Man ser det også i bilbranchen, hvor almindelige familiebiler bliver udstyret med avanceret og kraftigere teknik fra dyrere modeller. Et kendt mærke puttede på et tidspunkt en Lamborghini V10 motor ned i en relativ almindelig stationcar, sammen med andre ting. Og med et havde bilens ydelse ændret sig drastisk. Bevares den blev også noget dyrere, men ikke lige så dyr som Lamborghini’en hvor motoren kom fra.
Og det er faktisk lidt det samme Fyne Audio har gjort med deres SP modeller i 500-serien. Man har taget teknikken fra den noget dyrere 700-serie og ført over i kabinetter fra 500-serien. Og som med førnævnte bil, så har man selvfølgelig også opdateret resten af højtaleren, så det hele følger med. Så i princippet ser de næsten lige så almindelige ud, som en stationcar med en V10 motor!
Det skal uddybes lidt mere… og helt konkret har man hentet et F500 kabinet på lageret, og givet det en opdateret finish. Delefilteret er også opdateret ifølge Fyne Audio, og en speciel detalje er stelskruen til enhedens chassis! Ligeledes er basen på kabinettet opdateret til samme type som F700, og BassTrax systemet er også ført over, hvor en kegle på basens bundplade, pegende op mod basporten i bunden, spreder lyden i alle retninger.
Men hvad så med ”motoren”? Jo, den kommer fra den mindste standermodel i F700-serien: F700(!)… Og den helt store forskel skal findes i diskantenheden, som nu er med magnesium membran og neodymium magnet. Bas/mellemtone-delen af enheden er af samme type, som man finder i de fleste modeller, altså en membran af ”multi-fiber”, dvs. en blanding af både papir- og kunststof-fibre. Magnetsystem er meget lig det den ”almindelige” F500 har. Men det helt specielle ved Fyne Audio’s højtalere generelt er, at de benytter coaxial-princippet, hvor diskanten er placeret i midten af bas/mellemtone-enheden dér, hvor man normalt finder støvhætten.
Og det hele er faktisk endt ud i en højtaler, som på både fit og finish adskiller sig drastisk fra den ordinære 500-serie. Og lydmæssigt er de også anderledes…
Lytteindtryk
Når det kommer til lyden, så kan man også godt høre, at F500SP kommer fra to verdener. Jeg har tidligere haft F501 forbi lytterummet, og her var det med tydelighed musikken, der var i højsædet. Men med F500SP får man stadig musikaliteten, men nu også teknikken, og her er det tydeligt at F700 enheden løfter niveauet. Jeg har ved en tidligere lejlighed lyttet til F703, som lød ganske fantastisk og slægtskabet til F500SP fornægter sig ikke.
Rumfornemmelsen får ganske enkelt et løft opad, og man får en god oplevelse i alle 3 dimensioner, og detaljer og de udøvende står tydeligere fokuseret i lydbilledet. Dog når vi ikke helt op på samme niveau som reference-højtalerne. Men en ting er at man både får musikalitet og teknik, for en spøjs detalje jeg bemærkede med F500SP var, at de faktisk også er lidt kritiske over for kvaliteten af de indspilninger man fodrer dem med, a la reference-højtalerne.
Klangmæssigt hælder F500SP samlet mod en varmere lyd med en let afrunding i toppen. Og så leverer de en overraskende pondus i bassen, som på ingen måde afspejler deres fysiske størrelse. Men som med så mange andre basrefleks-højtalere, så bliver lyden fra porten nemt meget en-tonet, og nuanceringen er ikke så velopløst som jeg er vant til. Men, men… til prisen er det faktisk ret godt gået!
Mellemtone og diskant har en mere direkte klang, og det er især her at indspilninger pilles skånselsløst fra hinanden. Men hvis det er godt produceret, så kvitteres der med masser af vellyd og naturlighed. Har teknikkerne derimod pillet for meget i studiet, ja så bliver det også udstillet sådan. Længere oppe i diskanten er det som sagt rundet lidt af, og derfor kan man måske godt savne lidt luft. Men umiddelbart tænker jeg, at det er et godt kompromis, da magnesium membranen måske ellers kunne blive lidt dominerende?
Umiddelbart er Fyne F500SP mere speciel end jeg lige havde forventet, og for at vende tilbage til bil-analogien, så er det som med familiebilen med en V10 motor. For at kunne håndtere de ekstra kræfter, så er undervognen mere stiv, og man mærker således vejen mere. Og det er det samme F500SP er: Lidt hårdere ”affjedret”, og også mere afslørende. Derfor skal man også bruge ekstra tid på at vælge det grej man sætter dem sammen med, så man udnytter deres potentiale fuldt ud… men så er der næsten heller ingen grænser for deres vellyd!
Samlet indtryk
Det er spøjst at anmelde produkter som Fyne F500SP, for de kan ikke placeres på én hylde. Og selv om prisen indikerer at det er en ”budget”-højtaler, så gør lyden det tværtimod ikke! Men ingen plusser uden kompromisser, for F500SP er en krævende højtaler, og de kræver godt udstyr og gode indspilninger for at vise deres bedste sider.
De er lidt som mine egne højtalere… de er ikke for enhver. Og man skal tænke i dyrere grej end F500SP selv indikerer. Egentlig ville jeg gerne give dem udmærkelsen ”Best Buy” med, og det eneste der holder mig fra det er kun, at de er lidt ”krævende”… for med et godt (dyrere!) setup er der masser af vellyd for pengene!
Specifikationer:
- Princip: 2-vejs basrefleks
- Enheder: Coaxial 6” bas/mellem, 1” diskant
- Dimensioner: 20 x 32 x 32(B x H x D)
- Vægt: 8 kg
Pris: Kr. 12.990,- i sort og hvid. Kr. 14.990,- i valnød
Importør:
Bigture/Medlyd
Web: www.medlyd.dk Tlf.: 7025 3009
Reference-udstyr:
- Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
- Pickup: Benz Micro Ebony TR, ZYX 4D Ultimate
- Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
- CD-afspiller: McIntosh MCD500
- Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
- Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150, Tektron TK2A3/45-REF
- Højtalere: Gige No.1
- Kabler: SilverSonic AirMatrix rca, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM usb
- Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
- Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.
|