg hos KEF 19. marts 2024 | 07:47   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På besøg hos KEF
Af: Mikkel Gige  [04.09.2018] Print artikel
Jeres udsendte rapporter har været i det Sydengelske, på fabriksbesøg hos KEF. En spændende tur med masser af historie, men også et møde med en gammel flamme…

KEF har siden 1961 holdt til i Maidstone, Kent i det sydengelske, og trods en overtagelse i 90’erne af kinesiske GP som normalt producerer batterier, så har de holdt fast i beliggenheden ved Medwey floden i hjertet af byen, en fantastisk beliggenhed. Og turene gennem det sydengelske til og fra hotellet, gav øjeblikkelige associationer til TV-serien om Barnaby. Mage til idyl skal man lede længe efter.

Men det er ikke kun beliggenheden, KEF har holdt fast i. For selv om en del af produktionen naturligvis er flyttet til Kina, så foregår al udvikling stadig i det sydengelske. Ligeledes samles de dyrere serier Reference, Blade og Muon(!) stadig i Maidstone. Dog leveres enhederne fra fabrikken i Kina, men al produktion på den oversøiske fabrik foregår under opsyn fra England.


Blade kabinetter klar til montering


Reference 3 dele venter på deres kabinet


"Præfabrikerede" dele til Reference & Blade

Under rundvisningen var vi blandt andet forbi udviklingsafdelingen, som var et anonymt, tillukket sted, hvor man var svært fristet til at råbe ”Nerd alert”. Al udvikling foregår i CAD software, også til akustiske beregninger, hvorefter tegninger sendes ud til en leverandør, som leverer prototypedele. Og først herefter begynder fintuningen af klangen på den pågældende model. Nogle vil måske opponere mod denne fremgangsmetode, men det betyder faktisk, at rigtig mange fejl kan findes inden, de første prototyper står klar. Og det betyder ligeledes, at man sparer masser af tid og penge, og dermed kan man også benytte bedre materialer til de endelige dele.

Før computernes tid foregik alt med pen, lineal og papir. Og det betød også en masse spild på prototyper, som ikke levede op til det forventede resultat. For før software design kunne man ikke på nogen måde forudsige resultatet, før man havde den fysiske enhed i et målekammer. Men alt det er som sagt fortid, hvilket betyder mindre spild under udvikling, og dermed flere penge i budgettet til det endelige produkt.

Jeg er faktisk ganske imponeret over måden folkene arbejder på i udviklingsafdelingen hos KEF, og det understreger i den grad, at KEF er en producent som har formået at følge med tiden. Jeg skal ærligt sige, at det er længe siden, at jeg har stiftet bekendtskab med deres forskellige modeller. Men besøget bekræftede, at KEF stadig leverer nogle yderst kompetente produkter.

Formålet med besøget var egentlig præsentation af ny produkter, og mest sigtet mod distributører og forhandlere. Og nogle ting kan ikke nævnes, men mon ikke man kan læse mere om det i nyhedssektionen her på siden, på et senere tidspunkt? Men en ting som blev nævnt under introen til besøget, og som overraskede undertegnede ganske meget var, at den aktive og trådløse model LS50 Wireless udgør omkring en ottendedel af KEF’s samlede salg! Og det betyder selvsagt, at det er en vej som KEF vil gå endnu mere ud af i fremtiden. Men kun så længe man stadig er tro mod musikken, og altid i stereo – ingen soundbars herfra!


Topmodellerne Blade II, Blade & Muon

Men det betyder naturligvis ikke, at de holder igen på de traditionelle højtalere, som stadig er kerneforretningen. Og en af de serier, som har været med i længst tid er Reference. For den uindviede betyder reference ikke bedst, men er et udgangspunkt og en standard, som alt andet måles og vurderes ud fra. Og med Reference serien betyder det, at alle Reference højtalere vil blive sammenlignet med den første prototype, og at alle højtalere skal holdes sig inden for en given margen for, at kunne blive solgt videre.

Og der er masser af steder i produktionen, hvor man undervejs sikrer, at produktet ikke afviger. Alle enheder måles på den kinesiske fabrik inden afsendelse og parres til et sæt højtalere. Ligeledes samles delefiltrene på fabrikken i England, og igen måles de igennem og parres. I Reference serien er filtrene adskilt i de forskellige frekvensområder og kan derfor nemt matches meget præcist. Og man benytter ikke bare standardkomponenter, men dele med præcis de værdier, som KEF skal bruge til et givent filter. Når hele Reference højtaleren er samlet, måles den igen, og holdes op mod den originale prototype. Og det hele går selvsagt igen på de dyrere modeller Blade, Blade II og Muon. Et sæt Muon tager typisk et par uger at bygge, hvor man med Reference kan bygge 1-2 sæt om dagen.

Næste del af besøget foregik i KEF’s eget museum og lytterum. KEF har gennem årene indkøbt mange af deres gamle modeller igen, og sat dem i stand så de er fuldt funktionsdygtige. En gennemgang vil være meget omfangsrig, så her vises blot de udstillede modeller.

 

Men som noget helt særligt fik alle lov til, at lytte til et sæt KEF Muon, der var sat op til lejligheden. Og det er her historien om den gamle flamme bliver aktuel. For jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Muon ved præsentationen af dem i Berlin for 10 år siden, og jeg vil helt klart anbefale en tur forbi besøgsartiklen fra dengang, for en gennemgang af lytteindtrykket er meget omfangsrigt. Men jeg kan sige, at de spiller præcis som dengang, og stadig er den ultimativt bedste højtaler, jeg nogensinde har hørt. Og andre fra den ”danske delegation” var meget enige i denne opfattelse.

Jeg fik gåsehud under hele lyttesessionen, og analogien(!) om at jeg er rendt ind i en gammel kæreste, har haft en dejlig stund med hende igen, men samtidig ved at jeg aldrig kan blive gift med hende, er lige til højrebenet. For KEF Muon koster i dag 1½ million kroner sættet, og er ved at være tæt på ikke at blive produceret mere. I sin tid satte man et mål om, at der vil blive bygget 100 sæt, og man er tæt på at have opfyldt det. KEF sælger på nuværende tidspunkt i snit ”kun” et par sæt om året, og da jeg højst sandsynligt ikke bliver multimillionær inden for de næste par år, så må jeg nok indse, at det forbliver en ulykkelig kærlighed…

For man skal både have hus og anlæg, der matcher Muon. Dog var ”reference”-anlægget hos KEF overraskende simpelt, og bestod to af Luxman B10 monotrin, som har en hel del år på bagen, samt en Hegel HD30 dac som forforstærker, hvorigennem musikken blev streamet. Og alligevel lød Muon himmelsk! Selv Metallica lød fantastisk, og uanset kunstner eller nummer så herskede der en livefornemmelse, som man meget sjældent oplever.

Om der så kommer noget andet og nyere, når Muon går ud af produktion, må fremtiden vise. For Muon har altid kun handlet om at lave et statement for hvor langt, man kan nå med den forhåndenværende teknik. Og så kan jeg jo kun håbe, at jeg møder hende igen ved en senere lejlighed…


Det allerførste sæt Muon

Det har været et privilegie og en stor oplevelse, at komme til det sydengelske for at besøge en af de nok mest kendte højtalervirksomheder i verden. Og samtidig blive mødt af en masse mennesker hos KEF, som er så ydmyge og samtidig stolte over deres arbejde og den historie, de selv er med til at skrive.

Stor tak til den danske distributør Radioactiv for, at invitere undertegnede og dermed alle jer læsere med på en tur i den engelske hifi historie. Ligeledes tak til KEF for deres gæstfrihed og et par oplevelsesrige dage.

 

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Nye Anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes